shop.musicserver.cz

Podzem 17/2001

Vydáno: 30.08.2001 04:50 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Sedmnáctá letošní Podzem je opět nabita k prasknutí informacemi z alternativnější oblasti naší hudební kultury. Dozvíte se něco o vyhořelém klubu Strahov a jak mu pomoci, festivalu Malá Alternativa, nové desce kapely Čikori a spoustu dalších novinek.

Prázdniny utekly kamsi za obzor a je tady další díl přílohy MusicServeru o hudbě mimo hlavní proudy Podzem. A s ním i něco málo informací, ze kterých doufám alespoň některé budou pro vás novinkou. Také jsem přemýšlel, že by nebylo marné "okénko čtenářů" - jako, že byste mi napsali, co jste kde viděli zajímavého a co vás třeba zprudilo a proč. A více ze mě tentokrát na úvod nevypadne, protože s kocovinou se nepřemýšlí zrovna nejlépe. Tak tedy hurá do nového školního roku (jakožto již školu dávno opustivší si snad takovéto zvolání coby provokaci mohu dovolit…). Smršť festivalů, jak se níže přesvědčíte, stále ještě nekončí, sluníčko nám také přeje, desky už se hrnou na trh, personální škatulata se také rozhýbávají. Tak příště snad zase i s nějakým impulsem k zamyšlení. Pro dnešek jen musím konstatovat, že ono mravoučné "Dopijem a půjdem" má něco do sebe…

Tonda Kocábek

Strahov volá o pomoc!

Nejspíš jste to již slyšeli, ale pokud ne, pak vizte, že zhruba před čtrnácti dny vyhořel pražský Klub 007 na strahovských kolejích. Dovolím si zde proto ocitovat část mailu, který mi k této nešťastné události přišel: "Prosíme všechny, kterým není lhostejný osud tohoto klubu, který jako jeden z mála v Praze vzdoruje náporu komercionalizace a unifikace hudby a kultury vůbec, aby nám klub pomohli zachránit a znovuotevřít. Vedení klubu si přeje Sedmičku znovu otevřít, ale po nedávné rekonstrukci je zcela bez finančních prostředků, navíc hrozí, že nebude klubu znovu obnovena smlouva. Prosíme všechny příznivce klubu, aby přispěli do solidární sbírky: číslo konta 160005329/0800, variabilní symbol 007 - jakákoliv částka pomůže. Plánujte benefiční koncerty a sbírky! Do měsíce by měl proběhnout velký benefiční festival na podporu klubu 007 Strahov v Praze pod názvem "UNITY fest", kde by měly vystoupit kapely, které často hrály na 007 a zastoupeny by měly být všechny nekonformní hudební styly, které také Sedmička reprezentovala a doufejme, že i nadále bude (Hard Core, Punk, Ska, Jungle, Reggae atd.) DĚKUJEME, klub 007 Strahov. Pro více aktuálních informací volejte 0607 503 733 nebo pište na zemepredevsim@volny.cz."
Já k tomu dodám, že jedna benefice proběhne třeba 2. září v klubu Roxy, kde už od nezvyklých 18:00 zahrají stále lepší šiřitelé domácího ska Chancersa Fastfood, ale i američtí rock'n'rollisté The Neanderthals a mexičané SEKTAcore a další. Do rána pak budou roztáčet své vinyly hip-hopoví DJs .

Malá Alternativa i letos

Stejně tak jako v předchozích letech se všichni příznivci - ehm - podzemní hudby mohou opět těšit na festival Alternativa, který proběhne letos tradičně počátkem prosince. Jeho součástí opět bude objevovací přehlídka s názvem Malá Alternativa. Pro ty, kteří o ní nic netuší, předestírám, že se jedná o možnost mladým kapelám zahrát si na slušném pódiu s kvalitním ozvučením (i letos budou finálové koncerty probíhat v pražském klubu Delta) a především se dozvědět, co si o jejich hudbě myslí ti, kteří se jí zabývají dlouhá léta (v porotě dosud například působili třeba Oldřich Šíma z vydavatelství Black Point, hudební režisér a publicista Petr Slabý, legenda domácí hudební scény Mikoláš Chadima, či hudební publicista Ondřej Bezr). Jedna až dvě oceněné skupiny si pak znovu zahrají v divadle Archa jako předkapela zahraničních hostů festivalu a většinou se jejich krátký profilek objeví v časopise Rock & Pop. Mnozí účastníci minulých ročníků jsou dnes již osvědčenými jmény naší scény - namátkou bych jmenoval třeba Sledě, živé sledě či Neočekávaný dýchánek, ale Malá Alternativa má primát objevu i třeba v případě -123 min.. Letos finále proběhne 1. a 2. prosince. No a proč se o tom zde dočítáte už teď, na konci léta? Protože 20.9. 2001 je definitivní uzávěrka zasílání demosnímků kapel, které mají zájem se zúčastnit. Pro mimopražské kapely dodávám, že se hraje za plné cestovné. Pokud se chcete přihlásit, pak zašlete vaše demo (studio nebo část koncertu v délce max. 30 minut) na libovolném nosiči (nejrozšířenější je dnes pochopitelně CD-R, ale pokud pošlete klasickou kazetu, DATku nebo minidisk, nikdo se také zlobit nebude) plus informaci o skupině opatřenou spolehlivým kontaktem, na adresu pořadatele: UNIJAZZ, Jindřišská 5, Praha 1, 1100 a obálku označte heslem "Malá Alternativa". Ze zaslaných demosnímků (obvykle jich bývá tak zhruba 50 až 70) bude vybráno deset finalistů, kteří budou následně pozváni k účasti.

Tři stříbrné raketky zpět z miniturné

Jedním z charakteristických znaků domácí hudební scény je, že ti mediálně nejúspěšnější interpreti prakticky nekoncertují v zahraničí, a když už, tak zcela výjimečně, zatímco ti "alternativní" jsou často venku více než doma. V minulých dnech absolvovala společné maličké, ale úderné turné, trojice kmenových kapel agentury a vydavatelství Silver Rocket - skupiny Gnu, Lyssa a Wollongong. Jednalo se o jeden koncert v Rakousku, účast na festivalu No Border Jam ve slovinském Mariboru, dva koncerty v Maďarsku a dvojici koncertů na Slovensku. Celkem šest koncertů během osmi dnů. Report by se o tom během pár dnů měl objevit na www.noise.cz/srr, kde se můžete dočíst třeba i o nedávném společném singlu Gnu a hrálovehradeckých Thema 11.

Festival EBM

EBM čili Electronic Body Music je tvrdý žánr, který slavil své největší úspěchy v první polovině devadesátých let. Těžko hádat, kolik by třeba dnes lidí přišlo na koncert takových Cassandra Complex, nicméně tak jako u jiných žánrů, které nejsou zrovna v módě, tvrdit, že tahle hudba je mrtvá, může jen bláhový naiva. Důkazem toho je open-air festival HeadHunter, který začne v poledne 8.9. v klubu Lávka ve Skochovicích. Vystoupí kompletní česká špička v čele s formacemi Vanessa, Gun Dreams a Immunology plus několik hostů ze Slovenska, například Einleitungszeit. Po skončení produkcí bude ještě afterparty s DJem Rybou. Více se dozvíte tady.

Za reggae a etnikou do Vlčího dolu

Zatímco tvrdí elektronici mají svou sešlost ve Skochovicích, příznivci reggae, etnické hudby a spřízněných žánrů zamíří do Vlčího dolu v Žízníkově u České Lípy. Zde se koná o víkendu 7.až 9. září druhý ročník festiválku, na kterém můžete slyšet Švihadlo, Orly v blotie Europy, ale i třeba Mikiho pupík či Oswald Schneider. Krom koncertů zde najdete spoustu DJů, Bramborovou čajovnu a můžete si tu třeba nechat i udělat zdarma tetování. Více najdete tady.

Nová skupina Vency Václavka

Bez nějakých bližších informací mi přišla zpráva, že 23.8. měla v třebíčském Rock Café Barborka premiéru nová skupina VRM. Tvoří ji kytarista a basista Vladimír "Venca" Václavek (spolupracovník Ivy Bittové a člen skupin Rale, Klar, E, ex-Dunaj), kytarista Renda Pařez (Šarközi, ex-Činna) a bubeník Miloš Dvořáček (Čikori). Tomu říkám hyperaktivita…

Úterní úniky opět po prázdninách

Na poslechové večery Úterní úniky, díky kterým si můžete docela rozšířit své hudební obzory, jsem tu už před časem upozorňoval. Teď chci jen připomenout, že po prázdninové pauze opět startují v prostorách Unijazzu, a to 4. září večerem "Jazzmánie" Vladimíra Kouřila. 11. září uvede Miloš Latislav další díl série "Cantenburská scéna IV.", 18. září bude večerem provázet Jan Krejča a na programu bude "Současná post-HC & Noise scéna u nás aneb večer vydavatelství Silver Rocket, Free Dimension, Minority rec., Day After rec. a dalších", a konečně 25.9. vás čekají "Zapomenutá a nehledaná zákoutí domácí scény" s mojí maličkostí. Začíná se vždycky v 18:00 a vstup je zdarma. K dispozici krom levného baru je i obchůdek s nekomerční hudbou a literaturou, a zároveň v těch samých zdech se konají i výstavy - od 3. do 9.9. fotografie z festivalů "Utěšený Těchanov" a od 10.9. pak výstava fotografií Zdeňka Kováře a keramiky Lenky Holíkové - "Rány o zem". Z ostatních programů mohu ještě doporučit čtvrtek 13. září, kdy zde můžete vidět videoprojekci z letošního ročníku festivalu Boskovice.

Čikori debutují

První domácí poprázdninové album budou mít na kontě určitě brněnští Indies, protože již 1.9. vychází deska seskupení Čikori. Jeho duchovními rodiči jsou zpěvačka a houslistka, dnes již celoevropsky respektovaná Iva Bittová, a kytarista Vladimír Václavek, kteří zde navazují na své společné ( a úspěšné) dvojalbum "Bílé Inferno". Čikori dále tvoří trumpetista František Kučera, kontrabasista Jaromír Honzák a bubeník i perkusista Miloš Dvořáček. Album vzniklo pod zvukovým dozorem Ivo Viktorina, převážně na texty Karla Davida. CD s akustickou hudbou na pomezí world music, jazzu a alternativy je opatřeno digipackem.

… a závěrečná pozvánka

... tentokrát není třešnička, ale tulipán. Další díl putovního festivalu Rock pro zelený tulipán tentokrát opět změnil působiště. Zatímco v minulosti jste ho mohli navštěvovat v pražské tvrzi Cibulka či Lesním divadle v Řevnicích, jeho jedenáctý díl proběhne v areálu letního kina Houšťka u Staré Boleslavi, a to v sobotu 8. září. Samozřejmě ho opět pořádá knižní vydavatelství Maťa, podle jehož edice je pojmenován. Začíná se již hodinu po poledni a vystoupí například Majerovy brzdové tabulky, Echt!, nové jméno se starými ostřílenými undergroundovými muzikanty Alfredo Schluntzcki, Rudovous a další. Na úplný závěr bude promítnut filmový dokument "Plastic People Of The Universe".

Nashledanou za čtrnáct dní.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Podzem 10/2002 (05.06.2002 20:53)
- Publicistika: Podzem 9/2002 (21.05.2002 18:24)
- Publicistika: Podzem 08/2002 (01.05.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 07/2002 (17.04.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 6/2002 (27.03.2002 20:19)
- Publicistika: Podzem 5/2002 (14.03.2002 18:40)
- Publicistika: Podzem 4/2002 (27.02.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 3/2002 (14.02.2002 19:56)
- Publicistika: Podzem 2/2002 (22.01.2002 19:58)
- Publicistika: Podzem 1/2002 (03.01.2002 10:41)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu