shop.musicserver.cz
Arctic Monkeys - Suck It And See

Vpusťte slunce!

Vydáno: 06.06.2011 00:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Novinka Arctic Monkeys "Suck It And See" je především o tom, jak si Alex Turner s kumpány vzpomněli na to, jaké to je bavit se. Pokud se někdo obával, že kapela zapomněla psát hity, novinka by měla tyto obavy rozptýlit. Důležité je také zjištění, že sheffieldská čtyřka zraje jako víno.

8/10

Arctic Monkeys - Suck It And See

Vydáno: 6.6.2011
Celkový čas: 40:09

Skladby: She's Thunderstorms, Black Treacle, Brick by Brick, The Hellcat Spangled Shalalala, Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair, Library Pictures, All My Own Stunts, Reckless Serenade, Piledriver Waltz, Love Is A Laserquest, Suck It And See, That's Where You're Wrong

Vydavatel: Panther

V titulní skladbě EP z roku 2006 "Who The Fuck Are Arctic Monkeys?" zpíval Alex Turner: "Bude se za pět let říkat, kdo jsou to kurva Arctic Monkeys?" Dnes, o pět let později, to naštěstí stále víme. Není to ale kvůli skandálům a častému výskytu v britském bulváru, ale díky tomu, že kapela se za těch pět let umělecky posunula dopředu a každá jejich nová deska je lepší než ta předchozí. Ze čtveřice muzikantů se staly vlasaté rockové hvězdy, všechna jejich alba šla rovnou do čela britské hitparády a debutového alba se jenom v samotné Británii prodalo k dnešnímu dni 1,5 miliónu kusů. Tohle jsou totiž kurva Arctic Monkeys!

Frontman opic býval často označován za hlas současné generace. To mu možná ze začátku až tak nevadilo, ale na předchozím albu "Humbug" se objevila částečná nervozita a skupina si začala uvědomovat svou slávu. To se pak odrazilo na samotné hudbě. Pozitivně. Jako by se obrátili k temné straně měsíce a popěvky typu "I Bet You Look Good On The Dancefloor" vystřídaly syrovější jako například "My Propeller". Bylo to ve velké míře zásluhou Joshe Hommeho z Queens Of The Stone Age, který desku produkoval - především díky němu se kapela posunula dál. Všichni ale pochopitelně byli zvědaví, jakým směrem se budou ubírat dále.

Co zůstalo, je místo vzniku. Stejně jako "Humbug" i "Suck It And See" se natáčelo v Los Angeles a vliv Ameriky je na něm cítit. Nejvíc charakteristickým prvkem pro novinku je prosluněnost. Jako by pánové z Sheffieldu odhrnuli závěs a pustili dovnitř trochu toho slunce. Pryč je temnota, zpátky je hitovost. "I'm gonna reconstruct!" zazní ve skladbě "Brick By Brick", která byla vyslána jako úplně první předvoj a dobře charakterizuje náladu celé nahrávky. Pryč je také Josh Homme. Na producentské křeslo usedl opět James Ford, který s nimi spolupracuje už od dvojky Favourite Worst Nightmare"". Homme pouze hostuje jako doprovodný vokalista v "All My Own Stunts".

Zmíněná "Brick By Brick" je zvukem kapely, která znovu objevila vzrušení a radost ze společného hraní. Pěvecky se zde poprvé představuje bubeník Matt Helders, jenž do ledzeppelinovského riffu sděluje poselství: "I wanna rock'n'roll". Pravděpodobně nejhitovější skladbou celého alba je "The Hellcat Spangled Shalalala". Tenhle psychedelický pop song stojí na chytlavé zvonivé kytaře a už bylo oznámeno, že půjde o druhý oficiální singl. Naváže tak na "Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair", což je snad vůbec nejtvrdší věc, jakou Monkeys kdy natočili, i když textově je spíše odlehčená ("Kung fu fighting on your rollerskates / Do the macarena in the devil's lair").

To, že Josh Homme zůstal jako inspirace, dokazuje i další tvrdší skladba "Library Pictures". Na nejlepší moment desky si musíte ale počkat až na konec. "Suck It And See" uzavírá "That's Where You're Wrong", kterou žene dopředu basa, vysoko poletující kytary a refrén, ve kterém si Turner dopřává trochu fantazírování: "She looks as if she's blowing a kiss at me and suddenly the sky is a scissor". Inspirace prvním albem The Stone Roses se nezapře.

Alex Turner nedávno prohlásil v rozhovoru pro britský týdeník Observer, že se rozhodně necítí být hlasem současné generace. "Nejsem vybavený k tomu, abych napsal soundtrack k současnému životu," řekl přímo. Jenomže současná generace zoufale hledá někoho, s kým by se mohla ztotožnit, a v dnešní internetové době je to čím dál tím těžší. Přestože Turnerova mysl se vznáší někde vysoko v oblacích, jeho myšlenky mají tu sílu k dnešní mládeži mluvit. Působí uvěřitelně a v tom je síla Arctic Monkeys. Jsou drzí a upřimní, a i když jsou tentokrát více předvídatelní, stále patří v rámci britské indierockové scény ke špičce. Takže "Suck it and see!"

NÁZORY
  • a (asdf, 06.06.2011 00:23) Reagovat

    klip v spojeni z dobrymi "vecami" ma blahodarne ucinky :D

  • last.fm/dandythestrange (dandythestrange, 06.06.2011 15:49) Reagovat

    ááá pecká, komu sa to lúúbi pridajte si ma na last.fm :-)

    • Re: last.fm/dandythestrange (velvet_a, 08.06.2011 18:27) Reagovat

      ňuuuu súhlas :) apatia diferencie citelná z týchto krásnych opičiek ♥ :)

  • a (honzejk, 06.06.2011 17:02) Reagovat

    ten článek psal totální mimoň, prej zrajou jak víno.. Humbug byl naprostej propadák, novou sem ještě neslyšel tak snad to bude lepší:)

    • Re: a (Jakub Malar, 06.06.2011 17:08) Reagovat

      No mimoň rozhodně nejsem a nevím v jakém smyslu byl Humbug propadák... šlo o jejich umělecky nejpodařenější nahrávku, což je názor, který rozhodně nesdílím sám (stačí se mrknout sem www.metacritic.com/music/humbug/critic-reviews?dist=positive - aneb seznam dalších mimoňů)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Recenze: Z vnitřních běsů vykřesali Queens Of The Stone Age povedené rockové album "In Times Of New Roman..." (26.06.2023 00:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Josh Homme prodělal rakovinu. "Poslední roky byly nejhorší v mém životě," říká (16.06.2023 18:56)
- Audio: Novinka "Carnavoyeur" od Queens Of The Stone Age zní jako od Bowieho (01.06.2023 13:29)
- Video: Queens Of The Stone Age ohlásili nové album. Lákají na něj klipem "Emotion Sickness" (14.05.2023 16:30)
- Video: Arctic Monkeys vyprávějí v klipu "Sculptures Of Anything Goes" o svém vlastním uměleckém světě (08.03.2023 14:37)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu