shop.musicserver.cz
Top 10: Nejlepší videoklipy Spice Girls

Top 10: Nejlepší videoklipy Spice Girls

Vydáno: 08.09.2011 07:00 v sekci Publicistika - Lukáš Boček a Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Kdybychom měli vybrat nejrozjetější a nejúspěšnější dívčí skupinu devadesátých let, pak to určitě budou Spice Girls. Během chvíle se jim podařilo pobláznit celý svět, a i když naplno fungovaly jen tři roky, nechaly za sebou slušnou řádku hitů, a to i díky následným sólovkám. Pojďme se na to všechno mrknout.

Spice Girls
© 19 Entertainment Ltd
K přípravě instatních hitů a sedmdesáti pěti milionů prodaných desek si nachystejte: culíkatou lolitku s výrazem panenky, hubatou rudovlásku s lehkou porno minulostí, povýšenou dámičku, zapálenou fotbalovou fanynku a říznou Afroameričanku. Emma, Geri, Victoria, Mel C a Mel B svého času dokázaly mnohé. Ačkoliv hudební vzdělání měla pouze jediná členka, Spice Girls to v ničem nelimitovalo a kromě velkých hitů za sebou zanechaly i nastartovaný trh s dívčími skupinami.

Spice Girls se na základě jednoho inzerátu daly dohromady už v roce 1994, děvčata spolu i bydlela a intenzivně se připravovala na svůj velký debut s "Wannabe". Zajímavostí je, že původně v sestavě nebyla Emma, ale jistá Michelle Stephenson. Mezi lety 1996 a 1998 vznikla dvě studiová alba, z nichž holky postupně vypustily devět singlů (deset písní celkově díky dvouáčkovému singlu "Who Do You Think You Are" / "Mama"), které se téměř všechny dostaly na vrchol britské hitparády a na vysoké příčky ve zbytku světa. Když v roce 1998 Geri Halliwell skupinu opustila, víceméně to znamenalo konec formace. Děvčata sice ještě v roce 2000 ve čtyřech natočila desku "Forever", ale prodej dvou milionů kusů celosvětově v porovnání s dvaceti miliony předchozí "Spiceworld" v podstatě zánik dovršily.

Spajsky ovšem nepověsily zpívání na hřebík - každá z nich započala více či méně úspěšnou sólovou kariéru. Dohromady do této doby vzniklo čtrnáct alb a čtyřicet sedm singlů. Nejnovější desku a singl má na starosti Melanie C, která počátkem září vydala své páté album "The Sea" a pokouší se restartovat kdysi úspěšnou kariéru. Bylo by mnohem jednodušší vyjmenovat úspěšné projekty bývalých spajsek, než neúspěšné - ty totiž jednoznačně převažují. Kolik se jich dostalo do naší Top 10 po bok s hity celé skupiny, můžete zjistit níže.


10. místo: Melanie B - Word Up

nejlepší umístění: UK #14

Melanie B - Word Up
Mel B se od roku 1998 pokoušela o sólovou kariéru, ale v rámci skupiny se jí ve výsledku dařilo spolu s Victorií nejméně. Přitom ještě první singl "I Want You Back" s hostující Missy Elliott fanoušci Spice Girls kupovaly po statisících a stal se vůbec prvním numero uno spajsky sólařky. Následující "Word Up" už rozhodně tak slavně nedopadl, ale přesto zasluhuje pozornost. Mel B vždycky tíhla k USA a je jedinou ex členkou, která kdy spolupracovala s producentským mágem Timbalandem. A to právě u tohoto kousku, který najdete i na soundtracku k taškařici "Austin Powers: Špion, který mě vojel". Aby toho nebylo málo, předělávka osmdesátkové klasiky skupiny Cameo dostala hned dva videoklipy. Vy se podívejte na klasickou barevnou timbalandovinu pod odstavcem a na YouTube.com ji pak konfrontujte s černobílou pomalejší verzí. Obě jsou více než svérázné. A to ostatně i jméno, pod jakým singl vyšel - Scary Spice totiž v té době používala pseudonym Melanie G. G kvůli svému příjmení, které získala svatbou s tanečníkem Jimmym Gulzarem. S ním se ale záhy rozvedla, dodnes však plodem jejich lásky zůstává dcera Phoenix.


9. místo: Emma Bunton - What Took You So Long?

nejlepší umístění: UK #1

Emma Bunton - What Took You So Long?
I něžná Baby Spice Emma Bunton zažila na počátku své sólové kariéry sladký úspěch, který korunovalo dobytí ostrovní hitparády. Bohužel na úspěch debutového singlu "What Took You So Long?" a první desky "A Girl Like Me" už nikdy ani vzdáleně nenavázala. Příjemná poprocková písnička byla doprovozena videoklipem, jenž se natáčel v poušti v Kalifornii a snažil se v tom vedru ukázat, že Emma není už jen baby, ale taky hot. Dle komerčního úspěchu skladby to dokázal naprosto bez problémů. A stačilo mu k tomu jen pár záběru zpěvačky, jejího dekoltu, hodně žluté barvy a trocha té nevšední přírody.


8. místo: Spice Girls - Goodbye

nejlepší umístění: UK #1

Spice Girls - Goodbye
"Goodbye" pochází z desky "Forever", která sice v Británii dosáhla na platinu, byla to však pouhá desetina šílenství okolo debutu "Spice". Samotný song fungoval jako vánoční singl roku 1998, jehož doplňkem byla i klasika "Christmas Wrapping". Video se natáčelo v Mentmore Towers a každá z děvčat byla přivezena jiným automobilem (výčet čítal: 1957/Cadillac Fleetwood 75, 1941/Cadillac Fleetwood 75, 1955/Imperial Newport a 1958/Imperial Crown) za doprovodu bílých vlků. Nemalá část klipu se odehrává přímo v prostorách této renesanční památky, kde je v překrásných lokacích provázejí přimrzlé zamilované páry. Malebná to rozlučka za jednou kapitolou fungování Spice Girls, zároveň song, který byl v rámci jejich comebacku přepracován a Geri Halliwell po návratu zazpívala několik málo harmonií.


7. místo: Geri Halliwell - Look At Me

nejlepší umístění: UK #2

Geri Halliwell - Look At Me
Vstupu na sólovou dráhu se bezpochyby obávala každá sólová spasjka, ale minimálně první singly byly u všech poměrně úspěšné. Geri Halliwell dosud vydala tři desky, z nichž dostala na vrchol britského žebříčku čtyři singly. Hned debutový "Look At Me" mezi ně sice nepatří, skončil na místě druhém, ale pro našince je důležitý bezpochyby videoklip, který se natáčel v Praze. Geri si v něm střihla hned čtyři role (ženu-vamp, potvoru, nevěstu a jeptišku) a dokonce pohřbila samu sebe, resp. svou postavu ze Spice Girls Ginger Spice. V jinak černobílém klipu je tato jediná kratičká scéna barevná. Její fandové pak asi doufali, že se někde objeví necenzurovaná verze videa - zpěvačka totiž v samotném závěru klipu vylézá z bazénu úplně nahá... Její pozadí je ale samozřejmě rozmazáno.


6. místo: Melanie C - I Turn To You

nejlepší umístění: UK #1

Melanie C - I Turn To You
Sporty Spice Melanie C svého času připomínala spíše Burger Spice, přesto období její první sólovky "Nothern Star" patřilo mezi to vůbec nejúspěšnější, kterého se kdy zpěvačka dočkala. Debut nabídl pestrou směsku stylů. Mel své fanoušky nejdříve šokovala rockovou písní "Goin' Down", kde měla ostříhané vlasy, a zuřivě se debatovalo, zda má lesbický poměr se svou asistentkou. Naprosto odlišná "I Turn To You" nabídla nefalšovaný taneční sound a videoklip z Nemci přetékající Ibizy. Blonďatá Britka v batikovaném tričku až tak neoslňuje, ale píseň dodnes zůstává jedním z největších hitů léta 2000. V rádiích se točila především verze od amerického (re)mixéra Hexe Hectora, který později za svůj výkon dostal cenu Grammy.


5. místo: Geri Halliwell - It's Raining Men

nejlepší umístění: UK #1

Geri Halliwell - It's Raining Men
Pilotní singl z druhé sólové desky Geri Halliwell "Scream If You Wanna Go Faster" sice není originální skladba, ale nová verze osmdesátkového hitu The Weather Girls, zato ovšem coververze patřící mezi ty nejpovedenější. Energií napumpovaná písnička se právem stala světově vůbec komerčně nejúspěšnějším singlem sólových kariér všech spajsek. K tomuto úspěchu bezpochyby pomohl i fakt, že byla ústřední melodií filmu "Deník Bridget Jonesové". Videoklip je v úvodní scéně inspirován filmem "Flashdance" a je tudíž plný tance. Klip má i jedno smutné unikum - zpěvačka, která měla vždy problémy s nadváhou, v té době rapidně zhubla, což ve videu s nadšením předvádí. Je ovšem vidět, že to už není tělo vysportované sexy ženy, ale nesexy ženy anorektičky.


4. místo: Spice Girls - 2 Become 1

nejlepší umístění: UK #1

Spice Girls - 2 Become 1
"2 Become 1" si drží svůj vlastní primát a paradoxně je asi hodně osobní zpovědí pro Geri Halliwell. Ta zde totiž použila část vlastních poznatků/zkušeností/paralel ze vztahu s Matthewem Rowem (byl členem produkčního teamu na prvotině "Spice"). K písničce vznikla dokonce i španělská verze. Přestože se tento obrazově pestrý videoklip natáčel v Londýně, přesuneme se v něm na rušný Time Square v New Yorku. Holky pózovaly jen před zelenými stěnami a až posléze je Stephen Keith Roach (k jeho vrcholům spoluúčast na vzniku klipů "Virtual Insanity" Jamiroquai nebo "Discotheque" U2) je vsadil do předsnímaných obrazců z Time Square. Victoria Beckham jej dokonce označila za své nejoblíbenější video Spice Girls, a to pro jeho atmosféru, technologické vychytávky a efekty.


3. místo: Spice Girls - Spice Up Your Life

nejlepší umístění: UK #1

Spice Girls - Spice Up Your Life
"Spice Up Your Life" si své příznivce získalo díky futuristickému videu, skvěle vymyšlenému product placementu "Spiceworld" (odpůrci globalizace mohli jen kroutit očima a prskat nad podhozenými spojnicemi) a všudypřítomnému odkazu na legendární film Ridleyho Scotta "Blade Runner" (1982). Spice Girls prolítaly ve své vesmírné lodi studii v New Yorku (vše vzniklo během dvou natáčecích dnů) a premiérou si kompletně podmanili MTV v září 1997, nebylo před nimi prostě úniku. "Spice Up Your Life" je taneční kompozice ovlivněna latinskými vlivy samby, salsy a v remixech se na nich vyřádili studiový guru David Morales a team Murk. "Spice Up Your Life" je svým způsobem lehkovážná výprava na kosmicko-tropickém přeletu nad světem girl power do jiné dimenze. Jen odtrhnout kousek pro sebe.


2. místo: Spice Girls - Viva Forever

nejlepší umístění: UK #1

Spice Girls - Viva Forever
Spajsky kromě přidrzlých vypalovaček ovládaly i umění jímavých ploužáků. Ten nejpovedenější má název "Viva Forever" a okolnosti jeho vydání byly stejně smutné jako balada samotná. V době příprav vydání singlu totiž skupinu opustila Geri a zanechala za sebou své čtyři kolegyně na světovém turné. Poslední singl s vokály Geri ale byl nakonec vydán i přes její nepřítomnost ve skupině a videoklip byl prvním snímkem, ve kterém si děvčata fyzicky nezahrála. Často se uvádí, že loutky byly vybrány kvůli odchodu Geri, která už pochopitelně nemohla natáčet, ale ve skutečnosti klip vznikl ještě před jejím odchodem. Slavnou se stala i verze s italským tenorem Pavarottim, který patřil mezi fanoušky skupiny. I přes mizivou propagaci se singlu podařilo dobýt britskou hitparádu, a uzavřít tak kapitolu multimilionového alba "Spiceworld".


1. místo: Spice Girls - Wannabe

nejlepší umístění: UK #1

Spice Girls - Wannabe
Heslo Girl Power se proměnilo v mánii právě díky "Wannabe". Protože Spice Girls nebyly spokojené s prvotním mixem (Dave Way), byla použita až finální podoba od Marka "Spike" Stenta. Podobný osud tak trochu potkal i video. Režisér Jhoan Camitz měl původní ideu, že dovádění ústřední pětice proběhne kdesi ve slunné Barceloně. Nakonec vzal zavděk londýnskému hotelu Midland Grand Hotel, kde bohémská párty plná rozličných individuí proběhla zcela střemhlav a evidentně to hlavně byla zábava, přesně secvičená, aby se mohlo točit na jeden záběr. "Wannabe" byl jediný singl Spice Girls, který to dotáhl na první příčku hitparád napříč celým světem, v Británii se bez přestávky slunil na vrcholu třináct týdnů. Svou pozornost si zaslouží i ulítlá coververze "Polka Pover!" od "Weirda Ala" Yankovice, naživo si jej střihli třeba i Foo Fighters.


"Wannabe" kariéru Spice Girls otevřelo dokořán, náš žebříček naopak uzavírá. Pokud i vy rádi vzpomínáte na tento devadesátkový fenomén, neváhejte se s námi podělit v komentářích o vaše nejoblíbenější skladby skupiny nebo jejích členek. Jinak už zbývá jen čekat, zda někdy v budoucnosti proběhne další reunion či alespoň doufat, že plánovaný muzíkál "Viva Forever" dopadne minimálně stejně dobře jako "Mamma Mia" od stejných tvůrců.

Spoluautorem článku je Honza Balušek.

NÁZORY
  • mnó (ian69, 08.09.2011 07:22) Reagovat

    Tal Šprcky měly nejlepší Say You'll Be There, který se nedostal ani do desítky. Řekl bych, že jako jejich nefanoušek jsem schopen nadhledu... Bydlel jsem v té době v Británii, to byla doba!

  • Hehe ... (bulsara, 08.09.2011 09:16) Reagovat

    ... považujúc sa za seriózneho konzumenta hudby sa musím priznať, že fyzicky vlastním Goodbye a 2 Become 1 CD-single ... v tej dobe sa mi to páčilo a hotovo :) ... ale vlastne tie piesne sú milé dodnes ... syn vtedy v tesne predpubertálnej dobe bol do nich paf a ja som sa zviezol :) ... Mel-C bol náš spoločný kôň ....

  • Viva Forever (Martin, 08.09.2011 09:31) Reagovat

    Vždycky mě zajímalo, co ten klip a především ten konec měl vlastně znamenat.

  • Say You'll Be There (Vít, 08.09.2011 11:04) Reagovat

    Taky si myslím, že Say You'll Be There byl pro "spajsky" hodně důležitý. Postrádám ho tady...:(

  • Souhlas, že Say You'll Be There byl povedenej klip (andymc, 08.09.2011 11:34) Reagovat

    Co tu ale postrádám nejvíc, je videoklip s mimozemšťanama v poušti (Lift Me Up)! Jasně, It's Raining Men byl větší hit, ale s punkovou přímočarostí Lift Me Up se může měřit jedině Wannabe. Mít kapelu, hned udělám její dancepunkovou předělávku :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Spice Girls slaví 30 let, Královská pošta vydá speciální aršík známek (07.01.2024 13:56)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Naživo: "Ten mrak se blížil." Jamiroquai ale neublížil! (23.06.2023 16:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu