shop.musicserver.cz
Rusko, Lucerna Music Bar, Praha, 22.11.2010

Diskotéka pro děti

Vydáno: 24.11.2010 13:41 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Pejorativní nádech titulku? Ale kdeže, v případě Ruska je kontroverze nutností. Vizionář z Leedsu vydal letos na jaře album "O.M.G.!", na kterým otevřel dubstep širší veřejnosti a v rámci osvěty se vypravil do světa. Mantinely byly Ruskem zbořeny (a to doslova) i v Praze. Ale je to pro dubstep dobře?

Live: Rusko

support: Ghonzales, Matoa, ANS, Tuco
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 22. listopadu 2010

Rusko
© kyeo.tv
Starý dobrý UKG je mrtvý. To se vědělo i předtím, než Rusko se svou diskotékou zahlenil scénu. Scénu, která od roku devadesát osm neexistuje. A existuje Rusko? Pochyby? Pohyby! Rusko těží z renesance pohybu.

Zatímco v devadesátkách byl pohyb UK Garridge hnutí způsoben (krom vysoce kvalitní návykový hudební složky) narkotiky, dnešní pnutí způsobuje pasivita fb generace, která tráví večery (krom blues pátečního booze) na skle a chce se vyřádit. Vyřadit. Sociální síť jako narkotikum protomoderní generace. Dnešní doba je tak zacyklená a zrychlená, že si v ní neuděláme ani čas na drogy. Ani na kvalitní produkci. Žádnej návrat ke kořenům. A scéna si tak zaživa hraje pohřební marš a zažívá dekadenci větší, než je ta v Rudolfínu. Ta scéna, která už dávno neexistuje. Dubstep is dead. Rusko is dead. Tak nějak schizofrenně na mě působí Rusko, kterej ve skutečnosti není žádným vizionářem, ale klaunem a červenej nos mu netvoří rekvizita, ale vypitý decáky vodky.

Rusko
© dubstepselekta.com
Dubstep se od Speed Garage (společně s 2-stepem základ UKG) liší experimentováním. Ruskovo experimentování se od toho tradičního garážovýho liší tím, že nemá za cíl být inovativní, ale chce zaujmout diskotékový masy, toužící po zacyklení se v jednoduchých šablonovitých algoritmech. A jsme zase u otázky, jestli je to pro dubstep dobře, že se Rusko stal jeho ikonou. Dubstep is dead. Rusko is dead.

Co mě mělo v pondělí v noci nalákat do prostor Lucerna Music Baru? Dickhead Rusko na plakátech k akci? Vědomí, že sbalím nějakou patnáctku, která si neuvědomila, že dneska nehraje Neumann? Nebo snad recenze NME na Rusákovu poslední desku? ("Puritání nenávidí dubstep. A zajímá to Ruska? Když pojmenujete svůj debut "O.M.G.!", značí to, že vás to zajímá? Samozvaní vládci britský elektronický scény Ruskovu personu neustále ignorují, i proto se rozhodl produkovat album Mayi - M.I.A. - a způsobilo to, že tenhle dubstepový rezidentní žolík se zasmál jako poslední. Ale měli bychom jej za to nenávidět?")

Rusko
© projectroach.com
Jo, NME zaostřil. Na Ruska jsem šel hlavně proto, že má Ben Slavík plakát s Májou nad postelí (i když stejně mám radši Miu Zapatu - in memoriam). Konečně mám důvod jít na Ruskův koncert - deska, kterou v létě M.I.A. vydala, se přes svou složitost v názvu jednoduše povedla.

"... zpočátku hráli v LMB DJ's produkci relax rázu. Na pohoupanou, možná na ukolíbání. Líbání skla sklenky. Až příliš pomalej a zdlouhavej rozjezd. Jenže pak první klátící tóny. Rusko na pódiu. Syntetická euforie. Nějakej pár vběh' na pódium před pulty. Všichni za nima. Punk. Žádnej dubstep. Tichořev. Řevticho. Zvuk neustále zapínán/vypínán. Lidi křičí. Dav na pódiu. Pár pod davem. Ochranka pod párem. Polystyrenová výzdoba pultů s nápisem 'RUSKO' všude v prostoru. Už bez nápisu. Kuličky štěstí jak na nějaký béčkový sněhový disko-párty," vyprávěla mi Barbara začátek šou, kterej jsem nestih', protože předskokani ve mně svým pomalým a zdlouhavým rozjezdem vyvolali nechuť sdílet s nimi jeden prostor.

Rusko
© thissongissick.com
Když záchvěvy zmíněný neřízený anarchie odezněly, Rusko způsobil tu řízenou. Infarktový stavy fanz baví. Rusko do Prahy přivez' kus ostrovů. Kus Londýna. Famózní živost. Živelnost. Chuť ze života. A pak, že není čas na drogy. Rusko byl reklamou na koks.

Music Bar po celou dobu paralyzovaný. Atmosféra elektrizující. Hypnotická. Dubstepový peklo jen čas od času pokazily prosvítající prvoplánový diskotékový tóny. Ale s tím se u Ruska počítá (což neznamená, že mu to budu tolerovat).

Jo, "Woo Boost" naživo je surová záležitost. Zaujalo i "Hold On", vlastně vůbec začátek "O.M.G.!" má vynikající drajv. Škoda jen že si jej neudržel na albu po celý čas. V Music Baru se mu to totiž povedlo.

Pokud je propocený triko známkou kvality produkce, byla ta Ruskova vysoce kvalitní. Respekt.

NÁZORY
  • rusko dobry (kubajz, 24.11.2010 18:46) Reagovat

    Rusko hrál trošku disco lajnu, ale tu energii, kterou publiku předal jsem dlouho na klubovejch akcích žánru dubstep/dnb nezažil. Takže pro mě akce jak řemen... těšim se na další!

  • Facebook generace (Lennie Heroin, 24.11.2010 19:18) Reagovat

    "Sociální síť jako narkotikum protomoderní generace. Dnešní doba je tak zacyklená a zrychlená, že si v ní neuděláme ani čas na drogy. Ani na kvalitní produkci. " tuhle větu bych si nejradši pověsil na svoji facebook zed nebo na blogííísek haha. ale 100% souhlas, i když co se týče článku a diskuze, tak jsem absolutně mimo, protože mě zaujal jen titulek Rusko, jinak toto neznám a podle toho, co jsem se dočetl, by se mi to určitě nelíbilo

  • ? (hrdwr, 25.11.2010 17:43) Reagovat

    UK Garage ani dubstep nejsou dead, pokud člověk vidí dál než na jména jako Rusko, Skream, Magnetic Man a podobné nesmysly.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Minirecenze: M.I.A. je s energickým albem "MATA" zpátky na scéně (19.10.2022 16:30)
- Audio: M.I.A. připravuje šestou řadovku. Fanoušky teď škádlí eklektickou skladbou "Beep" (06.10.2022 13:07)
- Recenze: M.I.A. vydala svoji (prý) poslední desku "AIM". Brání na ní přistěhovalce a zní nedokončeně (11.10.2016 11:15)
- Nové desky pro 36. týden (12.09.2016 13:20)
- M.I.A. je novou tváří kampaně H&M. Na její podporu vydává nový song i klip (16.04.2016 11:45)
- Audio: M.I.A. si v remixu "Flawless" dala Beyoncé ku*evsky dobře (24.05.2014 10:36)
- M.I.A. požádala Madonnu o 320 milionů. Nemá na zaplacení prostředníčku, který zvedla během Super Bowlu (18.03.2014 13:50)
- K(r)ávoviny: zvracení s Lady Gaga a koukání na Rytmusův pupík (16.03.2014 14:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních alb roku 2013 (10-4) (18.02.2014 10:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu