shop.musicserver.cz
Roger Waters, O2 arena, Praha, 15.4.2011

Mami, můžu věřit vládě? Ani z pr...e!

Vydáno: 16.04.2011 09:36 v sekci Naživo - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Tvrdí, že to je zřejmě jeho poslední turné (doufejme, že nikoliv). Těžko říct, zda si více plní svůj sen, nebo sen fanoušků. Roger Waters předvádí "The Wall" naživo za použití technologií dostupných více než třicet let po vzniku tohoto opusu. Ptáte se, jak to dohromady funguje? Dokonale!

Roger Waters - The Wall Tour 2011

Místo: O2 arena, Praha
Datum: 15. dubna 2011
Setlist: In The Flesh?, The Thin Ice, Another Brick In The Wall (Part 1), The Happiest Days Of Our Lives, Another Brick In The Wall (Part 2), Mother, Goodbye Blue Sky, Empty Spaces, What Shall We Do Now?, Young Lust, One Of My Turns, Don't Leave Me Now, Another Brick In The Wall (Part 3), The Last Few Bricks, Goodbye Cruel World, Hey You, Is There Anybody Out There?, Nobody Home, Vera, Bring The Boys Back Home, Comfortably Numb, The Show Must Go On, In The Flesh, Run Like Hell, Waiting For The Worms, Stop, The Trial, Outside The Wall
Fotogalerie

Roger Waters, O2 Arena, Praha, 15.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Mnoho kilobytů již bylo popsáno na téma "The Wall Tour 2011", neb o projektu hovoří sám Roger Waters už nějaký ten pátek, navíc Evropa je druhou nohou tohoto turné, jehož americká část proběhla loni. Recenzí (povětšinou nadšených), rozhovorů s protagonistou, fotek i videí je na síti k mání bezpočet, očekávání těch, kteří za nemalý peníz zakoupili lístek na jeden ze dvou vyprodaných pražských koncertů, veliká. Co nového lze ještě k tématu napsat? Snad jedině subjektivní pocit. Film "The Wall" mi poněkud drsným způsobem otevřel před mnoha lety cestu k hudbě Pink Floyd. Album znám jak některé ze svých bot. Viděl jsem naživo tohle představení v podání Australian Pink Floyd i Filipa Benešovského a jeho přátel. Viděl jsem z DVD Watersovu megalomanskou verzi z Berlína, viděl jsem neoficiální video z Londýna roku 1980 v podání Pink Floyd. Ale to, co jsem viděl a zažil v pražských Vysočanech, předčilo naprosto vše.

Roger Waters, O2 Arena, Praha, 15.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Po výstupu bezdomovce a po melodii "Outside The Wall" zahrané na trubku asi nikoho nepřekvapil mohutný nástup "In The Flesh" s množstvím světel, výbuchů a ohňostrojů. Hned při následující skladbě "The Thin Ice" se rozjíždí celovečerní obžaloba války, ve které Waters nešetří nikoho a nic. Jeho pacifismus je ovšem nepředstíraný, upřímný, a navíc poselství nikdy nejsou prvoplánová a nesklouzávají k plakátovosti. Stále zrychlující se promítání fotek vojáků padlých ve všech možných válkách od druhé světové až po ty současné, s jejich základními životopisnými údaji, těžko mohou nechat někoho chladnými. Dokonalá projekce postupně umisťuje obličeje padlých na jednotlivé cihly zatím nesměle se připravující zdi. A show pádí k prvnímu z vrcholů, "Another Brick In The Wall (Part 2)" se sborovým zpěvem skupiny českých dětí. Nevím, jak dlouho věnovaly secvičení zpěvu a jednoduché, ale působivé choreografie, jejich výkon je ovšem rozhodně obdivuhodný a žalující gesta směrem k obřímu nafukovacímu učiteli, sedícímu na zdi, jeví se býti upřímnými.

Následuje Watersovo krátké pozdravení diváků a vysvětlení, že v další písni se bude tak trochu cestovat časem: na zeď a plátno je promítán záznam z výše zmíněného londýnského koncertu z roku 1980 s detailem Rogera zpívajícího píseň "Mother". O jednatřicet let starší Roger se se svým "dabingem" strefuje bezchybně. Na pomalu rostoucí zeď jsou promítány nápisy: "Big brother is watching you" s písmeny br přeškrtnutými a nad nimi ční obrovské M. Těžko také říct, zda Waters ví, jak trefně a aktuálně komentuje politickou situaci v naší zemi. K verši "Mother, should I trust the government?" se objevuje na zdi komentář "No fucking way", jako jediný promítnutý i hezky česky "Ani z prdele". Že by před koncertem proběhlo setkání s panem premiérem či některým z ministrů?

Roger Waters, O2 Arena, Praha, 15.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Animace letadel bombardujících krajinu různými symboly při skladbě "Goodbye Blue Sky" vzbudily ve světě různé, začasté negativní ohlasy. V Praze v konkurenci křesťanských křížů, Davidových hvězd, islámských půlměsíců či dolarů jednoznačně největší aplaus obdrželi věrní to soudruzi srp a kladivo. Show se postupně dostává do své nejdepresivnější části a dirty woman sledovaná v Pinkově hotelovém pokoji bezpečnostními kamerami dodává všemu neurčitý pocit, že Velký bratr má ve svých rukou už opravdu vše. Zeď je postupně dostavěna - způsobem, že prakticky nikdy si nevšimnu, že by přibyla nějaká konkrétní cihla, vždy je zeď najednou jakoby z ničeho nic větší - Pink dává sbohem krutému světu, a diváci si mohou oddechnout během přestávky. Ne tak ale ti, kteří zůstávají na svých místech, na dostavěnou zeď se totiž opět promítají portréty desítek vojáků padlých v boji.

Prvních šest skladeb druhé části odehraje kapela schovaná za vystavěnou zdí, téměř celou píseň "Hey You" dokonce skoro bez projekcí. V této části koncertu poprvé (a naposledy) trochu lituji svého místa skoro u stropu haly, protože hrozen reproduktorů znemožňuje mi výhled na sólisty či pěvce předvádějící své výkony na vrcholu zdi. "The Show Must Go On" a muzikanti se záhadným způsobem ocitají i se svými instrumenty před zdí, která se mezitím proměnila v betonové sloupořadí, aby doprovodili Pinka při jeho proměně v nekompromisního vůdce. Během "Run Like Hell" várka obrazů a nápisů připomene jiné slavné album Pink Floyd, "Animals", neb se postupně ukážou prasata vedle "iLead", psi vedle "iProtect" a ovce vedle "iFollow", leč i jiných zajímavých spojení si může člověk všimnout, třeba George Bushe ve společnosti "iBelieve" nebo Adolfa Hitlera u "iPaint". A kladiva pochodují a letadla nalétávají a hromadně se čeká na červy, dokud Pink nezvolá spásné: "Stop!"

Roger Waters, O2 Arena, Praha, 15.4.2011
© Petr Klapper / musicserver.cz
Pak už tlustý soudce předvádí svůj brilantní procesní kousek a odsuzuje hlavního, těžko říci zda hrdinu, ke stržení zdi, což se také vzápětí děje. A při "Outside The Wall" Roger Waters děkuje a představuje kapelu.

Rozepisovat se o tom, že se Waters obklopil vynikajícími hudebníky a zpěváky, nebo o tom, že zvuk nemá nejmenší chybičku, by bylo zbytečné, to se rozumí jaksi samo sebou. Na "The Wall Tour 2011" je ale skvělá ještě jedna velmi podstatná věc: tvůrcům představení (ani nevím, zda lze hovořit o koncertu, zda se nejedná spíše o svého druhu divadlo) se podařilo skvěle využít, co dnešní technika nabízí, ale přitom se v těchto možnostech neutopit a dílo nepřeplácat. Vše je užito precizně, ale s citem a stejně tak jsou propojeny nové (zejména grafické) prvky s těmi původními. Roger Waters splnil oba sny: svůj i fanoušků.

NÁZORY
  • Prodám jeden lístek na dnešní koncert (Peter, 16.04.2011 10:57) Reagovat

    Mám jeden lístek, ale smůla, jsem nemocnej, posraný viry. Chce ho někdo? Dám ho se slevou! tel. 737264125

    • Re: Prodám jeden lístek na dnešní koncert (Peter, 16.04.2011 14:22) Reagovat

      pozdě, již mám kupce

  • názor (Jakub, 16.04.2011 13:40) Reagovat

    Koncert byl vynikající, u mě byl ještě zážitek - oproti jiným akcím - znásobený tím, že jsem tentokrát vydržel a nekoukal byť na jediné video na youtube, příp. fotky dopředu.

    Zároveň je třeba pochválit (nejen pro její kladné vyznění) recenzi koncertu; přesně takhle by měl vypadat live report - člověk čte a jakoby se znovu ocitl na místě, velice vkusně napsáno, bez nadybtečné omáčky, zároveň však bez omezení se na holá fakta a chronologicky zhodnocené skladby. Zdůraznil bych závěrečná dvě souvětí, jako by mi to autor vzal z úst.

    Zvuk - jak je u Waterse zvykem (viz koncert 2007 na témže místě) - bez chybičky. Young Lust byl neskutečnej nátěr, kytary celkově nabroušený a hutný, Kilminster v Comfortably numb (podle mě nejlepší samostatná Watersova verze vůbec) famózní!

    ad "Nevím, jak dlouho věnovaly secvičení zpěvu..." - stál jsem asi 15 metrů od podia a přišlo mi (ať mě klidně někdo opraví), že děti byly bez mikrofonů na playback, což mi osobně nijak nevadilo.

    • Re: názor (Tom, 16.04.2011 16:05) Reagovat

      Byly určitě na playback, tak precizní výslovnost by se do nich nacpat nepodařilo.

      • Re: názor (Michal Koch, 16.04.2011 20:59) Reagovat

        I jestli to byl playback, tak ty děti byly úžasné. Skvěle držely rytmus a v choreografii jsem si nevšiml jediné chyby (mohu se plést, seděl jsem hodně daleko). A tohle předvést bez dlouhodobého nacvičování před vyprodanou halou - klobouk dolu!
        Jinak díky za komentáře!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kniha "Pink Floyd: Všechny písně" nabízí pohled do zákulisí tvorby slavné kapely (23.11.2023 18:12)
- Recenze: Mnoho řečí, málo muziky. Navzdory doslovnosti ale "The Dark Side Of The Moon Redux" Rogera Waterse za poslech stojí (02.11.2023 10:30)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Audio: Roger Waters v nové verzi "Time" poněkud cohenovatí (25.08.2023 11:47)
- Roger Waters odhalil detaily ke své verzi "Dark Side of the Moon" a servíruje singl "Money" (24.07.2023 11:04)
- Naživo: Nebyl to jen koncert: aktivista Roger Waters v Praze omamoval, vzpomínal i kázal (25.05.2023 11:42)
- Roger Waters vyhrál soudní spor týkající se zrušení jeho koncertu ve Frankfurtu (30.04.2023 18:45)
- Apríl: O2 arena končí. Koncerty se přesouvají do Brna nebo Ostravy (01.04.2023 01:04)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu