shop.musicserver.cz
Ben Cristovao - Na desku bych si přál will.i.ama a Rytmuse

Ben Cristovao - Na desku bych si přál will.i.ama a Rytmuse

Vydáno: 23.06.2011 14:30 v sekci Rozhovory - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Fanoušci Bena Cristovao milují, novou taneční deskou "Benny Cristo" je maximálně uspokojil, kdekdo ale charismatického mulata stále nedokáže rozdýchat. V rozsáhlém upřímném rozhovoru se s námi bavil právě o reakcích veřejnosti a též o tvorbě desky, hudebních vzorech nebo plánech do budoucna.

Ben Cristovao rozhovor
© facebook interpreta
Dělám rozhovor s Benem Cristovaem nebo Benem Cristovao? Vadí ti české skloňování?

Určitě bych byl radši, kdyby to zůstalo jen Cristovao, ale chápu, že skloňování je prostě pro českou pusu lepší. Když jsi zvyklý skloňovat, tak říkat "s Benem Cristovao" je divné.

Proč ses nakonec rozhodl druhou desku "Benny Cristo" zazpívat z poloviny v češtině?

Když mě Mike Trafik pozval do svého studia, tak mi s Vladimirem 518 řekl, ať se podívám na domácí tvorbu: uspět s česky zpívanými skladbami je jednodušší. I když kdekdo má na to zpívat anglicky, tak na spojení s fanoušky je mnohem vhodnější čeština. Vědí pak, o čem zpíváš. Angličtina u nás není tak silná jako třeba ve Švédsku, kde by ji brali samozřejmě. Po nahrání jednoho songu jsem se tedy rozhodl udělat toho v češtině víc.

Novinka má opět docela málo skladeb, devět plus remix. Neuděláš někdy opravdové LP jakože Long Play?

Pro mě už to LP je, určitě to je obsáhlejší než debut "Definitely Different". A "Mimozemšťanka" a "Aliengirl" jsou natolik odlišné melodií i textem, že bych to ani nebral jako remix. Deset tracků je sice méně, ale zase jsme se rozhodli vypiplat skladby, co se nám líbily, než za každou cenu udělat více stop.

Ben Cristovao - Benny Cristo
© facebook interpreta
Na druhou stranu stojí jen 250 Kč. Očekáváš ale, že příjem z prodeje ti zaplatí nahrávání?

(Lukáš Rychtařík z Championship Music: Mně by se líbilo, kdyby se prodalo pět tisíc kusů.)
Ben: Tak já se o toto nestarám, snažím se to neřešit. Ale samozřejmě budu rád, když se něco z toho vrátí, když se snažím do hudby, klipů investovat co nejvíc. Vlastně vše, co si vydělám z koncertů, dávám zpátky do muziky, tak, aby byla nejkvalitnější a nemusel bych se za ni stydět.

Kde vůbec probíhalo natáčení? Debut vznikl v Kanadě.

Já jsem si v Praze-Libni postavil vlastní studio a producenta Verse-Atila jsem si pozval do Čech. Tím se ty náklady hodně vyšplhaly.

Jak jsi na Verse-Atila přišel?

Poradil mi ho jeden z mých nejlepších kamarádů, jeho známý. Verse-Atile dělá neuvěřitelnou hudbu, v Torontu je hodně známý. Když tam někdo chce hip hop nebo r'n'b, dojde za ním. Když jsem tam natáčel, tak se za den ve studiu prostřídalo i tucet interpretů. Poznal jsem tam plno lidí a spousta se objevila jako hosté na debutu. Jednalo se o nejlepší hudební zkušenost. I když málem jsem se tam vůbec nedostal kvůli obstrukcím s vízem.

Tvoje deska je produkt současného zvuku mixujícího párty sound, taneční pop, r'n'b i hiphopové postupy. Myslíš, že tahle éra brzy skončí? Už tu je docela dlouho.

Já jsem hrozně moc rád, že to tak teďka je. Tenhle styl mám rád, ale zas vím, že toto období nebude trvat věčně. Mění se to stále, byl tu nějaký Guetta sound, teď tu máš Cee Lo Greena, Bruna Marse, kteří umějí udělat #1 singl, který je zas úplně z jiného soudku. Takový styl se mi taky moc líbí. A dá se na něm ukázat více zpěvu.

Ben Cristovao...

Ben Cristovao
... je zpěvák a tanečník ročníku 1987. Je potomkem české matky a angolského otce. Jeho prostřední jméno zní Da Silva. Zúčastnil se první řady Česko Slovenské SuperStar, vyhrál domácí mistrovství ve freestyle snowboardingu, tančí ve skupině Yemiho A.D. JAD Company, hraje v "Ordinaci v růžové zahradě". V červenci 2010 vydal debut "Definitely Different" s titulním singlem "Give Me Some More", letos v květnu přišel s druhou deskou "Benny Cristo". Chystá se na první regulérní turné.

Oslovuje tě český hip hop, uvažoval bys o nějaké spolupráci například hostovačkou?

Já jsem dřív poslouchal hip hop hodně, když jsem byl součástí nějaké komunity, co to poslouchala, v mém případě snowboarďáci. Ale v té době vlastně PSH znali už všichni. Teď už domácí scénu tak nesleduji. A host na desce? Tak super by byl Rytmus.

Jak moc tě těší, že máš na Facebooku víc fanoušků než DJ Wich nebo právě Rytmus? (Pozn.: od června to už neplatí.)

Tak Rytmus má obrovskou marketingovou sílu, hrozně dobře ví, jak to dělat, má super tým. A teď ještě, když se na něj dvakrát týdně koukaly miliony diváků. Davy Rytmuse obdivují. Tím, že jeho facebooková komunikace není tak osobní, je pro ně určitým způsobem vzácný. Já to dělám trochu jinak, vystupuji tam přímo jako já, osobně komunikuji s lidmi, aby to bylo autentické.

Kdo ti napsal anglické texty? Někdy to je docela klišé, běžný párty text, ale vlastně co jiného vymyslet, k tomu stylu to sedí.

Třeba na "Round And Round" jsem si dělal intermezzo a kus druhé sloky, refrén a první sloku napsal Verse-Atile s jedním svým kanadským spolupracovníkem, u těch dalších čtyř anglických textů byla ta společná tvorba obdobná. A u songwritingu párty songů je nějakých dvacet slov, které se stále opakují, jako "raise your glass", "in the club", "popping bottles", bez toho to snad ani nejde postavit.

Ben Cristovao
© facebook interpreta
"Na zdraví" se tak jeví jako dokonalý singl.

Na tenhle track máme extrémně pozitivní feedback, takže ho vydáme jako párty singl na léto, video vznikne v Česku. Vůbec i jeho audio natáčení byla jedna velká párty, do studia jsme si pozvali plno kamarádů, takže jsem rád, že ta sranda vyústila v takový hit.

U českých textů oceňuji, že si ze sebe umíš udělat srandu, to málokdo dokáže (viz "No a co").

To mě hodně naučil ten poslední rok, co jsem vystupoval s debutovým albem. Devadesát devět procent holek, co mě viděly naživo, na mě reagovaly skvěle, hodnotily mě pozitivně. Líbilo se to i spoustě klukům. Ale z hodně lidí jde nenávist, říkají si: Černoch, co tady dělá, ten magor? Někdo odsoudil i moji seriálovou roli v "Ordinaci". Prostě negativních komentářů bylo hodně, napřed jsem to hodně řešil, ale pak to překlenulo do nezájmu a řekl jsem si: No a co. Musel jsem to hodit za hlavu, je to moje práce, někdo mě bude nenávidět, někdo mě bude mít rád. Tenhle postoj se tak projevil v textech v "No a co" a "Žízeň". Já doufám, že to sdělení posluchači vezmou za svoje, že si to spojí s vlastním problémem a taky si řeknou: Proč to řešit?

To na koncertu Gamea jsi vystoupil jako předskokan a kvůli skupince ignorantských hopíků se ti nedostalo přívětivého přivítání.

Nejtěžší na tom bylo jít na koncert s tím, že jsem věděl o tom, že mě tam nějak vypískají, když se na tom domluvili na Facebooku. Pro mě to zas byla obrovská výzva, velká čest vystoupit před Gamem. Setkat se s ním naživo mělo obrovský význam pro mě i tanečníky z JAD. A hlavně jsme ale věděli, že i když na nás budou lidi bučet, tak tam bude i někdo, komu se naše vystoupení bude líbit. Bojovali jsme. Však byla i sranda, jeden z těch nespokojených hodil po nás kšiltovku, tak si s ní jeden tanečník jakože utřel zadek a hodil mu ji zpátky.

Jako tvé největší negativum vidím nedokonalost frázování, vyslovování. Pomáhal ti někdo na desce v tomhle směru, nebo jsi to zpíval tak, jak ti to přišlo, a už jste to nekorigovali?

Já jsem vždycky chtěl, aby to bylo co nejvíce já. Když je dobrý producent, dobrá hudba, melodie, tak potom můžu popustit uzdu sám sobě a mně se na tom líbí i ty moje vady. Někdy můj hlas zní nečesky, občas špatně vyslovuju, něco polknu, ale zase i u jiných interpretů můžeš slyšet něco podobného a v celku té písničky ti to též nevadí.

Ben Cristovao - Mimozemšťanka/Alien Girl
© facebook interpreta
Jak vznikl dvojsingl "Mimozemšťanka"/"Aliengirl"?

Ono první vznikla "Aliengirl" ještě při natáčení debutu v Torontu. Ale řekli jsme si, že se do konceptu desky moc nehodí, a odložili ji. Potom když jsem potkal Trafika, začal jsem psát "Žízeň", ale najednou po půlce mi to nějak nešlo. To mi Verse-Atile navrhl, ať mezitím zkusím přepsat do češtiny "Aliengirl", když už to má být singl. Česká verze má text pocitově jakoby pomalejší, než je hudba, takže ji ještě budeme předělávat na piáno a budeme ji tak hrát na koncertech. Ve světě je běžné, že na koncertech mají skladby naživo úplně jinou úpravu, třeba do reggae nebo akusticky.

Nijak příliš často nekoncertuješ, plánuješ větší turné s novou deskou?

Já jsem s debutem nechtěl dělat turné. Protože abys udělal sérii koncertů, tak bys měl mít aspoň tři čtyři známé singly, aby to mělo nějaký smysl, aby se lidi měli na co těšit. Doposud znali akorát "Give Me Some More", teď už všichni znají "Mimozemšťanku". Což je fakt krásný pocit, když zpívají refrén s tebou. Takže až teď vyjdou singly, můžeme vyjet na turné.

Kdo je tvým vzorem? Počítám, že to budou tanečníci/zpěváci jako Justin Timberlake, Chris Brown nebo Ne-Yo.

Tak Justin je super. Já si vzory hledám podle toho, jaké mají live koncerty. A ty má Justin úžasné, promakané, se skvělou choreografií Martyho Kudelky. Asi nejlepší stage perfomances na světě má Usher. Dokáže dokonale kombinovat zpět s tancem. Má neuvěřitelné vystoupení, pódia, efekty, tanečky, vše to udýchá. Usher jede ve stopách Michaela Jacksona, snaží se udržet jeho ducha, vidím ho v něm. Skvělý je taky Taio Cruz, který sice tancuje strašně, ale má neuvěřitelný hlas, rozsah a je hlavně výborný songwriter. Podobně skvěle píše Ne-Yo, který opravdu drží úroveň světového r'n'b. Kdybych si však mohl vybrat jednoho člověka, s kým udělat písničku, byl by to will.i.am. On ví, co dělat, aby to lidi bavilo. A krásně pracuje s Auto-Tunem, který nemůžeš používat všude, on to umí dokonale použít.

Ben Cristovao
© facebook interpreta
Jak to vypadá s tvým hollywoodským natáčením?

V létě pojedeme natočit klip ke klubovce "Mine". Sestra v Los Angeles studuje scenáristiku a dala mi tam dohromady tým mladých filmařů, bude se natáčet pod skvělým kameramanem na RED kamery, takže ta úroveň bude určitě skvělá. Uvažovali jsme tam natočit "Na zdraví", ale už bychom to nestihli a navíc je vhodnější tam nahrát anglický track. Volba padla nakonec na "Mine".

Máš pocit, že lidé stále mají problém s tvou pletí? Tehdy po SuperStar tě snad někdo i napadl.

Tak někdy jasně. Já to vnímám tak, že ten rasismus vzniká spíše kvůli lokálním problémům v nějakých problémových oblastech, ne nějak jako globální nesnášenlivost vůči rase. Jsou prostě lidi, kteří se rádi perou, a tak tě osloví: "Hej, negře, co na mě čumíš?" a jakákoliv tvá odpověď je jim popudem fláknout ti. A často to je ze závisti. Já jsem ale hlavně rád, že na mě ještě nikdo nevytáhl nůž. Vtipná historka se mi stala v Táboře, kde na mě jeden týpek vystartoval se slovy: "Hej, negře, co tady děláš? To je můj klub!" Hned mu sklaplo, protože jsem tam shodou náhod měl bandu kamarádů a byli tam i bodyguardi, takže se nic nestalo. Ale pamatuju si, kdy jsem poprvé dostal do držky. Šel jsem na akci do žižkovské hospody, a hned jak jsem vstoupil, tak jsem si všiml, že v jukeboxu je nastavený Daniel Landa na sto songů dopředu. Přitom mnoho jeho písniček mám rád, ale jeho posluchači někdy nejsou normální.

Když se zpětně zamyslíš: kam ses teď dostal, je to to, co jsi chtěl, například když jsi vstupoval do SuperStar? Máš ještě vyšší cíle?

Já jsem ani v tohle nedoufal. Jsem rád, že mám skvělé spolupracovníky a plno lidí mě bere jako umělce, což se mnoha účastníkům ze SuperStar nepodařilo. A nejradši budu, když se "Benny Cristo" bude líbit a s fanoušky si užiji koncerty, hlavně 25. června křest ve Venue.


NÁZORY
  • ben (sasena ef, 23.06.2011 16:43) Reagovat

    skvelý skvelý skvelý :P jáj prečo on nemôže byť môj priateľ. najlepší bývajú vždy nedostpní, ách ben :P :-*

    • Re: ben (abc, 23.06.2011 19:15) Reagovat

      jsi uboha kravka

      • Re: ben (anny, 23.06.2011 23:32) Reagovat

        je to nějaká mladá holčina a tvoje reakce je fakt ubohá

  • ... (Ondra, 24.06.2011 14:13) Reagovat

    Aspoň že je natolik upřímný, že narovinu přizná, že mu jde jen o $$$...

    • Re: ... (aNdy, 24.06.2011 16:19) Reagovat

      Nejde mu jen o peníze. Kdyby ano, tak všechno co si vydělá jak v serialu, nebo hudbou nevrací zpět..do klipu,cdček atd.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ben Cristovao opět ukázal, jak se dá udělat velký koncert bez emisí (24.01.2024 09:29)
- Ben Cristovao míří do Edenu, jeho životní koncert ho čeká 7. června 2025 (19.12.2023 12:05)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Viktor Sheen zůstává králem, o albové prvenství ho nepřipravil ani Ben Cristovao. V rádiích vítězí Pink (24.11.2023 17:00)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Naživo: Znovu na velké scéně a zase úplně jinak. Ben Cristovao si do O2 areny připravil naprosto odlišnou show (11.11.2023 16:34)
- Fotogalerie: Ben Cristovao opět vyprodal O2 arenu (11.11.2023 12:18)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu