Sametová revoluce

15.05.2011 11:41 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Na koncertě Sade si připadáte, jako byste dvě hodiny sjížděli po sametové klouzačce. I spodní plocha O2 Areny byla přetvořena na sezení, takže si všichni v klidu užívali lehce plynoucí koncert této britské divy s nigerijským původem a její skupiny. A kromě poslechu se bylo i na co koukat.

Live: Sade

support: The Jolly Boys
místo: O2 Arena, Praha
datum: 14. května 2011
Setlist: Soldier Of Love, Your Love Is King, Skin, Kiss Of Life, Love Is Found, In Another Time, Smooth Operator, Jezebel, Bring Me Home, Is It A Crime, All About Our Love, Still In Love With You, Paradise/Nothing Can Come Between Us, Morning Bird, King Of Sorrow, The Sweetest Taboo, The Moon And The Sky, Pearls, No Ordinary Love, By Your Side; přídavek: Cherish The Day

Sade
© Gabriel Coutu Dumont
Sade přijeli po sedmnácti letech do Evropy se "Soldier Of Love Tour". A předvedli sex na jevišti. Alespoň emocionálně. Zpěvačce Sade Adu už dávno není dvacet let, přesto byla zaručeně nejvíc sexy osobou v celé aréně. A jelikož dvakrát slovo sex v jednom odstavci jsem nepoužila ani při líčení koncertu Lennyho Kravitze, takže věřte, že to opravdu stálo zato.

Sade v sobě mají dechberoucí rytmus a harmonii, ve které se mísí klid i napětí, podobně to umí snad jen Sting. Každý tón i každý pohyb má přesně své místo, nic, co se na pódiu odehrává, není samoúčelné, scéna není zbytečně přečančaná a funguje jako doprovod k melodii, ne jako pojízdný blikající cirkus s kouřovou clonou, za kterou zpěvačky rády schovávají nedostatek talentu a schopnosti uhranout publikum. Ne. Během prvních tónů Sade jistě počalo víc párů než za celou kariéru Dalibora Jandy. I zvuk v O2 Areně byl mimořádně povedený a v prostoru uzpůsobenému pro sezení chyběla už jen lahev vína a svíčka na stole.

Po jamajských pardálech The Jolly Boys a pauze tak akorát na předražený drink, frontu na WC a okouknutí všech celebrit, které seděly v prvních řadách a které nevěděly, jestli přišly na koncert, na hokej nebo na loutkové divadlo (však co, hlavně když je to zadarmo), vstoupili na scénu Sade s otvírákem "Soldier Of Love". Mít tuhle zpěvačku v armádě, věřím tomu, že do dvou dnů by nastal světový mír a všichni pili koktejly s deštníčky na pláži. Píseň ze stejnojmenného alba rezonuje kombinací bicích a kytar a dává jasnou odpověď na to, proč se na desku této kapely vyplatí čekat deset let.

Sade
© Gabriel Coutu Dumont
Sade předvedli hlavně písně z kompilace "The Ultimate Collection". Při "Love Is Found" se projekce proměnila ve dva černobílé tanečníky v rytmu smyslného tanga, u "Smooth Operator" vás do sebe náladou vtáhl 3D New York. Ke každé písni pozadí přesně dobarvovalo hudbu, ať už to byla rozkvetlá louka, po které Sade hopkala a z vás samovolně vypadlo bezduché "jéé", nebo záběry všech možných cest a železnic u nádherné "Bring Me Home". V polovině koncertu, při převlékací pauze před "Paradise", si vzali slovo vokalisté a zvedli publikum ze židlí na první dobrou. Trochu skupinu podezřívám, že nás během koncertu dostala do nějaké alfa hladiny - stačil by jeden povel a všichni by odevzdali kreditky s PINem a klíče od domu. Emotivní Song "Pearls" s nejsmutnějším textem na světě zase dobarvovalo žhnoucí slunce, které znázorňovalo nelítostnou realitu dívky žijící v chudobě v Africe. Tady musel mít slzy na krajíčku i ten největší cynik.

U "By Your Side" pochopíte, proč byla tato píseň vybrána do seriálu "Sex ve městě" (ha, potřetí). Kdo jiný by se sem hodil lépe než nestárnoucí dračice, jejíž hlas vás dostane na kolena a stačí, když si rozpustí vlasy, a máte chuť se jí do konce života klanět...? Snad nebude trvat dalších sedmnáct let, než se Evropa bude moci nadchnout živým vystoupením Sade znova.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY