Žalmanův příběh v šedesáti kapitolách

04.12.2010 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Pavel Žalman Lohonka svou hudební dráhu rekapituloval už několikrát, naposled před osmi lety na albu "Žalman". I proto je poměrně překvapivým krokem, že tak činí opět. Přidává další CD, rozšiřuje stopáž, ale i když velmi solidně vytvoří obrázek své tvorby, na spoustu důležitých skladeb zapomněl.
5/10

Pavel Žalman Lohonka - příběhy

Skladby: CD 1: Kouřovej signál
Kouřovej signál, Padá soumrak bledý, Mám tady stát, Třikrát hádej, Blues opuštěnýho vlaku, Čekej, malá Gréto, Barevný šál, Má lejdy je víno, Zvedni pravici, Dálnice č. 5, Venkovanka, Ho Ho Watanay, Tam na Picadilly, Labutí křik, Glory Mississippi, Nechte mi blues, Divokej horskej tymián, Hodina usmíření, Všech vandráků múza, Na rozloučenou
CD 2: Tak jsme vandrovali
Tak jsme vandrovali, Záblatský louky, Kdyby mě tak bylo, Má panenko, Teče voda teče, Tu neděli po ránu, Pravá ručka, Nešťastný Matěj, Darebná, Ve zvonkách, Byla svatba byla, Košilenka, Nápis na štítu domu, V tej klášterskej hospodě, Svatá Kateřina, Vojanda, Nezacházej slunce, Na vrbenským krchově, Rána v trávě, Aby nás Pán Bůh miloval
CD 3: Až mně bude...
Až mně bude, Skřivánek, Zvon dál tu zní, Padlý anděl, Krajina, Píšťalko keltská, Saan, Damián, Slunko vstávej, Jsi-li sám, Sněžná žena, Tři přání, Jantarová země, Sen o Berenice, Je půl, Pocestný do sedmého nebe, Dívka jménem Žil, Vzhůru do oblak, Tak rád bych šel, Až se někdy
Vydáno: 20.9.2010
Celkový čas: 67:57 + 50:57 + 69:52
Vydavatel: Universal
Pavel Žalman Lohonka Patří ke stálicím našeho folkového společenství. Jeho kouzlo spočívá mimo jiné ve schopnosti pohybovat se na hranici lidovky a folku. Často přemýšlíte, zda jde o jeho autorskou skladbu, nebo o stařičký původní text či hudbu, což nejlépe dokladují písně jako "Svatá Kateřina". Už léta vychází vlastně z podobných kořenů jako třeba Čechomor, Žalman ale neusiluje o nějakou modernizaci, či folkloreček s bicíma. On zůstává jemným, tradičnějším a zasněným.

K Pavlovi Žalmanovi Lohonkovi také patří výborné zpěvačky (zvlášť Pavlína Jíšová a Jindřiška Petráková Brožová se mu povedly). Také charakteristická zobcová flétna a atmosféra jihočeské chalupy. Plné vícehlasy, harmonie, melancholie i zasněnost. Na aktuálním šedesátiskladbovém výběru rekapituluje svou dlouhou kariéru, a co se hudby týká, jde o solidní kompilát.

Žalmanovy "příběhy" nejsou dělené chronologicky, jsou tématicky členěné na tři části. První nazvaná "Kouřovej signál" nabízí výběr těch největších hitů (i když mnoho zásadních písní chybí - zejména "Píseň malých pěšáků", "Kdyby tady byla taková panenka" nebo "Jdem zpátky do lesů") pocházejících z hluboké minulosti kapely. Druhé album "Tak jsme vandrovali" představuje tu zmiňovanou Žalmanovu lidovou tvář a na albu třetím, nazvaném "Až mě bude...", předkládá Žalman své nejoblíbenější písně, často nepříliš známé.

Otázkou ale zůstává, pro koho byly "příběhy" sestavované. Těm, kdo si vystačí s výběrem toho nejlepšího, co se Žalmanovi & spol. kdy podařilo, mnohem lépe poslouží zdařilejší, deset let starý a tehdy nově nahraný výběr "Ve znamení ryb". Ti, co aktivně sledují jeho tvorbu, budou mít jistě většinu skladeb odtud na řadových albech. Navíc kompilaci nebylo ani věnováno příliš času. Chybí obsáhlejší booklet, chybí jakákoliv informace, vzpomínka či zasazení skladeb do kontextu.

I tak je nutné říct, že Žalmanovy skladby jsou pořád skvělé a i po letech si nacházejí své nové posluchače. "příběhy" samy o sobě fungují dobře, příjemně provázejí průřezem celé dlouhé kariéry tohoto zpěváka a zobrazují jej velmi pravdivě a zodpovědně. I tak šly udělat podstatně líp. Také proto budete jen těžko hledat důvod, proč si je pořizovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY