shop.musicserver.cz
Makrorecenze alba "Benny Cristo" Bena Cristovao

Makrorecenze alba "Benny Cristo" Bena Cristovao

Vydáno: 14.06.2011 07:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Po nejrůznějších peripetiích, cestách mezi vydavatelstvími a PR agenturami, změnách v marketingových plánech a dalších piškuntáliích nakonec finalista první Česko Slovenské SuperStar Ben Cristovao vydává své druhé album. Jmenuje se "Benny Cristo", a protože v recenzi dostalo pochvalu, přichází na řadu makro.

Ben Cristovao - Benny Cristo
© facebook interpreta
Původně to mělo být winter album, pokračování summer alba, ale to už asi víte. Zkrátka Ben Cristovao přichází s druhou studiovou nahrávkou, která je takřka eponymní a podle některých je po produkční stránce "výrazně před čímkoli, co v Česku vzniká". Citovaný Honza Balušek ve své hlavní recenzi ocenil zejména cílevědomost finalisty první Česko Slovenské SuperStar, jeho osobitost a fakt, že "Benny Cristo" zní moderně, a album ohodnotil chvalitebně - za sedm. Pochvaly velké řeči zahrnují a velké výzvy skýtají, a tak jsme desku podrobili ještě pěti dalším pohledům. Vějířek čísel 8-7-6-5-4 dal v průměru snědému sympaťákovi nálepku s číslem šest.


Petr Doupal - Zábavná deska dle světového gusta (8/10)
Vztah ke zpěvákovi: Fandím mu. Tenhle žánr je nutné dělat i v Česku.

Žánr tanečního popu je už nějakou dobu světovým fenoménem, tvorba v ČR to ale vůbec nereflektuje. Naštěstí tu máme jednoho zachránce: Bena. Sice se jeho fanoušci (do minulého týdne jich měl na FB více než Rytmus) rekrutují hlavně z řad teenagerek, zábavný mix popu, r'n'b a taneční hudby je ale přístupný pro všechny. Album "Benny Cristo" je dokonalým materiálem pro rádia a je podivné, že ho docela ignorují. Elektronická produkce od Verse-Atila je světová a Benův pěvecký styl je na naší scéně úkazem a lehce si ho oblíbíte (přičemž platí, že ho lze i jednoduše začít nesnášet). Překvapily nezvyklé české texty, oceňuji jeho nadhled a též i ironii v "No a co", která je spolu s "Na zdraví" největším vypalovákem. Do výborné "Mimozemšťanky" jsem se pak jednoduše zamiloval. Neduhy vidím dva: Ben si zpívá po svém a někdy je jeho vyslovování nebo frázování zlé; a Verse-Atilův problém je, že se možná brzy vyšťaví, už i zde opakuje stejné melodie. Tak třeba na příští desce bude více Mikea Trafika, otvírací track "Žízeň" se mu klasicky velmi povedl.

Lukáš Benda - Rádio, hrej! Tu máš Bena! (7/10)
Vztah ke zpěvákovi: "Mimozemšťanka" přetavila posměch a předsudky v respekt a adoraci.

Taktně upozorňuju - navzdory sedmičce, respektu a adoraci budu tentokráte obzvláště nepříjemnej. Jou, ty primitivní, polo-uloupený, v patetičnu plně utopený podklady Versatilky mě od druhýho poslechu nebaví, od čtvrtýho doslova serou. Okleštěná trial verze lacinýho automatu na dávkovanou nudu. Electro od labutí z Matějský. Srovnání s Traforem ("Žízeň") vyznívá až komicky, kdyby tedy playlist Evropy2 nebyl tak tragický. Benova druhá studiovka má, podobně jako jeho debut, více neduh než duh, ale na český scéně má svoje místo. A to v záři reflektorů! Nikdo tu nic podobnýho nedělá. Jen Ben. Jeho česká výslovnost je osobitá, sympatická, přirozená; jeho zpěv, jak tvrdím, čistě rádiový. V "Mimozemšťance" vůbec nejrádiovější. Kytarovky svou válku s éterem - i přes vyhraný dílčí bitvy - prohrály. Je na čase dát prostor produkci "Benny Cristo". Produkci, která mohla být o třídy lepší, kdyby nějaký beat navíc utrousil Mike Trafik, nějaký feat PSH, Verse-Atile odkoukal fígle u The Subs a někdo Benovi konečně ujasnil, že česky zní mnohem víc sexy než v angličtině a mnohem míň jako kluk, co ti v kabince H&M projede prdel.

Lukáš Boček - Hudební maturita za 16. Prospěl, ale s odřenýma ušima (6/10)
Vztah ke zpěvákovi: Benovo nezpívání mě častěji rozčilovalo, než těšilo. Přesto mu (do budoucna) držím palce.

Ben Cristovao
© facebook interpreta
Málokdy se v ČR stává, aby vyšlo popové album, po kterém nemá posluchač chuť utrhnout si uši a následně je rituálně obětovat hudebním bohům. Jenže Benovi Cristovao se to s "Benny Cristo" napůl (ne)podařilo. Zvukově se jedná o prvotřídní electropop západních kvalit (ty z vás, kteří ho neměli rádi doteď, ani Benova druhá deska zřejmě nepřinutí změnit názor). Pěvecky a textově však album jednoznačně pokulhává. "No a co" je takový nedomrlý bráška "Jebe" od Rytmuse. Tam, kde u slovenského egoisty doteď nechápu, zda svou píseň myslí vážně, u Bena mám překvapivě jasno. Myslí ji smrtelně vážně a jeden z nejpříšernějších textů české popmusic budu rozdýchávat ještě pár let. Vyrovná se mu snad už jen Klára se svým "Koukáš na mý kytky, koupíš třeba zbytky". V momentech, kdy Ben pustí češtinu k šípku, znějí písničky hned daleko snesitelněji. Více než snesitelná je i "Chci" s hostující Monikou Bagárovou. Kdyby se mladá zpěvačka na své desce vydala tímto směrem, mohla dopadnout přibližně o prsa Pamely Anderson lépe, mezi bývalými účastníky SuperStar totiž funguje magie o síle dvou Voldemortů. Proto, když příště Ben šátečkem zamává češtině úplně, znovu přivede zajímavé hosty a nechá si skvělého producenta, má šanci stát se interpretem, kterého lze brát vážně. A záměrně neříkám zpěvákem - tím Ben prostě nikdy nebude.

Katka Guziurová - Beníkova cesta (5/10)
Vztah ke zpěvákovi: V době, kdy plul na vlně SuperStar, jsem měla jiné favority.

Během poslechu mi na mysl šla ta letitá fráze používaná během nějakých nejapných narážek, jež říká, že všechno je jednou poprvé. Já jsem poprvé za své bytí v duchu odpočítávala vteřiny do konce u každé písně, kdy Ben Cristovao začal ze svých úst reprodukovat české zvuky. Je to bída. Aniž bych se chtěla dotknout všech lidí, jejichž orientace směřuje ke stejnému pohlaví, neodpustím si poznámku, že Ben v češtině pěje jako buzna. Navíc, i když točím na puse někdy větu, že texty v dnešní době nejsou zase tak podstatné, tak nad významem některých vět, by se měl textař pořádně zamyslet a i začervenat, případně vzít lopatu a studem se zakopat. Benův výraz je většinou velice plochý, nezaujatý, což celkovému výsledku moc nepřidá. Pár pozitivních míst se na placce najde, třeba duet s Monikou Bagárovou nebo pilotní singl "Mimozemšťanka". Na Benovi oceňuji, že to po soutěži nevzdal a nestal se dalším hudebním ztroskotancem, ale zkouší to a hledá se, bude to ale ještě chvilku trvat, než dojde do stanice Cíl.

Tereza Vavroušková - Ben je ve formě. Nad obsahem. (4/10)
Vztah ke zpěvákovi: Spíše vizuální než hudební.

Ben Cristovao natočil opravdu skvělý klip k písničce "Alien Girl" i k jeho české verzi "Mimozemšťanka". Ano, vizuální stránku bychom měli zvládnutou. Bohužel, jediná poslouchatelná píseň na albu je Trafikova "Žízeň". Zbytek zní jako D-side nevydaného dema americké studentské kapely, která se už počtvrté snaží probojovat prvním kolem X-Factoru. Texty zřejmě Ben ukradl 50 Centovi a protáhl Google překladačem (prostě název písně "So What" by zněl strašně cool, "No a co" už tak moc ne, chápeš), a když démonickým vysamplovaným hlasem zpívá: "Pojď na bar prachy neřues (fonetický přepis) ...tuc tuc buch buch," máte chuť strčit hlavu mezi dveře a zavřít je. Když posléze z úst sladkého Beníka vyjde: "Když máte výstřih jako vrata, tak si prostě chceme hrát," a u toho se díváte na milounké promo fotky usměvavého Bena s Monikou Bagárovou, připadáte si už opravdu ztraceni v překladu. A jsem si jistá, že pokaždé když Ben vysloví slovo "prdel" , Bůh zabije alespoň tři koťátka.


Album: Ben Cristovao - Benny Cristo
Průměrné hodnocení: 6/10
Celkový čas: 35:13
Skladby: Žízeň, Mimozemšťanka, Chci, No a co, Nazdraví, Roun And Round, Mine, Night And Day, Tie You Up, Aliengirl

NÁZORY
  • vavrouskova pwnz (jarecek, 14.06.2011 07:35) Reagovat

    also, inb4 todle dostalo v makru tolik a tolik a lg tolik a tolik ..

    • Re: vavrouskova pwnz (Tereza Vavroušková, 14.06.2011 09:30) Reagovat

      nerozumim :-D

      • Re: vavrouskova pwnz (jarecek, 14.06.2011 10:14) Reagovat

        www.urbandictionary.com/define.php?term=pwn

        • Re: vavrouskova pwnz (tele.kom, 14.06.2011 10:36) Reagovat

          Tak váš komentář mě takhle po ránu opravdu pobavil

        • Re: vavrouskova pwnz (Tereza Vavroušková, 14.06.2011 11:29) Reagovat

          diky, jeste jsem si vyguglovala to inb4....:) evidentne mam dost internetove-prispevkove mezery, he..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ben Cristovao opět ukázal, jak se dá udělat velký koncert bez emisí (24.01.2024 09:29)
- Ben Cristovao míří do Edenu, jeho životní koncert ho čeká 7. června 2025 (19.12.2023 12:05)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Viktor Sheen zůstává králem, o albové prvenství ho nepřipravil ani Ben Cristovao. V rádiích vítězí Pink (24.11.2023 17:00)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Naživo: Znovu na velké scéně a zase úplně jinak. Ben Cristovao si do O2 areny připravil naprosto odlišnou show (11.11.2023 16:34)
- Fotogalerie: Ben Cristovao opět vyprodal O2 arenu (11.11.2023 12:18)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu