Karaoke z Disneylandu

09.01.2012 09:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Britney Spears završila turné "The Femme Fatale Tour" vydáním koncertního DVD, které jistě potěší všechny hluchoněmé spoluobčany. Tolik barev, smyslných póz a cukrbliků nikde jinde neuvidí. A zbytek populace? Bude na tom stejně, Britney totiž vydala živák, na kterém není nic živého...
4/10

Britney Spears - The Femme Fatale Tour

Skladby: Hold It Against Me, Up N’ Down, 3, Piece Of Me, Big Fat Bass, How I Roll, Lace And Leather, If U Seek Amy, Gimme More, (Drop Dead) Beautiful, Don’t Let Me Be The Last To Know, Boys, ...Baby One More Time, S&M, Trouble For Me, I’m A Slave 4 U, I Wanna Go, Womanizer, Toxic, Till The World Ends
Vydáno: 28.11.2011
Celkový čas: 86:00
Vydavatel: Sony Music
...ani zpěv, ani hudba, skoro by se chtělo říct, že ani zpěvačka. Britney Spears fanoušky loni potěšila ryze taneční deskou "Femme Fatale", která nabídla spoustu kvalitního materiálu pro případnou rozjetou show. To by to však nesměla být Britney - toporná, umělá, neosobní, němá. Nechci Britney za každou cenu křivdit, mnoho jejích písniček považuji za naprosto skvěle dotažený pop, který by milovníky žánru neměl v žádném případě minout. Jenže čím starší je, tím větší bídu na pódiu tře.

Sice sledujete pestrobarevné projekce, posloucháte melodické základy písní, ale k němu doléhá jen naprosto utlumený hlas (half-)playbacku, přes který by měl znít zpěvaččin hlas. Ten si Britney ale po celou dobu vystoupení šetří pro své syny. Nejvíce je to patrné u jinak výborné "How I Roll", ve které Brit působí jen jako průvodkyně v lunaparku, které někdo omylem vypnul mikrofon. Když pak v několika málo okamžicích americká popová ikona opravdu začne zvuky vydávat (především při sporé komunikaci s natěšenými diváky), do uší vás praští rozdíl mezi krásně uhlazeným předehraným materiálem a udýchanou skutečností. Na výslovné přání zpěvačky prý zcela zmizely původní živé vokály, které Britney v některých písních předvedla. Zajímavé je, že téměř vymazáni byli i fanoušci, během koncertu neuslyšíte skoro žádné jejich zvukové projevy.

Nerad jen chrlím jednu výtku za druhou, ale bohužel i program představení má výrazné trhliny. Nespojuje ho žádný jednotící prvek, kdysi pružná a obstojná zpěvačka skáče z jednoho extrému do druhého - chvíli si hraje na smyslnou striptérku, chvíli na nezbednou rebelku a korunu celému galimatyáši nasadí, když přijede na kýčovité exotické pramici, která vůbec nemá nic společného s (chybějícím) konceptem show, ani textem písničky. Ač jsem loňský koncert Kylie Minogue označil za antický gaybar, ve výsledku jsem celé představení pochválil pro jeho výpravnost a ucelenost. Britney z tohoto pomyslného duelu vychází jako školačka, co udělala v obýváku soukromé taneční představení pro své panenky.

Jestli se něco povedlo, pak je to několik skvělých remixů původních skladeb. Vynikla například nová "Hold It Against Me" s upraveným podkladem. Sympatické je i zařazení bonusových songů ("Up N’ Down") nebo snaha přinést klasiky v novém zvukovém kabátu. Bohužel starých písniček během večera moc nezaznělo. I když ono je to ve výsledku úplně jedno - dýfko si beztak koupí jen skalní fanoušci, kteří si koncert právem užijí a zbytku posluchačstva to může být vlastně jedno. A kdyby snad ne, pak slyšte můj finální verdikt - toto DVD se jednoduše nepovedlo.

P.S.: Nevím, zda jsem úplně slepý (nebo spíše nedostatečně motivovaný k důkladnějšímu hledání), ale obal dévédéčka mluví o bonusu v podobě videoklipů z poslední desky. Ty jsem ale nikde nenašel. Hm?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY