R.I.P. Nahoře Pes

18.05.2011 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Těsně předtím, než měla dostat občanku, spáchala skupina Nahoře Pes sebevraždu. A protože jí zbylo několik napsaných a nevydaných písní, rozhodli se pánové (a dáma) svou předčasnou smrt oslavit vydáním poslední páté řadovky nazvané "Pozdní léto". Kdo chce, může tak vzpomínat na fajn kapelu.
5/10

Nahoře Pes - Pozdní léto

Skladby: Zboží, Národní třída, Pozdní léto, Pecky, Citrus, Linka důvěry, Smrtka, Nakynoun hevnsdór, Tady tě holky umilujou, Křidélko, Aleje
Vydáno: 29.1.2011
Celkový čas: 44:50
Vydavatel: OF Records
Nahoře Pes je, pro ty, co nikdy neměli tu čest, jednoduchý a příjemný bigbít. Kapela Ondřeje Fencla, člověka, který je dál aktivně propojen s uskupeními Schodiště, 5P Luboše Pospíšila, Hromosvod nebo Uširváč. A právě kvůli absolutnímu hudebnímu vytížení vůdčí osobnosti skupiny musel být ten nejméně perspektivní projekt rozpuštěn.

Nahoře Pes je příjemná muzika do hospody k pivu. Jednoduchý bigbít hraný sehraným ansámblem (skvělé bicí Páji Táboříkové) a často stejně jednoduché a povrchní texty, které je často lepší naplno nevnímat. Kapela neobjevuje Ameriku, Evropu ani Česko, prostě si hraje tu svou a příliš neřeší, co si o ní kdo myslí. Důležitá je zábava, vlastní uspokojení a radost ze hry, kterou rozhodně nejde upřít. Tu vnímáte nejen z live bonusů, ale i ze studiových kousků.

"Pozdní léto" završuje pětialbku kapely, kromě nových studiových věcí je doplněna třemi coververzemi, z nichž třeba "Tady tě holky umilujou", geniálně odzpívaná Pájou Táboříkovou (výborně zvládnutý výraz nadržené samice), je jasným vrcholem desky. Až si člověk uvědomuje, jak rád by podobnou partu slýchal na těch akcích, kde většinou ke konzumaci hrajou mizerný revivaly. Nahoře Pes by byl revivalem solidním.

Stáhněte si kompletní diskografii skupiny Nahoře Pes

Nahoře Pes sice již neexistují, ale i ze záhrobí se občas ozvou. Naposled to bylo v březnu, když se rozhodli nabídnout zdarma ke stažení svou kompletní diskografii. Všech pět alb najdete zde.

Když v lednu kapela ukončovala svou existenci v pražském Vagonu, uspořádala velkolepý mejdan a za účasti mnoha hostů předala svůj odkaz spřízněné královéhradecké Vyhoukané sowě. Za pár let na ně zřejmě zapomeneme, Sowa nepřestane houkat tak, jak jí zobák narostl. Výraznější stopu po sobě Nahoře Pes zanechat nestačili, podobných kapel je v Česku v každém okresním městě několik. Ale pobavili nejednoho návštěvníka svého koncertu, což není málo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY