shop.musicserver.cz

Dobré zprávy z království končetin

Vydáno: 21.02.2011 00:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Název nové desky Radiohead se prý stahuje k tisíc let starému dubu, design má zase připomínat pohádkové příběhy spojené s lesy. Album "The King Of Limbs" si sice z pohádek moc nebere, ale mohlo by klidně sloužit jako soundtrack k tvorbě bratří Grimmů. Stačí jen zavřít oči a ponořit se do říše fantazie...

9/10

Radiohead - The King Of Limbs

Vydáno: 18.2.2011
Celkový čas: 37:24

Skladby: Bloom, Morning Mr Magpie, Little By Little, Feral, Lotus Flower, Codex, Give Up the Ghost, Separator

Vydavatel: vlastní náklad

Žijeme v čím dál tím víc uspěchané době. Nemáme čas skoro na nic a chceme také konzumovat stále rychleji. Tenhle životní styl se musí nutně projevit i na hudbě - na tom, jak k ní přistupují sami hudebníci a konzumenti. Ta doba, kdy se hojně prodávaly desky, dvojdesky, trojdesky a lidi si dokázali sednout a hodiny poslouchat, je pryč. Je to vlastně návrat někam do 50./60. let, kdy se víc než desky poslouchaly singly. Vydat v dnešní době nahrávku, která má víc než čtyřicet pět minut, je pomalu zbytečnost, protože milovníci empétrojek si stejně z každého alba vyberou jen pár skladeb a ty sjíždějí dokola.

Radiohead byli vždycky o krok dál než ostatní. "The King Of Limbs" má stopáž něco málo přes třicet sedm minut a pouze osm skladeb. Podraz na fanoušky? Tvůrčí krize? Ani jedno. Kapela si spočítala, že zaujme spíš, když dá dohromady osm silných skladeb, bez zbytečné vaty (vzpomeňte na "Hail To The Thief", které bylo přece jen trochu delší, než bylo potřeba). Povedlo se?

Povedlo. Přestože je skupina v pozici, kdy si může dovolit natočit takřka cokoliv, je fajn vidět, že Thom Yorke & spol. neztratili chuť experimentovat a posouvat se dál. V čem se novinka nejvíc liší od svých předchůdců, je ještě menší přístupnost. Pánové rezignovali na strukturu skladeb, a tak na nějaký vzor sloka/refrén zapomeňte (výjimkou je snad jen "Lotus Flower"). Asi se hodně inspirovali hudbou Stevena Ellisona (aka Flying Lotus), na jehož posledním albu "Cosmogramma" hostoval Yorke.

Info k vydání

Radiohead
Stejně jako předchozí "In Rainbows" i vydání "The King Of Limbs" je svým způsobem unikátní. Kapela oznámila vydání nové desky 14. února. Datum emise bylo stanoveno na 19. února, ale kapela jej společně s videem k "Lotus Flower" vypustila o den dřív. V obchodech se nahrávka objeví 28. března a fanoušci si také mohou objednat speciální "Newspaper Editon", která bude kromě CD obsahovat dva desetipalcové vinyly ve speciálním obalu, rozsáhlý artwork poskládaný z několika velkých a 625 malých kreseb a to vše zabalené v barevné plastikové vazbě. Celý komplet vás přijde zhruba na tisícovku a k dostání bude od 9. května.

První půlka desky se vyznačuje elektronikou, která je napasovaná na dokonalou souhru mikrobeatů bubeníka Phila Selwaye a basových linek Colina Greenwooda. Mísí se zde vlivy world music, jazzu a ambientu, které vytvářejí chill-outovou hudbu, která vás udrží vzhůru po celou dobu. Úplně nejvíc vybočuje "Feral", která připomene tvorbu dubstepového Buriala.

Do druhé půlky nás přenese "Lotus Flower", pravděpodobně jediná singlovka z celého alba, s dominantní basovou linkou a Yorkovým falsetem. V poslední trojici skladeb přichází na řadu akustičtější skladby. "Codex" možná trochu připomene "Piramid Song" ("Amnesiac") - pomalá skladba, která je celá postavená na pianu a zpěvu. Akorát na konci se přidají smyčce, aby dotvořily atmosféru. Celou desku uzavírá "Separator", ve které reverby a echa vytvářejí až snovou atmosféru. Název skladby (oddělovač) a text "If you think is over, you’re wrong" (jestli si myslíte, že je konec, tak se mýlíte), by mohl naznačit, že se brzo dočkáme pokračování (anebo kapela chce, abychom si to mysleli).

Pokud jde o textovou stránku, tak je to business as usual. Zjistit, co nám chtěl básník říci, opět není snadné, texty většinou spíše dotvářejí atmosféru skladeb. Yorke vykresluje temné obrazy své duše ("there's an empty space inside my heart") a Radiohead i nadále zůstávají tou neveselou kapelou, tak jak je máme rádi.

Kapela spolu s dvorním producentem Nigelem Godrichem přišla s nahrávkou, která nepotěší příznivce alb "Bends" a "OK Computer", albem, které nepřepíše dějiny, albem, které bude nudit ty, co se u hudby Radiohead nudí, bude drásat nervy těm, kteří odmítají všechno natočené pod hlavičkou Radiohead. Všichni ostatní ať jásají. "The King Of Limbs" patří už teď k nejlepším nahrávkám roku.

NÁZORY
  • Nuda. Sorry. (Ersian, 21.02.2011 00:30) Reagovat

    Ta deska je nudná. Od začátku do konce. Ať si každý říká co chce. Definitivně nejhorší, co kdy tito pánové vvydaly. Achich.

    • Re: Nuda. Sorry. (v, 21.02.2011 19:23) Reagovat

      to, že jsi transka ersiane už dávno ví celý internet, ale nemusíš dělat ženy z každého

    • Re: Nuda. Sorry. (divá bára, 22.02.2011 13:02) Reagovat

      Ač nerad, musím souhlasit, deska kolem mě prošuměla aniž by něčím zaujala

  • uff (Zdeňa, 21.02.2011 01:27) Reagovat

    bál jsem se recenze - neměl jsem proč. je skvěle napsaná...a navíc máme stejný názor. děkuju za ni :)

  • 9/10 (Turbolachtan, 21.02.2011 03:02) Reagovat

    je solidně přepálených, pravděpodobně kvůli slůvku radiohead. Ale polemizovat o hodnoceních na tomto serveru nemá smysl. Každopádně album je nudné, nezajímavé a absolutně prázdné. Tohle není žádná oslava minimalismu nebo ambientu, spíš hloupá snaha vydávat dema za umění. Tak tedy působí každý song na desce - jako by ho někdo vydal dřív, než vůbec někdo přidal nějakou zajímavou linku, motiv, cokoliv. Srovnání s Lotusem je mimo. Hodnocení taky. Opět funguje aura RH. Ale celkově si myslím, že svět už tohle dál žrát nebude a vsadím boty a ponožky, že to nikdo nepopasuje titulem album roku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Recenze: "A Light For Attracting Attention" od The Smile je víc než jen volné pokračování Radiohead (19.05.2022 08:00)
- The Smile Thoma Yorka konečně ohlásili debut (21.04.2022 13:14)
- Nové desky 1/2022 - od The Weeknda přes Davida Bowieho po RuPaul (12.01.2022 08:00)
- Video: Radiohead si do klipu "Follow Me Around" pozvali Guye Pearce (08.11.2021 18:42)
- Radiohead vydají desky "Kid A" a "Amnesiac" ve společné reedici (08.09.2021 13:26)
- Zaprášenosti: The Presidents Of The USA - "The Presidents Of The USA" (18.07.2021 09:55)
- Video: Thom Yorke v nové verzi hitu "Creep" svých Radiohead výrazně zvolnil. U klipu možná usnete (13.07.2021 17:44)
- Radiohead jsou na TikToku (04.04.2021 16:26)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu