shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Karmageddon" Sunshine

Makrorecenze "Karmageddon" Sunshine

Vydáno: 26.05.2011 11:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Už zase se v makrorecenzi objevuje spojení "návrat ke kořenům". Tentokrát za to můžou Sunshine, kteří v kooperaci s Dušanem Neuwerthem nahráli album "Karmageddon", které je právě takovým návratem. Aspoň tak to stálo v hlavní, desítkové, recenzi, která nemohla zůstat v redakci bez povšimnutí.

Sunshine - Karmageddon
© facebook interpreta
Možná to bylo překvapení, možná jen prostá otázka času. Cesty Dušana Neuwertha a Sunshine se protnuly a daly vzniknout nahrávce "Karmageddon". Nahrávce přímočaré, rockové, možná i trochu zpátečnické. Další návrat ke kořenům tohoto roku. "'Karmageddon' je de facto bestofkou Sunshine. Sice oproti tradičním výběrům ani jeden hit neznáte, ale všechno se všemu podobá a hlavně všechno do všeho zapadá," napsal Lukáš Benda v hlavní recenzi a neváhal albu sebevědomých táboritů uštědřit maximální hodnocení. Statečná pětice redaktorek a redaktorů musicserveru si ovšem ono "přímočaré, rockové, možná i trochu zpátečnické" vyložila po svém a průměr makrorecenze srazila "jen" na solidní sedmu.


Dominika Jiroušková - Od poťouchlosti k osudové nahrávce (8/10)
Vztah ke kapele: V závislosti na jednotlivých deskách se procházím tam a zpět od adorování k opovrhování.

Dospělá deska nejsou ta správná slova, ale napadnou vás jako první. Jestli si Sunshine evidují přívlastky každé ze svých desek, můžou si vedle kolonek poťouchlá ("Dreamer"), párty ("MGKK Telepathy") odškrtnout i řádek s označením 18+. Ale bacha na asociace se slovem dospělý, jako je usedlý, suchý, nudný. "Karmageddon" patří totiž mezi ta nejbarevnější alba Sunz. Jede se hodně v kytarách, po teenage blbostech z předchozí desky nejsou památky. První polovina se naoko drží konceptu o trochu vážnější, temnější a hlavně osudovější nahrávky. Celé tohle předurčení graduje ve formě "Crimson Curse", která představuje zaprvé vrchol tesknoty a depku, zadruhé pomyslný předěl alba. Po ní totiž přichází o něco větší psina. Stíhací "Poltergeist" a singl "Karmageddon", ve kterém dojde na démony a celé to trochu evokuje debut Klaxons.Třešničkou na dortu je ukřičená hostovačka Justina Pearsona, která jediná má potenciál zmírnit hejty děcek, které zamrzly u dva roky starého omylu.

Pavel Parikrupa - Karma je zdarma (7/10)
Vztah ke kapele: Dlouholeté míjení.

Sunshine je kapela, které jsem se nejvíc ze všech snažil přijít na chuť. A až na několik skladeb a skvělý koncert před pár lety na Colours Of Ostrava se mi to nikdy úplně nepovedlo. Ono totiž hudba, když jí otevřete dveře, do vás buď vstoupí, nebo ne. Na vaší snaze nezáleží. Asi bych si ze všech desek Sunshine dokázal namíchat výbornou výběrovku - a něco by na ní bylo i z alba "Karmageddon". Výtečný otvírák "Today (Is Not The Day)", kupodivu "We Carry A Third World Brieface", i když je to největší nářez alba, a "NFNY", protože je to taková hezká vykrádačka "Bullet The Blue Sky" od U2. Přiznávám, že se mi tato klidnější a dospělejší podoba skupiny líbí více (viz melodická "The Echoes"), než když se za každou cenu a jalově snaží držet prst na tepu doby. No ale když už jsme u té světovosti - "Karmageddon" má u mne trochu smůlu v načasování, protože ve stejné době jsem poslouchal jinou českou desku, jež vskutku zní světově, "Aftertaste" od Swordfishtrombones.

Honza Balušek - A hele, ono se to dá konečně poslouchat (7/10)
Vztah ke kapele: Nikdy jsem je nechápal, nebavili mě, jakkoli mě naopak bavilo vše, co se dělo okolo nich.

Sunshine
© Tomáš Třeštík
Sunshine pro mě vždycky byla kapela, kterou někteří mí kolegové v redakci bezmezně adorovali a přitom mně zněli jako podivná změť kytar, elektroniky a kdovíčeho ještě, kombinovaná se řevem Kaye Buriánka. Nerozuměl jsem jim. Kromě světlých výjimek aby u nich skutečnou písničku člověk pohledal. Naživo jsem je viděl dvakrát (celý koncert jsem ovšem nevydržel ani jednou...) a znělo mi to hůř než z desek. Prostě nic pro mé ultrapopové uši. Buď jsem si je špatně zaškatulkoval, nebo se na nové desce rozhodli skládat jinak, každopádně "Karmageddon" u mě patří k albům, která rozhodně budu protáčet s chutí, a ne proto, že si Benda myslí, že je to desítková záležitost. Na deset to sice nejni, ale hodně slušná sedmička zcela určitě. Album zní současně, přitom je kytarové a písničkové až běda, navíc Karel se mnohdy hlasově dostává do poloh, kdy se mi obočí zvedá v důsledku údivu, že takhle zní opravdu nečekaně skvěle. Otázka je, zda fakt, že se mi novinka jako vůbec první deska Sunshine líbí, neznamená, že oni adorující kolegové ji rádi mít nebudou.

Lukáš Boček - Hlučná apokalypsa (7/10)
Vztah ke kapele: Stále více kladný.

Aniž bych se o kapelu Sunshine jakkoliv sám zajímal, nedokázal jsem jí několik posledních let uniknout. Jejich nejnovější deska však byla tou, kvůli které jsem přestával postávat bokem a kompletně se jejich skladbám odevzdal. Kdo by si nechtěl poslechnout české Muse s odérem Bonova potu? "Karmageddon" totiž dokazuje, že kromě kopčení licencí světových talentových show a vydávání je za vlastní máme kapacity k natočení desky, kvůli které by od nás mohla pro změnu na chvíli opisovat zahraniční indie-rocková smetánka. Největší rána do podbřišku přitom slastně zabolí hned na začátku - "Seven Sins Seven Signs" má jednoduše grády a ani vám nebude vadit, že něco podobného jste slyšeli již mnohokrát dříve. Album jede ve směru špinavých apokalyptických halucinací a ve chvíli, kdy skončí zhýralá nakopávka "We Carry A Third World Briefcase", člověku je pomalu líto, že Buriánek & spol. ze zkušeností od poslední studiovky vyždímali jen desítku tracků. Navnadili totiž velice slušně.

Radek Londin - Ty naše česká světovosti (6/10)
Vztah ke kapele: ... od raných koncertů v táborském Orionu.

To nejvyváženější, co nahráli ve svém popovém období. Může za to Neuwerth? - Úleva po příšerném amfetaminovém tancoidním "MGKK Telepathy", které kulhavě dobíhalo tehdy už dohasínající trend (tady to na nálepku progresivnosti stačilo). - Návrat ke kořenům? Ani náhodou, post-hardcorem rodinu neuživíš. Kryštof s gotickou maskou. - Tentokrát aspoň tak ušatě nevykrádaj' a spíše čerpaj'. Až na ten cover art, ale to už jsme si zvykli. - Haha, berlínské album, haha. - Kay není popovej zpěvák, ale na "Karmageddonu" to maskuje celkem slušně. - Pořád jsou to spíš groovy než chytře vystavěný písničky. - Jako hype děvky to hrajou na současnou vampire-witch estetiku. No, aspoň je ta morbidita blízká tomu, z čeho vzešli. - Proč se berou tak smrtelně vážně? Nadsázku znaj' asi tak dobře jako Dan Landa. - Že je to provedením lepší než většina ostatních místních pokusů o světovost? A opravdu už Sunshine definitivně stačí měřítko českých pivních fesťáčků?


Album: Sunshine - Karmageddon
Průměrné hodnocení: 7/10
Celkový čas: 37:02
Skladby: Today (Is Not The Day), Seven Sins Seven Signs, NFNY, The Echoes, Crimson Curse, The Night Is On Fire, Poltergeist, Karmageddon, Astrogen Nostalgia, We Carry A Third World Briefcase

NÁZORY
  • No zajímavý.. (andymc, 26.05.2011 18:16) Reagovat

    ... jak tři z pěti kritiků svorně zahlásili: "Dokud dělali něco na naší scéně ojedinělýho a trendy, tak nás to nezajímalo. Teď když už konečně hrajou to co ostatní, si to s chutí poslechnem!" :)

    Vtipný na tom je, že osobně bych dal taky 7/10.

  • uf (pan.jednicka, 26.05.2011 19:08) Reagovat

    Aspoň že nejsem sám, kdo si myslel, že hodnocení 10/10 rádobyrecenzenta bukvice Bendy bylo trochu z cesty.

  • neuwerth (Saskajda, 26.05.2011 19:39) Reagovat

    Podle mě to prostě zprznil Neuwerth:). Jak jeho styl miluju (z Fixy udělal o deset levelů lepší kapelu), tak poslední zbytky originality u Sunshine zabil. Album to asi není špatné, ale Dušan tam je prostě strašně slyšet a tak u půlky songů mi přijde, že poslouchám Fenomén, akorát s jiným zpěvem. Po Victim a Moonshower už hold asi nic lepšího nepřijde (ale uznávám že MGKK byl fakt průser:D).

    • Re: neuwerth (Pan Katastrofa, 26.05.2011 20:09) Reagovat

      ke fiXe - HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Takhle dobře jsem se nezasmál už dlouho :)

  • hm... (Jan, 03.06.2011 12:44) Reagovat

    Ta deska mě hodně baví. Ale proč o ni píšou lidi, kteří označí nejpopovější a nejpřístupnější desku jako "hlučnou apokalypsu", to fakt nechápu. Neuwerth tam je slyšet opravdu dost - místama mi to ostatně připomíná starší priessnitz, kteří taky vycházeli ze všech těch postpunků, ale hlavně oceňuju přirozenost a to, že se konečně vybodli na všechny pózy.

    PS - Oni někdy dělali něco na naší scéně ojedinělýho? A kdy?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sunshine uvádí dokument "Back To The Roots" (18.10.2013 19:33)
- Fotogalerie: Festivalový mejdan ve Stromovce (02.05.2013 09:25)
- Sunshine chystají v Lucerna Music intenzivní retro pohled bez sentimentu (27.03.2013 07:01)
- Přijďte ZDARMA oslavit narozeniny MTV za účasti hvězd z EMAs! (19.11.2012 16:53)
- Video: Sunshine - Poltergeist (02.09.2012 15:58)
- Video: Sunshine - NFNY (17.07.2012 17:32)
- Rock For People překvapí hvězdami z pěti zemí střední a východní Evropy (05.06.2012 18:18)
- Video: Sunshine - The Night Is On Fire (08.04.2012 11:52)
- Po roce Vánoce aneb Sunshine s rolničkama, punčem a ve svetrech s jelenem jsou tu zas! (19.12.2011 11:59)
- Naživo: Plyšová Chemie (17.08.2011 19:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu