Top 10: Hity dětí pro děti (i dospělé)

01.06.2011 10:00 - Katka Šebestová a Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Ne každé dítko tráví své dětství na písku s kamarády, jsou i takové, co hodiny denně dřou na tom, aby perfektně zpívali a tančili. Některým se drill jejich rodičů vrátil v podobě úspěchu, který zažili a množí z nich ještě zažívají. Musicserver pro vás připravil deset nejlepších písní dětských interpretů.
Willow Smith
© last.fm
Místo autíčka a panenky jim do ruky vrazili mikrofon, postavili je na pódium a vystavili celosvětovému obdivu. Celá planeta jim zobala z ruky, prodávali miliony a přitom si ještě nemohli legálně koupit panáka ani krabičku cigár. Někteří se hodili producentům do krámu jen na chvíli a jejich popularita začala ubírat na vážnosti hned s druhým songem, pro druhé byla dětská kariéra důležitý pilíř, na kterém začali stavět svůj další život. musicserver.cz se prohrábl songy, které natočily hvězdičky, jež měly v době vydání singlu ke zletilosti daleko jako Země k Marsu a vybral pro vás těch deset, podle našeho názoru, úplně nejlepších.

10. Willow Smith - Whip My Hair

Datum vydání: 26. říjen 2010
Věk: 9
Úspěchy: #11 USA, #2 UK

Willow Smith - Whip My Hair
Smithovic rodina patří k těm nejpodnikavějším, ale i nejnadanějším na území celých Spojených států. Všichni jejich členové se těší ohromné popularitě, ať už se postaví před kameru nebo za mikrofon, jako to udělala tehdy devítiletá Wilow. Její vlivný otec Will Smith ji obklopil schopným týmem, jenž napsal skotačivou a až nezdravě chytlavou písničku "Whip My Hair". Je třeba zmínit, že pár veršů si děvčátko prý napsalo dokonce samo. Během pár týdnů se dostala na jedenácté místo americké hitparády, což se nikdy človíčkovi pod deset let nepovedlo. Ozvaly se hlasy o ukradeném dětství a plnění přehnaných ambicí Wilowiných zploditelů. Něco na tom pravdy bude, ale entusiasmus a zaujetí, s jakým malá dívenka interpretuje své songy, dávají najevo, že jí to i setsakramentsky baví.


9. Ewa Farna - Měls mě vůbec rád

Datum vydání: 25. září 2006
Věk: 13
Úspěchy: #3 CZE

Ewa Farna - Měls mě vůbec rád
Česká poprocková scéna potřebovala neokoukaný talent stejně zoufale jako Iveta Bartošová zdravý rozum. A co naplat, že se objevil v těle tehdy třináctiletého polopolského písklete jménem Ewa Farna. Pro někoho byl možná text o nešťastné lásce z úst tak mladé žáby těžko stravitelný, ale velkému počtu nadšených fanoušků její sunar prostě zachutnal. Následovaly hned tři desky a úspěšná kariéra také u našich severních sousedů. Dnes již skoro plnoletá chráněnkyně Leška Wronky zabodovala především díky svému nebývale silnému hlasu a tvárnosti. Zda se však hudebně posune k plnému autorství a nezapadne dřív, než jí odrostou fanynky, je zatím ve hvězdách.


8. Avril Lavigne - Complicated

Datum vydání: 14. květen 2002
Věk: 17
Úspěchy: #2 USA, #3 UK

Avril Lavigne - Complicated
Jednou z prvních popových zpěvaček milénia, která se postavily do opozice vůči všem kolegyním-princeznám s image umělohmotných světic, byla i mladá Kanaďanka Avril Lavigne. V roce 2002 vydala debutový singl "Complicated" a téměř okamžitě se z něj stal hit. Ať už to bylo kvůli skejťáckému pozérství, jednoduché poprockové melodii nebo kombinací obého, je v podstatě jedno - zpěvaččina kariéra dostala do začátku platinový kopanec. Začala tak éra, kdy dvanáctileté milovnice popu vyměnily růžové šatičky za vytahané tričko a čepici s rovným kšiltem. Ačkoliv se pozděju z Avril stala pseudo-punková princeznička, dodnes má mnoho jejích fanoušků nejraději právě období prvních dvou desek. Komplikovaná je součástí jejího debutu "Let Go", kterého se celosvětově prodalo slušných sedmnáct miliónů kusů.


7. Justin Bieber - One Time

Datum vydání: 18. květen 2009
Věk: 15
Úspěchy: #17 USA, #11 UK

Justin Bieber - One Time
Na nikoho jiného na celém širém světě nepasuje otřepaná, stokrát omílaná věta - někdo ho miluje, někdo nenávidí - více, než na Justina Biebera. Sedmnáctiletý chlapec vzbuzuje velké emoce už od svého objevení na YouTube.com. Tehdy ho ještě jako roztomilého slaďouška s kytarou hltal celý svět, teď si dobrá polovina s chutí na něj plivne v komentářích, na koncertech hodí nějaké to rajčátko a na serveru, kde před lety začínal, jeho videa ohodnocují nejnižšími body. Daň za úspěch. Přitom, když si odmyslím všechnu tu hysterii, musím s klidnou hlavou uznat, že Justin Bieber na to teď má. Největší otázka v jeho kariéře je, zda zvládne s elegancí přerod z roztomilého klučíka v pana zpěváka.


6. Shirley Temple - On The Good Ship Lollipop

Datum vydání: 1934
Věk: 6

Shirley Temple - On The Good Ship Lollipop
Shirley Temple by mohla být skoro chodící reklamou na splněný americký sen. Mezi léty 1932 až 1949 hrála ve více jak čtyřiceti filmech a stala se velmi oblíbenou dětskou hvězdou. Ve Fox Films (později Twentieth Century Fox) si ji bedlivě strážili a natočili s ní ty nejpůsobivější snímky, kdy vás Shirley dokázala dokonale rozesmát i rozesmutnit. Scéna z bijáku "Bright Eyes", v němž roztomilé šestileté děvčátko zpívá "On The Good Ship Lollipop", je dnes již klasikou (popularitu písničky autorské dvojice Richard A. Whiting a Sidney Clarena tehdy podtrhl půl milion prodaných notových zápisů). Později tato dáma vstoupila na televizní obrazovky a do politiky. Není neznámý fakt, že Shirley Temple s námi prožila Sametovou revoluci; od 23. srpna 1989 do 12. července 1992 byla totiž velvyslankyní USA v Praze.


České obskurnosti

Dětské hity jsou samy o sobě dostatečně bizarní záležitostí, a jak naše desítka ukazuje, fakt dobrou písničku v ní nenajdete. Zato se hraje na city posluchače, zneužívají a využívají se děti, hlavně aby se našlo dost konzumentů, kteří královsky zaplatí smečku všech poradců, stajlistů a producentů, kteří se kolem nezkušených hvězdiček motají. A nejinak, pouze okořeněné československými reáliemi a dobou, tomu bylo u nás.

Pavel Horňák (ročník 1968) pochází ze Sokolova, tudíž není divu, že jej v 80. letech objevil František Janeček na Festivalu politické písně (ano, takový byl Husákův socialismus). Nazpíval hity jako "Kdo ví", "Tričko" nebo "Kotě". Všechny holky na základce jej milovaly. Vydal tři alba a po roce 1989 se raději hudbě věnovat přestal. Za tento rozumný přístup mu patří dík, mnoho jeho kolegů se ztrapňovalo i v dospělosti, kdy už opravdu přestali být roztomilí.

Další výraznou hvězdičkou byl Pepa Melen (ročník 1973). Ve stejné době (1983) jej objevil Viktor Sodoma a společně nazpívali skladbu "Moucha", jeho největším hitem ale byla legendární "Né pětku ne". Za pár let se stal také součástí cirkusu Kroky Františka Janečka. Melen nejen, že zpíval, od útlého dětství i bubnoval a showbusinessu se věnuje dodnes. Například loni vydal singl s coverem Depeche Mode "Here Is The House".

A jsme zase ve stejné době, jen změníme pohlaví a přesuneme se na Slovensko. Tam začínala Darinka Rolincová, která na rozdíl od chlapců alespoň uměla zpívat, i když i její dětské hity vyvolávají dnes úsměv na tváři. Tím největším byl duet s Karlem Gottem "Zvonky štěstí". A aby se dětské osmdesátkové kvarteto uzavřelo, nesmíme zapomenout na dojemný slaďák, který nazpíval Karel Černoch s Filipem Brabcem, synem Jiřího Brabce - písničku "Chtěl bych být víc než jen přítel tvůj".

Ani po sametové revoluci nebyl od dětských zpěváků klid. Nejvýrazněji je zastupovala Lucie Vondráčková, která v televizi uváděla pořad "Marmeláda" a tehdy ještě za vydatné podpory nesmrtelné tety Heleny zkoušela používat svůj hlas nehlas naprosto srovnatelný s hrůzami osmdesátek. Lucka ale dřela, jak mohla, a zpívá dodnes. Uff. Podobně protlačovanou hvězdičkou byl ve stejné době zábavný houslový virtuos Jakub Třasák (v televizi zejména v pořadu "Šance"). A ten, kdo jezdil na folkové festivaly, mohl často (zejména na Folkovém Kvítku) trpět při vystoupení šílené kapely "Berušky". I když lidem se vždycky líbily. Jsou to přece děti. Tak roztomilé. Šikovné. Ostatně, jako všichni v tomto článku.


5. Britney Spears - ...Baby One More Time

Datum vydání: 23. říjen 1998
Věk: 16
Úspěchy: #1 USA, #1 UK

Britney Spears - Baby One More Time
Doby, kdy Britney Spears byla dívkou nejlepších mravů a své intimní partie neukazovala bulváru na potkání, jsou sice nenávratně pryč, ale jako zajímavý relikt zůstává největší hit její kariéry "...Baby One More Time". Rozlobené americké rodičovstvo tehdy posílalo stížnosti na odhalené břicho sedmnáctileté pěvule, ale jen o pár let později se zřejmě chytali za hlavu a polykali chutě napsat děkovný dopis, že tehdy ukázala jen to. Rošťácké culíčky, nenápadné líčení, tepláky a uzoufané pohledy přesto okouzlily neuvěřitelných devět milionů posluchačů, a píseň se tak stala jedním z nejprodávanějších singlů, co kdy vyšly. Song si nenechala ujít ani skupina Travis, která nahrála kdysi hodně propíraný cover. Dnes již vyrovnaná Britney má dva syny, kterým může na den dětí ukázat, jak kdysi vypadal cudný pop.


4. Kelly Family - An Angel

Datum vydání: 28. červen 1994
Věk: 13 a 17
Úspěchy: #2 GER

Kelly Family - An Angel
Bylo to mánie, která naši republiku postihla od Aše až po Hrčavu. Všechny dětičky a jejich maminy ulítávaly na Kelly Family, devět členů s hárem delším, než měla bájná Libuše. Nekonečně rozrostlá famílie zabodovala mimo jiné srdcetrhající baladou "An Angel" v podání Paddyho a andělského Angela, která jim zajistila vyprodané stadiony, omdlévající fanynky a miliony prodaných desek. Jejich sláva ale vyprchala, jakmile hlavní představitelé nejznámějšího Kellyovic fláku začali mutovat a ztratili svou roztomilost. Kromě výchovy svých asi pět seti dětí se rodina pořád věnuje hudbě, ale už jen v komornějším duchu.


3. Kriss Kross - Jump

Datum vydání: 6. únor 1992
Věk: 12 a 13
Úspěchy: #1 USA, #2 UK

Kriss Kross - Jump
Část dětských hvězd zapadne do škatulky one hit wonder. Typickou ukázkou jsou i dva kluci, kteří si na počátku devadesátek říkali Kriss Kross a svým oprsklým hitem "Jump" ovládli nejprestižnější americkou hitparádu po dobu osmi týdnů. Oba se jmenovali Chris, bylo jim dvanáct a třináct, pro svou kariéru si vybrali drsňácký přezdívky Mac Daddy a Daddy Mac a nosili vše opačně. Byli dokonalým produktem producentů, tedy hlavně Jermaina Dupriho, který díky nim rozjel svou snovou kariéru. Natočil s nimi dohromady tři desky, ale nic se nikdy nevyrovnalo debutu, a tak oba chlapci pomalu upadali v zapomnění, až to raději v roce 1996 zabalili sami. Umění se věnují stále, jeden Chris vydává desky neznámým hip hoperům, ten druhý píše básně a krátké povídky.


2. Hanson - MMMBop

Datum vydání: 15. duben 1997
Věk: : 12, 14 a 17
Úspěchy: #1 USA, #1 UK

Hanson - MMMBop
"MMMBop" by nikdy nebyla celosvětovým hitem, kdyby tři bratříčci Hansonovi nenarazili na šikovné producentské duo Dust Brothers, jež z unylé balady vykřesalo radostnou, potřeštěnou a optimismem protkanou píseň, která vás donutí houpat do rytmu nohou, i když zrovna nemáte v krvi dvojku. Píseň jim vynesla dvě nominace na Grammy a navzdory několika předním umístěním v kategoriích nejotravnější píseň patří "MMMBop" k tomu nejzábavnějšímu z devadesátek. Hanson bratři hudebně fungují i nadále, nedobývají sice přední pozice a fanynky už jim nelehají před hotelovými dveřmi, ale všechny jejich desky vykazují slušné prodejní výsledky, a tak bráchové, kterým je teď 30, 28 a 25 mohou s přehledem uživit své ženy a osm dětí.


1. Jackson 5 - ABC

Datum vydání: 24. únor 1970
Věk: 9, 12, 13, 16 a 17
Úspěchy: #1 USA, #8 UK

The Jackson 5 - ABC
The Jackson 5 vznikli léta páně 1964, tedy když Michaelovi bylo rovných šest. "ABC" pochází z jejich druhé stejnojmenné desky (1970), na které bratrská formace definovala svůj groove, stejně tak na hitovce "I Want You Back". B-stanou singlu byla coververze "The Young Folks" Supremes, ve kterých zářila Diana Ross (tu Michael obdivoval, stejně jako svou blízkou přítelkyni Elizabeth Taylor). "ABC" snadno dobylo vrchol Billboardu, z jehož trůnu sesadili "Let It Be" The Beatles. Ať už otec Michaelovi vzal nebo nevzal dětství, už v tak útlém věku, už tehdy v něm dřímal talent, jenž předznamenal jeho budoucí sólo. "ABC" je učebnicový bubblegum soul, který si vypůjčili i Naughty By Nature (jako sampl v hitu "O.P.P.") či irští cukrouši Westlife ( ti jej pravidelně zpívali v rámci Back Home Tour).


Pokud máte vy nějaké jiné oblíbené hity dětských interpretů, klidně se o ně s námi a čtenáři podělte v názorech pod článkem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY