shop.musicserver.cz
Tomáš Hajíček (Krucipüsk) - Kocoura jsem nikdy nejedl

Tomáš Hajíček (Krucipüsk) - Kocoura jsem nikdy nejedl

Vydáno: 12.03.2011 05:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Radostí z fungování současného světa neoplývá, ba naopak. Odsuzuje digitální média, kritizuje globalizaci a Václav Klaus je pro něj v první řadě účetní. Mluví klidně až skoro odevzdaně, občas se rozvážně zasměje. Takový je leader Krucipüsk a v současnosti také sólový muzikant Tomáš Hajíček.

Tomáš Hajíček
© krucipüsk.cz
Tomáši, upřímně - neprožíváte krizi středního věku?

Co to je? (smích)

Tak proč vás tak najednou ve třiačtyřiceti, po sedmi deskách s vaší kapelou, napadlo natočit sólovku a vydat knihu?

To není krize středního věku. S tou knihou vlastně nemám nic společného. Tu dělala manažerka a já ji viděl, až když byla hotová. Bylo to pro mě překvapení. A pokud jde o muziku, chtěl jsem si vyzkoušet, jaký to je udělat si celou desku sám. Když už mám to studio, tak proč ho nevyužít?

Mně osobně přijde "Kocour v troubě" jako pořádný úlet, na hony vzdálený od tvorby Krucipüsk.

Je to průlet celým hudebním světem od počátku tohoto století. Zatímco v Krucipüsk jsou další čtyři lidi, kteří společně vytvářejí jeden celek, moje sólovka je čistě o mně. O tom, co poslouchám a co se mi líbí.

Z bookletu jsem se dozvěděl, že jste si při nahrávání vystačil naprosto sám. Hudba, texty, veškeré nástroje i produkce. To skoro vypadá, že jste si chtěl něco dokázat...?

Já si nic dokazovat nemusím. Já vím. (smích) Mě ty nástroje baví všechny, tak jsem si je všechny nahrál sám. Je jich tam dvanáct až třináct, někde i patnáct. A navíc - dostat hudebníka v určitý čas na určité místo, aby něco určitého nahrál, je takřka nemožné.

Krucipüsk
© krucipüsk.cz
Každopádně není úplně zvykem, aby ženské vokály nazpívala manažerka kapely a její dcera...?

Běžné to asi není, ale když je hlavní manažerka herečka a zpěvačka a umí zpívat líp nežli já, tak je to takhle v pořádku. Mimochodem má i svoje šansonové CD. A Barča výborně zpívá soul. A navíc byly ochotné čekat, až to dodělám, a začít zpívat v jednu v noci něco, co nikdy neslyšely. Ráno v sedm jsem s tím jel do výroby. (smích)

Ale ty kakofonie a disharmonie jsou účelové?

Jestli má z toho někdo jinej pocit, vyvracet mu to nebudu. Ale já z toho mám velmi dobrej pocit. Myslím, že pan Zappa míval taky. A Tom Waits jakbysmet.

Zaujala mě skladba "Bába z pekla", o níž jsem v recenzi na kocoura napsal, že evokuje zakouřený pekelnický bál, kde se o půlnoci opilí čerti chopí nástrojů.

Opilí čerti by to ale nikdy nezahráli, na to musíš bejt střízlivej.

A vy jste během nahrávání byl?

No samozřejmě. A lidi, kteří to se mnou hráli naživo, taky byli. Jinak by se v tom množství nástrojů nikdo nevyznal.

Tomáš Hajíček...

Krucipüsk
...stál u zrodu jedné z nejvýraznějších formací tvrdě rockové scény Krucipüsk a jako jediný ze zakládajících členů vytrval (ne)celých dvacet let její existence. Koncem minulého roku vydal svoji první sólovku "Kocour v troubě", sbírku textů, nepublikovaných fotografií a náčrtů "...arybařekla" a také si zahrál ve filmu "Bastardi", k němuž zároveň složil hudbu. Strejda Tomáš, jak se libereckému muzikantovi občas přezdívá, je mimo jiné znám svými nevybíravými názory na politiku a současnou společnost.

Současnou sestavu Krucipüsk tvoří kromě Tomáše Hajíčka baskytarista Marek Haruštiak, kytarista Jarmut Gabriel a bubeník Vojtěch Douda. V tomto složení nahrála kapela poslední počin "Amen", jenž vyšel v roce 2009 jako sedmá řadová deska.

Věnujme se teď Krucipüsk. Před rokem jsme na musicserveru vyhlásili anketu o nejlepší desky uplynulé dekády a vaše "Druide" se v české sekci umístila na 19. místě. Jakou desku považujete vy osobně za nejlepší?

Vždycky tu poslední. Protože poslední deska je pokaždý krok dopředu. Ale rád mám všechny.

Po menším úletu "Ahoj" jste se na "Amen" navrátili do starých kolejí. Máte aspoň představu, co přijde příště?

Představu máme a prozrazovat ji nebudeme, protože to bude k dvaceti letům Krucipüsku. Ale bude to zajímavý.

Aspoň naznačte.

My nesmíme ani naznačovat. (smích)

V Krucipüsku se za jeho existenci vystřídalo neobvykle mnoho muzikantů. Čím to?

To je způsobené dvěma základními věcmi. Jednak jde o soužití určitejch lidí dohromady, jednak samozřejmě o finanční stránku. Po té rádoby revoluci se lidi začali starat hlavně o peníze a každej muzikant sháněl co nejlépe placený post. A u Krucipüsk velmi dlouhou dobu o žádné finance nešlo.

Tomáš Hajíček
© krucipüsk.cz
Chybí vám někdo z těch bývalých víc než ostatní?

Ne.

Ani takový Milan Cimfe?

Ten vůbec ne.

Krucipüsk nikdy nezastírali svoji politicko-sociální angažovanost. Na "Ahoj" to byla kritika Václava Klause. Co přesně vám na něm vadí?

Já jsem nikdy nezažil arogantnějšího prezidenta. A navíc s takovým podivným nadhledem, kterej je totálně v podhledu. To není prezident, pro mě je to účetní nějaké nadnárodní firmy!

Ale co konkrétního máte na mysli?

Úplně všechno. Já jsem od něj nezažil jedinou dobrou věc. Začalo to tím, že zapříčinil rozprodání celý republiky...

Politiku radši opusťme. Zajímá mě neméně aktuální téma - ve skladbě "Krupicová kaše" z poslední desky "Amen" se objevuje kritika mladé generace kvůli zahlcení elektronickými médii. Jaký je váš vztah k novým médiím, počítači, internetu?

Snažím se tomu bránit. Já nechápu, proč se lidi baví s kamarádama po internetu a radši se nesejdou fyzicky. To je, jako kdyby kapely koncertovaly jenom přes internet a člověk neměl přístup na živej koncert. A navíc můžeš na internetu napsat cokoliv, jakoukoliv lež. Internet je nejprolhanější médium. A po něm hned televize.

Krucipüsk
© krucipüsk.cz
Na současný svět máte poměrně vyhraněné názory. Jaký je podle vás největší problém současné společnosti, současného světa?

Globalizace. To, že se potírají zvyky, jídelníček a myšlení jednotlivých národů.

Vzpomínáte rád na minulost? Co třeba vaše někdejší oi kapela Hubert Macháně?

Jo, to byla prdel. A taky se tenkrát lidi uměli prát, dneska jsou splachovací. A vládnou prachy.

V repertoáru téhle bandy jsem našel skladbu s názvem "Práskni negra do hlavy". O co tenkrát šlo?

Tahle písnička vznikla v mejch šestnácti letech. Mého bratra zbila v Liberci banda cikánů do bezvědomí. Takže jsem se k tomu tenkrát postavil takhle. Neřeším lidi podle etnika.

Na závěr se znovu vrátím k vaší sólovce. Jedl Tomáš Hajíček někdy kočku, respektive kocoura?

Nejedl. Ale o to se v tom názvu ani nejedná. (smích)

P. S.: V době vydání tohoto rozhovoru měla sestava opět jiné složení, kdy baskytaristu Marka Haruštiaka vystřídal Richard Scheufler. Překvapivé, že?

NÁZORY
  • Zdravím,super člověka (yveta, 01.05.2012 19:21) Reagovat

    Ahoj,díky za super muziku,skvělé texty a velmi pravdivé názory,moc lidí to nechápe a vůbec ničemu nerozumí.My ano,už jsi nás viděl a také jsme se spolu fotili v ústí v kartelu,já malá a ty vysoký.Až budeš vystupovat v ústí ozvvi se,Yveta a Míra.Tel.607159655

    • Re: Zdravím,super člověka (Lenka, 16.12.2015 07:52) Reagovat

      Ahoj, naprosto s Vámi souhlasím. Nedavno jsem slyšela na beatu rozhovor s Tomášem Hajíčkem v Rockerově ránu a úplně mě dostal. V týhle podivný době je úplnej zázrak slyšet zdravý názory a vědět, že jsou tu lidi jako je Tomáš, dík za něj a za naději....¨Lenka

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Krucipüsk Tomáš Hajíček měl nehodu, je ve vážném stavu (17.04.2024 08:53)
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Audio: Poslechněte si dosud nevydanou píseň Franka Zappy "Your Mouth (Take 1)" (20.11.2022 15:47)
- Video: Tomáš Hajíček (Krucipüsk) ON AIR: Devadesátky byly období největší svobody (06.04.2022 11:51)
- Naživo: Krucipüsk oslavili ve Foru Karlín třicátiny a dali zapomenout na dva roky v pekle (02.04.2022 16:37)
- Fotogalerie: "30 + 2 roky v pekle" s Krucipüsk ve Foru Karlín stály za to (02.04.2022 12:32)
- Krucipüsk zve na výroční koncert do pražského Fora Karlín (21.03.2022 14:51)
- Legendární živák Franka Zappy "Live At Fillmore East June 1971" vyjde k 50. výročí v rozšířené edici (18.01.2022 10:53)
- Slavná alba: "Over-nite Sensation" a "Apostrophe (')" aneb Ideální úvod do tvorby Franka Zappy (06.11.2021 17:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Sia Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu