shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Femme Fatale" Britney Spears

Makrorecenze "Femme Fatale" Britney Spears

Vydáno: 14.04.2011 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Britney žije. A pořád vydává desky. A pořád na ty desky čekají jak fanoušci, tak kritici. A před necelým měsícem se všichni dočkali. Vyšlo album "Femme Fatale". Některými považované za solidní pop, jinými za solidní průšvih. Co na to zástupci a zástupkyně naší redakce?

Britney Spears - Femme Fatale
© facebook interpreta
Můžeme tomu říkat třeba zvrhlé potěšení, těm pocitům, s jakými se od "Blackout" včetně čeká na každé nové album americké kdysi-hvězdičky Britney Spears. Marná sláva, bulvár táhne, a tak ať už tahle zpěvačka vydá cokoliv, vždycky se o tom bude hodně psát. A vždycky to bude celý národ posluchačský rozdělovat. Vezměme si třeba její aktuální, sedmou, studiovou nahrávku. Pokusíme-li se oprostit od veškeré subjektivity, která je hudební publicistice tak nějak vlastní, musíme uznat, že jde o kvalitně udělanou popovou desku. Nebo ne? Třeba Lukáš Boček v hlavní recenzi je názoru, že "Femme Fatale" si nezaslouží víc než šest z deseti. Podle něj je to "kolekce hitových bonbónů, kterých se rádi přejíte a které se na první pohled liší jinou barvou celofánu, ale všechny uvnitř skrývají stejnou ulepenou náplň." A tak jsme album zmakrorecenzovali. A jak to dopadlo? Špatně. Tedy pro Britney. Čtyřiapadesát procent je opravdu málo.


Katka Guziurová - Britney goes to heaven (8/10)
Vztah ke zpěvačce: Největší idol, na který nahlížím až příliš kriticky.

Okay, je třeba si ujasnit hned na začátek, že slečna Spears není žádná pěnice, Simon Cowell by ji v Superstar vyprášil hned v castingu, ale je to pořád Britney Spears! Britney Spears, která má kolem sebe skoro nedotknutelnou auru, ať se děje cokoliv. Songy na "Femme Fatale" jsou i přes autorskou neúčast Britney pastvou pro mainstreamovou duši. Každá z písní by mohla být z fleku singlem, a ten by dobyl hitparády. Placka možná postrádá intimnější moment v podobě ucourané skladby, ale kdo chce, může své uši nakrmit třeba s "Inside Out", "Seal It With A Kiss" nebo naprosto geniální "Criminal". Britney přetavila auto tune v nový žánr. Na její hlasovou obranu ale musím dodat, že v některých písních má tak krásnou barvu hlasu, že se mi nechce věřit, že by i tohle prošlo přes mašinky. Kolega si stěžoval na triviální texty, ale ruku na srdce: kdo z vás jde pařit do klubu s tím, že bude na parketě poslouchat, jestli je song s textem na obranu zvířat? Zapomeňte na to, co se o ní píše, říká a vysílá, pusťte si "Femme Fatale".

Tomáš Parkan - Jak je důležité míti Lukáše (6/10)
Vztah ke zpěvačce: ...Baby One More Time.

Když jsem poprvé slyšel Britney Spears, ani by mě nenapadlo, že ještě po více než deseti letech budu poslouchat její desky. A teď, po třinácti letech, sedím a poslouchám "Femme Fatale" - neuvěřitelné! Můj první dojem? Děsná tucárna. Ale s každým dalším poslechem jsem začal jednotlivé songy rozpoznávat, respektive jejich dvě skupiny - první výbornou a sakra hitovou, kam patří například druhý singl "Til The World Ends" - a druhou, která je už natolik klubová, že mi naopak vůbec nesedí. Pohled do seznamů autorů a producentů dává jasnou odpověď. Ta první má jednoho společného jmenovatele, kterým je Dr. Luke. Je až neskutečné, co v případě Britney udělá s "jejími" skladbami osoba producenta - autora. Spojení s Lukaszem Gottwaldem bylo geniálním krokem. Už dlouho jsem neslyšel tak skvěle vyprodukovanou taneční muziku, kde se spojují výborné melodie a taneční styl evropského ražení s jejím americkým pojetím. Jen škoda že takhle neudělali celou desku. Byla by to pak nejspíš nejlepší deska Britney Spears v její kariéře. Škoda. Takhle je jí pouze z půlky.

Petr Doupal - Kvalitní dance pop se špatným hlasem (5/10)
Vztah ke zpěvačce: Nikdy mi nebyla sympatická, její písničky ale mám (někdy i velmi) rád.

Britney Spears
© facebook.com/britneyspears
"Femme Fatale" je kvalitnější s každým dalším poslechem, přesto se nikdy nezbaví špatného prvního dojmu: generic dance pop s malou špetkou osobitosti. Ono je vlastně evidentní, že s jinou zpěvačkou by byly písničky mnohem lepší, ze složitě specifikovatelného důvodu mi přijde hlas Britney na desce často až neskutečně protivný a zpěvačku samotnou bych tedy označil za nejhorší aspekt nahrávky. Co se týče produkce, tak Britney sice vsadila na osvědčená jména, ta však v poslední době s jinými interprety dosahovala lepších výsledků. Celková hudební jednota alba je ale kladem a též je nutné pochválit výběr zvuků, samplů a efektů v každé skladbě, zvuk je originální a nenudí. Fanouškům se ale opravdu musím omluvit, že si myslím, že ty tracky zabíjí Britney svým zpěvem. Přitom na "Blackoutu" s Danjou a Bloodshy & Avant byla výborná. Nejlepší skladby se nacházejí na začátku a konci desky: "Till The World Ends" je svým pokřikem velmi chytlavá a flétna z "Criminal" je jako zavírák alba mocná. V porovnání s kolegyněmi Robyn, Lady Gaga, Katy Perry nebo Rihannou je však "Femme Fatale" o stupeň horším produktem.

Katarína Straková - Jen věšák na hudbu (4/10)
Vztah ke zpěvačce: Od nedotažené desky "Baby One More Time", kdy jako osmnáctiletá "panna" chodila s Justinem, marně čekám na stoprocentní nahrávku. Princeznou popu nikdy nebyla, na to má příliš plochý hlas a nedostatek osobitosti. Britney je zaměnitelná průměrná zpěvačka, svým uměleckým přínosem něco jako modelka v hezkých šatech, za které platí uznání módním tvůrcům, a ne anorektickému věšáku na prádlo.

Na svém sedmém albu "Femme Fatale" se Britney Spears daleko více soustředila na fotky v obalu než na hudební obsah. Kromě nepovedeného pokusu o vytvoření dojmu sexuální dračice nedělá pořádně nic - na nahrávkách se nijak nepodílela autorsky a vlastně ji ani neslyšíme přirozeně zpívat. Všechny písničky jsou charakteristické různými efekty odvádějícími pozornost od toho, že tahle dáma nemá nijak výrazný hlas. Nelze sice říct, že by v téhle slavnými jmény zaštítěné produkci úplně chyběly nápady, ale kde toho moc není v případě interpreta, ani talentovaný producent mnoho nezachrání. Album se sice může pochlubit několika vydařenými místy, nejvíce asi v chytře vystavěné skladbě "Criminal" s nasamplovanou flétnou, ale tohle by lépe zvládla zazpívat každá sboristka od Prince nebo účastnice závěrečných kol American Idol. Takže pokud by se měl někdo dočkat uznání za ty lepší skladby z alba ("Hold It Against Me" nebo "How I Roll"), pak je to tým kolem Spears. Jakýkoliv projev osobnosti interpretky byste hledali se stejným úspěchem jako Štěchovický poklad. Tak zase nic, přestávám čekat.

František Štibora - Agenti jejího rodičovstva (4/10)
Vztah ke zpěvačce: Už od dob jejího přemetu vzad k ní chovám osobnější vztah, než je zdrávo k jakémukoliv produktu popkultury chovat. Od dob "In The Zone" naše pletky nevnímám jako hrdelní zločin, pro "Blackout" bych i hrdě položil hlavu na špalek.

Martin Karl Sandberg a Lukasz Gottwald jsou vysláni do hrdinné mise.
Úkol: Získat album comebackovější než "Circus", zvrhlejší než "Blackout", ještě víc trendy, než kdysi bylo "In The Zone", ještě přítulnější pro průměrného obdivovatele Britney Spears než před lety "Britney" a ještě vlezlejší než ty dva zápichy předtím.
Vybavení: Matka dvou dětí ochotná navštívit smluvené nahrávací studio a vydat z úst směrem k mikrofonu několik tónů, povzdechů a lascivních replik, čtvrtina Black Eyed Peas, třetina Miike Snow a několik dalších profesionálních pomocníků (povětšinou v celku), brožurka s odbornými texty pojednávajícími převážně o zálibě ve válení se po podlaze, případné kopulaci na ní a dalších pro ženu před třicítkou zásadních aktivitách (jako zdroj posloužil především časopis s kódovým označením bravíčko).
Vyhodnocení: Agenti ukořistili tucet písní toužících stát se novými klubovými hymnami. Dosahují však hodnoty srovnatelné se záznamy útrpného vynuceného zpěvu žákyň základních škol. Mise splněna. Hromada peněz zajištěna.
Závěr: Už tu Britney opravdu nenuťte trpět. Jen tak na okraj.


Album: Britney Spears - Femme Fatale
Průměrné hodnocení: 5,4/10
Celkový čas: 44:02
Skladby: Till The World Ends, Hold It Against Me, Inside Out, I Wanna Go, How I Roll, (Drop Dead) Beautiful, Seal It With A Kiss, Big Fat Bass, Trouble For Me, Trip To Your Heart, Gasoline, Criminal

NÁZORY
  • Nesouhlasim, (kouddy, 14.04.2011 08:08) Reagovat

    nesouhlasim a zase nesouhlasim. Ale uz nemam sil se s nekym z Musicserveru o to prit...Kazdy ma pravo na nazor. Ja jsem pro 8/10.

    • Re: Nesouhlasim, (Monika, 14.04.2011 09:48) Reagovat

      Taky si myslím, když srovnáme hudbu Robyn, Lady Gaga, Rihanny nebo Kate Parry, tak by měla mít Britney spíš 8/10. Uznávám, že to není nejlepší album všech dob, ale má vysoko nad ostatní. Britney je fenomén, jupiiii, konečně hurá pro album :)

      • Re: Nesouhlasim, (Martin, 14.04.2011 11:20) Reagovat

        srovnávat Robyn a Britney???...nemyslíš to vůbec vážně???? Britney nesahá hudebně Robyn ani po kotníky!!!

        • Re: Nesouhlasim, (Lucie, 14.04.2011 12:24) Reagovat

          Kdo je Robyn?

          • Re: Nesouhlasim, (seyj, 14.04.2011 16:56) Reagovat

            :D :D Robyn? tak to je oproti Britney nula teda jako..Britney je legenda! Dokázala toho mnohem víc..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Britney Spears v nové knize šokuje: "S Justinem Timberlakem jsem čekala dítě" (22.10.2023 16:26)
- Audio: Britney Spears a will.i.am znovu spojili síly. Singl "Mind Your Business" ale velká očekávání nesplní (24.07.2023 17:25)
- Britney Spears vydá v říjnu knihu "The Woman In Me". Popíše v ní i mnohaleté opatrovnictví (17.07.2023 10:18)
- Fanoušci zavolali na Britney Spears policii. Zpěvačka si totiž zrušila instagramový účet (30.01.2023 16:23)
- Video: V novom klipe letného hitu Eltona Johna a Britney Spears "Hold Me Closer" interpretov neuvidíte. Zato je plný tanca a farieb (29.09.2022 16:16)
- Audio: Hořkosladký návrat - ve společném singlu "Hold Me Closer" nejsou Elton John ani Britney Spears skoro slyšet (27.08.2022 09:07)
- Elton John a Britney Spears chystají duet "Hold Me Closer". Na obalu jsou oba jako malí (21.08.2022 17:53)
- Britney Spears se tajně vdala a je potřetí těhotná (12.04.2022 11:17)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu