shop.musicserver.cz
Makrorecenze alba "Zorya" Floexe

Makrorecenze alba "Zorya" Floexe

Vydáno: 24.11.2011 07:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Před deseti lety ohromil "jakýsi" Tomáš Dvořák aka Floex celou českou hudební kritiku svým debutem. Jako by se s tímto ohromením musel vyrovnávat celých těch deset let. Až teď přišel čas na nástupce "Pocustone", album "Zorya". A pětičlenný vzorek české hudební kritiky se nad ním zkusil zamyslet v makrorecenzi.

Floex - Zorya
© facebook interpreta
Během posledních deseti letech jsme si museli zvyknout na spoustu věcí. Pluto už není planeta. Třeba. A že v Česku žijí minimálně dva Tomášové Dvořákové, kteří se zapsali do dějin národa. Naši redakci přirozeně malinko víc než atlet zajímá ten muzikant. Ten, který v roce 2001 zčistajasna vydal jako Floex vysoce hodnocené album "Pocustone". Najednou tu tak byl druhý slavný Tomáš Dvořák, ten, který skládá hudbu k počítačovým hrám. Třeba. A teď, dlouhých deset let od onoho debutu, vydává druhé floexí album, desku s názvem "Zorya". Podle Dana Hájka se čekání vyplatilo a z desky je patrné, že Floex nic neuspěchal. "Pečlivě shromažďoval své zvukové universum, aby nabídl rozlet do atmosférických dálek a zároveň neopomenul přidat dostatek sonických zážitků a hlubokých emocí," napsal v recenzi, ve které Dvořáka pochválil devítkou. Pětka redaktorů naší redakce s ním spíš nesouhlasí, průměrné hodnocení ale zůstalo přesto velmi pochvalné - osmdesát rovných.


Petr Balada - Floex Christ Superstar (10/10)
Vztah k interpretovi: …obdivně vzhlížející…

Baví mě nechávat se deskou přemlouvat. (Naposledy tento rituál proběhl u novinky Prago Union.) Pouštím nahrávku, od které na základě předchozích zkušeností s interpretem cosi očekávám. Hned první song mi však připomene, že mít vysoké nároky se nevyplácí. Dostavuje se chuť desku zastavit a zostudit ji trvalým uložením do obalu někoho jiného a ještě horšího. Naštěstí zvítězí zvědavost. A tak nechávám rozeznít tóny druhého, třetího, čtvrtého tracku, abych se najednou přistihl s úsměvem idiota. Velmi spokojeného idiota. Když jsem už letos přestal vyhlížet domácí album se schopností čelit loňské výzvě Clarinet Factory, objevilo se nečekaně a přistihlo mě nepřipraveného. Plné svůdných zákoutí a překvapivých momentů. Hudebně nebojácné, dalece překračující hranice ambientu. Spojující prvky elektroniky a jazzu naprosto uhrančivým způsobem, díky kterému je navíc "Zorya" s každým dalším poslechem stále lepší a zajímavější. Přemlouvání od poslechu jedné skladby k druhé se tak nakonec změnilo v přání neverending story. Tohle je skutečný comeback roku. Takhle by měla znít deska roku.

Jakub Malar - Imaginárium Mr. Dvořáka (9/10)
Vztah k interpretovi: Zbrusu nový.

"Pocustone" mě minul. Ne že bych o něm neslyšel (naopak samá superlativa), ale za celých těch deset let jsem se nedokopal k tomu, abych si jej poslechl. Když se Floex rozhodl vrátit s druhou deskou, která je opět vynášená do nebes, tak už mi to nedalo. Nakonec jsem rád za to, že jsem tentokrát odolal, a že tak mohu hodnotit tuto nahrávku, aniž bych byl ovlivněný poslechem té první. "Zorya" je nádherné, muzikantsky dotažené album. Kombinace jazzových postupů, elektroniky, ambientních ploch ("Blow Up") a hřejivých vokálů (úžasná "Precious Creature") je neuvěřitelně zábavná a je jedno, jestli si ji pustíte před spaním, k práci, anebo se ponoříte do poslechu a budete si vychutnávat každý tón a každý nástroj. Ať už je "Zorya" konzumovaná jakkoliv, zabaví. A na dlouho. Zapomeňte na českou malost a zaprďenost, protože tohle je odvážná nahrávka, kterou by z fleku mohli vydat britští Ninja Tune. Česká deska roku? Rozhodně! Propracovanější a muzikantsky dotaženější českou nahrávku budete letos těžko hledat.

Adam Eff - Pachuť geniality? (7/10)
Vztah k interpretovi: Nevznikl ani dříve, sorry.

Tomáš Dvořák / Floex
© Dancer / techno.cz
"Zorya" je něco hodně zvláštního. Baví mě ta "minimalistická pestrost", obecně mě fascinují všemožné žánrové, instrumentační i konceptuální konglomeráty. Je to docela zvláštní, ale nemám v tuto chvíli panu Tomáši Dvořákovi vlastně co vytknout. Produkčně, technicky i hudebně to zní na výbornou. To dílo má prostor, dýchá, i zatepe. Ale nemůžu si pomoct, pořád tam něco postrádám. Asi obraz. Buď artový, naqoyqatsiovský, anebo klidně Oskara Fischingera. Bez něj mě "Zorya" subjektivně spíše irituje, než aby mě rozkládala. A myslím, že to je jenom překombinovaností. Neříkám zase, samozřejmě, dortík od pejska a kočičky, ale chybí mi něco jako pevná patina, která mě kdykoliv úplně usadí, něco předá a hlavně které můžu věřit. Věřívám jí většinou u Nica Muhlyho, mimo jiné. To hudební spektrum od glitche, ambientu po pseudo-improvizované-jazzové vyhrávky, ta rozkošná dřeva, piano, trubka, ah. Je tam toho tak fikaně, ale tak nějak přespříliš, že to jednoduše zanudí. Ale možná jenom mě.

Radek Londin - Krásné, ale zase pohádkové... (7/10)
Vztah k interpretovi: "Pocustone" byla ve své době hodně důležitá deska...

"Zorya" začíná impozantně. Piano a miriády malinkých glitchů delikátně rozmístěných v prostoru skladby "Ursa Major" navazují na skvělé Dvořákovy soundtracky ke hrám "Samorost 2" a "Machinarium". Představuje se jako precizní zvukový designér, který přitom oplývá dostatečnou kompoziční i aranžérskou bravurou, aby jeho hudba nepůsobila uměle. Horší je to však s vokálními kusy, respektive s tracky, které se písňově klenou. Působí nesourodě, bez vnitřní dynamiky či náboje - jako laskavé éterické omalovánky, songy natažených hodinových strojků. Dvořák chtěl možná stvořit něco více než soundtrack, ale tvůrčí gravitaci neunikl. Když byl omezen obrazy či scénami, dávalo to smysl. Bez nich si chvílemi neví rady. Deska navíc vykazuje podobnou pohádkovitost, kterou se prezentoval na soundtracích a kterou známe i z projektů, na nichž se podílel jeho parťák Matouš Godík (ten se zde postaral o mastering). Floex příliš snadno zapadá do škatulky "česká malebná elektronika". Kdyby se zde hrálo na přání, prosil bych Floexe jako Dvořáka bez pohádky, bez šlehačky a v duchu molekulární kuchyně!

David Věžník - O tři body míň než před deseti lety (7/10)
Vztah k interpretovi: Tenhle.

Na druhou Floexovu desku jsem čekal tak dlouho, až mě pomalu přestala zajímat. Postupem času bylo totiž čím dál jasnější, že ať už Tomáš dělá cokoliv, jsou jeho priority jinde než v úporném skládání hudby (ano, každý musí mít z čeho žít), a že tak nová nahrávka bude jen taková "mimochodovka". A letos se to potvrdilo. Ač následující věty mohou znít jako zklamání, jsou zapříčiněné jen tím, že "Pocustone" za deset, "Zorya" za sedm. Z Tomášovy tvorby je pořád cítit určitá lehkost, ale o tři body míň než před deseti lety. Pořád je cítit jeho cit pro matematiku (viz jeho experimenty s takty - 5/4 v "Casanova", ty trioly v "Precious Creature", 6/4 ve "Veronica's Dream"...), ale o tři body víc na sílu (ten beat v "Ursa Major" mi přijde úplně mimo rytmus a atmosféru skladby). Floex si pořád vytváří svůj vlastní svět, ale o tři body míň přístupnější. A tak nejsilnější skladbou je z dnešního pohledu archaický "Petr Parléř" (12/4 takt!), ten kousek má vývoj, atmosféru a nadčasový Floexův rukopis. O který na zbytku alba jakoby přišel. O tři body. Ale pořád je "Zorya" dobrou deskou. Takže se pořád těším... třeba dřív než v roce 2021.


Album: Floex - Zorya
Průměrné hodnocení: 8/10
Celkový čas: 52:15
Skladby: Ursa Major, Casanova, Blow Up, Precious Creature (feat. James Rone), Forget-me-not, Veronika's Dream, Perlin Noise, Petr Parléř, Nel Blu (feat. Musetta), Mecholup, Zorya Polunochnaya

NÁZORY
  • Titulek (Jméno, 24.11.2011 14:12) Reagovat

    A jména jako Apparat nebo Jon Hopkins vám něco říkaj? Slabá kopie...

    • Re: Titulek (jozka cerny, 24.11.2011 15:33) Reagovat

      mne rikaji a necitim z toho zadne plagiatorstvi. v pripade Apparata,ktere album myslis konkretne?

      • Re: Titulek (Jméno, 27.11.2011 20:50) Reagovat

        Nemám čas to probírat uplně do detailu, tak např. http://soundcloud.com/floex/08-petr-parl a www.youtube.com/watch?v=SSPA0OuXxp4 . Vůbec z celýho alba Duplex je tam dost pujčenejch věcí. U Floexe neslyšim ani náznak invence a originality...

        • Re: Titulek (mat, 28.11.2011 03:23) Reagovat

          Muzeme se uricte bavit o vlivech. Nikdo neni v dnesni, ale i ve 10, 20, 100, 500, 1000, 10000 letem horizontu neovlivnen svymi predchudci a soucasniky. Taky nikdo neutece sobe samotnemu a nesmaze svoje zaliby. Ale rikat o tehle desce, ze na ni neni ani naznak invence nebo originality vychazi z ust nekoho kdo budto zavidi nebo propaguje svoji skrytou agendu. Zorya je hodne "floexi" a hodne zurocuje zkusenosti z tech zminenych soundtracku a neni nedotknuta jak Apparatem tak Hopkinsem. Presne tak aby rozsirovala a zapadala do svoji doby. Nikdo nikoho nenuti k narodnim oslavam, ale at se rozhlidnu jak chci daleko, tak na tomto poli nevysla kloudnejsi deska ani nepamatuju a to se nemusim divat jenom po cechach.

    • Re: Titulek (Jakub Malar, 24.11.2011 17:13) Reagovat

      A v případě Jona Hopkinse by mě zajímalo to samé. Kterou nahrávku myslíš konkrétně?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Floex je na soundtracku "Shoulders of Giants" hrdinným strážcem hudební galaxie (06.02.2023 00:00)
- Nové desky 4/2023 - od Avy Max přes Sama Smitha po Uriah Heep (01.02.2023 18:30)
- Recenze: Orbital kompletem "30 Something" poukazují na vlastní důležitost (22.08.2022 00:00)
- Naživo: Procházka parkem a strhující horečka sobotní noci s Underworld. Takový byl závěr Metronome Prague (27.06.2022 16:09)
- Naživo: Floexova "Papetura" konečně naplno rozkvetla i naživo (29.04.2022 12:47)
- Orbital oslaví tři dekády existence rozsáhlou kompilací (22.04.2022 12:58)
- Floex chystá dvojí křest v pražské MeetFactory (20.04.2022 15:48)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (20-16) (21.01.2022 18:30)
- Recenze: Dvojice Hodge & Floex na soundtracku "Je Suis Karl" reflektuje současnost (21.09.2021 17:05)
- Zažijte netradičních #5 PROSTOR Pražské tržnice během koncertů Hellwany, Aiko, Hlaskontrabas, Floexe s Never Sol a Vážného zájmu (11.09.2021 08:35)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu