shop.musicserver.cz
Limp Bizkit - Gold Cobra

Nu-metalový návrat roku ve velkém stylu

Vydáno: 01.07.2011 11:30 v sekci Recenze - Marek Odehnal | foto: Daniel Hlaváč / musicserver.cz

Po desetiletí dvou nepodařených nahrávek, neustálých příchodů a odchodů kytaristy Wese Borlanda a de facto hibernaci kapely se nám někdejší nu-metalové ikony Limp Bizkit vracejí (byť o rok později, než bylo avizováno) s překvapivě svěží a povedenou nahrávkou "Gold Cobra", která je znovu vrací do hry.

7/10

Limp Bizkit - Gold Cobra

Vydáno: 27.6.2011
Celkový čas: 49:42

Skladby: Introbra, Bring It Back, Gold Cobra, Shark Attack, Get A Life, Shotgun, Douche Bag, Walking Away, Loser, Autotunage, 90.2.10, Why Try, Killer In You

Vydavatel: Universal

Dámy a pánové, je to tak - Limp Bizkit jsou zpět se vší parádou a vším tím, proč je jejich fans milovali. Samozřejmě, doba se posunula a pánové jsou o dost starší, ale ta živočišná energie je tam pořád. Na "sušenkách" a dalších nu-metalových kapelách jsem v pubertě vyrůstal, a jak šel čas, vkus se mi vyvíjel spíš k techničtějším a tvrdším metalcore a deathcore věcem, zatímco tehdejší pionýři žánru Korn zkoušeli být elektronicky progresivní se střídavými úspěchy a další kapely jako Linkin Park, Papa Roach nebo P.O.D. konvertovali k podivnému neslanému nemastnému poprocku a jejich původní entita je dnes už jen zaprášenou položkou historie. Limp Bizkit v tomto období také tápali, a následně dokonce na několik let úplně zmizeli ze scény. Nyní se však na rozdíl od výše zmíněných kolegů, kteří už asi ani sami nevědí, co by měli/chtěli hrát, vracejí v plné síle a ve formě, která si v ničem nezadá s jejich vrcholným obdobím kolem přelomu milénia.

Nová deska "Gold Cobra", ač nabrala téměř roční zpoždění, přináší jeden zajímavý paradox. Lze obvinit kapelu ze sázky na jistotu všech žánrových klišé v době, kdy je daný žánr už řadu let prakticky mrtvý a jeho místo na vrcholech hitparádových žebříčků vystřídaly indie a emo rock? Myslím, že ne, naopak to značí jedno - z téhle desky jde ohromně cítit právě její uvolněnost a touha hrát tak, jak to mají rádi a jak to umějí nejlíp. Zástupy nových fandů mezi facebookovými dětmi určitě nezískají, zato pro tu v dnešní době řekněme už střední rockovou generaci bude tahle deska balzám na duši a krásná vzpomínka na středoškolská léta. Ale, pozor, nejde o žádný vyčpělý sentiment, ta deska má pořádně velké koule a ty nejlepší kousky z ní si nyní představíme podrobněji.

Zaujme už pro LB netypické industriální intro, ovšem pořádně pádný důkaz o seriózním návratu floridských dá až titulní skladba a první singl "Gold Cobra". Klasická hitová bizkiťárna se vším, co k tomu patří - chytlavý refrén, houpavý rytmus a bublající basa nutící k pohybu, Borlandovy vyhrávky, efekty i hutné riffy, prostě vše, co dělá tuhle kapelu takovou, jaká je. Ještě markantnější je to v "Shark Attack", což je hodně old school záležitost s ostrým rapováním, dynamickými bicími a nervními sekanými riffy. Rovněž "Douche Bag" je přímočará hopsačka s jasným refrénem, ale i parádním a nečekaným jazzovým outrem.

Hodně interesantní položkou tracklistu je sedmá "Walking Away". Atmosférická věc, která sice hudebně i vokálně nepokrytě čerpá z A Perfect Circle a Tool a spíš bych ji čekal na Borlandově parádním sólovém projektu Black Light Burns, ale mezi všemi těmi hopsačkami působí velmi osvěžujícím dojmem. Druhou takovou neortodoxní záležitostí je "Loser", což je další uvolněná parádička, která připomene svou nenucenou hitovostí a ležérní elegencí Faith No More a potěší i autocitací staršího hitu kapely "Nookie" v závěru. Vypíchnout bych ještě chtěl vůbec první věc, která se z novinky dostala na veřejnost, "Why Try" podobně říznou jako "Shark Attack". A právě v těchto ostřejších věcech se mi Bizkiti líbí asi nejvíc.

Ta deska ale rozhodně není bezchybná. Zhruba čtvrtina songů patří mezi slabší a podle mého názory ty z deluxe edice jsou povedenější a zajímavější než tyto, které na desce tvoří sice slušně poslouchatelnou, ale přece jen vatu. I těch zajímavějších riffů, refrénů mohlo být ještě víc, ale v překonaní nebo asi ani dorovnání hitové nabušenosti majstrštyku z roku 2000 asi nikdo ani nedoufal. Zároveň určitě nikdo nečekal syrovost a tvrdost prvních dvou alb, ale i tak mi zvuk přijde takový obroušený a uhlazenější než na starších počinech. To jsou ale jen docela přehlédnutelné detaily, v globále je to vážně povedený návrat ve skvělé formě a je potěšující vidět, že i na stará kolena dokázali Bizkiti po těch zmatených letech tvůrčí krize opět nahrát desku, na kterou můžou být právem hrdí.

NÁZORY
  • Gold Cobra (Kasei, 01.07.2011 12:36) Reagovat

    Skvela recenze - autor je ocividne ze stejneho testa jako ja. Presne tak - vzpominka na stredoskolsky leta... LB jsou sice uz takovi postarsi strejdove, ale tahle deska se jim vazne povedla - u mne maji 8/10. Zvlaste druha polovina desky se mi libi a paradni otvirak v podobe "Gold cobra". Skoda ze vic kapel nedokaze dnes nahrat takhle svym zpusobem "old-school" desku a tento styl je defacto mrtvy...skoda. Naprosto souhlasim s autorem a jeho dojmy z Linkin Park, P.O.D. a Papa Roach - to co dneska hrajou je neskutecne nudny shitovy pop - kam se podely ty napady a dravost, kterou meli na svym debutech?
    Kez by LB s novou deskou nekdy prijeli i do CR


  • LB is BACK (Ramirez, 01.07.2011 13:50) Reagovat

    I já se k vám přidávám, recenze přesně vystihuje i mé pocity (jak ze vzpomínek na školská léta s LB, tak i na tuto novou desku). Ještě bych zmínil zde opomenutou songu "Shotgun", výborná záležitost! KoRn, LP a další se od Freda a spol. můžou fakt jen přiučit, přestože Jon Davis sliboval taktéž návrat ke kořenům, jejich poslední album je opět nemastné neslané. Linkin Park zas bohužel čím dál tím více spoléhají na komerčnost (i když takovej "Blackout" z ATS je slušnej nářez a možná jejich nejzajímavější písnička). Chtělo by to, aby se všechny tyhle kapely vrátili do r.2000-2001... :-) Každopádně GC je pro mě velkým (a o to příjemnějším) překvapením!!!

    • Re: LB is BACK (tom, 01.07.2011 14:37) Reagovat

      čo tak Deftones ? tí podla mňa dopadli najlepšie

      • Re: LB is BACK (Marek Odehnal, 01.07.2011 15:09) Reagovat

        Deftones jsem do tohoto vyctu nezahrnul, protoze dle meho stoji jeste trochu stranou a zhruba od alba White Pony uz se o obycejnem nu-metalu neda moc hovorit. vytvorili si vlastni, umelecky nesmirne zajiamvy a prinosny styl progresivniho metalu, ktery ja osobne radim nad vsechny kapely zminene v clanku dohromady :)

      • Re: LB is BACK (Ramirez, 01.07.2011 19:28) Reagovat

        Přesně tak, Deftones jsou perfektní, je to prostě jiná liga. Taková "Hexagram" je neskutečná palba :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Video: P.O.D. a zpěvačka Jinjer Teťana Šmajljuk se ve sci-fi klipu "Afraid To Die" bojí zemřít (06.12.2023 08:08)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Video: P.O.D. se ve zběsilém klipu k singlu "Drop" spojili s Randym Blythem (24.09.2023 17:44)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Miley Cyrus i po čtvrtroce vládne rádiím, na záda jí dýchají Linkin Park (05.05.2023 17:00)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu