shop.musicserver.cz
Bonecrusher Fest 2011, Exit Chmelnice, Praha, 24.2. 2011

Bonecrusher Fest nabídl brutální jízdu

Vydáno: 25.02.2011 14:37 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: Tereza Váchová

Kvalitní hudba má nespočet různých podob. Jedno moudro praví:"Není špatné muziky, jen špatných hudebníků“. Letošní česká zastávka Bonecrusher Festu nabídla její nejbrutálnější a nejzběsilejší tvář. Mašina Dying Fetus a černokněžníci Keep Of Kalessin rozpoutali v pražském Exitu totální hudební peklo.

Live: Dying Fetus, Keep Of Kalessin

support: Carnifex, Fleshgod Apocalypse, Burning The Masses
místo: Exit Chmelnice, Praha
datum: 24. února 2011

Bonecrusher Fest 2011
© Tereza Váchová
Necelý měsíc po vynikajícím koncertě Nile přivezli Obscure Promotion do české metropole další špičku současného metalového extrému. Uspořádat Bonecrusher Fest opět v Exitu Chmelnice ovšem nebyla dobrá volba. Chápu, že Praha nenabízí příliš vhodných míst pro pořádání metalových večírků tohoto rozsahu (rozuměj velkých na klub, malých na halu). Kvalitní line-up ovšem přilákal téměř pět stovek diváků, což je na prostory velikosti Chmelnice zkrátka moc. Výsledkem byly tlačenice a nelidské fronty na baru. Mnohé návštěvníky především druhá skutečnost nepříjemně rozladila. Jednalo se však o jediný vroubek tohoto večera.

Bonecrusher Fest 2011
© Tereza Váchová
Po amerických Burning The Masses, kteří se postarali o rozehřátí početného davu, nastoupila italská naděje Fleshgod Apocalypse. Jejich rychlý, technický brutální death metal je proložen postupy z klasické hudby, čemuž odpovídaly nejen samplovaná symfonická intra, ale i vzezření ansámblu. Přece jen není zvykem vídat death metalové smečky navlečené do fraků s motýlky - pochopitelně doplněných krví a corpsepainty. Italové předvedli set na slušné úrovni podpořený dobrým zvukem. Zamrzely jen občas nepřesné Francescovy kopáky a nepřesvědčivý pokus basisty Rossiho o čistý vokál. Četné sypačky pozvolna dostávaly do varu především pubertální vyznavače deathcoru, kteří spustili první z mnoha mosh-pitů večera.

Bonecrusher Fest 2011
© Tereza Váchová
Právě tato, nejpočetnější, část fanoušků si přišla na své při vystoupení Carnifex, klasických zástupců nejtrendovějšího deathcoru současnosti. Bohužel dosavadní koncerty kapely v ČR přinesly především pozérská gesta. V živé paměti je loňská show, kdy se bubeník soustředil spíše než na zkrocení svých pedálů na hrození paličkami. Letos si Američané částečně napravili reputaci a zahráli slušně. Nikterak invenční deathcorový kolovrátek zabrnkal na strunu především skalním příznivcům žánru, kteří rozpoutali skutečně extrémní circle-pit.

Překvapivě bez dlouhých průtahů vtrhli na pódium první z headlinerů, norští Keep Of Kalessin. O kapele se vedou v poslední době v metalových kruzích bouřlivé diskuse. Norové opustili ryze black metalové kořeny, tvorbu okořenili žánrovou pestrostí. Vrcholem pak byla účast kapely v čistě nemetalové soutěži Eurovize s téměř rockovou skladbou "Dragontower". Jestli si někdo myslel, že kapela vystoupila z extrémně metalových vod, pražské vystoupení ho vyvedlo z omylu. Keep Of Kalessin ubrali na image, o to víc se soustředí na hudbu. Živelný, ultrarychlý thrash/black přinesl první vrchol večera. Vyzdvihl bych výkon kytaristy Obsidiana-C., jehož hra je velice specifická a dodává kapele vlastní tvář. Rovněž bubeník Vyl byl dnes jako první naprosto přesný v rychlých kopákových náletech a nescházela mu dynamika. Skladby z posledního alba "Reptilian" živě zabíjely. Mnoho ortodoxních fandů deathcoru se ovšem kapelou odmítlo zabývat. Lidí pod pódiem znatelně ubylo, přesto se během setu rozpoutal slušný kotel.

Bonecrusher Fest 2011
© Tereza Váchová
Následující HC/death legenda Dying Fetus úspěšně dokončila to, co Keep Of Kalessin načali. S jejich nástupem na pódiu i pod ním nastalo totální peklo. Křišťálově čistý, ale neskutečně brutální zvuk dal vyniknout podstatě hudby americké trojice. S naprostou lehkostí prezentované neuvěřitelné instrumentální výkony proložené těžkotonážními valivými party. Jak se říká: "k tanci i k poslechu". Při poslechu setu těchto veteránů rázem připadala vystoupení Carnifex i Fleshgod Apocalypse úsměvná a školácká. Plešatý lídr John Gallagher kvičel luxusním growlingem a krmil publikum jednou extrémní vyhrávkou za druhou. Trey Williams za bicí soupravou pak dokonale zesměšnil bicmeny předskakujících kapel. Diváci se dočkali průřezu celou historií souboru, největší úspěch pochopitelně sklidily songy z kultovních alb "Killing On Adrenaline" a "Destroy The Opposition".

Dying Fetus ukázali, že i snaha o maximální brutalitu nemusí nikterak ubrat na hudebním umu a zvukové čitelnosti. Jejich set se stal vrcholnou ukázkou kvalitního zvládnutí hudebního extrému. Letošní pražská zastávka Bonecrusher Festu se tedy velmi povedla. Můžeme jen doufat, že příští rok tento putovní festival nabídne neméně kvalitní sestavu kapel a zavítá opět do české kotliny.

NÁZORY
  • zaujatost (Jakub Čorňák, 25.02.2011 16:24) Reagovat

    miluju zaujatý redaktory....

    ...Četné sypačky pozvolna dostávaly do varu především pubertální vyznavače deathcoru... myslím, že lidem, kterým je kolem 20-25 let jsou z puberty vyrostli už dávno, místo abyste měli radost, že na koncerty chodí mladý lidi a poslouchají tvrdou hudbu, tak prskáte...

    ...Právě tato, nejpočetnější, část fanoušků si přišla na své při vystoupení Carnifex, klasických zástupců nejtrendovějšího deathcoru současnosti.... Nejtrendovější deathcore současnosti? Pane redaktore, pokud nemáte přehled o současné metal/hardcorové hudební scéně, nepouštějte se do jejího rozebírání... Carnifex sami sebe označují jako death metal, starší alba sice čerpala z moderních postupů a breakdownů - ale v roce 2007 a 2008 byla deathcore scéna úplně někde jinde, než v roce 2010 a 2011 - v roce 2010 vydali carnifex album hell chose me, který opravdu není deathcore... navíc absolutně nechápu slovo trendový... to se zase parta starejch fotrů naučila nový slovo a musí ho plácat všude, kde to jen jde... navíc nejpočetnější část fanoušků to určitě nebyla, převládali tam fanoušci Dying Fetus a klasický metly, pokud jste ale stál stále u podia, tak je jasné, že máte zkreslený pohled, protože metly víc lejou, hází kelímky a stojí než paří...

    ...Bohužel dosavadní koncerty kapely v ČR přinesly především pozérská gesta. ... ehm a co takový black metal? to je asi tak 100x pozérštější hudba než celá moderní metal/hardcore scéna... navíc hromada BM kapel jsou hudebně na úrovni první třídy a tu paličku by si ani nedokázala protočit...

    základní chyba? zbavit se předsudků a přestat závidět mladým lidem jejich věk a vzhled...

    jinak něco o mě ... je mi 21 let, během puberty jsem objevoval všemožný metalový styly, keep of kalesin jsem taky jednu dobu poslouchal, nic proti nim, bubeník je master a jejich show byla naživo špičková! Dnes mi sice jejich hudba nic nedává, ale to neznamená, že je budu odsuzovat a mít o nich rejpavé poznámky...

  • ps (Jakub Čorňák, 25.02.2011 16:40) Reagovat

    ještě pro představu: www.last.fm/user/Czornyj

    chápu, že zastánci starý školy to vrací mladejm, protože mladý se jim smějou, říkají že to jsou sračky, že to je mrtvý atd... s tim teda nesouhlasím a ti, co to říkaj, tak by měli dostat dvě facky... na druhou stranu oplácení je dětinský a ve výsledku jsou (jste) za blbce vy

  • re: zaujatost (Matěj Bílý, 25.02.2011 19:53) Reagovat

    Ahoj Jakube. Zaprvé, poprosím emoce dolů. Bavme se věcně.
    1) Během Fleshgod Apocalypse rozjela kotel skupinka lidí, kterým bylo okolo patnácti let a měli tradiční deathcorovou vizáž - toto je holý fakt, nikterak ofenzivně míněný.
    2) Ano, Carnifex je kapela, kerá sama sebe jako deathcore označuje, označují ji za něj jíní a jejich muzika deathcore zkrátka je. Vpomeňme si na gesta vokalisty na předloňském Brutal Assaultu, kde hláška "fucking deathcore" zazněla mnohokrát.
    3) Proti deathcoru, pokud je prezentován kvalitně, nic nemám. Třeba set Despised Icon na Brutal Assaultu 2010 patřil k vrcholům, stejně tak na loňském Bonecrusheru jsem si neskutečně užil The Balck Dahlia Murder. U Carnifex je však neskutečný rozdíl mezi studiovou tvorbou a schopností předvést materiál stejně kvalitně naživo. Zastávám názor, že na prvním místě by měla být muzika a divadélko okolo by mělo pouze podtrhnout zážitek. U Carnifex jsem 2x viděl především divadlo. Včera se mi jejich set docela líbil, což jsem v reportu zmínil.
    4) Fanoušků Carnifex a spol. pod dvacet tam byly opravdu mraky. Souhlasím, že především v kotli. Osobně jsem stál převážně na hranici kotle na středu, jelikož je tam nejlepší zvuk.
    5) Black metal. Ano, valná většina BM kapel jsou totální šašci. to, co předváděl např. starý bicmen z Gorgoroth (a nejen on), nebylo snad ani k smíchu. Nevím ale, proč do toho BM taháš, jelikož jediná kapela s BM nádechem na této akci byli Keep of Kalessin, kteří oproti Carnifex předvedli výrazně vyzrálejší výkon. Když to srovnáme opět přes bicmeny - já bych si do kapely 100x radši posadil za škopky Vyla (byť se nesnaží hrát tak technicky) než Coryho, který si evidentně nakládá víc než uhraje.
    6) Nejsem o tolik starší než Ty, tři křížky mi ještě nějaký ten pátek nebudou. Nejsem nikterak zaujatý proti jakémukoliv žánru. Podívej se na perex článku - hudba je dobrá, či špatná - na žánru nesejde. Deathcore přinesl nepochybně některé zajímavé postupy, ale dnes to dospělo do fáze, kdy vzniká nespočet DC kapel, kteří pouze totálně vykrádají pár slušných žánrových kapel - toto je trend.
    Měj se a díky za koment.


    • Re: re: zaujatost (Petr..., 26.02.2011 22:47) Reagovat

      "Deathcore přinesl nepochybně některé zajímavé postupy, ale dnes to dospělo do fáze, kdy vzniká nespočet DC kapel, kteří pouze totálně vykrádají pár slušných žánrových kapel - toto je trend" - Musím bohužel naprosto souhlasit, dneska je to často všechno jak přes kopírák a celá scéna tak ztrácí na autentičnosti, čest těm pár skvělým vyjímkám jako například The Black Dahlia Murder či All Shall Perish.

  • Recenze (Sisyf, 25.02.2011 22:42) Reagovat

    Tato recenze na me pusobi, jakoby ji psal nekdo, kdo na podobne koncerty chodi tak pul roku az rok. Uz jen proto, ze kdyz tu KoK byli pred peti lety, tak na zadne velke image nestaveli.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Druhý den na Brutalu v obrazech (15.08.2023 15:55)
- Brutal Assault ohlašuje první jména 26. ročníku. Přijedou Hypocrisy, Napalm Death nebo Nile (14.10.2022 15:41)
- Naživo: Brutal Assault, den druhý: Když jdou metalisti na diskotéku (16.08.2018 17:21)
- Fotogalerie: Brutal Assault, den druhý aneb Hledá se headliner! Laibach se hlásí (15.08.2018 10:30)
- Brutal Assault oznámil první velká jména (02.02.2018 16:31)
- Nové desky 25/2017 (25.06.2017 06:16)
- Naživo: Metalová exhibice pro nejvěrnější (26.11.2013 16:52)
- Fotogalerie: Bodomský masakr převálcoval Zlín (25.11.2013 10:42)
- Children Of Bodom, Amorphis či Soilwork. Nadupaný Zimní Masters of Rock se kvapem blíží (12.11.2013 09:42)
- Naživo: Nekompromisní práce vražedného stroje (08.10.2012 15:54)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu