shop.musicserver.cz
Lenka, NiceLand, Lucerna Music Bar, Praha, 3.5.2011

Vítej doma, Lenko!

Vydáno: 05.05.2011 03:25 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Lenka, Australanka s českými kořeny, si v úterý večer "odbyla" svoje první koncertní představení u nás. Byl to takový malý, úplně malinkatý koncert, který se ovšem velmi rychle proměnil v takovou větší rodinnou párty, během níž se z Lenky stala o trošku více Češka, než byla doposud.

Live: Lenka

support: NiceLand
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 3. května 2011
setlist: Two, Roll With A Punches, Don't Let Me Fall, Here To Stay, Heart Skips A Beat, Trouble Is A Friend, You Will Be Mine, Everything At Once, Everything's OK, Dangerous And Sweet, We Will Not Grow Old
Přídavky: Sad Song, The Show, Knock Knock
Fotogalerie

Lenka, Lucerna Music Bar, Praha, 3.5.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Když jsem dorazil do Lucerna Music Baru, tak jsem se, mírně řečeno, zhrozil - balkóny uzavřené a před pódiem, kde už pomalu začínal NiceLand, byl jen malý hlouček lidí. Nějak jsem nemohl pochopit, a nechápu to doteď, že ve světě relativně populární zpěvačka, která dokázala dostat písničku i do Billboardu, dokáže přitáhnout tak malý počet lidí. Při ceně lístku dvě stě korun. Navíc když je tam onen faktor, že je z malé části "naše". Přitom ten, kdo třeba jen zvažoval, že by šel, a nakonec tak neučinil, může hodně litovat.

Bohužel nejvíce byl poměrně malou návštěvou poznamenán předskokan NiceLand, který hrál tak pro padesátku, možná stovku lidí. Nehrál tentokrát s kapelou, ale pouze sám s kytarou a nutno podotknout, že nebyl úplně tou nejvhodnější volbou. Jako předskokan Lenky by se hodila spíše taková Debbi než poměrně melancholický NiceLand, který si toho byl vědom a nezapomněl to několikrát zmínit. Sám se dle svých slov snažil zařazovat ty nejveselejší písničky ze svého repertoáru, ale když on moc takových nemá. Nicméně i tak bylo jeho mini vystoupení příjemným prologem koncertu Lenky.

Lenka, Lucerna Music Bar, Praha, 3.5.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Naštěstí, ve chvíli kdy začínala, už byl prostor před pódiem o něco málo plnější, ačkoli o nějakém mačkání se se mluvit nedá. Přesto těm, kteří dorazili na koncert, skládám hlubokou poklonu. Společně s Lenkou na pódium přišla její čtyřčlenná americká kapela ve složení bubeník, basák, kytarista a klávesista, sama zpěvačka si stoupla také ke klávesám a ozvaly se první tóny titulní písně jejího druhého alba "Two". Lepší začátek snad ani nemohla zvolit. Svižná skladba takřka v mžiku rozehřála publikum do provozní teploty. A poté už stačilo sázet jeden song za druhým a získávat si dál a dál, kousek po kousku, každého v publiku.

Ačkoli málokdo z přítomných znal novou desku, Lenka vsadila právě na ni a odehrála ji prakticky celou. Z debutu zařadila jen pár věcí a udělala moc dobře. "Two" je totiž o poznání živější a díky elektronickým beatům i tanečnější, což se na koncertě snad ještě násobilo. Tahle mladá Australanka navíc spadá do oné skupiny interpretů, u nichž platí, že koncertní podoba jejich písniček je ještě o řád lepší než na studiových nahrávkách. Snad všechny songy, které v úterý zahrála, byly naživo výraznější. Ať už to způsobily průrazné bicí jako třeba v "You Will Be Mine", nebo rychlejší tempo "My Heart Skips A Beat", vždy něco navíc přidala i Lenka sama.

Lenka, Lucerna Music Bar, Praha, 3.5.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Na deskách působí mírně ztřeštěně a věřte tomu, že je taková i ve skutečnosti. Nikoli nepříjemně, ale úplně naopak a přirozeně. Když se na ni koukáte, jak tuhle svoji vlastnost kombinuje s výborným zpěvem, chytlavými melodiemi, muzikálností i třeba hraním na klávesy či malý keytar, což je ten samý nástroj, který má občas na krku Michal David, dokonale si vás získá, stejně tak jako si získala kompletní osazenstvo v Lucerna Music Baru. Do samotného zpívání navíc zapojuje řadu výrazových prostředků, které se jen stěží popisují. Za chvíli zjistíte, že tancujete, potleskáváte do rytmu, leckdy i lehce arytmicky, nebo si jen společně s ní zpíváte. Věřte, nebo ne, ale během hodinky se stanete jejím fanouškem.

Lenka, Lucerna Music Bar, Praha, 3.5.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Proč během hodinky? Protože zhruba tak dlouho koncert trval. Přestože jsem zvyklý na delší stopáže, neměl jsem pocit, že bych byl o něco ochuzený. Zahrála vše podstatné, mělo to příjemný spád a i v koncertním podání byla její hudba neskutečně optimistická a místy i mírně zasněná. Z pódia přímo sálala pozitivní energie, a co bylo úžasné, že to samé fungovalo i naopak. Zajímavá byla i její komunikace s publikem mezi písničkami. Většina se odehrávala v angličtině, nicméně občas Lenka zavítala i do češtiny a bylo znát, že ji nemá pouze naučenou. Spíš to bylo něco jako - něco málo umím, a když si zrovna vzpomenu, tak to ráda použiju. V tomhle ohledu si nejvíc získala publikum ve chvíli, kdy vzpomínala, jaká slova se učila v dětství. "Slon, opice, opilé opice, proč? a protože!" rozesmály snad i přítomné novináře. Atmosféra gradovala neuvěřitelným způsobem až do takové míry, že i poloprázdný Lucerna Music Bar nakonec bouřil, jako by byl plný. Ostře to kontrastovalo s koncerty těch největších hvězd, kam obyčejně lidi přijdou, sednou si a jako by si řekli :"Dal jsem za tenhle koncert velký prachy, tak teď ukaž, co umíš, a bav mě".

Lenka, Lucerna Music Bar, Praha, 3.5.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Na dokreslení snad jen situace ze závěru celého koncertu. Vrcholem a poslední písničkou měl být její největší hit "The Show". V něm si publikum i trošku zanotovalo závěrečnou frázi "I want my money back" a po ní se už všichni rozloučili, odebrali se do zákulisí, rozsvítilo se u baru a začala hrát reprodukovaná hudba. Nicméně fandové byli neoblomní a vyvoláváním Lenky si doslova vynutili ještě jeden přídavek v podobě "Knock Knock". Marně pátrám v paměti, kdy a zda vůbec se mi stalo, aby si i přes rozsvícená světla a už hrající hudbu lidi někoho vyvolali zpět. Jí samotné se to stalo prý poprvé.

Lenka ještě na konci koncertu stačila slíbit, že se určitě vrátí, a já věřím, že svůj slib dodrží. Už třeba kvůli její reakci na Twitteru: "Um, the Prague audience we just had was THE BEST AUDIENCE EVER! Thanks for making my dreams come true." Jen doufám, že příště jí Česká republika ukáže, jak vypadá plný dům. Tahle Australanka si to zaslouží ne proto, že má české kořeny, ale proto, že je naživo jednoduše fantastická.

NÁZORY
  • uzasny zazitek (Lucifrid, 05.05.2011 12:55) Reagovat

    S clankem souhlasim :) Cekala jsem, ze to bude super, ale ne tak super! Nejdriv jsem byla zklamana, ze bude hrat jen hodinu, ale ono se to kratke nezdalo, vubec. Zadny song mi tam nechybel a opravdu to na koncerte vyznelo lepe nez na CD. Lenka je desne roztomila a zivelna, bezprostredni a ja nevim co jeste vsechno :) Opile opice byly super zaver koncertu s dvema pridavky jeste lepsi :) To, ze automaticky podepisovala CD (a listky) bylo taky moc fajn, zvlast kdyz dala osobni venovani a trochu s vami pokecala. Cena CD taky dobra (250 kc), za to si je lidi opravdu koupi, ne jako necele 5kilo na jinych koncertech. Kolik tam nakonec bylo lidi nevim, ale opravdu malo a to ze nebyla tlacenka bylo moc fajn. Koncert jsem si skvele uzila a zaradila ho do mych Top 5 :)

  • Pěknej report, díky! (andymc, 06.05.2011 11:08) Reagovat

    Docela mě mrzí, že jsem nešel. Zato Dipla jsem si o den později ujít nenechal - a taky úplně geniální akce. Vůbec mi připadá, že poslední dobou se v Praze dějou samý super akce a člověk pomalu neví, na co by šel dřív :) Velkej respekt všem promotérům, kteří sem takovýhle jména vozej!

  • Spokojenost (loveit9511, 06.05.2011 15:12) Reagovat

    Tento článek mi mluví z duše. Večer jsem si nádherně užila, předkapela mě oslovila, byl to takový pomalejší rozjezd. Když to tak shrnu, sice když jsem odcházela, připadalo mi to krátké, ale teď se shodnu na tom, že to stačilo. Chtěla jsem autogram, ale přišlo mi, že se k něčemu neschyluje, tak jsem odešla, ale jak tu čtu, asi moc brzo ... to mě mrzí :(. Nicméně doufám, že to tady nebyl její poslední koncert a na další určitě ráda půjdu :).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Placebo po deseti letech opět v Brně v obrazech (27.06.2017 08:21)
- Rituály stvrdili svou hudební pouť deskou a chystají koncerty (08.04.2016 17:48)
- Projekt D.I.O. poodhaluje zákoutí české scény a křtí novou kompilaci (01.12.2014 13:44)
- Primal Scream v Praze předskočí NiceLand (14.11.2013 17:28)
- Video: Lenka - Nothing Here But Love (27.06.2013 12:11)
- Lenka potěší v červnu novým albem "Shadows" (16.05.2013 09:13)
- Taylor Swift již podruhé v čele rádiové hitparády (28.03.2013 09:55)
- David Bowie to dotáhl až na vrchol českého prodejního žebříčku (20.03.2013 18:58)
- Lenka s Kryštofem jsou nesesaditelní (12.03.2013 22:29)
- Kryštof s Lenkou jsou počtvrté spolu v čele domácích žebříčků (06.03.2013 14:02)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu