shop.musicserver.cz

Proč všichní obdivují Neckářovu "Půlnoční"?

Vydáno: 10.10.2011 19:46 v sekci Na okraj - Honza Průša | foto: facebook interpreta

"Je to událost roku. Megapíseň. Comeback jak kráva. Nádhera!" nešetří nadšením hudební publicisté i běžní posluchači. Jak je možné, že se z "Půlnoční" můžou všichni zbláznit? Proč se stala takovým hitem? Má něco, co ostatním skladbám dramaticky chybí?

Různí - Alois Nebel (soundtrack)
© facebook interpreta
Těch důvodů je několik, ale nejpodstatnější jsou dva - díky Václavu Neckářovi a díky filmu "Alois Nebel". To, že jde jinak fakt o nádhernou skladbu, není vůbec podstatné. Bez N&N, tedy dvojice pánů Neckář a Nebel, by zcela jistě zapadla a poznal by ji jen zlomek lidí. Stejně jako kvanta jiných písniček.

Ty další důvody jsou o poznání nižší. Naše lenost, stádnost, nechuť objevovat nové věci. Potřebujeme doporučení známých, kteří říkají "To je pecka!". Potřebujeme nominaci na Oskara, abychom se o písničku začali zajímat. Kdo si všiml "Falling Slowly" v "Krásce v nesnázích"? Pár nadšenců. Ale po nominacích na Oskara se z písně stalo národní bohatství. A zase právem, písnička je to překrásná. Ale fakt potřebujeme, aby nás na ni upozorňovala nějaká všeobecně uznávaná autorita?

Jenže odkud bychom vlastně mohli (myšleno masově) tyto písničky znát? Člověk je líný a pasivní tvor, navíc žijeme v době informační a tedy i hudební přesycenosti. Naše rádia (zase myslím na ta masová), místo toho, aby pro běžné posluchače tyto písničky doporučovala a hledala, hrají jen provařené věci. A lidem to evidentně vyhovuje, radši si poslechnou jednu známou písničku po stošedesátýosmý, než aby objevovali něco nového.

A tak vždycky, když se stane nějaká skladba hitem, který bezmezně obdivuje naprostá většina národa, vzpomenu si na ty písně, kterým se to nepovedlo. A to, že se do povědomí národa nedostaly, nesouvisí s jejich kvalitou. Jejich nádherností. Jejich líbivosti. Je to jen proto, že jsme líní, písničku nezpívá někdo, koho známe, rádia ji nehrajou a nestala se ústřední melodií nového českého filmu.

Jan Burian a Lenka Dusilová
© facebook interpreta
V souvislosti s "Půlnoční" jsem si hned vzpomněl na dvě písničky. Jednou z nich je "1 - 1 = 0" (ukázka na webu vydavatele). Duet Jana Buriana a Lenky Dusilové. Nádherná, příjemná písnička pro každého. S chytlavým refrénem, romantickým textem. Má všechny atributy, které dobrá skladba pro všechny potřebuje. Ale stejně ji nikdo nezná. Tou druhou je "Naděje" (ukázka na webu vydavatele) Karolíny Kamberské. Vyšla už na jejím loňském albu "Hořkosladce", teď se objevila i na druhé desce "Říkadla a křikadla", určené hlavně pro děti. Písnička protkaná nadějí ve všech formách. Něžná, citlivá, nádherná vánoční skladba. Jedna z nejkrásnějších, co znám. Ale slyšel ji někdo z vás? Rádia ji ani o vánocích do svého vysílání nezařadila. Ale mohli jsme si zase mockrát vyslechnout, že "Sliby se maj plnit o Vánocích".

Jsem přesvědčen, že kdyby "Naději" a "1 - 1 = 0" zpívali Neckář s Vondráčkovou a ještě by se objevily v nějakém filmu, všichni se z nich nadšením zblázní. A kdyby "Půlnoční" vyšla JEN na albu Umakartu a nazpíval jí JEN Jaromír Švejdík, nikdo si jí nevšimne.

Umakart bez Václava Neckáře - "Půlnoční"

Probudíme se a začneme používat vlastní hlavu? Přestaneme poslouchat tupá rádia? Začneme radši používat nějakou jinou službu, kde si budeme vybírat sami, co nás zajímá? Změní se to někdy? Spíš ne. Jsme pohodlní, líní, stádní a život si děláme takový, jaký si zasloužíme. Bohužel podstatně méně barevnější, než by mohl být.

NÁZORY
  • A co třeba... (Póža, 10.10.2011 20:46) Reagovat

    A co třeba že je to HLAVNĚ tím, že si lidé vyhledávají informace k filmu a díky tomu najdou tuhle písničku, může být spoustu skvělých písniček, ale jak se k nim dostat když o nich nikdo neví.

    • Re: A co třeba... (sausček deddy, 20.10.2011 12:02) Reagovat

      ...a co třeba youtube

  • není nad opravdovost (Adam P., 10.10.2011 21:02) Reagovat

    Mě stačilo čirou náhodou zahlédnout klip v TV...a velmi rychle jsem pochopil, že jde o něco vyjímečného aniž bych cokoliv věděl o filmu. Škoda dnes je podobných nenastrojených věcí pomálo...

  • pri všetkej úcte k autorovi ... (casko, 10.10.2011 21:16) Reagovat

    ... aj keď fakt nepočúvam tupé rádio a hudbu si vyberám sám - predsa sa mi Půlnoční celkom páči a to dokonca trochu viac ako oba porovnávané songy.
    Článok mi príde vcelku zbytočný - ako prejav osobnej frustrácie z konzumu OK, ale myslím že to stádo ktoré tu autor naznačuje si ho sotva na musicserveri prečíta.

  • úsmvné (Nightporter, 10.10.2011 21:36) Reagovat

    Autor je nejspíš ještě v pubertě soudě dle jeho útočného tónu. Nechápu jak může sravnávat "zrzavej cajdák" s kvalitní písničkou. Ať si poslouchá třeba bubnování na hrnce pokud mu to přijde dost alternativní, ale řekl bych že by měl ještě chvíli zůstat v dětské ohrádce domačkat pupínky...nic ve zlém, ale vzhledem k tomu že si věci vyhledávám i na musicserveru, tak chci upozornit když někdo zbytečně plýtvá naším časem výlevem typu můj "můj blogísek" takže příště pozor a kliknout na další článek

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)
- Naživo: Glen Hansard v Praze řval, šeptal i vyprávěl (15.11.2023 19:06)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu