shop.musicserver.cz

I obětem Michaela Jacksona nakonec vybují chmýří

Vydáno: 20.04.2011 12:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Když jím guláš, zahýbám snad svíčkové? Zobou snad myšky pouze orlové? Sámere, víš že až o tři stupně je teplejší brunety vagína? Proč není žádná žena Viktorka Kožená? Takové i další otázky si pokládají Čokovoko na svém druhém albu a prvním regulérním CD "Hudba".

7/10

Čokovoko - Hudba

Vydáno: 1.4.2011
Celkový čas: 41:34

Skladby: Intro, Sebevražda, Monogamie, Štěstí, Brno, Perioda, Dredař, Sláva, Autostimulace, Dresing, Dědovo desatero, Třídní sraz, Etapy v životě ženy

Vydavatel: Mamka records

Čokovoko buď berete, nebo vám jsou odporné. Těžko něco mezi tím. Brněnská dívčí dvojice právě vydala své první regulérní (fyzické) album a pokračuje v rozbíjení stereotypů, šokujících textech a naivním projevu, který vás absolutně odzbrojí. Nedokonalost povyšují na nejvyšší ctnost, nebojí se ani se neštítí žádného tématu. Jejich album "Hudba" rozhodně není o hudbě, ale to od nich dnes už nikdo nemůže čekat. Zuzana a Adéla ale nastavují zrcadlo drsným hiphopperům, maloměšťákům i konzumní společnosti.

Moralisté budou Čokovoko odsuzovat za jejich drsné a hrubé texty. Pokud ale přidáte dostatečnou dávku nadhledu (uznávám, že pro někoho může být těžké ho tolik najít), pochopíte, že brutalita, která se v textech nachází, není bezúčelná, používaná na efekt. Zuzana a Adéla se snaží rozbourat stereotypy všemi dostupnými prostředky. Ten básnický underground, který v jednom verši plivne na Michaela Jacksona a v následujícím krutě glosuje Rwandskou realitu dětí bez rukou, odráží současnou společnost, dělá si legraci z všech těch klišé namakaných a prázdných hiphopperů se zlatými řetězy na krku.

Čokovoko, to jsou tedy hlavně texty a hudba je tu až druhořadá. Ať už jde o samply brněnské legendy Synkopy 61 (třeba "Bytost podivná"), hrůzy toho nejprimitivnějšího discopopu 80. let, nebo alternativně znějící orientální rytmy, vždy se jedná jen o zasazení textu do správného kontextu a nálady. Naivita textová si podává ruku s naivitou hudební a opět tu potřebujete další zásobu nadhledu. Člověk zvyklý na virtuózní a dokonale hudebně propracované nahrávky klidně může při poslechu kapely i zvracet (to je metafora).

Čokovoko

Kapela vznikla v roce 2006 a dle vlastních slov je "nejsyrovější a nejznámější z hudebně nenadaných kapel v Brně". O dva roky později umístily Adéla a Zuzana na svůj web první album "Best Of" volně ke stažení. Z dvojice se stává kultovní fenomén s image postavenou na jednoduchých a bezprostředních holkách s oblečky ze sekáče. Fyzické CD "Hudba" vychází v roce 2011, o hudební složku a produkci se postaral Tomáš Kelar, někdejší člen anglických The Mountaineers.

Přesto jsou Čokovoko výrazným oživením naší hudební scény. Na stejnou vlnu se s nimi nejlépe naladí lidé stejné generace, dnešní třicátníci, a to díky podobným prožitým zkušenostem a reáliím stejné prožité doby. A tak třeba "Dresingu" těžko může rozumět ten, kdo kdysi nesledoval seriál "Beverly Hills 90210".

A i když je životnost "Hudby" jen velmi krátká (sám jsem zvědav, zda se k desce budu významněji vracet) a koncept dvou brutálně upřímných a naivních hubatých holek těžko vydrží déle - už teď se zdá, že je těžké se nějakým směrem vyvíjet a ještě těžší nastavovat tuto nezvykle chutnající kaši na hypotetických dalších nahrávkách -, tomuto albu to nevadí. Originalita se počítá a fakt, že deska vyšla regulérním způsobem, je vskutku povznášející.

NÁZORY
  • hlavně to nebrat vážně (TOmas, 20.04.2011 15:03) Reagovat

    Nejvíc jsem se smál při nektěrých diskuzních reakcích na minulé album, ty vážně recenze, hovořící o tom, kam až dospěla populární hudba, jak tohle je na úrovni Michala Davida apod. Já osobně si myslím, že Čokovoko strčili se svou recesí 90 procent hip-hopovejch kapel do kapsy. Všichni ti Rytmusové, James Cole, Supercroo, v jejich textech nenajdete nic, jen ego a beefování ostatních. Přitom mám pocit, že i v tom beefu by je tyhle holky dostaly na kolena, protože tak vtipné zápychy jako: "Večer vypadá jak Metallica po turné" nebo "Zaplať mi soudní výlohy a budeš mít abonmá do mý dělohy"
    jsem od oněch slovutných mistrů rapu nikdy neslyšel. Já si naopak myslím, že holky můžou dál vydávat alba a jejich styl je životnější než celý ten Macho hip-hop. Podívejte se jak znějí třeba PSH na svém posledním albu vyčerpaně, prostě rapovat o tom , že rapuju, a o naší crew ,to se dá jednu, dvě desky, ale pak už to nudí. Holky samozřejmě mají témata, která se poněkud opakují, ale nebojí se přijít s něčím novým: Čundrácká, nebo děda reflektující svůj život , takže pokud budou mít holky dál nápady, tak mě to bude rozhodně bavit víc, než celá ta slavná hoperská scéna. Navíc, hudební podklad je dost variabilní a ty samply starejch válů mě fakt baví (viz Monogamie, už týden si zpívám: Já chci děvče stálý!)

    • Re: hlavně to nebrat vážně (ian69, 26.04.2011 15:33) Reagovat

      Srovnávat Rytmuse s Colem jako macho hip hop? To do věci asi moc nevidíš... Nejhorší je, když se nějaké recese chytí "intelektuálové" a začnou svoje kázání na téma hip hop.

  • jo (bgt, 21.04.2011 08:30) Reagovat

    Videl bych to podobne jako TOmas. Je to chytre a vtipne. O cem to dnes muzeme rict ?
    BTW zajimalo by me, jestli jsou holky vdane...Mit za zenu raperku z Čokovoko - to chce mit asi fakt koule :)

    • Re: jo (J., 21.04.2011 11:16) Reagovat

      Pokud vím, tak minimálně jedna vdaná je - četl jsem to v jednom rozhovoru. Jinak naprostý souhlas - pro mě je to jedna z nejvtipnějších domácích "kapel" a testuju si na nich schopnost nadhledu u svých známých.
      Můj oblíbený verš je mimochodem "umřeli mi rodiče / komunisti přišli o dva hlasy / do piče"

      • Re: jo (Student, 08.05.2011 22:25) Reagovat

        "pro mě je to jedna z nejvtipnějších domácích "kapel"" - tak pokud vy na tom testujete úroveň nadhledu, tak já jsem právě otestoval, že máte nulový rozhled v domácích "vtipných" kapelách...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Československý beat-festival proběhne potřetí a naposledy (09.10.2022 12:25)
- Nové desky 27/2021 - od Marpa přes The Wallflowers po Toma Odella (13.07.2021 08:00)
- Zaprášenosti: Zaprášenosti: Synkopy - Sluneční hodiny (11.07.2021 09:00)
- Video: Čilichili Crew - Lick Ma Scanna (18.02.2013 14:23)
- Fotogalerie: Páteční barvy Ostravy ve fotografiích (14.07.2012 13:23)
- Letošní Colours Of Ostrava brzy odstartují! V programu najdou návštěvníci vše od koncertů až po výjezd na vysokou pec (10.07.2012 08:58)
- Doprovodný program na Colours Of Ostrava nabídne například premiéru Bombarďáka (05.07.2012 16:52)
- The Flaming Lips se pokoušejí pokořit světový rekord (27.06.2012 22:25)
- Přípravy Colours Of Ostrava a nového areálu vrcholí (23.06.2012 12:05)
- Red Bull Tourbus doveze na festivaly desítky kapel (01.06.2012 13:26)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu