shop.musicserver.cz
Grape Festival 2011, letiště, Piešťany, Slovensko, 12.-13.8.2011

Grape Festival - Great Festival? Skoro...

Vydáno: 18.08.2011 14:31 v sekci Naživo - Spolupracovník redakce | foto: Milan Hain / musicserver.cz

O Grape Festivalu se mluví jako o slovenském bráchovi tuzemského Open Air Festivalu. Hlavně proto, že jsou obě akce stejně "staré", i díky podobnému žánrovému zařazení. Druhý ročníku Grejpu nabídl třeba Interpol, The Wombats, Hurts nebo Marinu & The Diamonds a docela se povedl.

Grape Festival

místo: letiště, Piešťany, Slovensko
datum: 12.-13. srpna 2011
vystoupili: Interpol, Hurts, The Wombats, The Sounds, Marina & The Diamonds, N.O.H.A., MIDI LIDI, Billy Barman, Para, Longital, Dva, Kazety, NiceLand, Luno a další

Grape Festival 2011, letiště, Piešťany, Slovensko, 12.-13.8.2011
© Milan Hain / musicserver.cz
Minulý rok se v Česku a na Slovensku zrodily dva nové festivaly s podobným dramaturgickým plánem a zaměřením na identickou cílovou skupinu návštěvníků. Jako datum svého konání si český Open Air Festival v Panenském Týnci i slovenský Grape Festival v Piešťanech bystře vybraly víkend druhého srpnového týdne, během kterého se v Budapešti koná věhlasný Sziget, díky němuž mohou snadněji přivézt některé z vystupujících velkých jmen. Zatímco piešťanský Grape loni sáhl po Röyksopp, o něco větší Open Air Festival si kromě norského elektronického dua mohl dovolit přitáhnout i v Maďarsku vystupující Faithless a Kasabian.

Letos oba festivaly lákaly na Interpol, na jejichž první vystoupení v obou zemích čekali jejich dvorní fanoušci dlouhá léta. Kromě nich si v Piešťanech ze Szigetu přetáhli Hurts a v Panenském Týnci například The Chemical Brothers. Že oba festivaly usilují o to dostat ke svým návštěvníkům kapely, které do jejich země dosud nezavítaly, je dramaturgický tah jistě záslužný, nicméně druhá věc je nutné zlo v podobně domácích "rádiových" skupin, kterými zaplácají zbytek programu.

Jak už bylo řečeno, slovenský Grape je co do počtu návštěvníků komornější než český Open Air. Pro srovnání - loni festival v Panenském Týnci navštívilo osmnáct tisíc lidí a letos o dalších šest tisíc více; piešťanský Grape ve svém prvním ročníku přilákal "pouhých" šest tisícovek návštěvníků a ani letos nebyl desetitisícový festival vyprodán. I přes svou "skromnost" (a možná právě díky ní) se ale Grape Festivalu daří navodit uvolněnější atmosféru než našemu Open Airu, jehož povaha okázalé reklamy O2 může nejednoho až iritovat.

Kazety, Grape Festival 2011, letiště, Piešťany, Slovensko, 12.-13.8.2011
© Milan Hain / musicserver.cz
Festivalový areál v prostorách piešťanského letiště nezabíral nijak rozsáhlou plochu, tudíž projít se dal za pouhých pár minut. I přesto však zde člověka klaustrofobie nepostihla. Ve stanovém městečku, které se nacházelo doslova jen pár kroků od hlavní stage (našly se sice kritické ohlasy, že hudba z pódií nepříjemně rušila spáče ve stanu, ale nikdo přece nepočítá s tím, že se na jakémkoliv festivalu vyspí dorůžova), bylo ještě dost volného prostoru a na řady před chemickými toaletami si též nikdo stěžovat nemohl. Jako pozitivum se rovněž dalo vnímat jejich příhodné umístění za plenty s grafickými motivy festivalu.

Pohodu venkova skýtaly do kvádrů seskupené balíky slámy pod obřími slunečníky (z velké většiny navíc nadstandardně vybavené matracemi) rozmístěné převážně v zadní části prostoru před hlavní stageí. Z bohatého (a na kapacitu areálu možná až trochu nadbytečného) počtu stánků s nijak předraženým jídlem a nápoji si rovněž mohl vybrat každý, od vegetariána až po zapřísáhlého masožravce. Pár drobných výtek by se však přece jen našlo - pořadatelé například mohli v praktických informacích na webu uvést, že parkoviště u areálu bude placené. Jistě, s parkovným se u takových akcí dá počítat a dvě eura nikoho nezruinují, ale bylo by fér být o tom dopředu informován.

Počasí, které loni Grape Festivalu nepřálo (kvůli bouřce se přesunovaly koncerty a některé se musely zrušit úplně), si letos spravilo reputaci, když na piešťanské letiště nepřetržitě sesílalo hřejivé paprsky sluníčka. Příjemných pětadvacet stupňů a jasná až polojasná obloha, která nad areálem panovala, jsou pro hudební festival naprosto ideální. Člověk si přece jen více užije koncerty, když nemusí nervózně šmátrat po pláštěnce v tašce a přemýšlet nad tím, zda pořádně ukotvil stan, či nedejbože spílat nad tím, proč si nevzal gumáky.

Den první

Hurts, Grape Festival 2011, letiště, Piešťany, Slovensko, 12.-13.8.2011
© Milan Hain / musicserver.cz
Program prvního festivalového dne se rozjížděl pozvolna. Ti, co se rozhodli přijet až navečer, prakticky o nic nepřišli, neboť páteční odpoledne a podvečer patřily slovenským populárním kapelám Vetroplach, HEX a PPE, které náročnějšího posluchače za srdce rozhodně nechytí. Ne nadarmo ale bývá Grape označován jako "festival posluchačů Rádia_FM", neboť o bavící se lidi pod pódiem u hlavní stage nouze nebyla.

O poznání zajímavější program nabídla druhá stage ve stanu, která se návštěvníkům otevřela před sedmou hodinou večerní přítomnou omladinou vřele přijatým vystoupením domácích hiphopperů Vec & Zverina vs Haf & Beyuz. S pozitivními ohlasy se zde setkaly i české elektronické projekty Kazety a MIDI LIDI. Při poslechu prvně jmenovaných se ovšem na mysl drala otázka, zda krása opravdu spočívá v jednoduchosti (v případě Kazet možná až v primitivnosti). Minimálně živé vystoupení Johany Švarcové a Davida Doubka se totiž po pár koncertech rychle omrzí. Nejvyšší čas, aby přišli s něčím novým. To na vystoupení kapely Petra Marka byl mnohem větší nátřesk. Po poklidných koncertech Hurts a Interpol přišel energický tanec k chuti, a tak obětovat polovinu jejich koncertu kvůli ani ne tak zvědavosti jako spíš povinnosti jít si poslechnout švédské The Sounds bylo poněkud žalostné. Ale to už předbíhám.

Zmiňovaní Hurts a Interpol byli hlavními headlinery dne, a tak během jejich koncertů logicky utichly všechny ostatní stage. V případě synthpopového dua z Manchesteru však nemělo cenu drát se někam do davu. K poslechu fádních chorálů Thea Hutchcrafta prostě nebylo zapotřebí víc než sedět v liduprázdem Grape baru a znuděně srkat kofolu. Ve srovnání s následujícími Interpol totiž Hurts působili jako žhaví adepti na nejsuchopárnější kapelu roku.

Grape Festival 2011, letiště, Piešťany, Slovensko, 12.-13.8.2011
© Milan Hain / musicserver.cz
Elegantní pánové z New Yorku přesně v jedenáct večer odstartovali osmdesátiminutový best-of set, který se výrazně nelišil od ostatních vystoupení v rámci jejich současného, dlouhého turné (například ani od jejich listopadového koncertu ve Vídni). Interpol opět s novým baskytaristou (Davea Paja, který kapelu po krátké spolupráci opustil koncem února, nahradil Brad Truax) svůj koncert předvídatelně otevřeli úvodní skladbou "Success" ze své jejich nejnovější, eponymní desky. Při druhé písni, hitovce "Say Hallo To The Angels" z debutového alba "Turn On The Bright Lights", už všichni přítomní tušili, že během následujících desítek minut uslyší to nejlepší z Interpol.

V jejich případě se návštěvníkům bezpochyby dostalo nejprofesionálněji odehraného koncertu. Zádumčivý Paul Banks nemá zapotřebí kontinuálně bavit publikum interaktivní komunikací, aby se z nudy nerozprchlo. Jeho skalní fanynky a fanoušci si vystačí s upřímným obdivováním jeho nezaměnitelného hlasového projevu a třeba i aktuálního sestřihu vlasů (a vousů). Naopak poslední vystupující toho dne na hlavní stagei The Sounds dokázali, jak laciní mohou někteří frontmani ve svém projevu být.

Zpěvačka Maja Ivarsson se navzdory své barbie-vizáži snažila chovat jako největší drsňačka, ale prvoplánovou vulgaritou, kdy publikum familiérně oslovovala cool výrazem "bitches", pozérsky si zapalovala jednu cigaretu za druhou a lascivně si vyhrnovala minišaty, se jí podařilo docilít spíše znechuceného pohrdání ze strany přítomných. Nafoukané póze kapely odpovídala i kvalita hudebního vystoupení. Zvýšené ohlasy v publiku u skladeb ze starších alb (kupříkladu u hitovky "Painted By Numbers" ) dokazovaly, že potenciál The Sounds se dávno vyčerpal a alba následující po desce "Dying To Say This To You" už opravdu nemají čím zaujmout.

Den druhý

Niceland, Grape Festival 2011, letiště, Piešťany, Slovensko, 12.-13.8.2011
© Milan Hain / musicserver.cz
Odpoledne druhého festivalového dne bylo na hlavní stagei opět převážně ve znamení česko-slovenského popu. Před čtvrtou hodinou na pódiu vystoupili na Slovensku oblíbení Billy Barman, při jejichž poslechu se dalo tak akorát dumat nad tím, co že má tato kapela prezentující se velkým obdivem k dEUS kromě pojmenování podle jejich frontmana vlastně společného s belgickými rockery. A zároveň plakat nad tím, jak mizerný zpěv a textařské neumětelství českým i slovenským kapelám stačí k uspokojení řadových posluchačů.

Zpěv byl hlavním kamenem úrazu i v případě u našich sousedů populárních Para, jejichž vystoupení se bohužel neobešlo bez technických problémů, když jim v rychlém sledu za sebou šestkrát vypadl zvuk. Nenáročnému a za každé situace vděčnému publiku na Grape Festivalu jako by to však vůbec nevadilo. Tisícovky dvacátníků a třicátníků se spokojeně bavily a skákaly snad u všeho.

Že by piešťanský festival mohl jít cestou objevování alespoň mladých a talentovaných, když ne úplně progresivních kapel, ukázal například jeden z prvních sobotní koncertů na kryté Seat Ibiza Stagei. Mladíky z pražského uskupení I Like You Hysteric (kteří podle svých slov na Grape Festivalu odehráli nejen svůj první koncert na Slovensku, ale první potvrzený koncert vůbec), bych se kvůli jejich evidentní obeznámenosti s poctivými britskými kytarovkami vůbec nebála srovnávat s takovými Two Door Cinema Club. Z jejich skromného a seriózního vystupování bylo navíc cítit, že se v budoucnu rozhodně neztratí. V podobném rozpoložení se pravděpodobně mohl odehrávat i koncert indie-rockových The Roads, kdyby se ovšem kvůli jejich nepřítomnosti nemusel zrušit.

Luno, Grape Festival 2011, letiště, Piešťany, Slovensko, 12.-13.8.2011
© Milan Hain / musicserver.cz
Podvečerní program rovněž příjemně zaplnil na Slovensku se svojí kapelou poprvé vystupující NiceLand, jenž by si ovšem zasloužil větší stage než miniaturní stan s kapacitou pár desítek lidí. Na nevelké Kozel Stagei odehrála koncert i Ema Brabcová se svým nejnovějším projektem Luno, kvůli zatím (logicky) omezenému repertoáru však poměrně zkrácený (s baskytaristou Šmitym a dalšími dvěma spoluhráči okupovali pódium jen necelou třičtvrtěhodinu).

Jednou z hlavních hvězd večera byla trojice liverpoolských pop rockerů z The Wombats, kteří dík absolutnímu nasazení a skutečnosti, že naživo znějí mnohem lépe než z desky, dokázali zaujmout i ty, kteří jejich muzice příliš neholdují. Při hitovkách "Our Perfect Disease" a především "Tokyo (Vampires And Wolves)" z jejich letošního alba "This Modern Glitch" skotačily do rytmu celé Piešťany. Matthew Murphy navíc rozhodně není z řad průměrných zpěváků, se svými kolegy je výtečně sehraný a ostatním frontmanům by mohl dávat lekce komunikace s publikem.

Mezi vystoupením druhé hvězdičky, popové zpěvačky Mariny Lambrini Diamandis aka Mariny & The Diamonds se pak návštěvníci mohli dopovat alternativou v podobě bizarního a poněkud infantilního českého projektu Dva a slovenských elektronických písníčkářů Longital, aby se nakonec definitivně vybouřili u nepochopitelně přeceňované skupiny N.O.H.A. Ta je totiž živoucím důkazem toho, že ne vždy lze propojovat zdánlivě nespojitelné a že multižánrovost je coby synonymum vrcholného amatérismu skutečná zhouba hudby.

N.O.H.A., Grape Festival 2011, letiště, Piešťany, Slovensko, 12.-13.8.2011
© Milan Hain / musicserver.cz
V závěru lze jen konstatovat, že k tomu, aby byl Grape Festival Great Festival (jak v Piešťanech svým fanouškům podsouvala řada vystupujících), má tahle akce ještě daleko, nicméně nakročeno k tomu má slušně. Nemá cenu zakrývat, že ti náročnější sem letos jeli vlastně jen kvůli Interpol, ale i tak mohli mít i přes všechny výtky vůči dramaturgii nakonec dost důvodů k tomu, aby ze slovenského lázeňského městečka odjížděli s pocitem spokojenosti. Spokojenosti z toho, že se jim dostalo přesně toho, co očekávali. A to je vždycky dobře.

Autorkou reportáže je Jana Bébarová.

NÁZORY
  • hm čakal som na report (michal, 18.08.2011 14:52) Reagovat

    ten festival bol super!

  • COŽE? (BugHer0, 18.08.2011 15:16) Reagovat

    Vy napíšete reportáž o Grape festivalu a vůbec nezmíníte a nezhodnotíte vystoupení Mariny? To snad ne...

    • Re: COŽE? (Jana Bébarová, 18.08.2011 16:48) Reagovat

      Ale ano. I redaktoři jsou jen lidé a nezvládají všechno. Abych byla upřímná, tak během Mariny jsem ze všech sil bojovala s příšernou únavou (a že mě z ní její vystoupení neprobralo asi taky o něčem vypovídá), a když nemáte sirky, kterými byste si podepřel padající víčka, jde to těžko. Tohle festivalové léto bylo zkrátka dlouhé a náročné a asi je čas pomalu se připravit na zimní spánek :-)
      Jaká byla pro Vás Marina? Pro mě je to přesně takový ten popík, co neurazí, ale ani nezaujme.

      • Re: COŽE? (BugHer0, 20.08.2011 15:18) Reagovat

        Já jsem se na festival bohužel nedostal. Právě proto jsem doufal, že si tu přečtu něco o tom, jaké její vystoupení bylo. Její hudbu miluju a rozhodně to pro mě není obyčejný řadový popík. ;-)

  • pohlad (palislav, 18.08.2011 15:33) Reagovat

    pekna recenzia, kriticka (aj ked kritizovat vie kazdy, tato kritika ma formu), aspon vidiet ze tam bola autorka pracovne a nie sa skvelo bavit ako ja:) z pohladu navstevnika: prijemna domaca atmosfera, dalo sa nenudit, lacne pivo, drahe tvrde a prijemny pocit z navstiveneho festivalu. ak dozijem, idem aj nabuduce!:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Interpol chystají dokument a desku předělávek vlastních skladeb (27.04.2023 09:56)
- Newyorští Interpol přijedou na letošní Colours of Ostrava s novou deskou a ve vrcholné formě (15.02.2023 11:25)
- Nové desky 46/2022 - od Nickelback přes Disturbed po Tokio Hotel (23.11.2022 16:30)
- Interpol slaví 20 let od vydání debutu. Pro fanoušky mají hromadu překvapení (20.08.2022 13:37)
- Nové desky 28/2022 - od Lizzo přes Interpol po Christinu Perri (20.07.2022 18:30)
- Years&Years, Woodkid, Milky Chance, Mura Masa, The Vaccines a mnoho dalších - to je Grape Festival 2022 (20.07.2022 08:35)
- Audio: Interpol pár dní před vydáním sedmého alba dojímají písní "Gran Hotel" (14.07.2022 11:44)
- Interpol v červenci nabídnou album "The Other Side of Make-Believe" (29.04.2022 14:39)
- Nové desky 2/2022 - od The Lumineers přes Elvise Costella po Dymytry (18.01.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu