shop.musicserver.cz
The Frames, Duke Special, Sváteční pop, Divadlo Archa, Praha, 6.12.2010

Obdivuhodně nepředvídatelné, překvapivě kuriózní

Vydáno: 07.12.2010 20:39 v sekci Naživo - Katarína Straková | foto: theframes.ie

Výročí svých dvacátých narozenin přijela za svými fanoušky do Prahy oslavit populární irská folkrocková kapela The Frames. Vyprodaný prostor pražského Divadla Archa, které má prý zpěvák Glen Hansard velice rád, se v pondělí večer naplnil teplem a láskou.

Live: The Frames

support: Duke Special, Sváteční pop
místo: Divadlo Archa
datum: 6. prosince 2010

The Frames
© facebook interpreta
Mám ráda koncerty v Divadle Archa. Zpravidla tam bývá dobrý sound (s ohledem na to, že jsem poslední dobou byla skoro zdomácnělá ve Velkém sále Lucerny, mě zvuk v Arše okouzlil dvojnásob), kromě toho kapacita 1 200 lidí, která se mimochodem v pondělí naplnila, působí rodinně zabydleným dojmem. A The Frames tam spolehlivě zapadají.

Večer zahájil úderem osmé dredatý irský písničkář Peter Wilson alias Duke Special, jenž divákům naservíroval neuvěřitelnou klavírní a pěveckou zručnost. Zvláště s přihlédnutím k tomu, že se - jak se smíchem poznamenal - právě vzbudil. "Včera jsem to trochu přehnal se slivovicí," svěřil se.

Na jeho půlhodinový set navázala skupina šikovných hudebníků a výtvarníků v čele s Petrem Niklem, která si říká Sváteční pop. Ta během své půlhodinky stihla odkázat na barokní klasiku, moderní elektro i na Jamese Bonda, čímž si vysloužila bouřlivý aplaus spojený se spokojeným dusotem publika.

Ať už ale byli Duke Special i Petr Nikl jakkoli dobří, The Frames je několikanásobně převýšili. Atmosféra, jež se během jejich koncertu vytvořila, vykrystalizovala v něco nepopsatelného. Úžasného. Fantastického. (Teď si trochu připadám jak Lucie Bílá v ČSMT, ale fakt nelze jinak.) A nebylo divu.

The Frames
© last.fm
Hravě tvůrčí Dubliňané bavili sebe i ostatní. Umně pracovali s dynamikou i s emocemi svých příznivců, jednoduché melodie písní podložili sympatickou upřímností jim vlastní. "Ať se jdou všechny britský kytarovky vycpat," napůl rozhořčeně, napůl fascinovaně pronesl přítomný hudební zpravodaj Roman Jireš a já mu musela dát za pravdu. Kapela hrála s bezprostředně mladistvým elánem, jako kdyby jim snad bylo šestnáct. Málokdo by řekl, že The Frames oslavují už dvacetileté jubileum.

Podivuhodná na písničkách kapely je jejich rozmanitost. Můžete si je poslechnout před usnutím, při běhání, do auta i na koncertě a v každé situaci znějí prostě jako pecky určené přesně k těm konkrétním podmínkám. Nikdy se neoposlouchají. Unikátní barva Hansardova hlasu chvílemi připomíná Nicka Cavea, chvílemi Leonarda Cohena, jindy zase Alexe Banda nebo Roberta Smithe.

"Strašně to se mnou lomcuje," zasněně se usmívala má kamarádka během poeticky rozmanité “Finally”. "Poprvé jsem na nich byla před lety na Dobešce. Tenkrát je ještě nikdo neznal, ale byl to fakt nejlepší koncert ever. A dneska je to zase skvělý!" dodala.

Tito pozitivně dojemní Irčané odehráli vcelku dvouhodinovou nálož perfektní muziky. Dvacet let se svými českými fanoušky oslavili peckami jako “Seven Day Miles” z jejich třetího alba “Dance The Devil“, téměř desetiletou “Lay Me Down” nebo chytlavou “Star Star”. Všechny byly přijaty s entuziasmem a s láskou. A ta je potřeba!

NÁZORY
  • jak jinak (Marek, 07.12.2010 21:44) Reagovat

    pro me trocu necekane opet vic nez vydarenej koncert, jen mala poznamka z mezi britske kytaorvky bych urcite neradil Muse, prave oni a Frames jsou podle me best live kapely (nehlede na moje oblibene u2). Kazdopadne poradna rockova show mozna torchu vic oproti koncertum v letech 2005, 2006 ci 2007 u nas... delka koncertu byla jak vic jak 2 hodiny coz taky potesilo, vrcholem vecera pro me osobne Your Face s Redemption Song a Monument s Hay Day, ktere se zrovna moc nazivo nehravaly

    • Re: jak jinak (F.D., 07.12.2010 22:13) Reagovat

      Kde se co pise o Muse? Jinak byl to fakt supr koncert! Takova davka emoci a energie zaroven! To by nepredveli ani Radiohead sMuse dohormady.

  • muzika v arše (Štoky, 09.12.2010 10:21) Reagovat

    Ono to je hezký a vlastně i jednoduchý takhle "sundat" britskou kytarovku po koncertě v Arše,přesto si myslím že Frames nehrají britskou kytarovku a ani bych to vůbec nesrovnával ...co mají společného s U2,Muse,Snow patrol nebo dalšími kapelami? Snad jen to že jsou ze stejného ostrova. Mám Frames rád už několik let,ale vadí mi když se nechá člověk unést pocitem úžasného koncertu a pak na vše okolo kouká trochu hanlivým pohledem.
    Jinak co se týká předkapely Sváteční pop nemohl jsem věřit svým uším... zaprvé podle mě naprosto nevhodná předkapela. Fůze všehosi co se snaží být originální pro mě neznamená hned zajímavé. Podle mě hodně lidí je ovlivněných tím kdo to vlastně byl. Jen proto že vystupoval Mila Cais nebo Petr Nikl nezmení můj názor toho, že tohle bych možná tak ocenil po dvou brčkách hodně kvalitního materiálu. Sorry to bylo moc at mi nikdo neříká že tam byla upřímnost a emoce jako pán co stál opodál vedle mě v Arše.

  • Jak to vidím já (Joe Rappapa, 09.12.2010 12:45) Reagovat

    Duke Special-proč ne? Zajímavý.
    Sváteční pop-onanie na druhou.Brrrrr.
    The Frames-pohlazení po duši.Takhle nějak si představuji skvělej koncert.Jen se do něj nevešly všechny moje oblíbené kousky...

  • ... (madforit, 10.12.2010 11:25) Reagovat

    Opet skvele. A to, ze si the frames drzi leta archu, beru jako uctu k fans. Radsi si priplatim 2kila a mam koncert o dve tridy vejs nez cokoliv v lmb, roxy apod., kde vlastne byvaj leckdy koncerty stejne drahe, i drazsi. Je dobre vedet, ze stale existuji lide, kteri to oceni prave treba vyprodanym salem. Seven day mile mi udelala radost, monuments prekvapila v setlistu (zamerne jsem predem negooglil) ... Rad jsem si zas zabroukal dEUS, no a micuv hey day na zaver ... The frames jsou skutecne jedna z nejvyhranejsich kapel po tech letech, ale videt v arse spoustu jinych kapel, zvedlo by to jejich kredit. Ty haly a hucici kopky, ktere u nas tvori tech par koncertnich mist proste vetsinu akci zabiji. Ale to at si resi kapely a promoteri. Jsou kapely, ktery jsem vynechal prave kuli blbejm mistum. A kytarovky at se zahrabat nechodej, at nejen u nas hrajou na lepsich mistech a at hrajou tak koncentrovane a zaroven uvolnene jako the frames :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Show My Leonard Cohen připomene nejslavnější skladby známého hudebníka (03.02.2023 10:14)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Video: Prosté obrazy v klipu "Puppets" vzdávají poctu Leonardu Cohenovi (23.11.2021 15:30)
- Recenze: "I'm Your Man: Život Leonarda Cohena" je pečlivým průvodcem cohenovským labyrintem (02.01.2021 09:00)
- Cohenův bestseller "I'm Your Man" vychází s bonusovým CD, které představí pondělní pražský koncert (02.10.2020 10:09)
- Video: Leonard Cohen se vrací v posmrtném klipu k "The Hills" (23.04.2020 13:56)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2019 podle musicserveru (20-11) (03.02.2020 16:50)
- Naživo: Jak jsme konverzovali s Nickem Cavem (23.01.2020 12:33)
- Video: Alter Bridge v pařížské Olympii oživili vzpomínky na Buckleyho "Hallelujah" (15.12.2019 19:38)
- Recenze: "Thanks For The Dance" Leonarda Cohena je meditací nad pomíjivostí a krásou (02.12.2019 00:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu