shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Ležaté osmičky" Tata Bojs

Makrorecenze "Ležaté osmičky" Tata Bojs

Vydáno: 20.06.2011 14:30 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Tata Bojs platí za kapely, jejichž desky si v redakci jen málokdo nechá ujít. I tentokrát se na pozici makrorecenzenta/ky stály poměrně dlouhé fronty. Výsledek se potkal hned se třemi osmičkami. Osmá řadovka, "Ležatá osmička" a... SPOILER!... osmička v průměrném hodnocení.

Tata Bojs - Ležatá osmička
© facebook interpreta
Osmá řadová deska hanspaulských Tata Bojs dostala název symbolu, který přepisujeme jako "Ležatá osmička" a který má mimo jiné vyjadřovat i princip opakování, který se pro nahrávku stal jakýmsi hlavním tématem. Produkce se ujal sám Milan Cais, a aby se tento odstavec příliš nelišil od mnoha předešlých úvodních makrorecenzentských odstavců, vrací Tata Bojs ke kořenům. I když tentokrát ne tak docela. Spíš vrací skupinu tam, kde už jednou byla. Na cestu po všech sedmi dřívějších deskách. A svou práci zvládl. Alespoň třeba podle Honzy Průši, který v hlavní, sedmičkové, recenzi napsal, že skupina "může být se svou prací spokojená. 'Ležatá osmička' se povedla. Zvlášť po těch takřka kultovních albech musí být čím dál těžší najít zase další cestu. A i tentokrát to vyšlo". V redakci nás samozřejmě zajímalo, jestli si Tatáči nezaslouží třeba i o nějaký ten bod víc, nebo jestli se naopak opakováním nezahrabali do vod šedé nudy. A pětka redaktorů a redaktorek říká: "Ještě aspoň bod navíc!" Osm rovných.


Tereza Vavroušková - Kluci, tady ste! (10/10)
Vztah ke kapele: Mánie okolo "Futuretra" mě ve své době úplně minula, zpětně nechápu, jak se mi to mohlo stát.

Jo. Za deset. Na té desce totiž není VŮBEC nic špatně. Má to koncept, od začátku do konce. Skvělá hudba, nejlepší texty, co kdy napsali, super obal, výborné doprovodné promo. A "Světová" s Vladimirem? Tenhle kluk tu zní líp než na všem, co kdy udělal s PSH. Prostě a jednoduše, už se mi dlouho nestalo, že bych nějakou desku po prvním poslechu sjíždela znova a znova a znova s takovým tím přiblbým nadšeným úsměvem, po většinu času doprovázeným zmatenými pohledy kolemjdoucích. Takže pokud jste mě zrovna viděli v metru, jak ze mě vypadlo samovolné: "HAHA, to je fakt dobrý," tak bych vás chtěla ubezpečit, že netrpím formou autismu, ale zrovna jsem poslouchala rýmy: "Říkala mi, že bych měl líp poslouchat, možná to neříkala přesně takhle, možná to ani neříkala ona, ale určitě mi někdo něco říkal," u "Ztraceni v překladu". Kdybych si "Osmičku" pouštěla na kazetě, u "Filmařské" už by byla páska úplně prošoupaná. No fakt, nemůžu přijít na nic, co bych "Ležaté osmičce" mohla vytknout.

Lukáš Benda - Seznam silných sloganů, souhrn statusů sociálních sítí (9/10)
Vztah ke kapele: Jsem o čtvrt roku starší, ale jinak je nám oběma 23. Vztah k deskám: "Futuretro" 8/10, "Biorytmy" 10/10, "Nanoalbum" 7/10, "Kluci kde ste?" 6/10.

"Opakování"? Po "Elišce" vůbec nejslabší singl Tatáčů, a přitom je "Ležatá osmička" po nepřekonatelných "Biorytmech" jejich vůbec nejlepší deskou - tedy podle mého hlasu. Tata Bojs se vydali proti všem ručičkám i nožičkám času, nečekaně omládli a zastavili sestupnou tendenci kvality svých produktů. Desku roku nenatočili, to zase ne, ale překvapením roku se "Ležatá osmička" stává. Nabízí totiž minimálně jeden unikátní unikát, a totiž to, že svou strukturou maximálně oslavuje mladost a oslovuje mladé publikum. Fragmenty textů se to - nejen - u cílovky Redwaye ve statusech na sociálních sítích jen hemží. Ty říkanky nejsou zpovědí stárnoucích třicátníků, jak by prozíravou prvoplánovostí přesycená nervová zakončení očekávala, ty texty jsou hotovým novogeneračním manifestem. Něco jako fanky-panky výpověď lidstvu. Výpověď tomuhle světu; nakopání jej do prdele. No páni! Koráb Tatáčů, tu kocábku, kormidluje Kapitán Brož, který svou šamanštinou vraždí veškeré okamžiky, dosud označované za katarzi. "Světová" - 11/10. Tata se překonávají a nabízejí bordel a la "Biorytmy", model 2011, na což se čekalo, ale příliš se to nečekalo.

Kristina Bílá - Klasika, o niž se lze opřít (7/10)
Vztah ke kapele: Tata Bojs stavím na piedestal a nepokrytě je zbožňuju.

Tata Bojs, Praha, 25.5.2011
© Jan Dvořák / musicserver.cz
Tata Bojs splňují představy o mém druhém já - příjemné hlasy vyjadřující se smysluplně v poetické rovině, a to ještě uklidňujícím tónem. Osobně oceňuji, pokud má album nějakou koncepci a celá ta věc kolem nekonečna mi nesmírně imponuje. "Ležatá osmička" bifurkuje - k jejím sestrám ji pojí nezaměnitelný tatáčský styl a zároveň přichází s modernějším zvukovým pojetím. Ačkoliv si všichni na "Opakování" stěžují, spolu se "Ztraceni v překladu" je to elektronicky jeden z nejzajímavějších momentů nahrávky. Desky kluků z Hanspaulky mají tu příjemnou vlastnost, že se v nich i po letech dají objevit nové věci. Stejně je to i s osmičkou. Pod palbou nových desek sexy div popového světa si navíc "Tata deska" dokázala uchovat českost, křehkost a jedinečnost. Nekonečným textům nechybí inteligence, výraz a jejich úvahy oplývají krásou. V playlistu tak přeskakuji akorát "Světovou", jelikož příspěvek Vladimira 518 není nic pro mé uši. Tata Bojs však opět nezklamali. Alespoň v tom je svět ještě normální.

Radek Londin - Bojs are back in town! (7/10)
Vztah ke kapele: Začal s deskou "Ukončete nás"... dosud neukončen.

Minulá deska byla o stárnutí, jenže téma jim nějak přerostlo přes hlavu - vznikl fotr-pop a kromě jedné super pecky to byla víceméně jen zbytečná a hezky načančaná nuda. Z muzikantské krize středního věku se s novinkou zdárně vyškrábali a zase jsou to kluci, kteří občas i poškádlí, jejich hravost zní méně programově. Stále jsou však takovými Svěráky (to zní drtivě) české hudební scény, a to v tom dobrém i špatném. Textové srandičky ze sebevykrádání, odkazy na vlastní i cizí tvorbu, šikovně dávkovaný sarkasmus i hra se samply - to všechno je fajn, ale osobně bych si dal více odvahy. V momentech, kdy trochu vystoupí z rolí těch klasických Tata Bojs, jim to totiž prakticky vždy vychází. Nepopově vygradovaná "Papírovka", osvěžující spolupráce s rapperem Vladimirem 518 v kusu "Světová" nebo potemnělá Clarinet Factory čeřená balada "Písmenková" jsou přesně ty věci, které desce dávají více než jen milý rozměr. A když už si jako téma vybrali princip opakování či vracení, jedna věc mě láká se vracet - dlouho jsem neslyšel v tomhle žánru tak skvěle nahranou domácí desku. Precizní zvuk sám o sobě dodává písním další vrstvu muzikálnosti a Tata Bojs jím dávají najevo, že si stále váží vnímavějších posluchačů a chtějí je nenápadně odměňovat...

Pavel Parikrupa - Ztraceni v opakování, ale... (7/10)
Vztah ke kapele: Mám je rád.

Nejpodstatnějším sdělením autora tohoto kousku makrorecenze nové desky Tata Bojs je: "Ležatá osmička" je lepší než "Kluci kde ste?". Bezstarostná hravost (hudební i textová) je sice skoro úplně pryč (chlapci definitivně dospěli?), ale písničky jsou silnější než na předchozím albu. Méně hlušiny a ještě více vážnosti: v některých skladbách znějí pro Tata Bojs až překvapivě apokalyptické podtóny ("Světová", "2031") a kladení důrazu na "opakování" je přiznanou střelbou i do vlastních řad, vždyť ano, i Tata Bojs se občas opakují. Nejdůležitější myšlenkou tohoto kousku společné recenze je, že aktuální album je lepší než to předchozí. Ačkoliv hravá bezstarostnost je v prachu (jinoši jsou už nezvratně dospělí?), skladby převyšují kvalitou nahrávky z desky minulé. Ubylo výplně a opět přibylo serióznosti: v jistých položkách Bublina zpívá dokonce až o konci světa ("2031", "Světová") a zdůrazňování "repetice" je alibistickou sebekritikou, vždyť ano, i Tata Bojs se občas opakují. Ale nejvýznamnější idea této části makra tady už možná padla: nová deska je lepší než ta minulá.


Album: Tata Bojs - Ležatá osmička
Průměrné hodnocení: 8/10
Celkový čas: 44:38
Skladby: Progresivní (intro), Papírovka, Opakování, Usínací, 2031, Světová, Filmařská, Ztraceni v překladu, Písmenková, Hořká čokoláda, Homo demo, Progresivní (outro)

NÁZORY
  • Elišce (lullaby126, 20.06.2011 16:50) Reagovat

    Elišce - slabý singel?? hmmm

  • tomas (tomas, 20.06.2011 17:36) Reagovat

    ja vim, ze je otravne to porad zminovat, ale i autori by meli mit nejakou sebereflexi. Tohle je dalsi z mnoha textu L.Bendy, kdy me cteni jeho textu doslova boli. Jak se to snazi znit hrozne vtipne ,vystizne a trendy a jak to desne selhava. Tak nevim, mam dojem, ze autor text nezamyslel tak, aby jeho cteni bylo utrpenim. Nikdy neni pozde zmenit styl psani.

    • Re: tomas (trent, 20.06.2011 18:16) Reagovat

      tie jeho prepálené hodnotenia sú tiež divné

    • Re: tomas (Lukáš Benda, 20.06.2011 18:39) Reagovat

      Je chyba ve mně nebo v tobě?

      • Re: tomas (jan, 06.07.2011 14:02) Reagovat

        Ta otázka v kom je chyba je míněna vážně? :) Protože pokud jo, tak je to zároveň i odpověď.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Naživo: Tata Bojs zavzpomínali na album "Kluci kde ste?" a loučili se s klávesákem Jurou Hradilem (25.11.2022 08:22)
- Tata Bojs připomenou 15 let alba "Kluci kde ste?" vinylovou reedicí a speciálním koncertem (05.11.2022 16:23)
- Nové desky 24/2022 - od Foals přes Sigmu po Grey Daze s Chesterem Benningtonem (22.06.2022 13:10)
- Naživo: Kluci kde ste? aneb Jak Tata Bojs hráli v O2 universu (13.05.2022 11:57)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu