Kdy a jak už konečně vyhynou hudební dinosauři?

10.06.2011 07:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Pár dnů zpátky Michal David v SuperStar. Pár týdnů zpátky Jitka Zelenková na titulce nějakého magazínu, pár měsíců zpátky na jiné titulce Heidi Janků. Hm... Není v roce 2011 už pomalu, ale velmi jistě na čase, aby se tato jména stala už jen těmi jmény z minula, na která se pouze vzpomíná?
Heidi Janků
© Jakub Ludvík
Heidi Janků, Josef Laufer, Dalibor Janda, Jitka Zelenková, Petra Janů. Ale i ten Karel Gott nebo Helena Vondráčková či Michal David. Někteří toho dokázali hodně, někteří ještě víc, někteří moc ne, někteří nic. Všichni jsou ale i ve třetím tisíciletí pořád s námi. Podporováni médii. Na titulních stranách, v tipech na dobrou večeři, v módních policiích, v SuperStar. A drtivá většina by si přitom zasloužila jedno velké děkujeme, následované ještě větším odejděte.

Jenže to se nestane. Česko se ze své komunistické rakoviny bude vzpamatovávat ještě hodně dlouho. No schválně, kolik z těch výše zmíněných zpěvaček a zpěváků je ještě dnes nějak činných a kolik jich je už jen tvářemi z titulních stránek magazínů? Kolik jich znáte vy a kolik jich zná váš mladší sourozenec? A proč? Nenarodili se žádní noví a lepší? Nebo jde ta obroda jen tak ňák moc pomalu...?

Česku se ale hlavně pořád ještě nenarodil pořádný mainstreamový producent, který by dokázal udělat opravdu kvalitní pop. Jeho interpreti už se pomalu rodí, ale produkt, který společnou prací s pár-let-pozadu-zastydlými producenty vyleze z lisovny, stojí takřka vždy za starou belu. A to už nemusíme mluvit jen o takzvaných dinosaurech, teritorium se nám rozšiřuje až někam k oblastem, kde v extrémním úhlu pohledu působí třeba Jitka Charvátová (IMNSHO). A to je škoda.

Michal David
© kalendarakci.atlasceska.cz
Ale ta největší škoda je poněkud zvrácený sadomasochismus mnohých českých nakupujících posluchačů. Že si prostě pořád ještě většina lidí řekne něco jako "na české poměry nadprůměrná nahrávka". Zanadává si v komentářích pod makrem na Gagu, jací jsou ti redaktoři musicserveru "kkti", a pak jde do obchodu, to její cédo si koupí (dobře pro ni), a když už je v tom, tak přibalí ještě i Kabáty pro taťku a Lucku Vondráčkovou pro ségru (dobře pro... koho?).

A možná proto má v sobě velká část dnešních hudebních publicistů (naši redakci nevyjímaje) zakódovanou potřebu všechny tyhle aspoň trošku odlišné věci nadhodnocovat. (Na druhou stranu, proč ne, lepší Dva v hrsti než Helenka na střeše.) A možná proto buďme rádi za všechny ty nové kapely, zpěváky a zpěvačky, co sice znějí tak, jak se v Anglii znělo před pěti lety, ale aspoň se nějak snaží. A kupujme si to. Třeba pak i my budeme mít někdy svou českou Lady Gaga produkovanou konečně tím českým RedOnem. Staří dinosauři pak nakonec přirozeně vymřou, Karel Gott získá ze dva ze tři Slavíky in memoriam a šmytec.

Možná by stálo za to založit nějaké hnutí. Hnutí za podporu mladých umělců. Skupiny na Ksichtknize ("Gottoše do koše", "Helenko, pá pá" a-já-nevím-co-ještě), které přerostou v politické strany, vyhrajou volby a... a... Jejich členové budou bojkotovat šeď českého rozhlasového éteru, přestanou kupovat staré vyčpěliny a začnou kupovat mladé a progresivní a chodit na jejich koncerty. Zapříčiní zrušení pomalého stáda. Aby se totiž za třicet let nestalo, že téma třicáté třetí Česko Slovenské SuperStar bude "Písně, které vybral Richard Krajčo" a že vyjde časopis Květy podesáté s Klárou Vytiskovou na titulce a rozhovorem o tom, jak tato čerstvá šedesátnice, co poslední zajímavou desku vydala v roce 2010 s Toxique, pečuje o svou zahrádku...

Dodatečná, ale důležitá poznámka: Abychom již nadále předešli zbytečným plivavým diskuzím: Tento článek nemá být osobním útokem na nikoho z výše jmenovaných (zejména ne na Martina Michala) ani hodnocením jejich "celoživotních přínosů". Snaží se pouze poukázat na jakousi "národní karmu", uměleckou hodnotu nejprodávanější současné tuzemské tvorby. Vadný je rovněž závěr, že staré = nepotřebné. Nepatří všichni dříve narození zpěváci a zpěvačky do jednoho pytle. Misky vah Helena Vondráčková - Marta Kubišová budiž čtenáři vodítkem. Z výše zmíněných důvodů by mělo být také zřejmé, že ani tlačit někomu nějaký svůj hudební vkus nebylo primární pointou tohoto článku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY