shop.musicserver.cz
Sunshine - Nejsme moc filozofická kapela

Sunshine - Nejsme moc filozofická kapela

Vydáno: 09.08.2011 07:00 v sekci Rozhovory - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

Sunshine jsou jednou z mála českých skupin, kterou na každém kroku ovívá průvan britské nezávislé scény. Nedávno do kuželu světla na zdejším trhu postavili svoje osmé studiové album "Karmageddon" a zatím s ním sklízí převážně ovace - od fanoušků i novinářů. Kapela si ale s reakcemi velkou hlavu rozhodně nedělá.

Sunshine, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Řekněte, co vy a novináři? Všimla jsem si, že se moc nemusíte.

Kay: Tak bych to neřekl.

Že prý se jim snažíte zavděčit...

Kay: Ne, to určitě ne. Možná se to zdá, protože když jako kapela máš jiný názor než novinář, který naproti tobě sedí, možná že si to někteří z nich berou osobně. Ale jinak vůbec nevidím žádný problém.

Dobře, tak konkrétně. Na musicserveru o vás totiž před časem vyšel článek, kde je položena otázka, jestli (cituji) "je motorem Sunshine k produkování další hudby jejich vlastní ukojení, uspokojení fanoušků, nebo jestli zkrátka vydáváte podobná alba jako "Karmageddon" jen proto, aby se o vás na pražském internetu mluvilo v dobrém?"

Jirka: Já nevím, ten člověk, co to psal - já ho osobně neznám - v podstatě vůbec neví, jak to v kapele funguje. A jak to neví, dedukuje si nějaké závěry sám. Má určitě nějaké svoje představy, které se moc nezakládají na realitě. Ten článek jsem četl a nemám s tím problém, respektuji názor toho autora. Nijak mě nerozčílil, jenom je mi jasné, že neví, jak to ve skutečnosti je.

Sunshine...

Sunshine, Dead Pope's Company, Lucerna Music Bar, Praha, 24.11.2009
...lze postavit ke zdi českých nezávislých kapel se silným parfémem značky Britské ostrovy. Ač jsou z nich dnes už spíše pražské naplaveniny, vznikli v roce 1994 v Táboře. Kromě někdejšího baskytaristy Amáka však z tohoto města nikdo nepochází. Kay (zpěv) je ze Sezimova Ústí, Jirka (kytara) ze Strakonic, Dan (bicí) ze Soběslavi a Pavel "Tuzex" (baskytara) z Plzně. Sunshine za sebou mají nahrávání a koncertování téměř na všech kontinentech světa - hráli už v USA, v Anglii, Francii, Německu a podívali se dokonce i do Japonska.

A jak to tedy ve skutečnosti je?

Jirka: Není to tak, že bychom nějak kalkulovali kvůli novinářům, a tak dál. Děláme to, co nás baví, děláme to, jak chceme. S těmi výsledky můžeme být spokojení, nebo ne, ale rozhodně to neděláme a priori proto, aby si o nás lidi mysleli něco dobrého, nebo aby se o nás v dobrém psalo v médiích.
Kay: Já bych to hlavně rád oddělil. Jedna věc je hudba, o které se píše. A na druhé straně jsou osobní věci. No a hodně lidí tuhle hranici nějak nerespektuje, a pak se stane, že vlivem nějakých svých představ tu hranici prostupují tam a zpátky a míchají hrušky s jabkama. Jedna věc je, když někdo píše o kapele, o desce, o koncertech, a druhá věc je, když do toho promítá nějaké svoje věci, které jsou osobní povahy.

Sunshine, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Na albu "Moonshower And Razorblades" z roku 2005 vám hostoval Tricky. Ten zahrál loni na festivalu Rock For People, v listopadu pak hrál v pražské Lucerně. Byli jste s ním v kontaktu na nějakého jeho návštěvě v Česku?

Jirka: Nebyli. Myslím, že si nás ani nepamatuje, on je takový... takový prostě tricky. (smích) Myslím, že to jméno k němu dost sedí. Hlavně si myslím, že i kdybychom ho kontaktovali, když tu byl, se svou pozorností by si vůbec nevšiml, že tam jsme.

V názvu vaší nové desky "Karmageddon" slyším "konec světa", ale i "osud". Co znamená pro vás, jak vznikl?

Kay: Ten název je slovní hříčka, která nemá žádný extrémně hlubší význam. Je to tak trochu fór. Pamatuju si moment, kdy jsme byli s Jirkou a s naším producentem Dušanem Neuwerthem v Berlíně točit zpěvy a samozřejmě jsme se bavili o názvech tracků, protože to není nikdy dopředu dané, a bavili jsme se i o názvu desky. Měli jsme dva favority, z nichž jeden bylo nějaké dvojsloví plus spojka, druhé bylo právě Karmageddon. Nakonec jsme se rozhodli, že bude lepší, když to bude jedno slovo, bude to údernější, lépe to vypadá graficky. Pokud v tom někdo bude chtít hledat nějaké zásadní poselství, tak ho tam stejně bude hledat. Není to nic jiného, než spojení dvou slov, které spolu zdánlivě můžou souviset. V překladu to vlastně znamená osudový soudný den.

Jak si ten den představujete?

Kay: Nepředstavujeme. My nejsme moc filozofická kapela. (smích)

Jak moc důležitá jsou pro vás slova písní?

Kay: Vzhledem k tomu, že jsem hlavně muzikant, hudbu tak trochu upřednostňuju. Ale to neznamená, že jsou texty jenom nějaký doplňující element, který v písničce zaplácne nějakou díru. Hudba a slova spolu musí korespondovat, což se myslím snad daří.

Sunshine - "Today (Is Not The Day)"

Desku jste fanouškům představili live. Jak na nové skladby reagují?

Kay: Vždycky, když začneš hrát nový program, je logické, že to lidi nemají naposlouchané, takže nevládne taková atmosféra jako u zavedených songů. Ale já byl překvapivě zatím vždycky spokojený. Ty skladby, které jsme hráli, byly většinou spíš pomalejší, takže na to nikdo nemůže moc juchat, ale myslím, že jsme přesto měli snad úspěch.

Nejde si nevšimnout - v poslední době jste si oblíbili Michala Motyčku z NiceLand, často vám hostuje na koncertech. Čím to?

Jirka: To vzniklo tak, že nás pozvali na jeden koncert - bylo to předávání cen Žebřík - a podmínkou bylo, že bychom měli mít nějakého zajímavého hosta. Napadl nás právě Michal, což se tak osvědčilo, že jsme ho začali přibírat častěji.

Sunshine, Rock For People, Festival Park, Hradec Králové, 2.-5.7.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nechtěli byste ho třeba přizvat na nějakou desku?

Jirka: To nás nenapadlo a teď máme desku hotovou. Ale nikdy nevíš.
Kay: Dostáváme nabídky od spousty lidí, že by s námi chtěli hrát, a jedna z těch nabídek byla právě i od NiceLanda. Řešíme to tak, že necháme pořadatele toho daného koncertu si vybrat, koho chtějí, aby s námi hrál. V hodně případech se stalo, že promotéři chtěli kombinaci NiceLand - Sunshine, takže se tomu ani nebráníme. S celou kapelou se známe poměrně dobře a dlouho, takže to není žádná lobby.

Karle, zpěvy jsi točil v Berlíně. V čem se tamní studio liší od těch našich?

Kay: V Berlíně jsme dělali už předchozí desku. Fajn je, že to není moc finančně nákladné, dá se tam v klidu i spát, takže jsme si vzali spacáky a byli jsme tam s přestávkami asi měsíc. V podstatě jsme v tom studiu bydleli. Podařilo se vytvořit atmosféru, která byla příznivá pro to, co jsme dělali, takže jsme se tam teď vrátili a v podstatě jsme zopakovali to, co se povedlo už při "MGKK".
Jirka: Důvodem, proč jsme točili na stejném místě, byla naše spolupráce s Philem Freebornem, který s námi dělal už na minulé desce a byl to takový náš supervizor. Navíc je to muzikant a zpěvák, takže album spoluprodukoval. Berlín je daleko od Prahy, takže nás vůbec nic nerozptylovalo. Kdybychom točili v Praze, tolik se nesoustředíme. Tam jsme dělali někdy i patnáct hodin denně, což byl důležitý důvod. Za těch deset dní, co jsme tam byli, jsme udělali hodně práce, takže jsme byli hodně produktivní.

Kay o Philu Freebornovi

Phil Freeborn má dlouholetou historii spojenou se Sunshine, je to Američan, který se přistěhoval do Tábora, kde se s námi skamarádil a pomáhal nám vlastně v úplných začátcích, dělal s námi naše první demo, první desku. Pak zmizel, cestoval po světě, aby se po několika letech znovu náhodně objevil zrovna ve chvíli, kdy jsme řešili "MGKK Telepathy".

Jak jste na tom s klipem k "Today (Is Not The Day)"? Prozradíte nějaké podrobnosti ohledně natáčení?

Kay: Klip se Skarfem, který jsme měli naplánovaný, jsme museli žel posunout z produkčních důvodů na neurčito, ale teď už hodně brzo budeme točit s někým jiným. Jestli to dopadne dobře, tak je rozjetá i vizuální spolupráce s Berndem Burgdorfem, který kromě produkování a audio věcí dělá i klipy. Měl by přiletět z Kalifornie do Prahy a něco natočíme tady. Takže když to dobře dopadne, měli bychom mít během léta klipy dva.

Můžeš se na závěr vyjádřit k reakcím na "Karmageddon"? Jak moc se vás dotýká negativní kritika, potažmo jak moc si vlastně těch "odborných" reakcí ceníte?

Kay: "Karmageddon" je zatím přijímán veskrze dobře. Myslím tím hlavně lidi na koncertech. Snažíme se novinky nějak organicky zapasovat do setu mezi starší věci a zatím to funguje dobře. Vždycky to chvilku trvá, než se kapela vyhraje a zabrousí se ty spoje mezi věcmi z předchozích desek a těmi novými. Recenze třeba já sleduju sporadicky, spíš mi je musí někdo poslat, sám je nehledám. Je to pořád dokola. Někdo napíše frenetickou oslavu, pár lidí to papouškuje, pak si nějaký oportunista řekne, že by bylo dobrý to otočit vzhůru nohama a pořádně to strhat a zase se toho pár žurnalistů chytí. Je to legrační hra s nulovou výpovědní hodnotou, podle mého názoru. Objektivní recenze v podstatě neexistuje, ani nemůže, protože recenzent je prostě zaujatý. Obzvlášť tady v Čechách, kde se všichni znají, kapely, lidi od tisku, z hudebních serverů a všichni k sobě mají navzájem nějaký vztah, takže je to nutně deformuje.

NÁZORY
  • Nejsme kapela (speedy, 16.08.2011 16:17) Reagovat

    Nejsme filzoficka kapela, drzime pozku, ze mame vsechno na salamu, hlavne aby to byo tutove "coolovy". Jako nase konverzky, co sou proste libovy a my sme svetovy. A nikdo nam nerozumi. Cesu slintj na Divokyho Blila a DalsKabaty - my sme elita, tak to mame hacku. Jo a updatnete si nas profil na fejsbooku, mame zase novy nic, co vypada svetoborne.

  • Nejsme kapela (speedy, 16.08.2011 16:17) Reagovat

    Nejsme filzoficka kapela, drzime pozku, ze mame vsechno na salamu, hlavne aby to byo tutove "coolovy". Jako nase konverzky, co sou proste libovy a my sme svetovy. A nikdo nam nerozumi. Cesu slintj na Divokyho Blila a DalsKabaty - my sme elita, tak to mame hacku. Jo a updatnete si nas profil na fejsbooku, mame zase novy nic, co vypada svetoborne.

    • Re: Nejsme kapela (jan, 16.08.2011 17:59) Reagovat

      Asi tak nějak. Proti hudbě Sunshine jsem nikdy nic neměl, i když mi nepřijde moc původní, ale vždycky mě rozesmávali svými názory. Je to podobné jako třeba Burian z Republic Of Two - všude se má potřebu pohoršovat nad "zaprděnejma českejma pivníma kapelama" - a pak vystupuje na těch samých akcích co ony, pro to samé publikum... Pokrytectví, se tomu říká. Stejně tak nechápu lidi, kteří Sunshine ještě dnes označují za nezávislou nebo indie kapelu - kdyby byli opravdu "indie", sotva by hráli na akcích typu České hrady...

      • Re: Nejsme kapela (kata, 25.08.2011 14:51) Reagovat

        Prosim? To, ze hrajou napriklad na Sazavafestu z nich dela zaprdenou ceskou pivni kapelu? To snad ne. Jde snad o to co hrajou, nez kde to hrajou. Muzem tomu rikat treba osveta. Urcite ne pokrytectvi...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Placebo po deseti letech opět v Brně v obrazech (27.06.2017 08:21)
- Rituály stvrdili svou hudební pouť deskou a chystají koncerty (08.04.2016 17:48)
- Naživo: Lednový BOUNCE! BOUNCE! opět přinesl porci pořádné hudby (03.02.2015 09:33)
- Lednové vydání BOUNCE! BOUNCE! nabídne křest debutu animální dvojice Lo/ve, rozvazbené At Bona Fide a mnoho dalších (27.01.2015 13:47)
- Projekt D.I.O. poodhaluje zákoutí české scény a křtí novou kompilaci (01.12.2014 13:44)
- Primal Scream v Praze předskočí NiceLand (14.11.2013 17:28)
- Sunshine uvádí dokument "Back To The Roots" (18.10.2013 19:33)
- Fotogalerie: Festivalový mejdan ve Stromovce (02.05.2013 09:25)
- Sunshine chystají v Lucerna Music intenzivní retro pohled bez sentimentu (27.03.2013 07:01)
- Přijďte ZDARMA oslavit narozeniny MTV za účasti hvězd z EMAs! (19.11.2012 16:53)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu