shop.musicserver.cz
Tomáš Klus, Švandovo Divadlo, Praha, 17.10.2011

"Racek" Tomáše Kluse je dravec a přilétl do Švandova divadla

Vydáno: 18.10.2011 08:38 v sekci Naživo - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Aktuální, čerstvě vydaný a po dnešku i čerstvě zlatý "Racek" je nejrozporuplnější deska Tomáše Kluse. Album, co sice nedrží pohromadě, ale v samém závěru obsahuje jeho nejkrásnější písničky. A křest ve vyprodaném Švandově divadle byl jedním z nejpříjemnějších hudebních zážitků letošního podzimu.

Live: Tomáš Klus

místo: Švandovo divadlo, Praha
datum: 17. října 2011
setlist: Dobrý mrav(enci), Přičichnutí alergikovo, Pocity, Pánubohudooken, Trigorin, Neklid, Dopis, Dno za dnem, LeHomoLe, Arkadina, Da.muklův meč, Nenávratná, Psáno u zpráv, Podléhnutí, Navěky, Panenka, Markétce, Vlastenci s hákovým křížem, Treplev, Nina, s kapelou Sobec, Sibyla, 17B, Čas, VeSmíru, Chybíš mi, bez kapely Malčik, Marie, Ať slunce pálí do písku, PanTofel, Až, Jednoduchá
Fotogalerie

Tomáš Klus, Švandovo divadlo, Praha, 17.10.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
"Zahrajeme vám několik desítek písní v doprovodu nervozity a kapely Freudovy noční můry," uvedl koncert Tomáš Klus a nelhal. I když nervozitu na sobě nedával znát a z každé situace vybruslil hravě a lehce jak Pljuščenko při čtverném tulupu, zřejmě se nějaká dostavila. Nasvědčovaly tomu občas zapomenuté texty nebo kapodastr umístěný na jiný pražec (takže si v písničce "Treplev" na kytaru nezahrál). S pokorou a nadhledem sobě vlastním ale každý svůj přehmat okomentoval tak, že mu člověk nemohl nic zazlívat. Tomáš Klus si od prvního okamžiku získal publikum na svou stranu, a i když se interakce, k níž vybízel, nedostavila ("když budete chtít, klidně se na něco zeptejte, my vám třeba odpovíme,"), celé divadlo se bavilo a užívalo si skoro tříhodinové vystoupení.

A nebylo to vystoupení ledajaké. Z rukou Michala Horáčka, uvedeného Jirkou Kučerovským jako Petr Hapka, se křtila Tomášova aktuální deska "Racek", která za pouhé čtyři týdny prodeje zezlátla. V hledišti seděla často oslovovaná Tomášova maminka ("mamka už rudne, cítím problém" nebo "omlouvám se svojí mamce / za to že jí dělám ostudu... jak sis mě mamičko udělala / takovýho mě máš,") ale i teta, strýc a další (jakoby přijeli Hujerovi). A navíc se natáčelo DVD, což po některých vtipech nebo drobných nedokonalostech vždy připomněl Jirka Kučerovský hláškou "ono se to dá vystřihnout".

V rodinně pojatém vystoupení tak docházelo k tomu, co Klusovi perfektně funguje a umí nejlíp. Používal svou bezprostřednost, roztomilost (fakt jsem napsal TOHLE slovo?!), pohotově reagoval na veškeré podněty a perfektně se se svým parťákem doplňoval. A i to, co třeba na desce nefunguje a vůbec by na ní být nemělo ("Pánubohudooken"), se naživo snese a dokonce se přistihnete, že si písničku spolu se zpěvákem notujete a užíváte.

Tomáš Klus, Švandovo divadlo, Praha, 17.10.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Tomáš Klus jako písničkář funguje stejně dobře jako Nohavica v 80. letech minulého století a vlastně i dnes. Oba si hrají, co chtějí, zkoušejí nové skladby, nebojí se angažovanosti (dnes zazněla třeba novinka "Vlastenci s hákovým křížem"). Oba občas šlápnou vedle, oba fungují v nejrůznějších polohách od té nejlehčí (dnes třeba došlo na parodování Michala Davida) a zábavné, přes romantickou a milostnou až po silné, hluboké závažné skladby. Oba se nechávají inspirovat ruskými klasiky. A nejlíp jim sedí, pokud zůstanou písničkáři. Tak jsou svobodní, sví, volní a díky svému charismatu si můžou dovolit prakticky cokoliv. Třeba oslovit jednu z posluchaček a zazpívat jí píseň "Seděla v první řadě / bědovala - ten Klus nemá všech pět pohromadě".

Když ale nastoupila kapela Freudovy noční můry ve složení klávesová hráčka, bubeník, baskytarista a elektrický kytarista, proměnil se písničkář Tomáš Klus v pop-rockaře a nechal se dobrovolně svázat tímto hudebním tělesem. A i když došlo také na improvizace, stejně se kouzlo lehkosti, výjimečnosti okamžiku i vzájemného až spikleneckého propojení s obecenstvem ztratilo a šlo jen o přehrání několika sice dobrých, ale v tu chvíli náboj postrádajících písniček. V této plugged verzi nejvíc fungovala blok uzavírající "Chybíš mi".

Tomáš Klus, Švandovo divadlo, Praha, 17.10.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
A i když se Tomáš Klus možná nechává někdy až příliš inspirovat svými vzory, na koncertě mu rádi všechno odpustíte. A tak se ani nedivíte, že největší divácký úspěch má krylovka "Malčik". Velmi dobře ale fungovaly i skladby inspirované Čechovem nebo promítání fotek politiků (Josefa Dobeše střídal příští čínský vůdce Si Ťin-pching) za zpěvu "v té zemi zvířecí / kde moc si střídaj zloději a vrazi" ze skladby "Psáno u zpráv".

Tomáš Klus odehrál první ze tří vyprodaných pražských koncertů s obrovským nasazením. Se třemi přídavky hrál skoro tři hodiny, útulné divadelní prostředí mu nabídlo perfektní zvuk (jen v plugged části mohl být o něco silnější jeho zpěv). Kdo na koncertě byl, nemůže se divit, jak dobře se jeho alba prodávají. Při předávání zlaté a platinové desky Zbyněk Knobloch symbolicky zavzpomínal, jak před lety podepisoval smlouvu s Karlem Krylem, později s Jaromírem Nohavicou a ještě později právě s Tomášem Klusem. Je fajn, že tradice našich písničkářů pokračuje.

NÁZORY
  • Pánubohudooken (Alena, 19.10.2011 18:59) Reagovat

    Docela by mě zajímalo, jak autor přišel na to, že Pánubohudooken na desce nefunguje a nemělo by na ní ani být. O tom, že live se "snese", nemluvě. Live jsem se na ni těšila jako na málokterou jinou skladbu :-). Mně se sice hodně líbí celé CD Racek, ale v počtu přehrání u nás doma zrovna tahle písnička jednoznačně vede, těsně následovaná vánoční záležitostí Ledaco, která by se mimochodem svým textem geniálně hodila na legendární vánoční album kapely Jablkoň Hovada boží. ;-) Kolik lidí, tolik názorů. Ale díky bohu, že se T. Klus s panem recenzentem neporadil o tom, co na album zařadit a co vyhodit :-).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nedožité jubileum Karla Kryla připomene dvojvinylová kompilace "To nejlepší" (01.04.2024 19:13)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu