shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar II - Top 7, 8.5.2011

Duety a skvělý Helenin výběr

Vydáno: 09.05.2011 00:09 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Česko Slovenská SuperStar se propracovala ke kolu duetů a vzhledem k tomu, že v pondělí díky divoké kartě nikdo nevypadl, měli jsme opět sedm soutěžících. Tématem nedělního klání byly duety a jedna sólová písnička z výběru Heleny Vondráčkové. A kupodivu to bylo ještě kvalitnější kolo než to rockové.

Live: Česko Slovenská SuperStar II

kolo: Top 7 - Duety & Výběr Heleny Vondráčkové
datum: 8. května 2011
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Předpokládám, že spousta lidí si myslelo, že vrcholem večera budou duety a písně z výběru Heleny Vondráčkové bude nutné nějak přežít. Jenže ona se ukázala ve třech písničkách jako výborná zpěvačka, ale především jako vizionářka. Většinu soutěžících donutila zazpívat něco jiného, než jsou zvyklí, a přitom se trefovala do černého.

První, kdo si zkusil písničky z výběru Heleny Vondráčkové, byla Alžběta Kolečkářová, které Zlatá slavice vybrala song ze svého repertoáru "A ty se ptáš, co já", což je poměrně těžká písnička především na táhlé tóny a výraz. Bětka - diblík mohla mít problém, hlavně s tím druhým. Nakonec bojovala kvůli onemocnění hlasivek s obojím. Ale naštěstí jen trošku. Uhlídala se především v neustálém uculování, které by bylo v tomto případě skoro až nepatřičné. Jinak se mi její výkon líbil, jako by ji tahle písnička konečně ukázala v jiném světle.

"You Can't Hurry Love", kterou Helena Vondráčková podsunula Petrovi Ševčíkovi, je jedna z mých velmi oblíbených písniček ať už v originále, nebo od Phila Collinse, případně od Dixie Chicks. U verze Petra Ševčíka jsem proto doslova trpěl jak kůň. Frázování otřesné, zpěv katastrofální - ne že by byl mimo, ale ukázal v ní, jak příšerně úzký hlas má. Jeho projev byl navíc natolik strojený, že to bylo ultranudné.

Bůh žehnej Heleně Vondráčkové. Je první, kdo donutil Michala Šepse zpívat normálně a on to, světe, div se, umí. Kdo by to byl řekl, že právě "Obchodník s deštěm"od Kryštofu ho nepustí do reggae a donutí ho zůstat u jiného stylu. Konečně předvedl, že se porota tehdy úplně nezbláznila a že má ve finále své místo. Líbilo se mi jak frázování, tak i dikce a kupodivu i barva hlasu.

Podobně jako v případě Michala Šepse se Helena trefila do noty Lukášovi Adamcovi, kterému vybrala "It's Not Unusual" od Toma Jonese. Opět ho ukázala v jiném světle, v jiném stylu, jako výrazného showmana a energetičtějšího než kdykoli předtím. Lukáš je nejlepší zpěvák v soutěži a po téhle písničce, mohu v klidu prohlásit, že nechal zapomenout na Martina Chodúra.

Kde to Heleně Vondráčkové trošku zaskřípalo, pak to bylo u Gabriely Gunčíkové. "Lásko má, já stůňu". Gábina je prostě rockerka a v této písničce se nedokázala udržet na uzdě. Snad všichni ji vyčítali, že jí chyběla něžnost, a bohužel se s tím nedá dělat nic jiného než souhlasit. Je jen otázkou, zda je to dobře, či špatně. Přílišná univerzálnost taky nemusí být zcela žádoucí.

Zpočátku to vypadalo, že v případě Martina Kurce Helena Vondráčková s "Wake Me Up Before You Go Go" totálně přestřelila a ono kupodivu ne. Byla to první energická a rychlá skladba, ve které se Martin chytil a hlavně ji ufrázoval. Sice měl ke konci problém ji udýchat, ale poprvé mi to až tak nevadilo. Mělo to šťávu i náboj, což obvykle nejsou slova, která spojujeme s Martinem Kurcem.

Posledním, kdo schytal výběr Heleny Vondráčkové byl Martin Harich a hodně mě překvapilo, že neznal " A Hard Day's Night" The Beatles. Ne, že by musel znát všechno, ale tuhle by měl, už kvůli filmu. Nicméně zpět ke zpívání. Musím říct, že jeho podání se mi moc nelíbilo. Brouky mám rád v klasické úpravě a Martinovo přezpívávání mi v nich vysloveně vadilo, včetně onoho převalování slabik. Zrovna tahle písnička patří k těm přímočařejším a Martin ji úplně zbytečně zkomplikoval a "přikrášlil" ji ještě různými kudrlinkami. Brr. Ale na druhou stranu to byla snad jediná věc, kterou bych vytkl. Zbytek, včetně pódiového provedení, byl opět velmi dobrý.

Poté už došlo na duety. Tím prvním byl "Cose della vita" Erose Ramazzottiho a Tiny Turner respektive Gabriely Gunčíkové a Lukáše Adamce, který se tak musel poprat s italštinou. Jestli nikdy předtím italsky nemluvil, pak to byl skvělý výkon. Sice jí chyběla určitá lehkost, ale i tak - klobouk dolů. Navíc tuhle písničku i výborně odzpíval. Za to Gabriela nebyla zcela stoprocentní. Hlavně tedy ve slokách, kde působila hodně zataženě. Škoda. Nicméně ve chvíli, kdy se do toho opřeli dohromady, mělo to sílu i náboj.

Lichý počet účastníků zapříčinil to, že, jeden z "duetů" zpívalo trio. Pánové Kurc, Harich a Ševčík si střihli "All For Love" Bryana Adamse, Stinga a Roda Stewarta. Nejlepší z nich byl jednoznačně Kurc, který se asi nejvíce snažil doplňovat s ostatními, což byl naprostý opak Petra Ševčíka, který si nějak neuvědomil, že má zpívat se zbytkem a naopak zpíval proti nim, jako by se je snažil přezpívat. Martin Harich pak působil jako příjemné zpestření. Ve výsledku jejich spolupráce ale nevyzněla nikterak špatně.

Poslední dvojicí v SuperStar byla Alžběta Kolečkářová a Michal Šeps s "I Got You Babe" Sonnyho & Cher. Bětka bohužel nesrovnala Michala do latě, jak se to povedlo předtím "Obchodníkovi s deštěm", a opět jsme museli poslouchat ten nepříjemný pilovitý chraplák, který nemá se zpěvem nic společného. Bětka jej trošku sice trošku zjemnila, ale zcela přebít ho nemohla. Stačí si poslechnout verzi UB40 s Chrissie Hynde a hned zjistíte, jak by to mohlo znít i při zachování oblíbeného Michalova stylu. Takhle to vyznělo spíš jako promarněná příležitost.

Musím se přiznat, že až na Petra Ševčíka, který neměl vůbec svůj den, patřilo toto kolo k těm nejlepším v SuperStar. Není proto divu, že mám-li někoho jmenovat na vyřazení, pak je to právě Petr Ševčík. S druhým jménem mám už ale trošku problém. Nicméně, i když mi tentokrát Michal Šeps ukázal, že umí zpívat, vzhledem k předchozím kolům a horšímu duetu budu jmenovat právě jeho. Naopak nejlepším byl tentokrát jednoznačně Lukáš Adamec.

Jak to viděl Honza Průša

Škoda že produkce SuperStar nemá koule pozvat do SuperStar nějaké skutečné moderní a dnešní osobnosti česko-slovenské scény. Po Ivetě Bartošové je Helena Vondráčková další vykopávkou a nepochybuju, že pro některé mladé posluchače je podobně sexy a známá jako The Beatles pro Martina Haricha.

Alžběta Kolečkářová dnes podle mě podala svůj nejhorší výkon v SuperStar. Ten pokus o jemnost v prvním refrénu byl šílený úlet, a i když se pak už Bětka do skladby obula pořádně, kvůli tomuto šrámu to celé vyznělo hrozně rozpačitě. "You Can't Hurry Love", sice není má oblíbená skladba, ale i tak jsem trpěl, jak jí Petr Ševčík dal na frak. Mám vždycky pocit, že se ten člověk strašně svědomitě celý týden připravuje, hodně moc chce, poctivě dře, a pak zazpívá a ono to tam není. A opakem je Michal Šeps. Ten zas jako by celý týden nic nedělal, v pohodě se flákal, přišel a bylo to tam a nevadí ani fakt, že kromě závěrečného padam padam padam padam wow tam nedal moc ze sebe. Lukáš Adamec je čím dál větší suverén a neuvěřitelně roste. Přirozený na pódiu, dobře zpívá, charismatický. A Tom Jones mu sedl znamenitě. O poznání míň se dařilo Gábině Gunčíkové, které Helena Vondráčková vybrala zlomyslně nerockovou baladu. Takže to dopadlo tak, jak už všichni shodně okomentovali. Martinovi Kurcovi se povedlo asi to nejhorší, co jde, nebylo to ani dobré ani špatné. Nevýrazné, nezajímavé, a i když souhlasím, s Tomášem že se v rychlé skladbě překvapivě netrápil, stejně to byl dnes jeden ze slabších výkonů. Dalším slabším výkonem byl jeho jmenovec Martin Harich, kterému už vše kolem prznění The Beatles vytkl Tomáš. Ještě že pak přišly duety.

Hned ten první Lukáše Adamce a Gábiny Gunčíkové byl fantastický! Nikdy by mě nenapadlo, že o té příšerné skladbě "Cose della vita" budu někdy psát, že to bylo snad to nejlepší, co jsem v SuperStar letos viděl. Jiskřilo to, dohromady to oběma zpěvákům sedlo, vše fungovalo, jak mělo. Úchvatné, silné. Klobouk dolů. Pak přišlo trio muťásek sestavené z pánů Ševčík, Harich a Kurc. Tady bych podepsal vše, co napsal Tomáš, kromě jeho poslední věty. V té nahraďte nevyzněla nikterak za vyzněla docela. Večer zakončil druhý fantastický duet. Alžběta Kolečkářová a Michal Šeps. Emo jak kráva. Přirozené, oba do toho dali vše a... žili šťastně až do smrti.

Příště nechť vypadne libovolná dvojice z tria muťásek, tedy z pánů Petr Ševčík, Martin Kurc nebo Martin Harich. A pak s Elánem do Lucie.


NÁZORY
  • v celku souhlasím (Tyrl, 09.05.2011 13:42) Reagovat

    ( jen Ševčík se mi tentokrát nezdál TAK děsný ), ale jeden dotaz na autory si neodpustím : proč by se měla královna z Noci na Karlštejně nutně zpívat něžně ? Jen proto, že jsme na to několik desítek let zvyklí ? Já jsem ochoten přijmout, že královny jsou dnes prostě jiné, i v pohádkách - a zvolené pojetí mi přišlo vhodnější, než se stylizovat do něžné 17-leté Barbíny, kterou GG nikdy ( doufám ! ) nebude. Zpěvačka prostě zůstala i v této skladbě "proti srsti" svá, od prvních taktů poznatelná. Nějaké chybky v technice se vyčítat asi dají, ale proč celkovou náladu, kterou tomu dala ?

    • Re: v celku souhlasím (Fanfán, 09.05.2011 18:32) Reagovat

      Proč by se měla královna nutně zpívat něžně? Třeba protože text to vyžaduje... Jinak tuto písničku mám rád mj. pro výrazný rozdíl mezi slokami a refrénem, který GG prakticky smazala. Oboje jsou věci které můžou být i v rocku/rockové baladě, ale GG je jednoduše přejela jak buldozer.

      • Re: v celku souhlasím (Tyrl, 09.05.2011 21:35) Reagovat

        Souhlasím, že z plné verze skladby by se takhle vybruslit nedalo. Pokud máš výrazně rád verzi HV, je jasné, že tohle pod fousy nešlo :)

  • Chlapi lepší ženských (Heavy Horse, 09.05.2011 18:53) Reagovat

    Dávno jsem si přál slyšet Lukáše Adamce s nějakým TJonesem a teta Helena mi to splnila, díky. Lukášovi sice jaksi nezněl subwoofer v břiše, ale stejně bylo cítit, že tahle muzika by mu šla. Prostě další alfa samec na svém místě. Moc dobré a pořád roste, to máte pánové recht.
    Šepsův návrat z jamajské pařby na domácí hlínu je nakonec možná největším zjevením letošního ročníku: nejenže má i normální použitelný hlasový registr a v pohodě intonuje, on i bez chroptění a rastafrázování bezpečně hopsá po rytmickém vzorci. Na rozdíl od Tomáše jsem si pustil na Tubě originální S+C praverzi z roku 65 a byl jsem skoro nadšen tou blízkostí atmosféry, ta děcka byla prostě autentická (ale vůbec ne starožitná) a Michalovi to navíc znělo přiměřeněji (míň submisivně) než Sonnymu. Ano, Adamec+Gunčíková dali nejlepší vystoupení večera, bez pochyby. Ale měřeno čistě emocemi byla větší pecka Kolečkářová+Šeps, naprostý souhlas s Honzou.
    Zato Harich naopak nepřinesl autentického nic, jen poprockově a coolově ošmudlal po povrchu písničku, která má smrdět liverpoolskou dokařskou pěstí, pivem, rvačkou a láskou z předměstí. Utěšit ho trochu může, že na Beatles si vylámal za skoro 50 let zuby kdekdo. Co vypadá jednoduše, může být kláda k neunesení.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Helena Vondráčková - Jsem docela pilná holka (23.08.2022 16:00)
- Recenze: Helena Vondráčková věří, že "Nejkrásnější na světě je láska". Nová kompilace tomuto tvrzení napomáhá (07.07.2022 17:40)
- Helena Vondráčková vydává kompilaci "Nejkrásnější na světě je láska" s novým singlem i raritními nahrávkami (27.06.2022 17:51)
- Recenze: Helena Vondráčková vzpomíná na album "Vánoce s Helenou" povedenou reedicí (24.12.2021 09:00)
- Deska "Vánoce s Helenou" Heleny Vondráčkové vychází po čtvrtstoletí v rozšířené reedici (27.11.2021 19:12)
- Po půlstoletí vychází v reedici na CD i vinylu debut Heleny Vondráčkové (03.11.2021 15:53)
- Nové desky 35/2020 - od Hurts přes Lang Langa po Stryper (09.09.2020 08:00)
- Helena Vondráčková je na nové desce "Tvrdohlavá" (04.09.2020 13:09)
- Do obchodů míří komplet písní Heleny Vondráčkové z muzikálu "Kvítek mandragory" (12.03.2019 18:17)
- Nové desky 3/2018 - od Fall Out Boy přes Glena Hansarda po Mandrage (23.01.2018 08:15)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu