shop.musicserver.cz
Within Temptation - The Unforgiving

Metalový komiks

Vydáno: 28.03.2011 05:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Holandští Within Temptation vydávají po čtyřech letech novou desku. Slibovali velkou změnu, a když se objevily informace o příbuzném komiksu a videoklipech - krátkých filmech -, zvědavost fanoušků ještě vzrostla. Jaký ten metalový komiks "The Unforgiving" tedy je a v čem je ten velký posun? Vše se dovíte v naší recenzi.

8/10

Within Temptation - The Unforgiving

Vydáno: 28.3.2011
Celkový čas: 54:10

Skladby: Why Not Me, Shot In The Dark, In The Middle Of The Night, Faster, Fire And Ice, Iron, Where Is The Edge, Sinéad, Lost, Murder, A Demon's Fate, Stairway To The Skies

Vydavatel: Sony Music

Musím přiznat, že na novinku Within Temptation jsem se skutečně těšila a jako správný fanoušek hltala každé nové informace, které se o nové desce objevily. Když se do éteru dostal song "Where Is The Edge", nadšeně jsem se radovala, že ta avizovaná změna bude jen k lepšímu. Jaké ale bylo moje překvapení a rozčarování, když jsem si album pustila celé. Podle zajetých standardů jsem čekala něco symfonického a metalového. Jenže ono to bylo spíš připopovatělé a laciné. Ale taky chytlavé.

Od úvodního kousku "Shot In The Dark" se na vás valí svižný rock, sem tam přikrášlený smyčci. Jen díky nim si vzpomenete na předchozí alba jako "The Heart Of Everything" nebo "The Silent Force". V prvé řadě vás ale ohromí vystrčený vokál Sharon Den Adel, který se rozvinul v celé své kráse. Až teď se zdá, že zpěvačka umí svůj hlas dokonale ovládat. Jistě, pěkně zpívala i předtím, ale chyběly tomu šťáva a nadhled. Nejvíc to oceníte ve skladbě "Fire And Ice", která je známkou vyspělého skladatelského umu. Od nesmělé úvodní pasáže graduje přes naléhavé bicí až k velkému závěru. Podobný pocit evokuje baladická "Lost".

Album balancuje na hraně poprocku a sem tam se objeví závan osmdesátých let - jako ve skladbách "Sineád" nebo "Iron". V rozhovoru, který na našich stránkách brzo najdete, se Robert Westerholt obzvláště rozpovídal o výše zmíněném kousku "Faster". Když na něm Sharon pracovala, na povrch vyplavala její záliba ve tvorbě Chrise Isaaka. Její partner a kytarista Robert to pak poznal na první poslech. "Prostě mi připomíná 'Wicked Game'," řekl mi do telefonu. Těmito vlivy to ale zdaleka nekončí. K závěru desky, obzvláště ve skladbě "A Demon's Fate", je cítit trocha glam rocku - svižnost, údernost a velký důraz na melodii ve vokálu. Oproti tak veselým riffům desku uzavírá pochmurná "Stairway To The Skies". V ní se posluchač přesvědčí, že má v přehrávači skutečně desku Within Temptation. Snad nejvíc ze všech písní se blíží k původnímu materiálu kapely.

Není to ale jen CD, na čem osazenstvo nizozemské formace pracovalo. Připravilo navíc také komiks, jenž celou desku představil, a postupně vypouští i krátké filmy. Není to tedy jen koncepční deska, ale rovnou interaktivní dílo, svého druhu (a v dnešní době) docela jedinečné. Pokud se budete věnovat jen zvukovému disku a ostatní části necháte ležet stranou, budete mít jen polovinu z celkového dojmu. Zato ti, kteří desce věnují čas, pročtou si komiksy a podívají se na snímky "Mother Aiden" a "Sinéad", budou mít na paměti celý příběh a jeho hlavní postavy.

Dát desce jednotné hodnocení je pro mě skutečně těžké. Nejprve je třeba se odpoutat od očekávání a brát tuto tvář Within Temptation jako přirozený vývoj (spekulace, že se chtějí zalíbit mainstreamu, nechme stranou). Tak to ostatně vnímají i sami muzikanti. Taky je zapotřebí si uvědomit to množství práce vložené do celého projektu. Sečteno a podtrženo: "The Unforgiving" je jedinečná nahrávka s konceptem, který posluchače dokáže nadchnout. Je novátorská, jiná a neočekávaná. V každém případě posunuje muzikanty za hranici klasických symfometalových kapel, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Pokud to tak půjde dál a stále budou do rockové a metalové scény vnášet svěží vítr, na Within Temptation se nikdy nezapomene.

NÁZORY
  • === (mrs.bizarre, 28.03.2011 08:08) Reagovat

    Deska je výborná, oceňuji jejich odvahu. Takoví Nigtwish by si na tohle možná netroufli...ty nejspíš zůstanou ve škatulce symfonického metalu navždy :-)
    Komiksy jsou nádherné.

  • Spekulace (Sisyf, 28.03.2011 08:14) Reagovat

    "spekulace, že se chtějí zalíbit mainstreamu, nechme stranou"
    To je vtip? :)) Bylo to kazdemu jasne uz u Mother Earth. Ostatne ono staci porovnat, jakym zpusobem vymekli The Gathering, kteri podobne jako Within Temptation zacinali s velmi tvrdou hudbou. Jenze zatimco The Gatherng se od radioveho popiku drzi dost daleko, Within Temptation tu snahu zalibit se kazdemu neskryji ani stenou kytar, ani pompeznim orchestrem :)

    Mimochodem, uz na tomto albu zacali kytariste hrat? Nebo oba stale s velmi tvrdymi vyrazy hraji 3-4 powerchordy za pisnicku?

  • WT (Kostěj Nesmrtelný, 28.03.2011 08:23) Reagovat

    Je to v podstatě popík, ale dobrejma nápadama a silnejma melodiema až po střechu natřískanej popík made of awesomeness. IMO právě přestali předstírat, že hrajou tvrdou muziku, jak celkem trefně popisuje tuhle Sisyfos, a dobu, kdy mi vadilo, že určitou kapelu poslouchá hodně lidí už mám fakt dávno za sebou :-D
    Poslední deska za moc nestála, ale tohle je fakt skvělý :)

  • ... (Kelly, 28.03.2011 10:07) Reagovat

    Podle mě nejzajímavější album WT..... songy působí lehce, energicky.... co se týče zvuku, tak to je přesně to co na jejich albech vždycky nebylo uplně dotažený do konce. Ale The Unforgiving je zmasterovaný fakt skvěle.

  • kvalita (Dawe, 28.03.2011 22:37) Reagovat

    Deska je celkem dobrá i když o dost měkčí. V čem jsou ale nepoučitelní je kvalita nahrávky či masteru. Je mi líto ale je to bída. Dynamický rozsah nic moc, výšky rozplizlé, v náročnějších pasážích je to slité, nepřesné, nedetailní a přesně nelokalizovatelné nástroje, je mi líto, špatná práce pro mě, kvůli tomu nekupuji. Jinak je deska plná dobrých melodií a chytlavých frází, pěkné :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Within Temptation se na "Bleed Out" dusí pod tíhou symfonické epičnosti (27.11.2023 15:30)
- Video: Within Temptation se v klipu k songu "Ritual" zakusují ostrými zuby do krků sexuálních predátorů (26.10.2023 14:30)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Vychází "Masterpieces", kniha představující to nejlepší z metalové grafiky roku 2019 (20.03.2022 14:31)
- Video: Within Temptation lákají na velkolepý online koncert nezáživnou spoluprací s Annisokay "Shed My Skin" (15.07.2021 13:12)
- Video: Within Temptation v klipu k "Entertain You" vzdávají hold odlišnosti (29.05.2020 10:15)
- Within Temptation zrušili koncert na festivalu v Libanonu. Postavili se za homosexuálního zpěváka, který nemohl vystoupit (08.08.2019 11:17)
- Recenze: Within Temptation na "Resist" potemněli, popu se ale nevzdali (16.02.2019 10:20)
- Nové desky 6/2019 - od Luise Fonsiho přes Gaia Mesiah po Within Temptation (06.02.2019 19:16)
- Fotogalerie: Pod vysokými pecemi to opět žilo! (07.08.2016 16:04)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu