shop.musicserver.cz
Simple Plan - Get Your Heart On!

Defibrilace kytarovým popem

Vydáno: 18.08.2011 10:30 v sekci Recenze - Martin Wipplinger | foto: MySpace.com

"Něco si přej, padá hvězda," říkalo se v žertu o Simple Plan před třemi lety. Doba, kdy šly starý bačkory na dračku a lámaly se hole, je ale pasé. Z vlastní klinické smrti se kapela vylízala deskou "Get Your Heart On!", jež pohřbila zbytky punku a ukázala svému stvořiteli kudy kam.

7/10

Simple Plan - Get Your Heart On!

Vydáno: 27.6.2011
Celkový čas: 37:42

Skladby: You Suck At Love, Can’t Keep My Hands Off You, Jet Lag, Astronaut, Loser Of The Year, Anywhere Else But Here, Freaking Me Out, Summer Paradise, Gone Too Soon, Last One Standing, This Song Saved My Life

Vydavatel: Supraphon

Než se pustíte do křížku s kapelou, jako je Simple Plan, musíte mít jasno, co vlastně od muziky očekáváte. V opačném případě můžete rychle sklouznout k odsouzení, což je věc až nevěřícně snadná. A to samé se pak ze své ješitné podstaty může klidně opakovat s každým dalším albem. Populární Kanaďané, jimž našinec přišel na jméno před sedmi lety díky velkému rádiovému hitu "Welcome To My Life", si podobnou anabází procházejí od posledního eponymu. Mohou si za to z velké části sami, deska "Simple Plan" (2008) totiž nebyla důstojným pokračovatelem "Still Not Getting Any..." (2004) a formace to pocítila hlavně ze strany posluchačů díky číslům z prodeje. Byla mdlá, nápad postrádající - jednoduše slabá.

Ale znamená to snad, že stejná musí být i červnová novinka "Get Your Heart On!"? Kdepak. Tu trochu vaty, kterou Simple Plan v různých množstvích pravidelně desky plní, tentokrát přebíjí celková svěžest materiálu, jeho pulzující energie, decentní a zajímavá produkce, přítomnost několika hostů i letmý odkaz Bobu Marleymu. Dřívější stár pop-punku se v mých očích vyvinula v tuctový band, produkující moderní kytarový pop se všemi jeho klady i neduhy. V band, který má jasně vytyčenou cílovou skupinou, k níž svou hudbu směřuje. Ta skupina mě míjí, interpretův projev i přesto znovu oslovuje. Od poslední podobné věty počítám dlouhých sedm let.

Odvěký neduh? Texty. Achillova pata, kterou kritici vždy rádi zdůrazňují, jež ale ani v nejmenším nevadí fanouškům. "Get Your Heart On!" také vyfasovalo slovník jak z blešího trhu, ale zavaďte v tomhle žánru o někoho s Dylanovským střevem. Omletá a laciná klišé o lásce a strastech s ní spojených prodávají značky Good Charlotte, All Time Low i Every Avenue, kteří mimochodem i letos albem "Bad Habits"předvedli, jak se útočí z druhé vlny. Hašteřit se tedy v souvislosti se Simple Plan pořád dokola o nějaké textové prostoduchosti postrádá na významu. A vidíte, obloukem jsme opět narazili na situaci, již jsem zmínil v samotném úvodu.

"Get Your Heart On!" mělo ještě před vlastním vydáním takové promo, které samo o sobě mnoha lidem, včetně mě, stačilo, aby po albu sáhli. Nad úvodním singlem "Jet Lag" jsem se pozastavoval už ve svém blogu a i teď s chladnou hlavou a tříměsíčním odstupem ho řadím mezi absolutní špicu, kterou kdy frankofonní montrealský kvintet zkomponoval. Dokonce mi moje Last.fm napovídá, že za posledního čtvrt roku jsem si žádnou skladbu nepustil víckrát. "Jet Lag" je veliký hit, jestli ovšem bude mít takovou trvalou hodnotu jako "Welcome To My Life", si netroufám odhadovat.

Pokud jsem se na začátku otřel o přínos moderní popové (ale nejen té) hudby, měl jsem na mysli i všemožné hostovačky a spolupráce, jimiž je jedenáctistopá základní verze alba solidně zásobena. Kromě britské zpěvačky Natashy Bedingfield (právě singl "Jet Lag") se nahrávání zúčastnili (o absolvování a následném přínosu bych se ale hádal) i kolegové muzikanti z rockového prostředí Rivers Cuomo, zpěvák a zakladatel kapely Weezer a Alex Gaskarth z All Time Low. Kapitolou samou pro sebe je výrazná stopa rappera K'naana. Spoluprací s ním si Simple Plan připravili půdu pro největší experiment v rámci celé desky. Píseň "Summer Paradise" s nádechem reggae bych ale raději uvítal jako bonusový doplněk k sychravě podzimní reedici. Tím spíš, že se na její místo tlačila bezmála šedesátka(!) jiných nápadů.

Slovy povolanějšího

Vlastně TÉ povolanější. Dominika Marsová je správkyní největšího česko-anglického fanouškovského webu Simple Plan. Tuzemskou komunitu zásobuje prostřednictvím domény simpleplan.cz novinkami už od roku 2005, kdy odstartovala původní blog. Zajímal nás její názor na nové album její kapely:

"Od vydání svého posledního alba v roce 2008 bylo Simple Plan často zazlíváno, že jejich hudba směřuje více k popu než k rocku. Osobně nemám ráda škatulkování kapel do žánrů, ale musím sama uznat, že i čtvrté album je skutečně o něco více popovější. Ale rozhodně ne nutně v tom špatném slova smyslu. Slovo, které podle mě nejvíce vystihuje toto album, je "rozmanité" - každý si v něm může najít to své - ať už jsou to poprockovější písně ("Loser Of The Year", "You Suck At Love"), pomalejší balady ("Astronaut", "Gone Too Soon"), pohodové letní songy ("Summer Paradise"), experimentální písně připomínající tvorbu ze třetího alba ("Anywhere Else But Here", "Freaking Me Out") nebo rockové písně, které jako by vypadly ze "Still Not Getting Any..." ("Last One Standing"). Možná by albu prospělo trochu více rockové nálože, jako je poslední zmíněná "Last One Standing". Je velká škoda, že s písní "Never Should’ve Let You Go" se fanoušci musejí spokojit jen jako s bonusovkou tohoto alba - perfektně by se totiž hodila i jako stálice v jeho tracklistu. Ale s výsledkem jsem i přesto nadmíru spokojená."

Sluší se dodat, že text autorky vznikl nezávisle na recenzi a naopak.

"Get Your Heart On!" je dílo procítěné ("Gone Too Soon"), je o propojení s fanoušky ("This Song Saved My Life"). Má rockovější věci, ale i tak je nejvíc pop-like deskou v diskografii Simple Plan. Najdeme na něm pár opravdu slabých míst, ale většinu těch, jež posluchače překvapí, pobaví nebo nejlépe osloví klasickými postupy, které má kapela zažité z raných let. Nerad bych se u čtvrté desky bavil o nějakém návratu ke kořenům, směle vám ale můžu oznámit, že Simple Plan natočili kvalitní materiál. A to opravdu nemám pokojíček jako dívka na obalu.

Pokud se frontman Pierre Bouvier zotaví ze současných zdravotních problémů, měli bychom se kapely dočkat naživo při pražském koncertě 2. září.

NÁZORY
  • WTF WTF WTF (Turbolachtan, 22.08.2011 09:56) Reagovat

    "Veřejný dík Michalu Šepsovi za import trávou provoněných sedmdesátek do 21. století. Od českého rastafariána už opisují i za oceánem. Jenže Simple Plan toho vyhulenýho jointa teda nevěřím ani trochu."

    WTF WTF WTF WTF WTF
    LOLOLOLOLOL
    ROFL ROFL ROFL

    Jestli budeš mít dnes odpoledne trochu času, tak doporučuju sebevraždu.

    • Re: WTF WTF WTF (oujea, 25.08.2011 23:32) Reagovat

      Náhodou dost jsem se u toho zasmál, tak klid;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Český fanklub je opět u vytržení. Simple Plan se vrátili do Prahy a zase je o čem mluvit (29.01.2024 22:18)
- Video: Simple Plan si do nové verze songu "Iconic" pozvali tiktokerku Jax (01.11.2023 13:09)
- Simple Plan se vrací do Prahy, přivezou s sebou Mayday Parade a State Champs (31.07.2023 19:27)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Fotogalerie: Rock For People odstartoval pěkně zostra (09.06.2023 14:28)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- Naživo: All Time Low se po skoro dekádě ukázali v Praze. Zanechali po sobě pár otazníků (01.03.2023 17:22)
- Recenze: Deska "Harder Than It Looks" je důstojným návratem Simple Plan (17.05.2022 08:00)
- Nové desky 18/2022 - od Halestorm přes Sigrid po Arcade Fire (10.05.2022 17:00)
- Video: Simple Plan a zpěvák Sum 41 Deryck Whibley překvapivě spojili síly v klipu k "Ruin My Life" (22.02.2022 08:01)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu