shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Wasting Light" Foo Fighters

Makrorecenze "Wasting Light" Foo Fighters

Vydáno: 28.04.2011 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Abba a Bee Gees prý byli Daveu Grohlovi inspirací k aranžérským formám při komponování nového alba jeho Foo Fighters. Někteří to na "Wasting Light" slyší, někteří ne. Jak se k desce, hlásající i návrat ke kořenům, postavila pětka našich redaktorů? Kladně, velmi kladně. Však čtěte sami v naší makrorecenzi.

Foo Fighters - Wasting Light
© facebook interpreta
Pojďme chvíli pokračovat v hraní hry na hledání toho, čeho bude rok 2011 rokem. Nedávno jsme tipovali, že to bude rok comebacků. A teď můžeme přihodit i rok zvukových návratů ke kořenům. To naplní třeba Foo Fighters. O jejich nejnovějším albu "Wasting Light" totiž Honza Průša v hlavní recenzi napsal, že je nirvanovitá. Nemyslel to ovšem zle. Ostatně nirvanovitý Butch Vig v roli producenta není žádný béčko. "Silná deska, kterou si nejvíc užijete vcelku. Nemá smysl vybírat jednotlivé singly. Skladby do sebe fantasticky zapadají a vytvářejí jednolitý výrazný pocit. Máte o čem přemýšlet a těžko to dostanete z hlavy," doplnil ještě a udělil osmičku. Tu jako hozenou rukavici pětka našich redaktorů zvedla a omotala (až na jednu výjimku) těsně kolem ní své známky. Dave Grohl tak může být spokojen, odchází se čtyřiaosmdesáti procenty.


Jakub Malar - Foo Fighters v nejlepší formě! (10/10)
Vztah ke kapele: Od momentu, kdy mě na MTV absolutně pohltila skladba a video k "Learn To Fly", se počítám za fanouška kapely.

Deset důvodů proč je nahrávka "Wasting Light" rockovou událostí roku:
1. Album nemá slabé místo, skoro každá skladba by mohla vyjít jako singl (pryč jsou blbosti typu "Ballad Of The Beaconsfield Miners" z předchozí desky "Echoes, Silence, Patience & Grace").
2. Dokazuje že i analogově a ještě k tomu v garáži se dá natočit pořádně našlapané album, na což navazuje důvod číslo...
3. "Wasting Light" má úžasný zvuk a rozhodně stojí za to si ji poslechnout na kvalitních sluchátkách.
4. Dave Grohl patří k nejtalentovanějším muzikantům a i nadále je to nejsympatičtější osobnost na rockové scéně.
5. Bob Mould, bývalý frontman legendární kapely Hüsker Dü, ve skladbě "Dear Rosemary".
6. Sešlost tři bývalých členů Nirvany plus producenta alba "Nevermind" - Krist Novoselic si ve skladbě "I Should Have Known" zahrál na basu a akordeon; "Wasting Light" měl produkčně na starosti Butch Vig a do kapely se jako stálý člen během nahrávání vrátil po čtrnácti letech kytarista Pat Smear.
7. Úvodní "Bridge Burning" je úžasný otvírak.
8. Refrény - když už máte pocit, že posloucháte refrén, ukáže se, že to byl jen rozjezd ("Arlandria", "Walk").
9. Přestože všech předchozích šest nahrávek bylo podařených, tak na "Wasting Light" zní Foo Fighters nejlépe - je z nich cítit energie a nadšení jako nikdy před tím!
10. Potřebujete ještě nějaký další důvod???

Petr Bláha - Rockové impérium vrací úder (9/10)
Vztah ke kapele: Jediná dobrá rocková kapela, kterou jsem naučil poslouchat i vlastní sestru.

Zlí jazykové tvrdí, že v každé recenzi Foo Fighters musí zaznít alespoň dvakrát jméno jednoho zfetovaného sebevraha, takže aby bylo povinnosti učiněno za dost: Kurt Cobain, Kurt Cobain. Dave Grohl je v mých očích bezesporu nejvýraznější rockovou postavou posledních dvaceti let a s každou nahrávkou zraje jako víno. Tentokrát se pustil opět do vod garážových a nová deska je hodně syrová. Syrovost je zároveň tenkým ledem, protože vyšachoval megahity jako "Long Road To Ruin", které svou stupidní odrhovačkovitou chytlavostí a skvělým klipem udělaly skvělou službu. Jenže tady jsou jinačí pecky. "White Limo" nebo "Rope" spolehlivě obstojí v jakémkoliv testu času. A kromě nich i dalších devět songů, kterým nechybí drive, nápad i precizní zpracování. Jen mi to nepřijde jako záležitost na stadiony, tohle je klubový nářez. V malém uzavřeném prostoru by to byla bomba na bezpodmínečný plný počet, ale to je samozřejmě čirá utopie a to výsledný produkt trošku sráží.

Martin Wipplinger - Víc než sebevědomý rock po čtyřicítce (9/10)
Vztah ke kapele: Foo Fighters mě obcházeli mírným obloukem, až do "Wasting Light".

Foo Fighters
© zmemusic.com
Tak si říkám, jak skvělým tahem bylo nasazení "Rope" jako pilotního singlu. Poslechnete si ho několikrát a myslíte si, že dostáváte do podvědomí mantinely, ve kterých se bude zvuk celého alba nacházet. Měsíc nato se k vám díky benevolentnosti vydavatele zadarmo dostane zbytek a vy zjistíte, že kytarovka s jednoduchým, ale silným riffem a nebezpečně lákavým refrénem vás lehce ošálila. "Wasting Light" by se na vlně její energie mohla s klidným svědomím svézt, ona to ale nemá zapotřebí. Skládanka o jedenácti dílcích nutně potřebuje každý z nich, aby mohla působit jako kompaktní celek. Celek, který hraje na emoce a jehož ponurá atmosféra je prosvětlena několika výraznými záblesky jedinečných melodií. Říct, že první kvartál letošního roku nepřinesl lepší rock, možná není úplným doceněním "Wasting Light", víc ale už Foos dokázat nemohli. "Přejděte, prosím, na druhý chodník, pane Grohle. Dost bylo vzájemného míjení."

Kristina Bílá - Náklep od F do F (7/10)
Vztah ke kapele: Na zadek si z nich nesednu, ale "Wasting Light" to možná změní. Jsou mi nějakým záhadným způsobem nesmírně sympatičtí.

Ve své mp3 mám nastavené "shuffle". Mezi tím hudebním marastem, kterým můj přehrávač disponuje, mě vždy upoutal rozjezd jakési neznámé písně. Málokdy nepřepínám, ale teď? Skvělé riffy, vynikající zvuk a svižné tempo. "Co to je? Aha, noví Foo Fighters!" klepla jsem se do čela, jakmile mi uši naplnil charismatický zpěv Davea Grohla. Novinka "Wasting Light" dokázala upevnit pozici rockové legendy (a jakože se s poslední "ESPG" ta pověst lehce zakymácela). Skoro bych nevěřila, že kapela, jež má za sebou víc jak desetileté působení na scéně, dokáže znít tak svěže, mladě a ještě mít tolik sebeironie k tomu, aby natočila totálně "švihlý" videoklip. Bojovníci servírují jednu pecku za druhou - "Matter Of Time", "Back & Forth" či "White Limo", to je přece neuvěřitelný náklep, no ne? FF už vědí, co a jak, umějí se otáčet, tudíž jména Butche Viga a ex-člena Chrise Novoselica pro mě nejsou nijak velkým překvapením. Spolupracovat na albu s těmihle Američany by chtěl snad i prezident. Není hezké říci, jak je fajn, že Nirvana dopadla tak, jak dopadla. Následnému kolotoči to ale jedině pomohlo. Jinak by se Dave navždy schovával ve stínu slavného frontmana a nikdy by nedal dohromady Foo Fighters. Nikdy by nevznikla "Wasting Light" a ochudit rockovou scénu o něco takového by byl skutečně hřích.

Pavel Parikrupa - Plni energie (7/10)
Vztah ke kapele: Foo Fighters mám raději než Nirvanu.

Dvacet let po "Nevermind" je Dave Grohl plný energie. Se svými kumpány pořád třímá prapor tvrdého rocku a i na sedmém albu Foo Fighters najdeme výborné nabroušené skladby, jež rozhodně nepostrádají melodie (i když první půlka kolekce mi přijde našlapanější než ta druhá, kde jsou místy slabší okamžiky). Obdivuhodné, s jakou vervou a tahem na bránu kapela hraje chytlavé písně s úžasnými refrény - minimálně půlka alba je jako stvořená pro velké pódium před desítkami tisíc nadšených fanoušků. Na rozdíl od vyhlášení o inspiraci skupinou Abba tam spíše slyším Snow Patrol a Kings Of Leon. Rozhodně nejsem přesvědčený, že by "Wasting Light" bylo nejlepší deskou Foo Fighters - kdybych musel, zvolil bych "In Your Honor". Je to zkrátka standardně kvalitní album kapely, co dlouhodobě patří do první ligy, nemá problém vyprodávat velké koncerty po celém světě a srší energií na všechny strany. A to není málo.


Album: Foo Fighters - Wasting Light
Průměrné hodnocení: 8,4/10
Celkový čas: 47:52
Skladby: Bridge Burning, Rope, Dear Rosemary, White Limo, Arlandria, These Days, Back & Forth, A Matter Of Time, Miss The Misery, I Should Have Known, Walk

NÁZORY
  • *** (bogym, 28.04.2011 09:19) Reagovat

    Jakub Malar - Děkuji :-)

  • "Trošku" zaprudím ... :) (bulsara, 28.04.2011 13:33) Reagovat

    Na úvod kompliment pre pána Parikrupu. V poslednej dobe čo napíše - to má hlavu i pätu a navrch ochutené šmakujúcim vkusom ... Až mi je nepochopiteľná jedna stará "kontroverzia" s ním :), kedy som mal chuť nakopať ho (obrazne) do prdele :) ... Keď spomeniem titul Queen Rock Montreal snáď mu zabliká a spomenie si :) ...
    Takže aj tento jeho nástrel na WL album beriem ako to najtriezvejšie, čo sa tu vyššie prezentuje ...
    Už pár týždňov sledujem (aj tu) značnú eufóriu z nového plodu FF a možno je chyba na mojej strane, ale nechápem ... Muziku aktívne vnímám dlhšie než 1/3 storočia a možno práve to má na svedomí, že ma už málo čo dojme a nakopne "do kolien" ... S FF som začal až pred 9 rokmi. Fyzicky mám všetko od TCATS po IYH + 3 DVD ... Možno je to mojimi vyššími nárokmi, možno biedou dnešnej svetovej hudobnej scény (česť výnimkám), ale dať WL 9/10 alebo 8/10 nemôžem hodnotiť ináč, len ako všeobecnú infláciu čísiel (čo na druhej strane je tu na musicserver už roky bežná vec). Aký je WL album? Nadčasový? Progresívny? V rámci FF posun? Vývoj dopredu? Nadčasový ani omylom. Progresívny - detto. Posun u FF? V akom horizonte? 5 - 10 - 15 rokov? Vôbec nie. Dajte si tie tracky do mixéru s celou tvorbou FF minimálne od TCATS a potom si ich v tých pár hodinách zvuku identifikujte, či náhodou nesplývajú, a odpovedzte si, kde je ich novátorstvo, posun ... Ak by som mal zasadiť svoj subjektívny kontext, kam sa FF za takmer 15 rokov posunuli, nepoviem to výstižnejšie než číslami:
    TCATS - 4/5, TINLTL - 3,5/5, OBO - 4/5, IYH - 4-4,5/5, ESP&G - 3/5 a WL - 3,5/5 ... (v 5 stupňovej škále).
    WL je dobrá, ľahko nadpriemerná platňa s dvomi veľmi dobrými (á 4/5) kusmi I Should Have Known a White Limo. Nič viac ani menej. Žiaľ žiadny megalit ani tutovka na fazónu Best Of You či Everlong. Po toľkých rokoch existencie FF možno málo alebo zaplaťpánboh (?)... Ak dnes aj menej stačí k radosti, a tej nie je nikdy dosť, tak nech si ju "drvivá" väčšina užíva ... ja si musím ešte počkať :) Vieru v schopnosti FF som ešte nestratil ...


  • .. (S., 28.04.2011 17:24) Reagovat

    málo, moc málo..

  • tak (nototo, 29.04.2011 14:30) Reagovat

    Jakub Malar to vystihl velice dobře. Jen bych být jím trochu nastudoval pozadí vzniku skladby Ballad of the Beaconsfield Miners, jelikož jde o věc, kterou se nesluší hanit.
    Je to píseň složená na počest dvěma horníkům, kteří byli v roce 2006 zavaleni v dole v Beaconsfieldu na Tasmánii. Když se k nim podařilo prokopat zásobovací šachtu, jejich přáním byl kromě životních a hygienických potřeb taky hudební přehrávač. Jeden z horníků si výslovně řekl o album In Your Honor od Foo Fighters. Když se to skrze média dozvěděl Dave Grohl, nechal jim vzkázat, že u něj mají lístky na jakýkoliv koncert FF kdekoliv na světě a dvě vychlazené piva. Po koncertě v Sydney v říjnu 2006 se jeden z horníků s Grohlem sešel. Načež byla instrumentální skladba BotBM složena a umístěna na ESPG.
    Takže pokud chcete hledat mezi písněmi z ESPG blbosti, určitě nešahejte na Ballad of the Beaconsfiled Miners, ta má své opodstatnění.

    • Re: tak (Jakub Malar, 29.04.2011 17:19) Reagovat

      Ale proboha tohle všechno já vím (co za fanouška Foo Fighters bych to byl, ne?). Chápu to, ale klidně to mohli vydat jako free donwload, nebo jako bonus. Můj názor.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Video: Posledním lákadlem na novou řadovku Foo Fighters je desetiminutový opus "The Teacher" (31.05.2023 11:15)
- Novým bubeníkem Foo Fighters bude Josh Freese (23.05.2023 11:48)
- Audio: Foo Fighters se v "Under You" vyrovnávají se stále bolestivou ztrátou Taylora Hawkinse (19.05.2023 10:33)
- Audio: Foo Fighters jsou zpátky ve studiu. Z chystané, brutálně upřímné desky představili singl "Rescued" (20.04.2023 11:31)
- Foo Fighters pravděpodobně našli pro letní turné náhradu za Taylora Hawkinse (25.03.2023 09:52)
- Foo Fighters ohlásili první vystoupení od smrti Taylora Hawkinse (11.01.2023 13:47)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu