Speciální edice poslední desky AC/DC je hlavně pro fandy

16.07.2001 07:07 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

AC/DC nedávno vydali dvoucédéčkovou verzi aktuálního alba "Stiff Upper Lip".
6/10

AC/DC - Stiff Upper Lip (Tour Edition)

Celkový čas: 47:03 + 34:01
Co byste tak chtěli napsat nového v recenzi desky AC/DC? Že je kapela sice o několik let starší, ale že jí to stále skvěle šlape? Že má zpěvák Brian Johnson svůj chraplák natolik vychraptělý, že melodie občas nejdou rozpoznat, ale že to je stejně nářez? Ale copak je tohle něco nového?

U AC/DC už totiž nejde ani tak o nová alba, protože ta zní stále stejně jako jejich minulé počiny. Dalo by se říci, že oni vydávají nová alba jen z toho důvodu, aby se svou mamutí show mohli objet dostatek světových měst, kde stejně zahrají z 90 % vypalovačky několik desítek let staré a novinky nechávají až na výjimky naživo ležet ladem. To ostatně potvrdili i na nedávném pražském koncertě. Ale tak nějak to vůbec nevadí, všichni vědí, co od nich mohou očekávat a to jim AC/DC také vrchovatě dávají.

Právě v souvislosti se světovým turné se nedávno na trhu objevila nová edice jejich posledního alba "Stiff Upper Lip", která může potěšit jak ty, kdo chtějí mít nějakou vzpomínku na koncert, nebo ty, kdo si poslední desku dosud nekoupili a nyní se jím nabízí v rozšířené verzi. Ta kromě klasického cédéčka se "Stiff Upper Lip" na bonusovém disku přináší ničím výjimečnou písničku "Cyberspace", pět živých skladeb (pocházející ze stejného koncertu jako DVD "No Bull") a tři videoklipy k singlům z aktuální desky.

Nejcennějšími kousky jsou asi ony videoklipy k singlům "Stiff Upper Lip", "Safe In New York City" a "Satellite Blues". Živé skladby mám až příliš zapsané i ve vizuální podobě, takže nemůžu dost dobře posoudit jejich dlouhodobější poslouchatelnost, ale kapele to samozřejmě jako asi vždy šlape skvěle. Jen ta téměř dvanáctiminutová verze "Let There Be Rock" je bez obrázků trošku dost nastavovaná, i když na koncertě určitě funguje.

Dvoucédéčková edice "Stiff Upper Lip" nepřináší nic moc nového, ale fanoušky kapely určitě potěší. Těm ostatním bude stačit si koupit "Back In Black" a budou mít AC/DC v kostce na jedné desce.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: AC/DC - Stiff Upper Lip (Tour Edition)
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 47:03 + 34:01
Skladby: CD1: Stiff Upper Lip, Meltdown, House Of Jazz, Hold Me Back, Safe In New York City, Can't Stand Still, Can't Stop Rock'n'Roll, Satellite Blues, Damned, Come And Get It, All Screwed Up, Give It Up
CD2: Cyberspace, Back In Black (Live), Hard As A Rock (Live), Ballbreaker (Live), Whole Lotta Rosie (Live), Let There Be Rock (Live), Stiff Upper Lip (Video), Safe In New York City (Video), Satellite Blues (Video)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY