shop.musicserver.cz
Helloween - Pořád nás baví hrát staré fláky

Helloween - Pořád nás baví hrát staré fláky

Vydáno: 11.02.2011 05:00 v sekci Rozhovory - Marika Jančaříková | foto: facebook interpreta

Legendu zvanou Helloween snad není nutno komukoliv s vlasy alespoň po ramena představovat. A tato legenda se rozhodla prozářit naši zimní šeď a přiblížit nám kus svého světa těžkého kovu a oceli. Měli jsme tu čest mluvit s Markusem Grosskopfem, tedy s jedním ze zakládajících členů.

Helloween band foto
© facebook interpreta
Hned na úvod velké téma mnoha diskuzí mezi fanoušky - setlist. Podle čeho vybíráte písně, které budete večer hrát? Rozhodujete se podle aktuální nálady? A kdo má v konečném výběru poslední slovo?

Víš, to vždycky závisí na kondici ostatních hráčů, jaké písničky budeme večer hrát a co "vtěsnáme" do setlistu. Je to čas od času. Jak víš, některé písničky jsou obtížnější. Diskutujeme o tom, a když cítíme, že by některá nebyla zahrána slušně, tak ji raději vyčleníme. Důležité taky je, v jaké kondici je ten večer Andiho hlas, a od toho se odvíjí výběr písniček.

Vaše nová deska je fantastická. Opravdu kompaktní i přes pestrost skladatelského rukopisu. Myslím si, že se stále drží tradice heavy metalu, takže nové fanoušky nezklame, ale zároveň je cítit progrese a touha jít s dobou, což zajisté přitáhne nové fanoušky. V jaké atmosféře nahrávka vznikala a kdo rozhodoval o konečné podobě?

Jestli víš, předtím jsme nahráli desku "Unarmed", takže jsme už byli pořádně hladoví po něčem tvrdším. A první dvě věci z desky "Are You Metal" a "When The Sinners Go" určily jednoznačně směr, kterým se bude novinka vyvíjet. Hodně jsme diskutovali o tom, jak udělat ty správné songy. Album vzniklo velmi rychle. Já jsem nahrál svoje party v Hamburku a poslal je zbytku skupiny. Já bydlím v Hamburku, takže to byla úžasná svoboda v tom, že jsem mohl více dnů pracovat doma, a tak trávit čas se svou rodinou, ženou. Jinak souhlasím s tebou, že deska je atraktivní i pro mladé. Je skvělé, že pořád máme nové a nové fanoušky, teď třeba byli na koncertě děcka s fotkami Helloween, prostě paráda. Naši staří fanoušci už mají děti, a ty na nás chodí, a jejich děti a jednou snad i jejich děti…

Velmi jsem si oblíbila tvé písně na nové desce "World Of Fantasy" a "If A Mountain Could Talk". Texty jsou úžasné, podněcují člověka k přemýšlení o světě a smyslu věcí kolem, což je myslím důležitá funkce textů. Tvořily se ti tyto písně snadno? Jaký z nich máš pocit a proč právě tato témata?

Já opravdu nevím, proč jsem psal právě o těchto věcech. To záleží na počasí, na tom, jak se ten den cítím, to nebyl nějaký záměr napsat právě takové texty, to prostě vyplyne ze situace. Venku může být slunko, a je z toho rock. Anebo může pršet. Napadají mě melodie, texty, všechno to musí pasovat. Mám spoustu nápadů a je potřeba dát to dohromady. Někdy je to těžké, ale nakonec to vždycky funguje. Každopádně je to zábava, tahle tvůrčí aktivita.

Helloween
© helloween.org
Vaše tvorba je snadno rozpoznatelná, ale nápady znějí většinou neotřele a nově s každým novým CD. Jaký je váš recept?

Dobře, většinou máme nějaký materiál. A pak to záleží na situaci, zde se vyvine více heavy směrem, nebo naopak třeba i jemněji , do rocku a tak dál. Krásné je, že ať se rozhodneme pro kteroukoliv z těchto variant, vždycky je z toho nakonec song od Helloween.

Kapely vždycky říkají, že jejich poslední CD je nejlepší, ale které předchozí, na kterém jste pracovali, se ti osobně líbí nejvíc?

Já nevím, je velmi těžké to takhle říct. Určitě si živě pamatuju, jak se dělaly první desky, poprvé jsme nahrávali v opravdovém studiu… Hodně se změnilo u "Keepers", hudba se konečně vymezila, zlepšily se vztahy v kapele. Každá deska vznikala v určité době a měla charakteristický sound. Třeba "Keepers" mají svůj charakteristický zvuk, ale obecně každou mám spojenou s jiným studiem a jinými vzpomínkami. Rád vzpomínám na "Masters Of The Rings", alba před ním byla zase jiná, tak trochu víc do popu, ale mělo to své opodstatnění. Já nemůžu říct, že nějaké nemám vyloženě rád. Jenom jsou to prostě jednotlivá od sebe velmi odlišná alba.

Mnoho fanoušků mě žádalo, ať se vás zeptám, jak často cvičíte, konkrétně teď, když jste na turné. Jsou přípravy před šňůrou hodně náročné? A jak to máte, pokud nejste zrovna na turné?

Před turné většinou nacvičujeme pět týdnů. Nejprve cvičí dohromady bubeník a baskytarista a pak se přidá zbytek kapely. Celkem zabere příprava na turné tak pět týdnů. Když nejsem na šňůře, tak, víš, hrát doma je velmi nudné, takže cvičím doma jen sem tam. Nebaví mě cvičit sám doma. Baví mě, když jsou kolem další lidé, to je základ.

Ty jsi spolu s Michaelem v kapele od začátku. Kde stále bereš chuť a podněty dělat nové písně? A propos, baví tě stále hrát po x-té na koncertě vaše hity z osmdesátých let?

Je to publikum! To publikum je důvod, proč děláme stále něco nového, protože když vidím, jak je to baví, je to skvělé. Když vidím, že se lidé zajímají o to, co děláme... A hrát stále ty stejné písničky? Ano, samozřejmě, já s tím nemám problém, když vidím, jak jsou fanoušci nadšení a šťastní - zaslouží si to. Když vidíš, jak pijou pivo a jsou spokojení dole pod tebou, je to skvělé.

Proč nehrajete některé skladby z alba "Unarned" živě? Mám na mysli v tom stylu, v jakém jsou na albu.

Tohle album jsme vydali pro speciální příležitost - naše 25. narozeniny. Měli jsme potom pět šest vystoupení v Německu, byla to sranda. Ale stačilo to. Byla to vystoupení spíš komorního rázu, jestli víš, co myslím. Teď je na čase být zase Helloween v plné polní - velké koncerty, fanoušci…

Marcus Bassinvader...

Markus Grosskopf (Helloween)
... je skutečně aktivní muzikant (po všech stránkách) a jeden z původních členů Helloween. Aktivně se účastnil mnoha projektů s Kenem Hensleyem nebo věhlasným Tobiasem Sammetem z Edguy, konkrétně na jeho projektu Avantasia. Poslední projekt Markuse je trochu neortodoxně pojmenován Bassinvaders a ještě méně ortodoxně je zaměřen jen na basovou kytaru, za což mu náleží patřičný hold. Z této kovárny byl v roce 2008 vypuštěn zatím jeden ingot pod hrdým názvem "Hellbassbeaters". Nyní je Markus plně zaměstnán turné s Helloween, nicméně věřme, že bude i nadále najíždět do nových projektů!

Co plánujete po šňůře? Máte už napsaný nějaký materiál na novou nahrávku? Nebo zamýšlíte dát si na nějaký čas pauzu?

Nebyl čas. Právě jsme dokončili album, propagovali naše turné, bylo to časově náročné. Po tomto turné plánuji dát si pauzu a až pak se budeme bavit o možném dalším materiálu.

A neplánuješ nějaké vlastní sólové projekty? Případně se podílet na spolupráci s ostatními muzikanty?

Ne, teď nic takového neplánuji. A spolupráci, bude-li zájem, proč ne? Ale zatím o ničem takovém nevím. Teď je čas Helloween.

Hrajete rádi v Česku? Co si myslíš o českých fanoušcích?

Ano, je to krásné tady hrát. Vy jste velmi emociální a živí. Je to skutečně pěkné tady být.

Líbí se mi vaše dekorace na jevišti, které s sebou máte na tomto turné (otáčejících se sedm nožů a nafukovací dýně). Čí to byl nápad?

Weiky a Andi spolu udělali nějaký koncept a pak se na tom taky podíleli lidé z managementu. Ti jsou v tomhle ohledu hodně kreativní a pořád něco vymýšlejí. Je to prostě druh heavy metalové dekorace se vším všudy.

Helloween
© files.myopera.com
Máte po koncertě afterparty s ostatními kapelami?

Samozřejmě! Většinou jsme na turné tak se třemi skupinami. Takže po koncertě jen tak sedíme, pijeme pivo, whisky a je to skvělé. Proč ne, když už je po koncertě? Není na tom nic špatného. Ale samozřejmě že ne každou noc, jenom někdy. Čas od času si přiťukneme na zdraví. My zvučíme, oni zvučí... Je to vlastně taková rodinná firma.

A s kterou kapelou je největší zábava po koncertě?

Myslíš z toho turné?

Ne, s jakoukoliv, s kterou jste kdy byli.

(Smích.) S každou je to sranda . Třeba teď v září jsme se viděli s lidma, s kterýma jsme nebyli dlouho, a bylo to super vidět se a popít po takové době. Znáš to: "Jé, co jsi dělal celou tu dobu?" Víš, něco v takovém duchu. Mám to moc rád. Jinak, dneska jsem chtěl zajít na jedno s každou kapelou, která tento večer vystupuje.

Jsou nějaké písničky, které preferuješ hrát živě?

Miluju je hrát všechny, je to mnoho písní, ale dobře, třeba mám moc rád "Eagle Fly Free", ale takových písní je opravdu hodně.

NÁZORY
  • džíska (Ax, 11.02.2011 05:58) Reagovat

    Dle položených otázek předpokládám, že autorka chodí na koncerty ve vestičce a s mikinou Hellouvín nebo Salamandra :)

    Těžko říct, zda by měl rozhovory dělat fanoušek nebo člověk, který danou kapelu až tak nemusí..
    Na druhou stranu, když vezmu rozhovory Honzy Dědka... ten se do nich uměl obout, a nešetřit..
    Tohle je jen takové nahrávání na samochválu.
    Dopouručuju autorce výtečnou knížku právě Honzy Dědka - Live.
    Nebo od Nicka Kenta - Krutej Nářez.
    To jsou legendy v oboru, je tedy dobré je znát.
    A naučit se třeba od nich, jak až tak strasně nelézt zpovídanému interpretu do...
    Možná by přece jen rozhovory neměli vést skalní fanoušci.
    Ale každá aktivita se cení, takže jen tak dál, jen si tak brblu.

    • Re: džíska (wxa, 11.02.2011 11:42) Reagovat

      Heleď, ty džísko jedna, ta knížka od Kenta se v češtině jmenuje Těžkej nářez, ne Krutej, a navíc trpí ne zrovna šťastným překladem a překlepama. To za prvé. Za druhé, nazývat Honzu Dědka legendou a dávat ho na úroveň Nicka Kenta, to by se snad ošil i on sám. Legenda je Lester Bangs, Kent, samozřejmě, ale H. Dědek asi těžko. Za třetí, ani sám Dědek už by dneska neudělal tak konfrontační rozhovor, jakej si střihl s Glenem Matlockem. Pokud jde o tohle povídání, zas tak úplně análně se mi nejeví, autorka má prostě Helloween ráda, tak se jich ptá tímhle stylem. Pořád lepší než aby to dělal někdo, kdo z Helloween zvrací.

      • Re: džíska (ian69, 12.02.2011 19:54) Reagovat

        Dědek je především sebestředný blb, který by nejraději dělal rozhovory sám se sebou, který má rád Beatles a Pink Floyd a jako takový se rozhodl to Matlockovi po 20 letech "nandat". Já se divím, že ten tomu hysterickému kašpárkovi telefon nepoložil dřív, než se Dědek dostal skutečně do ráže. Protože to, že Matlock mluví s magorem, muselo být naprosto evidentní hned od počátku. Ten rozhovor nebyl ani trochu konfrontační, ten byl od začátku do konce z Dědkovy strany trapný, jak to většinou u chování psychicky vyšinutých lidí bývá.

        Zato Kent uměl o hudbě opravdu psát.

        K Helloween. Já prostě nechápu, proč se dělá v roce 2011 rozhovor právě s touto kapelou...

        • Re: džíska (wxa, 14.02.2011 19:14) Reagovat

          Proč? Protože ta kapela v roce 2011 stále funguje a právě vydala nové album. A podle všeho jedno z těch relevantnějších.

  • Proc ne? (Rocker, 11.02.2011 13:56) Reagovat

    No ja myslim ze neni treba se do nekoho obouvat nebo delat dusno.Prece jen jsou to lidi co uz neco dokazali a zrovna helloween mi prijde jako parta sympatickych chlapu co to delaji pro radost a pro fanousky takze ideal.Na rozhovoru jde videt ze autorka ma svou praci rada a nema zadne komplexy presne tak to ma byt.Co se objektivity tyce zastavam nazor ze neexistuje clovek ktery muze objektivne hodnotit umeni protoze stejne nakonec o tom jestli to nekam dotahne vetsinou rozhodne nekdo kdo o hudbe nevi tolik jako takzvani odbornici cili fanousci.Kazdopadne ma to pozitivni naboj a za to musim autorku pochvalit jelikoz lidi co rypou uplne zbytecne do druhych je dneska nepomerne vic nez tech pozitivnich.Jen tak dal:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Helloween jeli v pražské O2 areně jako dobře namazaný stroj (01.07.2022 21:13)
- Fotogalerie: Helloween zvládli svoji show v zaplněné O2 areně na výbornou (01.07.2022 08:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (40-31) (24.01.2022 18:00)
- Recenze: Helloween se ve hvězdné sestavě vrátili s fenomenální eponymní deskou (28.06.2021 00:00)
- Nové desky 24/2021 - od Fear Factory přes Helloween po Styx (22.06.2021 08:30)
- Video: Helloween v klipu "Skyfall" bojují s mimozemšťany. Epická skladba láká na nové album (04.04.2021 09:07)
- Slyšeli jsme novou desku Helloween. Máte se na co těšit? (26.03.2021 14:09)
- Helloween jsou zpět. V červnu vydají šestnáctou řadovku (15.03.2021 17:01)
- Audio: Korpiklaani přinášejí první song z nové desky, překvapení se ale v případě "Kotikonnut" nekoná (13.06.2018 13:43)
- Helloween zahrají jako Pumpkins United na Masters Of Rock. Spark TV potvrdili účast (29.11.2017 19:45)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu