shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar II - GrandFinále, 5.6.2011

Vyrovnané GrandFinále a Lukášovo vítězství

Vydáno: 05.06.2011 23:54 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Druhá Česko Slovenská SuperStar dospěla do úplně posledního kola - GrandFinále. V něm po půlročním martyriu skončili Lukáš Adamec a Gabriela Gunčíková. Svedli spolu velký boj, vyrovnaný, a předvedli, jak má zakončení takové show vypadat. Přesto zvítězit mohl jen jeden. Vítězem se stal Lukáš Adamec.

Live: Česko Slovenská SuperStar II

kolo: GrandFinále
datum: 5. června 2011
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Nesoutěžní část byla tentokrát o hodně bohatší než normálně. Jako první zazněla "Let Me Entertain You", což byla skvělá volba. On Robbie Williams ví, proč tímhle hitem otevírá své koncerty. I v podání Top 12 byla skvělá. Jen jsem si přitom uvědomil, jak skvělý hlas má Monika Povýšilová, a to tak, že převyšuje všechny ostatní, jak britská hudba sedí Martinu Harichovi a že Celeste Buckingham se snad zrodila pro pódium. Zajímavé je, že když zpívala desítka finalistů v jedné z přestávek "Viva La Vida", tak už to tak dobré nebylo. Coldplay jim tentokrát moc nesedli.

V soutěžní části platilo heslo Ladies first, a tak vše otevřela Gábina Gunčíková s vlastním výběrem. Tím byla "Livin' On A Prayer " od Bon Jovi a měl jsem z ní takový pocit, že na ni padla tíha finále. Druhá možnost je ta, že jí hodně dávalo zabrat dusno v hale, což už signalizovalo chování obou finalistů v samotném úvodu. Nicméně Gábina působila poněkud staženě především zpočátku a rozbalit to dokázala až na samotném konci. Přesto si ale udržela svůj standard.

Lukáš Adamec si ve svém volném výběru zvolil "By The Way" od Red Hot Chili Peppers a byla to o něco lepší volba než v případě Gábiny. Bylo vidět, že si ji náležitě užíval, ale hlavně - byl v ní o něco přesvědčivější. Kdo byl zvědavý na ony skoro-rapové pasáže, tak zklamaný určitě nebyl. Nedal je vůbec špatné, ačkoli frázování v nich mohlo být o něco lepší. Po prvním kole tedy Gábina vs. Lukáš - 0:1.

Ve druhém kole se zpívaly písničky, které si finalisté vybrali navzájem. Lukáš Gábině přihodil hodně náročnou "Jednoho dne se vrátíš" Věry Špinarové. Zvlášť pro Gábinu, která nemá na takovou věc školený a trénovaný hlas, to musela být cesta pravdy. Už proto je fantastické, jakým způsobem ji nakonec dala. Ano, v táhlých tónech byly občas nejistoty a kladení jednotlivých slov nebylo úplně dokonalé, ale přesto už nižší polohy způsobovaly mrazení v zádech, což u Gábiny nebývalo zrovna obvyklé, a ty vysoké pak braly dech.

Výběr Gábiny Lukášovi Adamcovi vypadal zpočátku o něco líp. "Two Princes" Spin Doctors je hit, který šlape, Lukášovi měl sednout skoro dokonale, ale výsledek tomu úplně neodpovídal. Chtělo to o něco více energie a ještě o něco svižnější frázování. To by ale nebyl až takový problém a hlavně za něj nemohl sám Lukáš, protože i doprovod byl o fous pomalejší než originál. Daleko větší průšvih byl v tom, že tahle písnička je takový menší kolovrátek, což ale Lukáš ještě zdůraznil, když se vylhal z výšek a o něco náročnějších partií. Nicméně klobouk dolů, že ji vůbec udýchal. Přesto ale po druhém kole bylo srovnáno - 1:1.

V kole toho nejlepšího nemohla dát Gábina Gunčíková snad nic jiného než "Final Countdown" od Europe. Když ji zazpívala před pár týdny v rockovém kole, už tehdy jsem psal, že to byl dost možná nejlepší výkon této řady. Tentokrát to sice nebylo tak dokonalé, ale přesto to bylo pocitově o něco lepší. Jako by se Gábina konečně naplno otevřela a neskutečným způsobem si tu svoji poslední věc užívala. Její vystoupení měla vždy spoustu energie, ale leckdy působila poněkud chladně. Tento večer to ale rozhodně neplatilo. Dala si to s takovým ajfrem, až se museli všichni divit.

Lukáš Adamec si jako to nejlepší vybral "Nepriznanou" Vaša Patejdla. Jestli to byla dobrá volba, je otázka, přece jen v Česku není tolik známá. Lukáš vytáhl na svůj poslední výkon ještě jednu zbraň v podobě hry na klavír. Ta sice nebyla úplně dokonalá, ale takovou sodu, jakou dostal od Paľa Habery, si rozhodně nezasloužila. Já si dovolím říct, že to naopak byla skvělá tečka za celým ročníkem druhé SuperStar. Decentní, komorní a přesně v duchu toho, jaký je Lukáš zpěvák. Takový, který umí zařvat, ale s přehledem zvládne i písničku takovéhoto charakteru. Poslední kolo tedy skončilo remízou a vlastně tak skončilo i celé GrandFinále.

Přesto to ale nebylo úplně všechno, co jsme v soutěžní části mohli vidět, a že bylo na co koukat. Samozřejmě že tím nemyslím vystoupení Michala Davida, jehož pozvání zrovna do tohoto kola naprosto nechápu a jehož předvedený megamix byl naprosto otřesný. Mám na mysli duet, kterým nebyla dříve proklamovaná "Grease" Frankieho Valli, ale "You Are The One That I Want" od Johna Travolty a Olivie Newton-John ze zmíněného filmu. Jako by se do něj propsalo vše pozitivní z celého GrandFinále - energie, uvolněnost, pěvecké kvality i to kamarádství mezi Gábinou a Lukášem. A bylo i potvrzením toho, že toto velké finále bylo nejlepší, co jsme alespoň u nás v Česku zažili.

Po několika dalších zdrženích už došlo na rozhodnutí, kdo by se měl stát vítězem. Být to na mně, asi bych velmi váhal. Nakonec bych asi zvolil Gábinu Gunčíkovou, ale proč právě ji, to nedokážu říct. Možná proto, že je to opravdu dlouho, co byla u nás holka ve finále. Zajímavé ale bylo, že i celá porota se shodla na jejím jméně. Diváci ale nakonec rozhodli jinak. Druhou Česko Slovenskou SuperStar se stal Lukáš Adamec.

Jak to viděl Honza Průša

Mohl to být příjemný večer a solidní vyvrcholení Česko Slovenské SuperStar. V podstatě nebylo vůbec podstatné, kdo vyhraje. Lukáš i Gábina podávali během dlouhého maratonu jednotlivých nedělních večerů naprosto srovnatelné výkony a Čechoslováci se během nich rozhodli pro jistotu před osobitostí (Michal Šeps nebo Jerguš Oravec). Ale naše milé televize dokážou pokazit cokoliv, a tak nechaly celý večer zazdít nevkusným Michalem Davidem. Jak že tento komediant do večera dvou rockerů zapadal? Na to asi nedokáže odpovědět ani chytrá horákyně.

Gábina Gunčíková jako by do dnešního kola vyrostla. V minulých reportech jsem často psal, že její výkon byl profesionální, ale chyběl tomu prožitek. Dnes ale ukázala i svou duši a dala do písniček víc sebe. A tak mi vůbec nevadilo, že "Livin' On A Prayer" byla v nízkých polohách možná trochu skřípnutá, protože to konečně mělo koule. Naopak "Jednoho dne se vrátíš" mám tak moc spojenou s Věrou Špinarovou, že i když to Gábina zazpívala dobře, tolik nadšení, kolik projevila porota a Tomáš, jsem nesdílel (prostě tomu ještě něco chybělo). Ale "Final Countdown" byla zdařilá a logická tečka, a Gábina tak mohla vychutnávat zasloužený aplaus.

Lukáš Adamec dnes zpíval také velmi dobře. "By The Way" mu sedla, i když ty rapové pasáže si upravil po svém a mě to, jako člověka, který s originálem strávil docela dost času, trochu rušilo. I v "Two Princes" byly rezervy, které popsal už Tomáš. Písničce nejvíce chyběl život, Lukáš ji zpomaloval svým frázováním. Nádhernou tečkou ale byla "Nepriznaná", která i přes všechnu Haberovu kritiku (a já uznávám, že tam byly rezervy) byla plná emocí, čistá a naprosto přirozeně odzpívaná i odžitá. Opravdu fantastické vyvrcholení SuperStar.

Nejvíc mě ale překvapila Hvězdná pěchota. Ty dvě kreatury, které večer vystoupily, nebyly trapné. V rámci možností předvedly poměrně slušná čísla, tedy klobouk dolů.

Když přišel na řadu duet "You Are The One That I Want", opět jsem si uvědomil to, co už jsem psal v úvodu. Je úplně jedno, kdo z obou finalistů vyhraje. Oba byli zajímaví, oba zpívali dobře a oba si oddřeli své. A i dohromady jim to skvěle fungovalo a zpívalo, což jsme právě během vzpomínky na "Pomádu" mohli vidět.

A tak když Lukáš zvítězil a pragmaticky se s Gábinou rozdělil o 10 % výhry, zazněla jako výborná tečka za celou soutěží ta příšerná písnička "Cose Della Vita" ve své kouzelné a dojemné spaghetti verzi. A pak jsem televizi rychle vypnul, abych si to skvělé finále něčím náhodou nepokazil.


NÁZORY
  • překvapení (pan.jednicka, 06.06.2011 00:37) Reagovat

    Nejlepší finále, které pamatuji, až na toho šaška M.Davida. Oba soutěžící jsou sympatický. Lukáš je upřímnej a milej a Gábina to samý a ještě je to kočka. Oba jsou talentovaní a muzikální. Snad to není naposled, co o nich slyšíme. Oběma přeji úspěch. Sluší jim to dokonce i dohromady. :)

  • === (mrs.bizarre, 06.06.2011 07:32) Reagovat

    Bylo to opravdu skvělé finále, a věřím, že to bylo do posledních chvil i vyrovnané, ale mrzí mě, že to nevyhrála Gábina....holka už tu vyloženě chybí. Ale ona se neztratí.

  • michal david (Zoltan, 06.06.2011 10:01) Reagovat

    ďalší dokaz demencie pánov producentov...... za toto by som ich vyhostil z krajiny :)... btw bomba finale

  • kill (pluh, 06.06.2011 10:18) Reagovat

    Určitě nejlepší grandfinále podobných soutěží u nás. Už před ním jsem byl rád, že zvítězil rock a bylo mi celkem jedno, jaké bude výsledné pořadí. Sice jsem si v průběhu večera i všech předchozích přímých přenosů více užíval výkony Gabriely, která má navíc podle mě na svědomí tři až pět nejlepších momentů celé soutěže, ale jak ona tak Lukáš si zaslouží respekt za přístup, poctivě odvedenou práci, vyrovnanost, psychickou odolnost a sympatické chování.
    O vítězi tedy rozhodl hlas lidu, takže po stydlivé Langerové, až příliš skromném Horváthovi, nepatrně mrtvém Drdovi a trochu divném Chodúrovi tak vidíme osobnostně celkem normální Superstar. Teď už jenom zbývá doufat, že Adamec nebo Gunčíková dokáží komerčně uspět alespoň na celostátní úrovni. Oba na to mají hlavu i hlas (a slečna Gunčíková i jiné záležitosti :), jen je v našich končinách těžké sehnat kvalitní rockově založený personál.

    BTW Dufám, že teď bude se Superstar minimálně dvouletá pauza a následující ročník nebude rozplánovaný tak blbě, aby se soutěžící museli v horku vařit v uzavřené hale.
    BTW2 Lukáš špagetama zabil. Řezal jsem se asi dvě minuty.

  • zhodnotenie :P (sasena ef, 06.06.2011 10:52) Reagovat

    tak toto je moje zhodnotenie, finálne poradie podľa mňaaa
    1. Michal Šeps
    2. Petr Ševčík
    3. Lukáš Adamec
    4. Martin Kurc
    5. Monika Povýšilová
    6. Martin Harich
    7. Alžběta Kolečkárová
    8. Celeste Buckingham
    9. Klaudia Pappová
    10. Simona Fecková
    11. Gabriela Gunčíková
    12. Matej Piňák

    Najkrajší Michal Šeps a Petr Ševčík, z dievčat Monika Povýšilová :-**

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michal David vydává pokračování svých zapomenutých ploužáků (08.12.2021 14:39)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Publicistika: Dvanáct českých a slovenských vánočních a zimních písní roku 2020 (24.12.2020 08:30)
- Nové desky 48/2020 - od Shawna Mendese přes Gone Is Gone po Yungbluda (08.12.2020 08:00)
- Video: Michal David nabízí spolu s Kristínou "Na dlani" - průměrný song a pěkný klip (23.09.2020 16:42)
- S antikoronavirovou písní jde do boje i Michal David. Hudbu k all-star-songu "Covid v housce" mu věnoval Xindl X (01.04.2020 18:14)
- Nové desky 44/2018 - od Prodigy přes Barbru Streisand po Wohnout (07.11.2018 09:04)
- Naživo: Český mejdan s Impulsem přinesl zábavu decentní i pokleslou (15.10.2018 08:43)
- Michal David nahrál nový duet se slovenskou country hvězdou Allanem Mikušekem (29.01.2018 14:13)
- Video: Michal David a Lucie Vondráčková překonali sami sebe. Poslech novinky "Come on! Petro hrej!" opravdu bolí (06.07.2017 14:36)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu