shop.musicserver.cz
Hrana tour / Oskar Rózsa: Pocta Marekovi Brezovskému, Majestic Music Club, Bratislava, 9.6.2011

Komu zvoní hrana?

Vydáno: 10.06.2011 15:05 v sekci Naživo - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Každý se s traumatickými zážitky vyrovnáváme po svém. Freud by nabídl vytěsnění, regresi... Oskar Rózsa natočil album. Když mu zemřel nejlepší kamarád Marek Brezovský, vzal Rózsa jeho písničky, nahrál je a desku pojmenoval "Hrana". To se psal rok 1999. Teď, po dvanácti letech, s ní vyjel na turné.

Live: Hrana tour / Oskar Rózsa: Pocta Marekovi Brezovskému


místo: Majestic Music Club, Bratislava
datum: 9. června 2011
setlist: Keď kvety stromom odpadnú, Láska, Holičova výpověď, More a ty, Anjel, Vietor, Čertovská, Hračičkár, 68, Chcem zmiznúť z tohto mesta, Cigánska, Llano Estacado, Košulenka, Všetko je inak, Chcem byť sám, Nechcem byť ako ostatní, Nikde zvoní hrana.

Hrana tour
© Juraj Bodnár
Brezovský, majitel neobvyklého skladatelského talentu, zemřel ve dvaceti na začátku devadesátých let. V době, kdy "Bratislava bola skanzen", jak zpívají Živé kvety. Přesto po něm zůstala kvanta muziky, ze které jeho spolužák z konzervatoře a nejlepší kamarád Oskar Rózsa poskládal v roce 1999 "Hranu". Od té doby se toho změnilo hodně a v Rózsově životě jakbysmet. Z tehdy nadějného hudebníka se dnes stal široce respektovaný hráč na baskytaru, skladatel i producent se zkušenostmi z bostonské Berklee. "Hrana", která svého času vyšla v pouhých tisíci výliscích, se prostřednictvím nových technologií rozšířila mezi širokou posluchačskou obec a pro část publika se stala přímo kultovní záležitostí. Velký ohlas i po letech od jejího vydání vlastně stál za vznikem letošního turné. Rózsa & spol. si živou verzi nahrávky vyzkoušeli už loni na bratislavském festivalu Viva Musica!, čili letos šli do jistého. Hrana tour 2011 čítala šest zastávek a vyvrcholila čtvrtečním koncertem ve slovenském hlavním městě. Stylově, vždyť Brezovský strávil celý svůj nedlouhý život právě zde.

Už od sedmé večerní se před Majestic Music Clubem začali srocovat fanoušci a dav místy přetékal až na Karpatskou ulici. Vyprodaný koncert začal kolem půl deváté úvodními tóny "Keď kvety stromom odpadnú", otvírákem desky, na kterém šlo krásně ilustrovat Brezovského tvorbu - těžce uchopitelnou, špatně škatulkovatelnou. Jde o pop? Art rock? Anebo o specifickou odrůdu vážné hudby? Ať už si vyprodaný sál přiřadil jednotlivé songy do subjektivních kolonek, jedno je nezpochybnitelné. "Hrana", to jsou především dobře napsané písničky, které navíc fungují i naživo. Ne nadarmo znamená pro slovenskou hudbu devadesátých let to, co v osmé dekádě Ursínyho "Modrý vrch".

Hrana tour
© Juraj Bodnár
Koncertní kapela, poskládaná z es SVK hudební scény (za všechny: Martin Valihora - bicí, Marek Minárik - basa, znáte ho z Lucie, Vladislav Šarišský - klavír), během večera přehrála legendární album celé, až na instrumentálku "Medzi nebom a...". Místo ní si posluchači přišli na novinky "Vietor" a "Čertovská", jež letos vyšly jako bonusy na reedici "Hrany" (viz infobox), a také "Anjela", kterého Rózsa našel v Brezovského pozůstalosti a věnoval jeho matce. Překvapením pro Brezovského fanoušky byla rozhodně "Chcem zmiznúť z tohto mesta", písnička kapely Anavany, kterou měli Brezovský s Rózsou v osmdesátých letech.

Byl to skoro doják, sledovat chlapy po třicítce s určitým kulturně-společenským statusem, jak hrají s entuziasmem písničky svého dvacet let mrtvého kamaráda, které napsal v nějakých sedmnácti. Vlastně celý večer byl na emoce bohatý. A zároveň prostý patosu. Šlo o kamarádskou vzpomínku na génia, co za talent tvrdě zaplatil. Smutek se vytratil, zůstala jenom fantastická hudba. Zatímco "Košulenka" rockově burácela, jemnou "More a ty" protkala violou Ivana Pristašová. Refrén "Cigáske" zpívala s kapelou celá hala a "Hračičkára" zase host David Koller ("Omluvte moji slovenštinu."). Většinu songů odzpíval Oskar Rózsa, který během jednotlivých písní příliš nemluvil... a ani nemusel. Vrcholem večera byla jednoznačně emotivní "Chcem byť sám" a "Nechcem byť ako ostatní" s prorockým zvoláním: "Raz budem podstatný!"

Co je Hrana?

Brezovský - Hrana
Vztah Marek Brezovský - Oskar Rózsa, to je něco jako Franz Kafka - Max Brod. Když Brezovský, závislý na tvrdých drogách, ve svých dvaceti letech zemřel, chopil se po pár letech Rózsa jeho písniček a sestavil z nich desku "Hrana". Název odkazuje na Hemingwayův román a zároveň evokuje zlom osmdesátých a devadesátých let. Generace, vychovaná v jednom systému, byla po revoluci konfrontována se systémem jiným, nabízejícím jiné možnosti. Mezi nimi i drogy, které nakonec stály Brezovského život. U příležitosti turné vyšla letos "Hrana" v remasterované reedici, s písněmi "Vietor" a "Čertovská" navíc. Autorem obalu je výtvarník Marek Ormandík, který stvořil cover už prvního vydání "Hrany" z roku 1999. Protože se ale nedochoval originál, namaloval nyní úplně nový obal, který z původního nevychází. Album šlo koupit na jednotlivých zastávkách Hrana tour.

Ti, kteří věří na přenos energie, si ve čtvrtek v Bratislavě přišli na své: dobře napsané písničky odehrané skvělými muzikanty (paušální otázka: Co by Brezovský ještě všechno stihl napsat, kdyby žil?) i emotivní chvíle, které prostě napsal život ve své tvrdosti a opravdovosti. A jako perličku obraz Marka Ormandíka, autora obalu "Hrany", jenž během večera maloval na plátno vedle pódia obraz na motivy momentální atmosféry. Ve čtvrtek v Bratislavě to byl zkrátka svátek hudby. Kdo nebyl, nechť si povinně sežene připravované DVD.

NÁZORY
  • Hrana ... (Branislav Karniš, 10.06.2011 16:21) Reagovat

    Hrana je fakt uzasny album, skvela muzika vynimocneho interpreta :)

  • Hrana (Key, 10.06.2011 18:16) Reagovat

    Vcerajsi bratislavsky koncert bol tou najemotivnejsou zalezitostou. Intimita, zivelnost, gradacia. Velka vdaka za tento zazitok.

  • 1+ (Jan Elpe, 11.06.2011 00:38) Reagovat

    pre autora clanku....skvele....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Video: David Koller v akčním klipu "My jsme se chtěli" ukazuje, kdo je u něj doma kapitán (02.07.2023 14:19)
- Fotogalerie: Metronome Prague 2023 zahájili David Koller a Queens Orchestra (22.06.2023 08:38)
- Lucie slaví výročí 30 let alba "Černý kočky mokrý žáby", celou desku živě přehraje při exkluzivních koncertech (01.06.2023 10:40)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu