Voodoo retro panika

21.03.2011 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Před rokem a něco jsme tu měli "Lush Hour EP" a Foolk i nadále pokračuje s krátkometrážními alby. "Light Bulb EP" je organickým celkem postaveným na melodických zkratkách a nečekaných odbočkách. Nerochní se v jednotném rytmu. Pestrost prvků a sled nápadů může někomu připomenout aktivity Nosaj Thing.
8/10

Foolk - Light Bulb EP

Skladby: Odyssey, Light Bulb, FTW, Again And Again, Nona Lisa, White Rabbit
Vydáno: 31.1.2011
Celkový čas: 14:51
Žánr: electronic, experimental, broken beat
Vydavatel: 56 Stuff
Dušan Vančo na svém dalším krátkém záseku ve své diskografii odhaluje to, co jej dříve mohlo, ale i nemuselo ovlivňovat. "Light Bulb EP" je celistvá a nenápadně v duchu retra sestavená evoluce, v které si pevně drží jasně rozpoznatelné rysy vlastní tvorby. V křehké laboratorní baňce se však odráží mnoho paprsků atmosfér a nezvyklých (rozbitých) beatů.

"Light Bulb EP" o šesti položkách je blíže nespecifikovaný zhudebněný dokument o odysseji světla. Jednotlivé melodické mozaiky se chvějí v odrazech a záblescích paprsků prohnaných skrze dětský kaleidoskop. Vytratil se striktní hiphopový diktát, který byla tolik patrný na "Lush Hour EP". Foolk se však drží tendence vytvářet krátké kompozice, jejichž žánrový přesah zaručuje jakýsi pocit neohratelnosti. Zároveň je však ze skladeb cítit doba, v níž vznikaly.

"Oddyssey" je empirická jednotka, jež vtáhne do pulsujícího světa, odkrývajícího jinokraje. "BTW" pak zaskočí připomenutím legendární "Voodoo People" The Prodigy, až člověk dostane nutkání vyhrabat stará cédéčka této kapely. "Again And Again" je chytlavá exkurze v duchu Orbital a "Nona Lisa" je nanotechnickou vsuvkou kamsi k počátkům Röyksopp. Nečekejte však kopírování již objeveného, ale přepracování do současných vizí, které Foolk zvládá s nadhledem.

"White Rabbit" vás svým těžkotonážním duněním vtáhne zpět do reality. "Light Bulb EP" je svým způsobem volné pokračování "Red Pills For Daddy", obohacené ovšem o širší záběry. Pokud v blízké budoucnosti dojde i na plnohodnotnou desku, bude zajímavé sledovat, zda nastane stejná voodoo retro panika.


Foolk - Odyssey


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY