shop.musicserver.cz
My Chemical Romance, Rock For People, Hradec Králové, 4.7.2011

My Chemical Romance: Drama nad Hradcem

Vydáno: 05.07.2011 10:36 v sekci Naživo - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Zpočátku to vypadalo, že se koncert My Chemical Romance na Rock For People snad ani neodehraje. Velké problémy se zvukem donutily kapelu dvakrát odejít z pódia a nevrlost byla znát nejen na nich, ale i na přihlížejícím davu. Ve finále ale všechno zachránili svým strhujícím setem, kdy všem vše vynahradili.

UPDATE: Subjektivní pocit z technických problémů najdete v článku, objektivně se podle následných informací stalo to, že kapele vypadl proud.

Live: My Chemical Romance

místo: festival Rock For People, Hradec Králové
datum: 4. července 2011

My Chemical Romance, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Zakladatelská legenda My Chemical Romance praví, že se dali dohromady díky dramatickým okolnostem z 11. září 2001. A velké drama to bylo i téměř o deset let později v Hradci Králové. Důvod? Kapela přesně v deset vtrhla na pódium s velkou vervou a začala válet svůj hit s miliony "Na" v názvu. Jenže hned po několika vteřinách bylo nad slunce jasný, že tenhle koncert si můžou užít jen ortodoxní fans. Zvuk šel úplně z hýždí. Zpěvák Gerard jako by ani neexistoval, nebýt fanoušků kolem, kteří zpívali song z plných plic, tak ani nepoznám, co se hraje. Zvuk šel úplně z pr****. A s největší pravděpodobností nefungovaly ani odposlechy.

Celé prekérní situace si byla vědoma i kapela. Měli dvě možnosti. Tu, co by zvolili všichni - s napikaču zvukem odehrát celý koncert, nebo sbalit saky paky, odporoučet se do zákulisí a nechat kralovat na pódiu jejich ladiče. Kapela, uvědomující si ohromné fanouškovské zázemí pod stagí, se rozhodla pro druhou možnost, kterou ale hodně lidí nepobralo a začali ze svých úst vydávat neladná pojmenování na adresu seskupení. Já ale říkám, že jsou to kabrňáci, kteří nechtěli zhatit dlouho očekávaný koncert zhruba dvaceti tisícům posluchačů, kteří je přišli omrknout. Celé ladící martýrium spolklo asi deset minut, které kapela příznivcům nadstavila ještě s pětiminutovým nádavkem.

My Chemical Romance, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Upřímně rozladěnost Gerarda Waye po těchto komplikacích byla znát ještě minimálně další tři písně. Působil, jako by hledal tu výbušnost, se kterou prvně odstartoval celou show a rozeskákal celý dav pod nimi. I publikum, snad z obavy, aby se nespakovali znova, se po návratu My Chemical Romance na stage chvilku chovalo nedůvěřivě až vlažně. Všechna nervozita opadla, až když se zpěvák totálně odvázal, párkrát svým tělem vytřel podlahu a zpotil se až na morek kosti.

Jeho euforické hopskání následovala celá masa pod ním a můžu si troufat říct, že i když ten zvuk nebyl pořád eňo ňuňo a zvukař by zasloužil pořádný kop do pozadí, tak si z fanoušků i náhodných posluchačů udělal své věrné stádečko, zobající mu z ruky při každém vyřknutí názvu našeho státu. K mému potěšení live verze nových songů zcela zastínily studiové počiny. Větší šťávu jim dala frontmanova divokost, jeden ze stěžejních momentů koncertu považuju song "Detroya", který, ač není singlem, zpívali kolem mě všichni, jako by to byl největší hit posledních měsíců.

My Chemical Romance, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Oddanost fanoušků je i další věc, která dominovala celému koncertu. Řada z nich se vydala na festival právě jen na pondělní den, aby shlédla své idoly. Většina z těch dívenek byla nejméně o deset let mladší než já, ale jejich odhodlanost být nablízku svému idolu jsem přes skoro nepochopitelných několik hodin strávených čekáním pod hlavní stagí, chápala. Nebyla jsem kdysi jiná. Bohužel dlouhé čekání a samozřejmě nápor ostatních zezadu si vybral své oběti, které už po úvodním songu začaly odpadávat jako zralé švestky a záchranka měla plné ruce práce. Jen tak mimochodem, festivalem proběhla informace, že se největší fanoušci měli s kapelou osobně setkat a předat jim ručně udělanou knihu. Pokud k tomuto meetingu opravdu došlo, i tak více chápu entusiasmus v žilách kapely na pódiu. Upřímně jsem čekala, že se na to po úvodu vykváknou.

My Chemical Romance, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Největšího potlesku se kvarteto s vypůjčeným bubeníkem dočkalo nepochybně, když spustili fláky z pět let starého výtvoru "The Black Parade", to se rozezpívali i tací, co to snad neměli pro dnešní večer ani v plánu. Někdo za mnou prohlásil ve chvíli, kdy se Hradcem rozezněla "Welcome To The Black Parade": "A jó, ty vole, už vím, kdo jsou My Chemical Romance, no tos mi mohl říct hned..." Pravda, tvorba předešlého počinu byla zjevně více komerčnější, také více proklamovaná v rádiích a médiích vůbec, ale i nové věci zapadají do setlistu docela dobře. Skoro až orgasmicky působil frontman v dlouhé děkovačce, kdy se snad poprvé během celého koncertu v rozmluvě s lidmi oprostil od fuck keců.

Já mám také skoro chuť poděkovat. Nebylo to sice perfektní a možná ani nezapomenutelné, ale celý koncert připomněl jedno staré motto "Nikdy nic nevzdávej" a My Chemical Romance to po úvodních zdržovačkách rozhodně nevzdali. Nabídli dravost, odhodlání a skálopevné přesvědčení, že to, co dělají, opravdu milují.

NÁZORY
  • Zvuk (Chico, 05.07.2011 14:09) Reagovat

    Zvuk nešel z prdele.. on jim totiž uplně vypadl. A hned 2x za sebou.

    Stál jsem hodně vzadu a uprostřed písničky najednou uplný ticho. Zhasla i hlavní světla, takže problém byl někde v elektrice a ne u zvukařů.
    A bez proudu prostě hrát nejde...proto odešli - tady neměli na výběr.
    Bylo to i vidět když to řešili technici - nikdo přeci nic nezvučil. Jen pak zkusili jestli běží kytara a mikrofon.

    Ale je pravda, že všechna čest kapele, že se nenechali otrávit.

  • Dno (Adam, 05.07.2011 15:17) Reagovat

    Tenhle clanek je dno.

  • co to je? (MS, 05.07.2011 15:22) Reagovat

    kde bere musicserver tyhlety novinářský talenty? čeho se ještě dočkáme?

  • pisálek Musicserveru není novinář (Petr, 05.07.2011 16:23) Reagovat

    Musicserver nechává psát každého a je to znát:-( Navíc, pokud bych si chtěl říkat "novinář", tak v tomhle žánru používat výrazy jako "zvuk z hyždí", později i z něčeho jiného nebo "napikaču zvuk", případně eňo-ňuňo, to je silně neprofesionální, trapné!!
    Jinak ten pamflet popisuje něco, co nemá nic společného se včerejší realitou!

  • autor má pravdu.... (Zoltan, 05.07.2011 17:00) Reagovat

    keď ste tam neboli tak netrepte voloviny...... a za druhé si prečitajte celý članok....... www.youtube.com/watch?v=nAjY6fzFxCE ..... pretočiť na tretiu minutu..... ak nie ste hluchý alebo sprostý dáte autorovi za pravdu


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- My Chemical Romance vzdali hold zemřelému producentovi Dougu McKeanovi (31.07.2022 17:59)
- Naživo: My Chemical Romance v Praze útočili na nadčasovost (12.06.2022 10:00)
- Fotogalerie: Comeback My Chemical Romance v obrazech (12.06.2022 09:14)
- Audio: My Chemical Romance se vracejí. Šestiminutový opus "The Foundations Of Decay" otevírá novou kapitolu (14.05.2022 11:29)
- My Chemical Romance nakonec zahrají v O2 areně (05.05.2022 11:51)
- My Chemical Romance ruší koncerty v Rusku a na Ukrajině (08.03.2022 19:55)
- My Chemical Romance se do Prahy nevrátí ani letos (27.04.2021 10:14)
- My Chemical Romance zahrají v Evropě až v roce 2021 (02.05.2020 08:33)
- O osudu festivalů by se mělo rozhodnout tento týden (22.04.2020 13:08)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu