Návrat Lisy Stansfield

24.08.2001 04:50 - Martin Mikuláš | foto: facebook interpreta

Lisa Stansfield pracovala na novém albu přes čtyři roky. I když není tak moderní jako Madonna, přece jen má její novinka "Face Up" něco do sebe. Minimálně se na ni podařilo poskládat pěknou řádku výborných skladeb, více v recenzi.
8/10

Lisa Stansfield - Face Up

Skladby: I've Got Something Better, Let's Just Call It Love, You Can Do That, How Could You?, Candy, I'm Coming To Get You, 8-3-1, Wish On Me, Boyfriend, Don't Leave Now I'm In Love, Didn't I, Face Up, When The Last Sun Goes Down
Celkový čas: 58:47
Po čtyřech letech se letos vrátila do hudebního showbusinessu rodačka z anglického Manchesteru Lisa Stansfield. Za tu dobu stihla její přímá konkurentka Madonna a řada dalších posunout představy o popovém albu o značný kus dopředu, a aby dnes hudební kritiky nějaká deska skutečně ohromila, dobře složené chytlavé písničky už k tomu zdaleka nestačí.

Zatímco Madonna si zajistila progresivní zvuk svých posledních alb současnými producenty, Lisa zůstala věrná Ian Devaneymu, který už před dvanácti lety spoluprodukoval její první sólové album "Affection". "Face Up" má proto podobný zvuk jako předchozí desky, takže zde žádná velká překvapení nečekejte. Tím však nechci říct, že zní zastarale, pouze nezní nijak zvlášť novátorsky. Anglii v posledních dvou letech zachvátila 2stepová horečka, což se nejvíce projevuje v rádiovém singlu "Let's Just Call It Love" a také v "Don't Leave Now I'm In Love". "Boyfriend" se zase nese v r'n'b stylu typickém např. pro Destiny's Child, který je v poslední době také napodobován řadou především černých umělců (nebo těch, co si na černé hrají). Ostatní skladby byste mohli klidně zařadit na kterékoliv předchozí album a nikdo by si ničeho nevšiml. Lisa se umí obklopit prvotřídními muzikanty, snadno poznáte i její soulový vokál a je znát, že Lisa na jednotlivých skladbách uplynulé čtyři roky skutečně pracovala a vybrala ty nejlepší. Ve studiu se ale většina z nich nahrála hned napodruhé, nebo napotřetí, aby neztratily na spontánnosti.

Celkově je album chvílemi až euforicky veselé, takže by to člověka v depce dokázalo pěkně naštvat. V opačném případě umí příjemně naladit a nakopnout. Některé skladby už můžou ke konci nudit, "Face Up" ale rozhodně řadím mezi nadprůměrná popová alba, která si rád poslechnu i za pár let (stejně jako ostatní desky Lisy Stansfield).

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Lisa Stansfield - Face Up
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 58:47
Skladby: I've Got Something Better, Let's Just Call It Love, You Can Do That, How Could You?, Candy, I'm Coming To Get You, 8-3-1, Wish On Me, Boyfriend, Don't Leave Now I'm In Love, Didn't I, Face Up, When The Last Sun Goes Down


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY