shop.musicserver.cz
Makrorecenze "I'm With You" Red Hot Chili Peppers

Makrorecenze "I'm With You" Red Hot Chili Peppers

Vydáno: 19.09.2011 13:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Na novou desku Red Hot Chili Peppers se čekalo hlavně z toho důvodu, že je první s novým kytaristou, tedy první po odchodu Johna Fruscianteho. A nyní, pět let od "Stadium Arcadium", je to tu - album "I'm With You". Jak dopadlo v makrorecenzi? Neváhejte a čtěte...

Red Hot Chili Peppers - I’m With You
© facebook interpreta
Pětiletka mezi "Stadium Arcadium" a novinkou "I'm With You" byla v táboře Red Hot Chili Peppers vyplněná dramatickými událostmi. Tou nejzásadnější byl odchod Johna Fruscianteho z kapely a příchod nového kytaristy, jednatřicetiletého Joshe Klinghoffera. Že měla tato akce zásadní dopad na zvuk kapely, není třeba nijak zvlášť zdůrazňovat, dle slov hlavní recenze Jakuba Malara to ovšem bylo to nejlepší, co kapelu mohlo potkat, a tato změna muzikantům jen prospěla. "'I'm With You' je to nejlepší, co Redhoti natočili od 'Californication'," napsal a chválami nešetřil, ač v celkovém dojmu album udělil sedmičku. Názory čtveřice redaktorů a jedné redaktorky se od těch jeho vlastně až tak moc neliší, i když jsou spíše negativnější, a v průměru si tak "I'm With You" odnáší dvaašedesát procent.


Kristina Bílá - Chili, a to je koření...! (7/10)
Vztah ke kapele: Prostě Redhoti!

PŘED: Hmmm, desátá deska RHCP. Jak moc můžou pánové po třiceti letech ještě překvapit? "Stadium Arcadium" - to byla až na pár songů libová nuda, co? Největší persóna, John Frusciante, udělal pá pá a já mám chuť rozšlapat všechny jejich desky. Josh Klinghoffer - kdo to jako je? A singl "The Adventures Of Rain Dance Maggie" mě na bránici lechtá leda díky Anthonyho kníru. Mám si tu novou desku vůbec poslechnout?
PO: Jak to ty "starý papriky" dělají?! Nová deska mě překvapila, jak nejlíp mohla. Souhlasím s tvrzením, že album nenese nijak výrazný hit, neznamená to ale, že jsou všechny songy odpad. Naopak! "Police Station" nebo "Factory Of Faith" s klidem konkurují starým peckám. Na "Dance, Dance, Dance" si zase trošku zavrtíte zadkem, no. Veškerou pozornost na sebe teď strhl Flea, a právě díky němu si Redhoti zachovali svůj tradiční zvuk. V tomto směru sice došlo k mnoha inovacím (například piano!), ale "papričkovský" podpis prostě neomylně poznáte. I ten nováček mi přestal lézt na nervy. "I'm With You" zůstává i s mým přehrávačem a zatím se vážně docela kamarádíme. Pěkně peprná záležitost!

Honza Průša - Víc než jen slušná deska hudební legendy (7/10)
Vztah ke kapele: Některá alba jsem točil hodně často. A nejlepší věc, co napsali, je "Under The Bridge".

"Stadium Arcadium" nebyl vyloženě průser, ale kvůli její délce jsem vůbec neměl chuť se k předchozí nahrávce Red Hot Chili Peppers vracet. Slyšel jsem ji celou snad jen pětkrát. Ani "I'm With You" není nejkratší, uposlouchat hodinu může být náročné, ale tady je všechno jinak. Redhoti nahráli desku, která sice nemá obrovské hity na první poslech, už od toho druhého se ale písničky snadno zadřou pod kůži. Fungujou. A pokud někdo říká, že se kapela dramaticky změnila, má možná trochu pravdu (už jenom díky výměně kytaristy je tu znatelný posun a kapela jako celek omládla), přesto hned u prvních taktů poznáte, o koho jde. Takže žádné drama se nekoná. Skupina prý na album čerpala i inspiraci v Africe, to ale není z desky příliš znát (a už vůbec ne v písni "Ethiopia"). Spíš pokračování v dávno dobře rozjeté cestě. "I'm With You" je víc než jen slušná a povedená deska vyzrálé hudební legendy. Možná občas až zbytečně moc přístupná, nikoliv však podbízivá. A btw. nejlepším místem alba je geniálně vygradovaná "Brendan's Death Song".

Radek Londin - Hezky naplněná neočekávání (6/10)
Vztah ke kapele: V pubertě pokrevní, pak upadal...

Red Hot Chili Peppers 2011
© www.redhotchilipeppers.com
Dovolte mi vzít to teď z více osobního pohledu a vysvětlit, proč mi vlastně nová deska Redhotů vadí daleko méně, než jsem čekal. Po přepáleném dvojalbu "Stadium Arcadium" už jsem tuhle kapelu definitivně zařadil mezi ty, u nichž mi bude bohatě stačit, když jejich nové singly občas omylem zaslechnu v rádiu - tom pohodovém, českém, kam skvěle zapadnou v celém svém post-Californication období... "I'm With You" sice neodstartovala žádnou novou éru, je spíše utvrzení statu quo, ale baví mě na ní větší příklon k funkovosti, pohrávání si s disco rytmy i dalšími prvky, které jsou z hlediska ortodoxního rockerství pokleslé. Tenhle lehce omlazený styl, ačkoli chvilkami působí nechtěně srandovně, mi pořád přijde sympatičtější než hořkosladké květinkové tralalánky předchozích alb, i když i ty se na novince najdou, jen ve vyváženějším poměru. Kiedis pořád dokáže napsat vysloveně lobotomické texty a i jako zpěvák je hodně diskutabilní, ale celá ta ubíjející plážová zábavovka, kterou Papričky v hodinové stopáži valí, se mi daleko lépe přijímá, když je tak nepokrytě přiznaná. Že nemají moc co říct, už jsem oplakal před lety...

Marek Odehnal - Žádné posvícení netrvá věčně (6/10)
Vztah ke kapele: Málokdo má takový přirozený cit pro napsání inteligentního hitu. A že jich mají Redhoti na svém kontě desítky. Moje velmi oblíbená kapela.

Očekávání jsou u RHCP vždy veliká, a bohužel se jim je tentokrát v mých očích naplnit nepodařilo. Divoké funk-rockové časy už se samozřejmě nevrátí, a tak deska pokračuje v duchu příjemných pop-rockových písniček ve stylu "Stadium Arcadium". Bohužel je tady ale výrazných a opravdu povedených asi jenom polovina skladeb (například úvodní dvojice "Monarchy Of Roses" a "Factory For Faith", první singl "The Adventures Of Rain Dance Maggie" nebo závěrečná "Dance, Dance, Dance"). To je ale na plochu téměř hodinového alba vydaného po pěti letech takto věhlasnou kapelou málo. Tím spíš, že tehdy natočili RHCP materiálu na tři dlouhohrající desky a téměř každý song se mohl stát megahitem. Bez Johna Fruscianteho to holt prostě asi nejde, to jejich spojení je zkrátka osudové. Je navíc pochopitelné, že po tolika albech už se žádná vyložená bomba konat nemůže, žádná kapela nevydrží na tvůrčím vrcholu třicet let. Poslouchá se to příjemně, ale čekal jsem rozhodně víc, podobně jako od posledních Incubus. V kategorii mainstream rockového alba se pak Redhoti na letošní Foo Fighters nechytají ani zdaleka.

Petr Bláha - Vcelku povedená nuda (5/10)
Vztah ke kapele: Jedna z prvních oblíbených rockových kapel.

John Frusciante kapele podstatně chybí, toliko si je snad potřeba ujasnit hned na počátku. Jeho nástupce trpí syndromem většiny nových kytaristů v zajetých kapelách, chybí mu vlastní xicht. Navíc ani chemie s novým členem nezafungovala tak, jak by měla. Po dvou posleších alba jsem měl v hlavě jen standardní redhotí eintopf a "Look Around". Po třetím se toho vlastně moc nezměnilo a každý další poslech jen vytlačoval dojem z jediné počáteční hitovky. Nakonec nezůstala ani ta. Ostatně ani impozantní rytmika celek moc nezvedá s blátivého průměru. Pokud bych puntičkářsky hledal zajímavé momenty, tak bych je nepochybně našel, ale v dobách "Californication" jsem je hledat nemusel, spíše jsem strádal tím, že nepochytám všechny. Nikdy bych si nepomyslel, že to kdy řeknu nahlas, ale RHCP jsou v současné podobě nudní a nemají co říct. Průměrná deska by měla být signifikantní pro průměrnou kapelu, jenže průměrné kapely na stadiony nepatří… Chci víc, je to špatně?


Album: Red Hot Chili Peppers - I'm With You
Průměrné hodnocení: 6,2/10
Celkový čas: 59:24
Skladby: Monarchy Of Roses, Factory Of Faith, Brendan's Death Song, Ethiopia, Annie Wants A Baby, Look Around, The Adventures Of Rain Dance Maggie, Did I Let You Know, Goodbye Hooray, Happiness Loves Company, Police Station, Even You Brutus?, Meet Me At The Corner, Dance, Dance, Dance

NÁZORY
  • 10 (Scoty, 23.09.2011 09:24) Reagovat

    MĚ SE LÍBÍ MAXIMÁLNĚ! Rozhodně lepší než nová deska KASABIAN, kdo nebyl v kině na premiéře nepochopí jen tak staženou mp3 verzi alba..

  • HOdnocení se mi zdá nízké... (baribal, 26.09.2011 20:59) Reagovat

    Souhlasím, že Stadium Arcadium neby nic moc, 2-3 pecky a zbytek nuda. Ale tohle album se mi zdá mnohem lepší! Sice to většinou Flea stáhl na sebe, ale aspoň je to zase trochu neco jinýho - A Kiedis zase úžasný. Pro mě 7-8 bodů z 10 určitě si zaslouží...

  • John Frusciante nechybí (yarrin, 29.09.2011 15:22) Reagovat

    Přiznám se že kapelu mám velice rád ale Frusciante mě vždycky nudil. Tak jak píšete né že by ty skladby byly špatné, ale připadaly mě nachystané jako rock co poslouchá někdo kdo tomu moc nerozumí ale potřebuje se pochlubit že rock poslouchá. Já mám osobně radši RED HOTy v poloze jako bylo album ONE HOT MINUTE s Davem NAVAREM a tohle album mi ho silně připomíná a proto se mi moc líbí.
    Frusciante totiž na mě vždycky působil jako takový zpomalený kytarista amatér, i když věřím že je dobrým kytaristou.
    A něco málo o tom vím protože sám na kytaru taky umím, i když ne zdaleka jak Frusciante :-)

  • Petr Bláha (Entr_1, 30.09.2011 22:36) Reagovat

    Když si přečtu článek o jeho deseti superkapelách, tak se nedivím, že do "recenze" napsal co napsal, jeho momentální hudební vkus je asi někde jinde. Nemůžu souhlasit s ani jednou větou z jeho recenze.
    V době kdy tady ještě nebyly MP3, jsem bral recenze v časopisech docela vážně, přece jenom dát 500Kč za CD a po třech posleších ho hodit do koše bylo k nasrání. Naštěstí dnes je sehnat si jakoukoliv hudbu tak jednoduché, že recenze nějakého průměrného redaktora Petra Bláhy nikoho moc ve výběru hudby neovlivní.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)
- Video "Californication" od Red Hot Chili Peppers dosáhlo na YouTube miliardy zhlédnutí (09.12.2022 11:07)
- Red Hot Chili Peppers si na benefičním koncertě střihli hit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany (03.11.2022 09:21)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Video: Red Hot Chili Peppers zvou v "The Drummer" do roztančeného hudebního klubu (17.10.2022 16:06)
- Recenze: "Hraje se nám spolu báječně," vzkazují Red Hot Chili Peppers na "Return of the Dream Canteen" a zvou do devadesátek (17.10.2022 00:00)
- Audio: Red Hot Chili Peppers skládají v písni "Eddie" poctu kytaristovi Eddiemu Van Halenovi (23.09.2022 16:02)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu