shop.musicserver.cz
Dalších deset desek, které se nemusíte bát pustit svým dětem

Dalších deset desek, které se nemusíte bát pustit svým dětem

Vydáno: 01.06.2011 05:00 v sekci Publicistika - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Taky šílíte, když jdete s dětmi na nějakou akci a z amplionů tam vyhrávají hrůzné hity od hrůzných interpretů? A máte snad pocit, že pořádné písničky pro děti snad ani neexistují? Chyba lávky. Nechte se inspirovat druhou desítkou desek, které se nemusíte bát pustit svým dětem.

Kašpárek v rohlíku
© Ameba
Čím starší děti člověk má, tím více vnímá, jaké písničky jsou jim většinově vtloukány do hlavy. Letos jsem se svým starším, předškolním synem vybírali mateřskou školku, do které bude po prázdninách chodit. Vždycky jsem se díval, jaká cédéčka asi paní učitelky dětem pouštějí a bylo to vesměs to samé. Kvanta desek Dády Patrasové, známé a často rozumné písničky (věci od Svěráka a Uhlíře, písničky z pohádek, písničky ze Semaforu), ale přezpívané bezejmennými zpěváky a doplněné s laciným hudebním doprovodem.

Podobné to je i na nejrůznějších akcích pro děti. Navštěvujete karnevaly, pálení čarodějnic, různé soutěže a odpoledne plná her a do toho hraje opět to samé, ale ještě o kalibr horší: Maxim Turbulenc, Michal David, Šmoulové a zase ta Dáda. Divíte se, že naše rádia hrají většinou příšerný a nudný pop? Tak se nedivte. Posluchače těchto sraček si cíleně vychováváme od malička.

A tak dva roky od vydání první desítky dětských desek je tady díl druhý. Pokračuji v donkichotském tažení a přináším dalších deset nahrávek, které se nemusíte bát pustit svým dětem. A pokud si článku všimnou i paní učitelky ze školek a třeba nějaké album svým školáčkům pořídí, budu jen rád.

3B - Bongo BonBoniéra

3B - BongoBomboniéra
© facebook interpreta
Bongo BonBoniéra je sbírka starých i nově nahraných písní, které mají jednoho společného jmenovatele. Děti by jim mohly rozumět a pokud nebudou, alespoň je budou bavit. 3B je virtuální komiksové trio (Bibi, best Boy a Bongo), kterému ale na desce vypomohli se zpěvem další umělci. Pro rodiče je na albu cenné zejména to, že si jej rádi poslechnou i oni. Z části ani nejde vyloženě o dětské písničky, najdeme tu "Jaro" od Tata Bojs, "Naší pračku" od Vodňanského a Skoumala nebo "Pingu hop" od Dvou. A je hodně příjemné, poslouchat s dětmi pestrou, multižánrovou desku, na níž hrají skuteční muzikanti a ne ti z teleshoppingu, co si na hudebníky jen hrají. Dobrá zpráva - právě se připravuje druhý díl.

Zuby nehty - Dítkám

Zuby Nehty - Dítkám
© facebook interpreta
Dlouho nesehnatelné album maminek punkerek Zuby nehty je, jak název říká, přímo určené "Dítkám". Se spoustou hostujících přátel nahrály už v roce 1997 nadčasovou desku, která má ale možná tendenci koukat na děti z dnešního pohledu trochu retro očima (prostě je určené spíše dětem z 80. let minulého století). Alespoň co se reálií, v nichž se pohybujeme, týká. Nebo ještě dnes děti znají a hrají hru "Krvavé koleno" a říkají si ty ychtile? I s touto drobnou výhradou je to deska nádherná a s prcky si ji rozhodně užijete. Navíc reedice z letošního roku je doplněna půlhodinovým bonusem čtyř pohádek čtených Tomášem Hanákem. Co si přát víc?

Sestry Steinovy - Měsíček svítí

Sestry Steinovy - Měsíček svítí
© facebook interpreta
To, že lidovky na děti prostě fungují, ví snad asi každý. A jednou z cest, jak rozšířit lidovkový repertoár vašeho dítěte a nezbláznit se u stále stejných písní, které si donesou ze školky, je deska "Měsíček svítí" Sester Steinových. Ve spolupráci s výtvarnicí Terezou Říčanovou vzniklo nejen CD, ale i překrásný zpěvník, a došlo tak k sympatickému přesahu pouhého hudebního nosiče. Lidovky v pojetí Sester Steinových voní minulostí, ale potkávají se i s dneškem, jsou zasazené do současného kontextu. Atmosféru jim dodávají i neškolení dětští zpěváci, kteří hned povzbudí vaše ratolesti k tomu, aby se přidaly také. Zpívat budete brzy všichni dohromady.

Tata Bojs a Květy

Václav Koubek - Já a můj táta

Václav Koubek - Já a můj táta
© facebook interpreta
I originální písničkář a harmonikář Václav Koubek nahrál jedno ryze dětské album. Ze svého rozsáhlého repertoáru posbíral ty písničky, které by mohly fungovat právě na děti (ať už jde o písničky, které napsal pro divadlo Minor, kde působil v 90. letech minulého století, nebo věci ze standardního repertoáru), proložil je mluveným slovem a ono to dohromady dalo na velmi pěknou desku. Jednoduché popěvky s jednoduchými zapamatovatelnými slogany ("Klapy klap / klape mlýn / My budeme zpívat s ním / O mlýně a o lásce / Bude v naší pohádce") děti ocení, a nenásilně si tak mohou otevřít cestu k hospodským harmonikářům a osobitým písničkářům.

Anička a letadýlko - Království

Anička a letadýlko - Království
© facebook interpreta
"Anička a letadýlko" je divadlo Aničky Duchaňové (Husa na Provázku, Jablkoň), které funguje od roku 2003. "Království", květinový muzikál nejen pro děti, je jedno z jeho představení, na němž spolupracoval i Michal Němec z Jablkoně - kromě hudby a písniček tu také vystupuje. A převedení tohoto představení o neposedné holčičce Emě, která prožije nejedno dobrodružství v Květinovém království, se fakt vydařilo. Zejména spád, s jakým vše utíká, písnička střídá mluvené slovo a to střídá zase písničku, obrazotvorné texty probouzejí fantazii a v pětačtyřiceti minutách prakticky nenajdete odpočinku. Pořád se něco děje, Němec i Duchaňová osobitě odehrají i odzpívají každý hned několik postav, Ema je nakonec vysvobozena a vrací se ke svému milovanému tatínkovi. Skvělé album s originální pohádkou pro děti i rodiče každého věku.

Královské reggae

Královské reggae
© facebook interpreta
Hudebních pohádek byla v Česku natočena celá řada a nezřídka v nich zazněly i velmi dobré písničky. Dnešním standardem bohužel ale je, ty nejlepší a nejznámější z nich přezpívávat nově a vydávat na levných kompilacích bezejmenných zpěváků s bezejmenným a obvykle příšerným hudebním doprovodem. Často se s dětmi ocitneme na akci, kde jsou taková alba pouštěna, a já se vždy divím, proč radši pořadatelé nesáhnou po originálu. Jednou z možností je třeba album "Královské reggae", na němž najdete výběr písniček z pohádek "Princové jsou na draka", "O princezně, která ráčkovala", "Popelka" a "Co takhle svatba, princi?". I přes různou kvalitu materiálu (Svěrákovi a Uhlířovi zpívanému Andrlovou a Čenským prostě třeba starej Zmožek zpívaný mladým Zmožkem rozhodně nemůže konkurovat...), ale jako rozumná alternativa "písniček z obrazovky" cédéčko funguje.

Kašpárek v rohlíku a Zuby nehty

Kašpárek v rohlíku - Kašpárek navždy

Kašpárek v rohlíku - Kašpárek navždy
© facebook interpreta
Kašpárek v rohlíku je jeden z nejvýraznějších dětských hudebních projektů poslední doby. Stále se vyvíjí, zkouší nové věci (otočné divadlo v Českém Krumlově, Národní divadlo v Praze, pražskou Lucernu, pořádá Nevíchovné koncerty), a tak není divu, že se k němu vracíme i v tomto článku. Své druhé album pojal s kreativitou sobě vlastní. Neprodává jej jako normální CD v krabičce, ale jako velkou imitaci vinylu s vloženým cédéčkem. Hudebně pokračuje v podobném duchu jako na albu prvním, opět posbíral řadu známých muzikantů (Tonya Graves, Lenka Dusilová, Blanka Šrůmová, Gipsy, David Koller, Márdi či Milan Cais) a kromě černého humoru nebo nenuceného nabádání k mezilidské snášenlivosti nezapomíná ani na coververze a sborově zpívá "Čůrej tady, čůrej tam". To prostě musí vaše děti slyšet!

Květy - V čajové konvici

Květy - V čajové konvici
© facebook interpreta
I když není nejčerstvější album Květů určené primárně pro děti, svou poetikou i spojením s divadelním představením "Svět podle Fagi" má k dětským posluchačům velmi blízko. A funguje na ně, což jsem otestoval nejen na svých ratolestech. Tím důvodem jsou hravé, jednoduché a pozitivní texty o nejrůznějších věcech kolem nás. Ostatně, ne náhodou se právě "Medvídek" z této desky objevil, ještě před vydáním alba, na zmiňovaném sampleru "Bongo Bomboniéra", který už je na děti přímo cílen. Květy samy o sobě jsou velmi poctivým a originálním tělesem a nenásilně zvládají rozšiřovat dětské hudební obzory. Ať už jde o písničku o Kapitánu Nemovi, výletu do přírody s tátou nebo zmiňovaném počítačovém maniakovi Medvídkovi, děti si je rychle zapamatují i oblíbí, takže váš příbytek zanedlouho doslova rozkvete.

Michal Vích, Jiří Weinberger - Ach ty plachty, kde je mám?

Michal Vích, Jiří Weinberger - Ach ty plachty, kde je mám?
© facebook interpreta
Jiří Weinberger patří mezi básníky, kteří si rádi hrají s jazykem. Jeho básně jsou založené na nonsensových postupech a principech. Skladatel Michal Vích je známý třeba spoluprací s Tomášem Vorlem (filmy "Cesta z města", "Pražská pětka" a další). A společně s Weinbergerem se věnují i tvorbě pro děti. Kromě divadelního představení "Povídá pondělí úterku" pracovali i na albu "Ach ty plachty, kde je mám". Písničky tu zpívají Tomáš Hanák, Přemysl Rut, Lenka Vychodilová, Petr Matuszek, Michaela Balcerová a Jana Hanáková a v krásné edici spolu s knížkou vznikla další z nahrávek, rozšiřujících dětskou fantazii. Navíc tato fantastická hra se slovy zaujme posluchače každého věku.

Království a Princové jsou na draka

Havěť všelijaká 2

Havěť všelijaká 2
© facebook interpreta
Havěť všelijaká je projekt Jiřího Sedláčka a Víta Sázavského, navazující na album "Sloni v porcelánu", které jsme představili už v předchozím článku. Jde o pestrý mix skladeb pro děti, který má společného jmenovatele - písničky musí být o nějaké havěti. Faktem ale je, že se k tomuto pravidlu přistupuje neortodoxně a prakticky se na albu může objevit cokoliv. Na desce je příjemná hlavně její různorodost. Najdete zde jak archivní kousky (Voskovce a Wericha), tak nové věci (Iva Frühlingová s Bratry Orffy). A právě pestrost a žánrová barevnost otevírá dětem dveře k hudbě jako celku. Navíc k hudbě příjemné a zajímavé. A i když se vám nemusí všechny písničky z desky líbit (já třeba nemám rád Pastrňákovo "Kuřátko od maminky"), své oblíbené kousky si tu najde jistě každý.

Druhou "Havětí všelijakou" jsme uzavřeli naši další desítku desek, které se nemusíte bát pustit svým dětem. Článkem, díky němuž už nebudete muset dětem pouštět jinou, obvyklou hudební havěť. Přejeme pěkně prožitý den dětí s lepší hudbou!

NÁZORY
  • bla (michal, 01.06.2011 17:22) Reagovat

    ja svojim detom radsej pustim poriadny metal!

    • Re: bla (badass, 02.06.2011 20:27) Reagovat

      asi tak. já poslouchal guns n roses a jsem se sebou maximálně spokojený

      • Re: bla (ignorand, 03.06.2011 14:23) Reagovat

        chudáci děti :D ... mít za rodiče takové gumy...

        • Re: bla (Pigman, 03.06.2011 18:55) Reagovat

          Proč by to měli být gumy ty blbe? tvrdší ale kvalitní hudba děckám určitě neuškodí :)

          • Re: bla (a, 04.06.2011 14:00) Reagovat

            týrat děti metalem není zrovna fajn :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Rozhovory: Michal Němec (Krajina Ró) - Když chceme bigbít, uděláme bigbít (05.07.2023 09:00)
- Video: Krajina Ró zve v klipu "Den co den" do tajemného mrakodrapu na muří nožce a láká na nové album (11.03.2023 10:48)
- Video: Marie Puttnerová představila čarokrásné video k nádherné, pokorné "Písni o domově" (04.01.2023 17:34)
- Video: Jablkoň slaví 45 let a oprašuje "Linku důvěry" (24.11.2022 17:31)
- Video: Pamatujte si to jednou provždy: ne, Martin Kyšperský nehraje basketbal! (16.10.2022 16:34)
- Naživo: Jak v centru Ostravy vyrostla úrodná Zahrada písničkářů (21.09.2022 16:45)
- Ceny OSA získali Marek Ztracený, Mirai nebo Yzomandias, za celoživotní přínos byl odměněn Zdeněk Svěrák (03.06.2022 18:36)
- Naživo: Kytarami proti válce: na Red Bird Festivalu se hrálo na pomoc Ukrajině (08.04.2022 14:16)
- Fotogalerie: Red Bird Festival v obrazech (07.04.2022 16:35)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu