shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar II - Top 10, 17.4.2011

Top 10 v zajetí češtiny a slovenštiny

Vydáno: 18.04.2011 00:01 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Ve finále Česko Slovenské SuperStar zbylo posledních deset účastníků. Jejich úkol pro postup do nejlepší osmičky byl jasný - zazpívat česky nebo slovensky. Žádný jiný jazyk nebyl povolen. Pomineme-li úvodní vystoupení Ivety Bartošové, pak lze toto kolo prohlásit za jedno z těch nejpovedenějších.

Live: Česko Slovenská SuperStar II

kolo: Top 10 - Československé hity
datum: 17. duben 2011
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar, Incheba Arena, Praha, 17.4.2011
© Petr Klapper/NetReporters.org
Opravdu nechápu, co vedlo produkci Česko Slovenské SuperStar, aby pozvali do pořadu Ivetu Bartošovou. Na rozdíl od některých mých kolegů a priori tuto českou zpěvačku neodsuzuji a myslím si, že za svoji kariéru natočila několik velmi slušných alb, nicméně po sériích osobních problémů už snad každému musí připadat, jako by byla mimo realitu. Kapitolou samou pro sebe byla písnička "Víš lásko", kterou předvedla, a především to, jakým způsobem ji ztvárnila. Přece jen jí už není dvacet a není hvězda diskoték. Bylo by daleko méně trapné, kdyby ji zazpívala tak, jak před pětadvaceti lety vznikla.

Ještěže hned vzápětí přišla na řadu Alžběta Kolečkářová - jakási záruka kvality, ačkoli to tentokrát snad poprvé nebylo úplně stoprocentní. "eSeMeS" Lucie Bílé ji poprvé donutila zpívat česky a neznělo to až tak libozvučně a místy jí nebylo úplně dobře rozumět. Chyběl mi v ní i určitý nadhled, což je ale problém většiny předělávek české slavice. Přestože jinak Alžběta zpívala velmi dobře, právě tyhle nuance jsou po několika skvělých výkonech o to viditelnější.

Matej Piňák dostal od produkce podobně nelehký úkol jako Alžběta. Miro Žbirka je natolik výrazný performer, jehož styl je natolik unikátní, že jakákoli předělávka svádí k porovnávání s originálem a těžko dopadá lépe než rozpačitě. Matej v případě "22 dní" vydoloval maximum toho, co šlo. Přesto mi v ní chyběla celková lehkost, a zřejmě i kvůli jeho chrapláku byl výsledný dojem spíše upracovaný a přepjatý.

Česko Slovenská SuperStar, Incheba Arena, Praha, 17.4.2011
© Petr Klapper/NetReporters.org
Parodie na parodii, jinak ani nedokážu popsat "Já na to mám", tak jak ji předvedl Michal Šeps, což lze v podstatě vztáhnout na celé jeho působení v soutěži. Budu se opakovat. Chápu, že přináší velkou show a značný prvek oživení, ale proč se sakra nemohl přihlásit třeba do "Talentmánie"? Takhle celou soutěž degraduje podobným způsobem jako třeba Iveta Bartošová v roli předskokana.

Po Šepsovi byla velkým překvapením Celeste Buckingham. Velmi jsem se obával, jakým způsobem uzpívá "Nekráčaj predo mnou" Zuzky Smatanové a především jak ji ufrázuje. I přes drobné chybky tuhle kategorii zvládla velmi dobře, a co je podstatné, velmi jí slušela i slovenština. Byl to nejlepší výkon Celeste v soutěži a v kontrastu s předcházejícím vystoupením už mě přestává bavit porota, která jí neustále vytýká, že na to už nemá věk. Sakryš, a kdo ji vytáhl do semifinále?

Naprostá katastrofa přišla ruku v ruce s Martinem Kurcem. Dát mu "Trezor" Karla Gotta byl od produkce v lepším případě špatnej vtip, v tom horším snaha o jeho vyřazení. Martin se svým naturelem neměl šanci tuhle vypalovačku ani uzpívat ani udýchat. Celkově to bylo málo výrazné a navíc "Trezor" odhalil úzký Martinův rozsah. V tomto světle a náročnosti písničky mi přišlo hodně odvážné, ne-li hloupé, se ještě k tomu zdravit s fanynkama.

Bohužel Simona Fecková dojem příliš nevylepšila. V medailónku jsme mohli sledovat její boj se zánětem hlasivek a na podání "Modré" Jany Kirschner se to, bohužel, podepsalo. Chyby intonace především v refrénech bych jí snad i odpustil, co je ale daleko horší, chyběla tomu jakákoli, byť sebemenší, dávka citu. Ony trable ji mohly trošinku zlidštit, takže to byla vlastně výhoda, ale celkový dojem byl velmi odtažitý a to je problém, který by ji mohl ve výsledku stát místo v dalších kolech.

Česko Slovenská SuperStar, Incheba Arena, Praha, 17.4.2011
© Petr Klapper/NetReporters.org
Po Simoně Feckové přišly tři výborné výkony. Ten první měl na svědomí Martin Harich, který konečně navázal na výborné podání Desmod v semifinále. A ani moc nevadilo, že jsem mu prakticky nerozuměl, co zpívá. Jak se říká - celou halu doslova rozsvítil a nebýt toho smíchu ke konci, mohlo to být ještě lepší. Recept je tedy jasný - držet se kytary, mikrofonu, snad radši angličtiny a dál od fanynek a bude přijatelný i pro starší publikum.

Grandiózní - jinak nedokážu popsat to, co předvedla Gabriela Gunčíková. I v jejím případě jsem měl strach, jestli si na "Zemi vzdálené" formace B.S.P. nakonec nevyláme zuby, ale po minulém kole, kdy se příliš nepotkala s Pink, byla opět perfektní. Jako by byla tahle písnička napsaná pro ni a troufnu si říct, že nechala na chvíli zapomenout i na Kamila Střihavku. Česko má konečně kvalitní rockovou zpěvačku s opravdovým rockovým naturelem. Haleluja!

Trojici výborných výkonů završil Lukáš Adamec, který značně zariskoval, když si vzal "Držím ti miesto" od Teamu, tedy kapely Paľa Habery. Lukáš je podobně jako Gábina hotový zpěvák, pop-rock mu sedí a podle toho dal i tuhle písničku. Navíc, když komunikuje s publikem, je to naprosto přirozené. Jediné, co bych mohl vytknout, pak to, že v některých momentech úplně přesně netrefoval nástupy.

Výkon Petra Ševčíka přinesl velmi rozporuplné pocity. "Ráchel" Oceánu znamenala určitě zlepšení oproti minulému kolu, nicméně se v tomto případě přikloním k hodnocení Gábiny Osvaldové - totálně zabil duši písničky. Vyplývá z toho, že vůbec neumí odhadnout, kdy má nasadit ty své psí oči a kdy se naopak zdravit s publikem a dělat show. Dnes měl být vážný, protože přesně tohle "Ráchel" potřebuje.

Ačkoli není pravidlem, že by česko-slovenský večer patřil k těm nejkvalitnějším, v případě toho letošního se opravdu zadařilo. Na celkovém kladném dojmu se podepsaly tři vystoupení v samotném závěru pořadu, tedy ty v podání Martina Haricha, Lukáše Adamce a nepřekonatelné Gabriely Gunčíkové. Hodně zabrala i Celeste Buckingham, a tak pokud mám jmenovat někoho na vyhazov, pak to bude Martin Kurc, kterého "Trezor" stáhl na úplné dno, společně s Michalem Šepsem, který je zkrátka úplně někde jinde než celý pořad.

Jak to viděl Honza Průša

Česko Slovenská SuperStar, Incheba Arena, Praha, 17.4.2011
© Petr Klapper/NetReporters.org
Iveta Bartošová je pro mě jedna z hrůz socialistického popu a fakt nechápu, proč měla československou scénu reprezentovat právě ona. Na druhou stranu - díky ní mohli soutěžící odložit všechnu trému, protože horší už být nemohli. I tak jsem dnes zaznamenal jen čtyři vynikající výkony, dva vyloženě slabé a čtyři někde mezi tím.

Alžběta Kolečkářová nasadila laťku úplně nejvýš. Bavila mě víc než Lucie Bílá a i víc než minule. "eSeMeS" jí sedlo, dala do toho takový jakoby alternativnější prvek a na rozdíl od Tomáše jsem žádný nadhled nepostrádal. Dalším vrcholem byl překvapivě Petr Ševčík. Pro mě šlo o zajímavou kombinaci nenáviděného. Oceán mi v 90. letech hodně vadil a nesnášel jsem ho. I Petr je mi nesympatický, irituje mě jen se na něj dívat, jak se pohybuje a co dělá na pódiu, nevěřím mu ani slovo. Ale pěvecky to dnes bylo naprosto dokonalé. Když jsem zavřel oči, líbilo se mi to a bavilo mě to. A bavil mě hlavně v nízkých polohách v první sloce. Skvělý zůstává samozřejmě Michal Šeps. Už jen to nasazení, geniální taneční kreace, opravdovost, která z jeho zpěvu sálá. Právě on posouvá SuperStar do skutečných hudebních zážitků, zbavuje ji pozlátka. A líbilo by se mi, kdyby celou soutěž vyhrál. Čtveřici nejlepších završil překvapivě Martin Harich. Je z něj cítit, jak ho zpěv baví, a dnes mu to i překvapivě sedlo. Kytara zapůsobila jako fajn stabilizátor a on si nemohl dovolit žádné pódiové extravagance.

Poměrně slušně to zvládla i další čtyřka soutěžících, každý ale s nějakým problémem. Celeste Buckingham se dala poslouchat, i když tam byly slyšitelné hlasové nejistoty. Jinak to ale působilo jako školní besídka se šílenou choreografií, zvlášť úvodní panoptikum kolegů ze SuperStar bylo smrtelně umělé. Simona Fecková se začíná zlepšovat a na rozdíl od Tomáše jsem dnes zaznamenal i trochu citu. Dramaticky se ale neshodneme na Gábině Gunčíkové. Když neřve, tak její hlas nevynikne (to by mi nevadilo). Vadila mi ale celá první sloka. S moravským přízvukem a bez energie působila jak z příšerné tancovačky, i když refrén byl výborný (a oblečení šílené). A i všemi chválenému a jinak velmi přirozenému Lukáši Adamcovi bych něco málo vytkl. Vadilo mi jeho frázování a zbytečné kudrlinky, které si do zpěvu přidával. I tak mě ale jeho verze Teamu docela bavila.

Na vyřazení je dnes dvojice pánů Piňák a Kurc. Martin Kurc "Trezor" prostě neudýchal a působil jak tonoucí, který se každou chvíli má utopit. Minule fantastický Matej Piňák v soutěži osciluje z jedné strany na druhou. Dnes měl zásadní problém, že si moc hrál na Žbirku. Vůbec nevěděl, co má s písní "22 dní" dělat, a i když nezpíval špatně, byla to jen příšerná a nepovedená napodobenina.

Jakým způsobem to nakonec uvidí a rozhodnou diváci, uvidíme v pondělí večer, kdy soutěž opět opustí dva soutěžící.

NÁZORY
  • ---- (Sima, 18.04.2011 00:09) Reagovat

    Já účinkování Bartošové v Superstar vcelku chápu. Nova přece potřebuje zvýšit nízkou sledovanost, a kdo jiný by se toho měl chopit, když ne Bartoška?

  • poprosila bych tyto pisálky ... (silvia, 18.04.2011 00:12) Reagovat

    Poprosila bych pisálky Musicserveru, aby odhodily klávesnice a šli zazpívat na jeviště Superstar. Ráda bych viděla, zda by vypadali tak dobře jako Iveta (a že na svůj věk vypadala neuvěřitelně dobře, co bych za to dala...) po delší odmlce ve vystupování. Už mne zdejší pisálkové, kteří sami nic nedokázali celkem štvou - Iveta je na špici popmusic přes 20 let - jak dlouho si myslíte, že budou vaše články bavit čtenáře? Za 20 let bych si to ráda ověřila. Články na téma superstar od těchto vašeho odporně neslušných narážek odmítám dál číst - k tomu, že je to "jedna z hrůz socialistického popu" - tak vážený, ja na tom vyrůstala a vůbec se za o nestydím, jednou taky budete mít svůj věk!

    • Re: poprosila bych tyto pisálky ... (BigWhiteCat, 18.04.2011 00:43) Reagovat

      Zatancovat jako přenošený diblík ještě ke všemu na playback, to byl opravdu mistrovský kousek :D

    • Re: poprosila bych tyto pisálky ... (Honza Průša (autor), 18.04.2011 08:38) Reagovat

      Když ona Iveta mezi hrůzy socialistickýho popu prostě patří. Jako ročník 76 jsem na ní taky ( nedobrovolně) vyrůstal, protože normální muzika se do rádia / televize prakticky nedostala.

    • Re: poprosila bych tyto pisálky ... (Kristýna, 18.04.2011 14:10) Reagovat

      Mozna by nebylo od veci kdyby Ivetka v takove soutezi zazpivala nazivo, misto toho poskakovani..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové (15.04.2024 15:00)
- Po seriálu se Iveta Bartošová dočká také třídílného dokumentu. Ten slibuje nebulvární pohled (07.04.2024 13:41)
- Hudba v TV: "Iveta" v éře velkých úspěchů i osobních dramat: druhá řada seriálu zvedá laťku (05.05.2023 08:00)
- "Iveta" se vrací. Druhá řada seriálu mapujícího život Ivety Bartošové zamíří na VOYO již v květnu (25.04.2023 10:27)
- Podívejte se na trailer k minisérii o Ivetě Bartošové (12.04.2022 13:31)
- Život Ivety Bartošové míří na obrazovky jako třídílná minisérie (19.10.2021 19:16)
- K nedožitým pětapadesátinám Ivety Bartošové vychází hitový výběr "Knoflíky lásky" (30.03.2021 14:31)
- Recenze: "Krásná neznámá" je první deskou Ivety Bartošové po dvaceti letech, která dává smysl (25.04.2016 11:00)
- K nedožitým padesátinám Ivety Bartošové vyjde album plné rarit (19.03.2016 13:58)
- Recenze: Ani "Nekonečná" není reprezentativním výběrem Ivety Bartošové (18.05.2015 18:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu