shop.musicserver.cz
Prague City Festival, Výstaviště, Praha, 23.6.2011

Blink-182 vyučovali v Praze pop-punk

Vydáno: 24.06.2011 23:14 v sekci Naživo - Petr Adámek | foto: myspace.com

Sen domácích fanoušků vidět naživo Blink-182 se stal skutečností. Postaral se o to Prague City Festival, jenž legendární pop-punkery poprvé v jejich historii přivezl do Prahy. Úspěšnou festivalovou premiéru podtrhli 30 Seconds To Mars či Gogol Bordello, ideální počasí a bezproblémová organizace.

Live: Prague City Festival

vystoupili: 30 Seconds To Mars, The Hives, Gogol Bordello, Flogging Molly, Skindred, Hadouken!, House Of Pain, The Gaslight Anthem, Support Lesbiens a další
místo: Výstaviště, Praha
datum: 23. června 2011
Fotogalerie

The Hives, Výstaviště, Praha, 23.6.2011
© Vojta Florian / musicserver.cz
Nehledě na to, že poslední dobrou desku nahráli před deseti lety, na Marka, Toma a Travise se nedá jen tak zapomenout. Jednak se koncem devadesátých let stali vzorem pro mnoho pop-punkových kapel, (tedy těch, které si do vlasů namísto soli patlaly gel), jednak na rozdíl od dávno vyčpělých The Offspring - jak se ostatně v srpnu přesvědčíme na vlastní oči - či estrádních Green Day to stále umějí pořádně rozbalit. I na Prague City Festvalu se ukázali ve skvělé formě. Travis předváděl za bicími jednu větší parádu za druhou a Tom s Markem mezi hraním neustále, jak mají ve zvyku, vymýšleli nějaké vtípky. Samozřejmě nemohly chybět pecky typu "What's My Age Again?", "All The Small Things", "First Date", "I Miss You". Crowd-surfery byste nestíhali počítat a jenom díky gumovému koberci před pódiem se z neúnavného skákání celého kotle nevznášely vzduchem oblaky prachu.

Jo, asi tak by to vypadalo, kdyby Blink-182 bývali neodřekli kompletní turné a do Prahy opravdu přijeli. Jenže odřekli a nepřijeli, přičemž pitomější argument snad ani neexistuje. Snad tedy 29. 6. 2012 na druhém ročníku, jemuž trojka z Kalifornie s předstihem přislíbila účast. I když u těchhle týpků člověk nikdy neví...

The Hives, Výstaviště, Praha, 23.6.2011
© Vojta Florian / musicserver.cz
Všechno zlé je ovšem k něčemu dobré a zatímco se před festivalem zklamaní fanoušci Blink-182 ve velkém zbavovali vstupenek, fanoušci The Hives si mnuli ruce. V jejich případě se totiž organizátoři trefili do černého. Vlastně do černobílého. Právě v takových barvách - viva la "The Black And White Album" - napochodovala pětice na pódium. Bílé košile, tmavé fraky, cylindry a černé lakýrky; elegance sama. Pouhé mimikry samozřejmě, vždyť to byl rozjetý mejdan od začátku do konce! Na oko excentrický zpěvák Pelle Almqvist, chvílemi připomínající Jimma Careyho, stíhal vymýšlet všelijaké gagy, válet se po pódiu, lézt po jeho konstrukci (díky čemuž se mu do jednoho z nosných pilířů povedlo zamotat mikrofon), neúnavně přidělávat práci vlastním technikům a neustále plivat kolem sebe (ostatně celá kapela má tuhle činnost v oblibě) a samozřejmě perfektně zpívat. Zahanbit se nenechal ani kytarista Nicholaus Arson, největší komediant kapely. Sečteno podtrženo, švédští "náhradníci" předvedli jednoznačně nejlepší vystoupení celého festivalu.

Flogging Molly, Výstaviště, Praha, 23.6.2011
© Vojta Florian / musicserver.cz
Pozadu nezůstaly ani další dvě dorazivší kapely, které mají zábavu taktéž v popisu práce. Nejprve zahráli na strunu národní hrdosti a nacionalismu irští Flogging Molly, (mimochodem, právě jejich trička se mezi návštěvníky festivalu objevovala hned po headlinerech 30 Seconds To Mars nejčastěji) a dílo dokonali o chvíli později nepředvídatelní Gogol Bordello. Jaké to bylo překvapení, když zpěvák Eugene Hütz zčistajasna spustil: "Pověste ho vejš, ať se houpá, pověste ho vejš, ať má dost..." s výslovností tak precizní, že byste nepoznali, že má v pasu US a nikoliv CZ. Následně Majklovi Tučnému a dále Olympic a The Plastic People Of The Universe poděkoval za jejich hudební přínos. A aby té švandy nebylo málo, přidal vzápětí u jiné písně originální věnování: "I would like to dedicate this song to my mentor and spiritual guru, Krteček." Vskutku náramná zábava je naživo s těmahle gypsy-punkáčema.

Skindread, Výstaviště, Praha, 23.6.2011
© Vojta Florian / musicserver.cz
Rušno bylo také na druhé scéně v Průmyslovém paláci, vzdálené ani ne pět minut od hlavního pódia. Adrenalin rozproudili a osazenstvo výstavní haly poprvé rozeskákali energičtí Hadouken!. Jejich set však zároveň ukázal, jak je tento prostor svojí akustikou - zejména ve větší vzdálenosti - a stejně tak špatným větráním nevhodný k hudební produkci. Support Lesbiens, vedle Tleskače jediní zástupci české scény v hlavním programu, přislíbili na podzim novou desku a jejich lídr Kryštof Michal se vyznal ze splněného snu, tedy účinkováním na stejném pódiu jako hiphopoví veteráni House Of Pain. Těžký vzduch poté prořízli ragga metalisté Skindred, nejnabroušenější účinkující festivalu. O co více fungovaly jejich energií nabité vypalovačky, o to víc zbytečné a trapné bylo neustálé řečnění zpěváka Benjiho Webbeho ve stylu: "You guys are fuckin' awesome."

Prague City Festival poprvé...

Prague City Festival logo
+ poměr cena/výkon (cena vstupenky/line-up)
+ čistota, dostatek košů, toi-toiek a tekoucí vody
+ celková organizace
+ atmosféra několikadenního festivalu
- bez možnosti opustit areál (nehledě na pásku)
- termín ve všední den

30 Second To Mars, Výstaviště, Praha, 23.6.2011
© Vojta Florian / musicserver.cz
Tak schválně: kolik by asi na Prague City Festival dorazilo fanoušků 30 Seconds To Mars, kdyby byl Jared Leto ošklivý, hrbatý, nevýrazný týpek? O kolik desítek decibelů méně by měl takřka souvislý jekot fanynek v předních řadách, kdyby měl Jared Leto ksicht plný uhrů? Dobře, předsudky a zaujatost stranou, ona "This is War" není úplně špatná deska a 30STM by naživo nemuseli být špatná kapela. Ale jsou. Dokonce moc špatná. K čemu je celá ta perfektní světelná show, pěkně vymyšlené pódium a zajímavé kulisy, když Jared Leto víc plká, než hraje, skladby pravidelně přerušuje, aby mohl zase něco žvatlat a k uzoufání nudně hecovat fanoušky? Osmá skladba, dvacáté zvolání: "Come on, make some fuckin' noise" či podesáté "Jump, jump, scream, scream!", s tím se jdi bodnout!

30 Second To Mars, Výstaviště, Praha, 23.6.2011
© Vojta Florian / musicserver.cz
Že se zpěvák snažil všemi dostupnými prostředky natáhnout čas, snad aby co nejméně zpíval, se na jednu stranu dalo vzhledem k jeho znatelným hlasovým indispozicím pochopit. Ostatně kdyby celé vystoupení odřekli, jak Jaredovi údajně radil jeho lékař, byla by to pro festival po odřeknutí Blink-182 totální katastrofa. Jenže kapela toho o mnoho víc nepředvedla ani před čtrnácti dny na letošním festivalu Novarock v Rakousku, kdy byl miláček dívek hlasově zcela v pořádku. Až na několik světlejších okamžiků vyzněl celý jejich set znovu zcela prázdně. Jiného názoru byli pochopitelně fanoušci, převážně ti mladšího věku. Dá se to pochopit, vždyť pro mnoho z nich šlo o vůbec první velký koncert a poté, co dostali možnost legálně (jak je ten Jared velkorysý!) přelézt zábrany mezi plochou na stání a zónou u pódia, si dokonce mohli zapařit se zpěvákem přímo na pódiu. A to je přece zážitek na celý život...

Zatímco se někteří vydali na druhou scénu vstříc další muzice (House Of Pain a další), naprostá většina návštěvníků unaveným krokem zamířila na poslední metro. To - na rozdíl od Blink-182 - naštěstí přijelo.

NÁZORY
  • ... (moik, 25.06.2011 00:35) Reagovat

    Zajímavej článek. Poté, co jsem si přečetl nadpis, jsem se zděsil, že už se píšou reporty na akce, kde pisatel ani nebyl a navíc ještě nezná základní fakta, naštěstí samotný text mě vyvedl z omylu. Se vším tak nějak souhlasím, akorát si nemyslím, že kdyby Blink-182 přijeli, tak by vyučovali poppunk. Nejspíš by to bylo druhé nejhorší vystoupení dne (těsně v závěsu za 30STM). A to říkám jako člověk, co si lístek na PCF koupil právě kvůli legendárnímu triu nepoučitelných slibovačů z Kalifornie.

  • Bravo (Petr, 25.06.2011 00:38) Reagovat

    Geniálně napsáno, 30STM je jednouše nuda, nuda a ještě jednou nuda........a je jedno jestli má hlasivky ok či ne.......

    • Re: Bravo (CrazyEchelon, 26.06.2011 22:42) Reagovat

      Jdi s těmi kecy do prdele..!!! Jared je úžasný zpěvák a člověk..!! Když jsou na turné a on ještě dělal klip a tak dále tak není divu že má nemocné hlasivky..! :( Je štěstí, že to neodvolali, to už by na PCF nebyla žádná dobrá skupina ani zpěvák, když už tam nebyli ani Blink 182..:))

      • Re: Bravo (David Věžník, 27.06.2011 10:10) Reagovat

        Teď jsem zkoušel asi pět minut přijít na to, jaký může mít natáčení klipu na hlasivky... Pomůžete?

        • Re: Bravo (Lukáš Benda, 27.06.2011 12:53) Reagovat

          Křičel na režiséra, néasi.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Básník J.H. Krchovský a jeho Krch-Off Band představuje "Tvůj hrnek" a láká na nové album (12.01.2024 16:41)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)
- Naživo: Nejlepší přítel člověka jsou Skindred. V Praze to opět dokázali (02.12.2023 17:12)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu