shop.musicserver.cz
Lykke Li - Wounded Rhymes

Usoužené básně hory přenášejí

Vydáno: 10.03.2011 05:00 v sekci Recenze - František Štibora | foto: facebook interpreta

Před několika lety jistá kamarádka popové bohyně Robyn ukázala, jak hluboce mohou zapůsobit mladické romány. Dnes ona dotyčná - Lykke Li - dokazuje, že popových bohyň není nikdy dost, čemu všemu je popový Olymp otevřený a že i poraněné verše mohou ohromit svou velkolepostí. Vydává "Wounded Rhymes".

9/10

Lykke Li - Wounded Rhymes

Vydáno: 7.3.2011
Celkový čas: 41:02

Skladby: Youth Knows No Pain, I Follow Rivers, Love Out Of Lust, Unrequited Love, Get Some, Rich Kids Blues, Sadness Is A Blessing, I Know Places, Jerome, Silent My Song

Vydavatel: Supraphon

Jsou tomu necelé tři roky, co jedna mladičká Švédka poskytla světu další důvod, proč vyhlížet vše, co se na severu Evropy v popových kuloárech šustne. Onou seveřankou byla Lykke Li a oním argumentem bylo album "Youth Novels". Stačilo tehdy spojit jeden kouzelný hlas, dvě ruce Bjorna Yttlinga, pár pro zdejší obor nezvyklých hudebních nástrojů, několik dalších osvícených hlav a lehce návyková substance byla na světě.

Mezi jejími uživateli se ale našli i tací, kterým její návykovost nestačila. Ti, kterým vadilo, jak ono album všechen megalomanský potenciál jen naznačovalo. Jak si to šinula svým závodem o pozornost posluchačů jen s polovičním odhodláním, snad ze strachu z výhry. A pro ty Lykke Li během té doby vyrostla, zesílila, vše potřebné ponechala, další nástroje přidala a rozhodla se opřít do nohou naplno. Tak, aby ji tentokrát stupně vítězů neminuly. Aby si celý průběh běžeckého dramatu všichni přítomní užili bez výhrad. A aby naplno předvedla, jak mnoha velkých věcí je schopná. Jakým vývojem prošla.

Zatímco před třemi lety jí malinko docházel ke konci cesty dech a občas nepatrně zahýkala i během ní, při "Wounded Rhymes" si razí trasu tak suverénně a dýchá tak neotřesitelně, že by pro ni zřejmě nepředstavovalo problém každému z diváků spontánně poskytnout umělé dýchání. Stejnou vervu, s jakou vše otevírá skandování plná "Youth Knows No Pain", je možno najít i při grandiózním finiši v "Silent My Song".

Lykke Li se ale během letošního klání neprojevuje jen jako nějaká roky protřelá běžkyně, která si ze setrvačnosti přispěchala pro medaili. Kdepak, na to jsou teskné líbeznosti jako "I Know Places", "Unrequited Love" nebo "Love Out Of Lust" příliš vítaným zvolněním, které vám umožní pochválit se za to, jaký úctyhodný kopec typu "I Follow Rivers" jste pokořili. Případně si se slzou připomenout, jak nesnadné je někdy při tom utíkání míjet ona známá místa se srdcem obtěžkaným onou neopětovanou nebo neovladatelným chtíčem zažehnutou láskou.

Dohánět ke žhavým myšlenkám samozřejmě švédská svůdnice uměla už dřív, jen na to tehdy šla přes stydlivě lolitkovské kvality. Dnes je tomu ovšem jinak a její účinný sex-appeal stojí na mnohem důraznějším přístupu k oduševnělosti. Místo nesmělého roztančeného pobízení ke sblížení od dívky s krásnými slůvky na rtech hýčkající si v náručí zázračné melodie k vám odvážně přikročí silná dospělá žena, která vám své čarovné tóny, uvědomělé in-your-face texty a smyslné pohyby předvede tak rázně, že se vaše kalhoty pravděpodobně okamžitě rozepnou z vlastní vůle. "Get Some" budiž toho adekvátně rajcovním příkladem. A stěží vám bude překážet, že u ucha možná občas zaslechnete nádherně vášnivé oslovení "Jerome".

Těmto dovednostem také značně napomáhá i významná proměna jejího hlasového projevu. Lykke Li se začal přejídat fakt, že byla na úkor všech ostatních zásadních přísad přikládána přílišná pozornost její debutové vokální roztomilosti, a místo slaďoučce nevinného někdejšího menu je tentokrát přichystán vydatný, chuťově pestrý a přitom pečlivě vyvážený raut. Minule se podávaly takřka výhradně křehké dezerty a na jazyku se jemňounce rozplývaly laskonky jako "Little Bit", tentokrát na stole láká hostina hodná statných mužských a sluchovody čekají i žranice jako "Rich Kids Blues", v níž slečna kuchařka zpívá tak ostře, že se šokované flákoty masa samovolně krájejí na ultrajemné nudličky. I proti eventuální alergické reakci z jahod ve víně hrozící při nepatřičnými emocemi zavánějícím "Sadness Is A Blessing" je hostitelka pojištěna - s tím, jak syrově je ona pochutina podávána, o nějakém kýči snad ani nemůže být mezi účastníky hodokvasu po řádném natrávení řeč. Mňamka po celý večer.

Trávicí cyklus je ostatně pro "Wounded Rhymes" jednou z dalších silných zbraní. Deset písní a každá z nich se vám v paměti může zapsat jako vybraná delikatesa. Žádné bleskově prošlé záruční lhůty jako posledně. Citlivé, promyšlené a ze všech úhlů uhrančivé album dámy, která vás možná kdysi sladce udivila neotřele dělaným electropopem. Tentokrát sice chce vaši čelist nechat spadnout tím, kolik alternativního a rockového koření úspěšně zvládla přidat, ale tím spíše si buďte jisti, že váš náročný jazýček si bude přísun oněch dobrot dlouho pochvalovat. A že se budete těšit, až vám Lykke Li Zachrisson třeba za tři roky během další vydařené oslavy vítězství ukáže, co nového se pro vás naučila.

NÁZORY
  • Fakt vydarené ... (bulsara, 10.03.2011 11:16) Reagovat

    ... dielko, tak odlišné od debutu ... Žiaľ začuť z neho niečo v rádiu "u nás" bude nadľudský výkon ...

    • Re: Fakt vydarené ... (F.D, 10.03.2011 13:43) Reagovat

      na Radiu 1 uz ji hrajou.

  • Výborné album (ilovemusic, 10.03.2011 13:26) Reagovat

    První album se mi hodně líbilo,přišlo mi velice originální a nové. Wounded Rhymes mi přijdě ještě lepší než debut, zpěvačka Lykke Li se hlasově zdokonalila, písně jsou temnější a osobnější. Myslím si, že tato zpěvačka je talentovaná a těším se s jakým novým albem přijde příště.

  • parádní kombinace... (Petr Veselý, 10.03.2011 20:02) Reagovat

    www.youtube.com/user/lykkelivideos?blend=1&ob=4#p/u/22/jGP3VSNlwzg

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Barbie je mrtvá, ať žije Kavi!" Mattel představil novou panenku. Je to elektronická muzikantka (21.01.2023 15:51)
- Audio: Robyn nazpívala pro své kamarády ze Smile roztomilou hitovku "Call My Name" (17.10.2021 14:45)
- Recenze: Karel Veselý a Miloš Hroch se v knize "Všechny kočky jsou šedé" úzkostlivě věnují hudbě úzkosti (26.12.2020 09:00)
- Nejvíc nej: Smrt, bradavka a Leoš Mareš: 10 nejčtenějších článků roku 2019 (31.12.2019 10:30)
- Video: Robyn je v klipu "Ever Again" sexy jako nikdy předtím (30.06.2019 13:05)
- Video: V klipu "Send To Robin Immediately" nechává Robyn různé lidi tančit, líbat se... Nic víc v tom ale nehledejte (22.02.2019 13:23)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2018 podle musicserveru (10-1) (06.02.2019 13:15)
- Producenti "La La Landu" stvořili další muzikál. Zaznějí v něm písně od Robyn, Ellie Goulding nebo Carly Rae Jepsen (28.12.2018 18:26)
- Video: Robyn zazpívala u Joolse Hollanda a nijak to neošidila (08.11.2018 10:48)
- Recenze: Robyn na "Honey" znovu rozjíždí vlastní popovou hru (29.10.2018 00:01)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu