Česko proti zbytku světa

14.03.2011 15:50 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Lid se bouří. Skupině hudebních nadšenců v čele s moderátorem Vítkem Havlišem už došla trpělivost a veřejně vyzývají posluchače k bojkotu rádií a také hitparády IFPI, která týden co týden přináší výsledky hranosti. Výsledky, jež jsou natolik ubohé, že nad nimi mnozí téměř pláčou.
Rádio
© facebook interpreta
Téměř před rokem jsem napsala článek o pěti důvodech, proč neposlouchat rádio. Nebyla to přímá agitace, která na vás měla vyřvávat heslo Seber se a vyhoď ten hranatej krám z okna. Těch pár štiplavých řádků mělo vést k zamyšlení pro rádiové dramaturgy, kteří nám neustále lžou do uší. Ano, pár se jich ozvalo a napsalo mail, kde nechybělo málo a nazvali by mě ženskou odrůdou skotu. A samozřejmě neopomněli zdůraznit, že ničemu nerozumím. Ale pokud já nerozumím hudbě, čemu rozumí rádioví dramaturgové?

Na českém hudebním poli to nyní vře jako před lety u Waterloo. Neválčí mezi sebou umělci, ale prostý lid ve výzvách k IFPI a rádiovým dramaturgům, aby konečně přestali lhát o nejaktuálnějších hitech, když se u nás nejčastěji hrají několik měsíců staré fláky. O nejcitelnější a možná i nejhlasitější výzvu posledních měsíců se postaral moderátor Vítek Havliš ve své skupině Bojkot českých rádií aneb ostuda hitparády IFPI. Dává najevo nahlas svou nespokojenost s rádiovým vývojem v Česku a obyčejný lid, lid posluchačů se k němu nadšeně hlásí.

Ano, Evropa 2 a dalších několik rádií začala vehementně nasazovat po premiéře Lady Gaga nebo Britney Spears, ale konkrétně u druhé jmenované to ve výsledcích není žádné terno - po dvou měsících byla na třiadvacítce, Gaga po třech týdnech na třicet dvojce. Rádioví dramaturgové nereflektují aktuální požadavky posluchačů, a když, tak jen na oko. Bolavý to pohled na aktuální IFPI žebříčky, kterým vévodila třeba Shakira s půl roku (!!) starým flákem "Loca". Do nebe volající jsou i ostatní písně, jejich zrod se datuje v době kamenné. Českému žebříčku, prezentujícímu hranost českých rádií, chybí jakákoli rovnováha.

Česko jde proti zbytku světa. Nereagujeme na americký, natož britský trh. Jedeme si vlastní cestou, kterou se zarděním pozoruje půlka světa a neskrývá rozpačité úsměvy. Ale víte, co je nejlegračnější? Že rádia, která pouštějí do éteru několik měsíců vousaté hity s heslem hlásajících něco o nejaktuálněších hitech, se u toho umí tvářit nadmíru světově, a přitom jsme jen smradlaví vidláci.

Bojkot vyhlášený IFPI a rádiím ale neupozorňuje jen na zatuchlost našich rádií, ale hlasitě poukazuje i na smutný fakt, že má u nás utrum například Kanye West, Ellie Goulding, Florence And The Machine nebo Adele a přitom zbytek soudného světa z nich padá na pozadí a s obdivem hltají každý jejich nový počin. A to je jen zlomek mainstreamových interpretů, kteří si u nás nemají možnost škrtnout. Už dávno nejde o to, aby česká rádia hrála alternativněji zaměřenou hudbu, stačil by jen obyčejný světový mainstream.

Jasně, najdou se chytráci, kteří v komentářích pronesou frajerskou hlášku: "On ještě někdo poslouchá rádio?" a podobně, ale odpověď je, že ano, skoro celá naše populace poslouchá rádio. A vkus většiny z nich závisí právě na tom, co nám ty přístroje po zapnutí nabídnou. Přidáte se k ostatním k bojkotu nebo vám vyhovuje, co vám ládují do uší?

PS: Od středy 16. března žádnou ze skupin orodujících za inovativnější rádiový éter nenajdete. Důvod není znám.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY