Kryštof - nezávislý pop

16.07.2001 07:08 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Ostravská kapela Kryštof vydala své povedené debutové album "Magnetické pole".
8/10

Kryštof - Magnetické pole

Celkový čas: 47:00
Vydavatel: Escape
Už dlouho jsem neslyšel tak ucelené a povedené debutové album. To si řekněme hned na začátek. Ačkoli "Magnetické pole" vychází na labelu Escape, který je koncipován jako "nezávislý", najdete na ní velmi vkusný pop s povedenými texty.

Vůbec to, že album vychází na nezávislém labelu, je poněkud zvláštní, ale to asi přináší současná situace na českém hudebním trhu. Jejich hudba je totiž přesně to, na co čekají fanoušci příjemných popových písniček, které ovšem mají hlavu a patu. Frontman Richard Krajčo se rychle může stát oblíbencem pubertálních fanynek, ostatně jeho tvář je už celkem dost mediálně profláknutá, ale to neznamená, že by jejich hudba byla určena jen mladším ročníkům. Kdepak, ta je určena všem, kdo mají rádi dobrou hudbu. Tu jim na nosič pomáhali zaznamenat Dušan Neuwerth, jinak zvukař Tata Bojs, a Dan Václavek. A právě s Tata Bojs se dá kapela trošku srovnat - jen jsou více hratelnější v rádiích a jejich písničky mají sevřenější a uchopitelnější tvar.

Základem kvalit celé desky jsou samozřejmě právě písničky. Melodické, nápadité písničky. Už úvodní hitovka "Lolita" naznačila, že se můžeme těšit na osobité album a naštěstí se mé očekávání potvrdilo. Podobných pecek je zde hned několik. Kapela se může pochlubit třeba skladbou "Líbej mě" nebo příjemnou (co příjemnou - úžasnou!) baladičkou "Ženy", kde zážitek umocňuje i ženský zpěv. Nejvíce nápaditá a přitom nejméně popová je "Cosmo$hop", ve které hostuje Milan Cais z Tata Bojs, jenž svým zpěvem jako by přinesl dotek něčeho jiného. Ovšem refrén je z kategorie těch, které se podaří jen několikrát na život. Opravdu skvělá věc. Velmi nápaditá je i "Poezie", zahrávající si s Vlastou Třešňákem, či částečně rapovaný "Nasavač". Na desce mi vadí jen opravdu úleťárna "Know This Cow", která je spíš jen hříčkou, než skutečnou písničkou. Závěrečný remix "Poezie" je ukázkou, jak se na písničku podívat z jiného pohledu, ale stačí opravdu jen jako bonus.

Velmi příjemné jsou na celé desce texty. Nikde nemají povahu "aby bylo co zpívat", ale jsou promyšlené, obsahují spousty zajímavých nápadů (vrcholem jsou "Zvířata" - "hle hlemýždi, lezou nám po hýždi, žížaly dnes rybářům nedaly, tuleni jsou v kleci zhuleni...") a přinutí posluchače přemýšlet, což je v současné době věc docela nevídaná. Ještě bych rád upozornil na velmi povedený booklet, který přítomnými fotografiemi navozuje atmosféru, do které vás následný poslech jen ještě více zavrtá.

Debut Kryštof je deskou, která ukazuje, že i česká kapela může hrát opravdu chytrý pop, být úspěšnou v rádiích, i u různě zaměřených posluchačů. Pokud se naladíte na stejnou vlnu jako kapela, jste ztraceni.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY