Vánoce v červenci? Žádný problém!

31.01.2011 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Napadlo by vás upéct uprostřed léta vánoční cukroví? A co ozdobit stromeček nebo si k bramborovému salátu osmažit kapříka? Kdepak - jsou zkrátka symboly, které se vážou pouze k Vánocům. Stejně tak vánoční koledy, chtělo by se říct. Jenže v případě "Vánočního koncertu" Petra Bende to tak úplně neplatí...
7/10

Petr Bende & band a hosté - Vánoční koncert

Skladby: DVD: Přání, Dneska je naposled, Pásli ovce Valaši, Den přeslavný, Hvězda, Another Brick In The Wall, Anděl perutí mách', Nesem vám noviny, Chvíle, Štědrej večer nastal, Vidím sebe vedle tebe, Štěstí zdraví pokoj svatý, Zaklínám své moře, Bohemian Rhapsody, Piánovka, Píseň co mě učil listopad, Sólo bicí, Půjdem spolu do Betléma, Sweet Home Chicago, Rolničky, Samba s Karlíkem, Nad horú svítá
CD: Přání, Pásli ovce Valaši, Den přeslavný, Hvězda, Anděl perutí mách', Nesem vám noviny, Chvíle, Štědrej večer nastal, Tráva, Štěstí zdraví pokoj svatý, Zaklínám své moře, Bohemian Rhapsody, Piánovka, Píseň co mě učil listopad, Rolničky, Samba s Karlíkem, Nad horú svítá
Vydáno: 8.11.2010
Celkový čas: DVD asi 114 minut + CD 79:07
Vydavatel: Sony Music
Před čtrnácti lety, když uskutečnil svůj první vánoční koncert, neměl Petr Bende ani zdání o tom, že mu jednou bude vestoje aplaudovat vyprodané divadlo. A přestože na něj mnozí stále hledí s nedůvěrou jako na "toho ze Superstar", není nejmenších debat o tom, že podstatnou část cesty k současnému úspěchu si hudebník vyšlapal sám. Vlastní pílí a především skromností. Svoje muzikální umění teď reprezentuje na svém prvním DVD pořízeném během předloňského vánočního kocertu v Janáčkově divadle v Brně.

Nelze popřít, že samotný titul "Vánoční koncert" vyvolává poměrně konkrétní asociace: lehká nervozita a předvánoční stres (na které každoročně nadáváme a zároveň se na ně každoročně těšíme), mezi vločkami sněhu se proplétající vůně čerstvého cukroví, všelijaké tradiční zvyklosti a samozřejmě vánoční koledy. Petr Bende však svoji první živou nahrávku pojal poměrně osobitě. Co třeba "Rolničky" v trojbarevném funky-reggae-jazz provedení? Také další známé koledy jsou rozehrány v rozmanitých a svěžích aranžích, takových, jaké na klasických vánočních nosičích jistojistě nenajdete.

Vedle vánočních písniček, které vyplnily zhruba třetinu prostoru, zaznělo během večera několik skladeb z předchozích dvou desek (například "Anděl perutí mách'", "Zaklínám své moře", "Nad horú svítá") a dříve nevydané autorské kousky. Mimo to si PB zahrál s folkařem Wabim Daňkem jeho "Píseň co mě učil listopad". Opravdovými lahůdkami se staly dvě z nejslavnějších rockových písní hudební historie: "Another Brick In The Wall" a "Bohemian Rhapsody". Zpěváka a pětici stálých muzikantů totiž příležitostně doprovázely cimbálová muzika Grajcar a místní pěvecký sbor a právě ve zmíněných hymnách se sbor, respektive cimbálovka, předvedly v plné kráse. Za zmínku stojí také "Sweet Home Chicago", v níž si zahostoval Petrův otec Ján a hromadné bubenické sólo předvedli všichni členové Bende bandu.

Co najdete na CD

Součástí "Vánočního koncertu" je také CD se zvukovou stopou koncertu. Osmdesátiminutový záznam vystoupení obsahuje o šest skladeb méně a ty zahrnuté jsou z kapacitních důvodů prostříhány. Navíc je tu naopak skladba "Tráva", v níž si zapěla Dara Rolins. Jak Petr prozradil v nedávném rozhovoru pro musicserver, měl původně úmysl natočit vánoční desku ve studiu. "Pak jsem ale zjistil, že vánoční atmosféru ve studiu nevymyslíš. Atmosféra toho Janáčkova divadla v Brně, kde bylo tisíc tři sta padesát lidí, je na té nahrávce cítit," řekl.

Střídmé pojetí střihu i kamery je ve prospěch věci - na tomhle DVD je podstatná hlavně zmíněná atmosféra. V bonusech pak naleznete například další Wabiho táborovku "Rosa na kolejích", fotogalerii a další prostřihy z předvánočního večera. Jenom škoda závěrečné Petrovy patetičnosti: "Děkuji vám, děkuji muzice, světu..." a lehce odpuzující přední straně bookletu. Ale to jsou jen maličkosti.

"Vánoční koncert" rozhodně není jednou z variací na téma "Jak před Vánocemi vytáhnout peníze z peněženek" ani ducha prostým pokusem o navození předvánoční atmosféry, ale zprostředkováním jednoho povedeného a zábavného večera. A ačkoliv Petr Bende možná není úplně cool, až v červenci otevřete okno a pustíte do světa vánoční koledu třeba ve funky verzi, vy zaručeně budete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY