shop.musicserver.cz
Simply Red, Embassy, Tesla Aréna, Praha, 14.11.2010

Poslední párty? Jednoduchá, nejen červená a fantastická

Vydáno: 15.11.2010 11:57 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

V neděli večer se v Praze naposledy ukázali Simply Red. Už podruhé... naposledy. Poprvé se tak stalo loni v květnu, a že se znovu Mick Hucknall se svým ansámblem vrátil, vůbec nevadí - ať dorazí v takovéto formě naposledy třeba ještě dvakrát nebo desetkrát. Jejich koncerty jsou totiž stále fantastické.

Live: Simply Red

support: Embassy
místo: Tesla Aréna, Praha
datum: 14. listopadu 2010
Setlist: Out On The Range, Thrill Me,Your Mirror, To Be With You,Night Nurse, So Not Over You, For Your Babies, Holding Back The Years, It's Only Love, Sunrise, Fake, Come To My Aid, The Right Thing, Money's Too Tight (To Mention), Ain't That A Lot Of Love, Fairground
přídavky: Stars, Something Got Me Started, If You Don't Know Me By Now
Fotogalerie

Simply Red, Tesla Aréna, Praha, 14.11.2010
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Ještě než se ale dostali ke slovu Simply Red, úřadovali na pódiu Embassy - docela slušná česká čtyřčlenná kytarovka, jejíž kořeny můžete hledat u Ewy Farne, kterou nějaký čas doprovázela. Zahráli několik svých songů a nutno podotknout, že u toho měli i zůstat, protože ve chvíli, kdy začali mrvit (vězte, že to je to nejslušnější slovo, co mě napadlo) "Anděla" Karla Kryla, byl veškerý pozitivní dojem ten tam.

Simply Red, Tesla Aréna, Praha, 14.11.2010
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
To byla snad ale jediná a tím pádem poslední negativní věc celého večera. Ve chvíli, kdy nastoupili Simply Red, bylo vše zapomenuto. Letošní koncert, ačkoli měl takřka tu samou náplň jako ten loňský, tedy především hity, byl v mnoha ohledech skromnější, o čemž koneckonců vypovídal nejen výběr místa, ale také to, že skupina přijela pouze v sedmičlenném složení, a nechala tak doma například i doprovodné vokalistky. Hudbě Simply Red to ale v žádném případě neuškodilo, snad možná i naopak.

Dalo by se říct, že skromnější bylo i celkové pojetí, bez nějakých speciálních efektů a dokonce i bez videoprojekce, což se někomu nemuselo líbit, nicméně i to v důsledku přispělo k velmi sepjaté atmosféře. Druhou věcí, která se na ní podepsala, byl výběr a hlavně seskládaní jednotlivých písniček. Máte-li po ruce tolik hitů jako tahle parta, je to v podstatě hračka. Za tu dobu, co skupina koncertuje, se navíc bravurně naučila, jak tu svoji stylovou mozaiku poskládat do efektního obrazu - nejprve pomalejší věci, pak postupně přidávat na tempu i energii a v poslední chvíli opět ubrat.

Simply Red, Tesla Aréna, Praha, 14.11.2010
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Tak nějak jednoduší byla i scéna, které tentokrát vévodily čtyři "palmy" z nichž každá nesla devět reflektorů. Výsledek? Velmi efektní i efektivní nasvícení pódia. Když se navíc zhruba v polovině koncertu snesl dolů závěs za pódiem a objevila se další část světelného parku zavěšená na dvou obloucích klenoucích se přes celé pódium, bylo jasné, že ve finále Simply Red bývalou Sportovní halu pořádně rozsvítí a bude hrát všemi barvami. A tak se i stalo. Z počátečního leckdy monotónního ladění se ve výsledku stala extáze všech light designerů.

Simply Red, Tesla Aréna, Praha, 14.11.2010
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
To všechno ale není tak podstatné, jako to, že se proměnil do velké míry i frontman a jeden čas i jediný stálý člen skupiny Mick Hucknall. Jako by za posledních několik let vystřízlivěl z určité velkohubosti a nabubřelosti. V neděli tak na scéně stál člověk pohodový, uvolněný, chvílemi vtipkující, nezvykle skromný až pokorný, ale stále famózně zpívající. Nějakých padesát let na něm rozhodně nepoznáte, a pokud jej budeme srovnávat s lidmi, jako je Tina Turner, Paul McCartney nebo Elton John, klidně může ještě nějaký ten čas křepčit na pódiu. Jeho vyšší věk je poznat snad jen z fotek. Dokonce jsem měl pocit, že působil tentokrát daleko svěžeji než před pěti lety.

Simply Red, Tesla Aréna, Praha, 14.11.2010
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Celý koncert jde jen těžko popsat, nějak mi totiž docházejí superlativy, nicméně něco napovědět může i to, že už jsem hodně dlouho nezažil tak výborné publikum. Lidi, kteří si v neděli našli cestu do holešovické haly, se neostýchali hojně zpívat, o což je Hucknall žádal hned na začátku, ba ani zatleskat, zvednout ruce, tancovat nebo zaburácet třeba i uprostřed písničky. Mezi jednotlivými songy pak proměnili halu v bouřící kotel. Bravo, už jsem se obával, že jsme se my Češi zapomněli spontánně bavit.

Přiznám se na rovinu. Vůbec nechápu, proč chtějí Simply Red končit s koncertováním. Chápu, že je lepší končit na vrcholu a že za to čtvrtstoletí toho mohou mít plné zuby, nicméně pokud to někomu zpívá a hraje takovým způsobem, jaký předvedli v neděli, a mají navíc takovouto odezvu, je to vyslovená blbost. Mick Hucknall se během několika let zbavil zmíněných nectností, a tím pádem zbyla pouze neskutečná energie a skvělá muzika zasahující do všech možných žánrů. Nezbývá tedy doufat, že si to tihle pánové ještě rozmyslí a "Farewell Tour" bude trvat ještě dalších pár let. Ideální by ale bylo, kdyby svoje rozhodnutí po nějaké menší pauze zcela přehodnotili. Troufnu si napsat, že bychom jim ten nápad s posledním turné rádi ještě odpustili.

NÁZORY
  • Simply Red jsou prostě (OndraM, 15.11.2010 12:44) Reagovat

    zárukou nejvyšší kvality. Byli jsme na ně už několikrát a jsou opravdu sqělí. Mick Hucknall zraje a zraje, konečně se usadil, stal se z něj taťka, dle dokumentů z minulých tours se začal i zdravěji stravovat a to vše se odkráží na jeho výkonu. Taky bych si přál, aby ještě nekončili...uvidíme.

  • Nespravedlnost a selfpromo :-) (Doupik, 15.11.2010 17:46) Reagovat

    Loňský - no hyperlink, před pěti lety - hyperlink :-)

  • Skvelej koncert (Jenda, 15.11.2010 17:51) Reagovat

    Koncert byl vynikajici. Byl jsem na nich uz po treti a pokazde to byla proste hudebni pecka. Skveli muzikanti, skvelej zpevak. Recenze taky dobra, az na tu predkapelu-desna tragedie a ten zpevakuv predstirane citovy projev se proste nedal snyst. Howg!

  • exkluzivní (Koby, 16.11.2010 20:16) Reagovat

    Opravdu exkluzivní zážitek. Jeden z nej koncertů co jsem jsem viděl a viděl jsem snad všechny interprety, některé i několikrát. Skvělé spontánní publiku, super setlist, Mick to tam posílal strojově, tak jak to známe a opravdu si s tím vyhrál, odevzdal 100% výkon, mírné ujetí u Stars mu odpustíme- alespon dukatz, že to bylo naživo :-) protože někdy se tomu až nedalo uvěřit - s nadsázkou. Opravdu zážitek a co velmi velmi ocenuji - absolutně bezchybné nazvučení. Opravdu klobouk dolu před zvukařem! Jen pár vteřin na začátku Stars a asi půlka prvního songu byla lehce přebasovaná, ale jinak smekám, super hlasitost atd...

  • danieli (jarecek, 16.11.2010 21:03) Reagovat

    jen velmi marne se mohu domyslet, jakej ty mas vlastne problem. skrze tve stokrat zrecyklovane prirodni jinotaje z recenzi lze opravdu tezko hadat. dle tveho mazani komentu je ale zjevne, ze se jedna o nejakou diagnozu. pro tvoji informaci, pica z hoven je kapela a pro me treba docela zajimava. pani s igelitkou doporucuji. recnicka otazka na zaver. proc od usvitu internetovejch veku pritahuje funkce diskusnich adminu povetsinou nejruznejsi pravdolaskare, utlocitny dusicky a jiny tomu podobny hvezdy?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Video: Simply Red vás v klipu "Earth In A Lonely Space" vezmou na průlet Sluneční soustavou (21.05.2021 13:14)
- Slavná alba: "Stars" jako výtah Simply Red ke hvězdám (09.01.2021 09:00)
- Nové desky 46/2019 - od Simply Red přes Stinga po Blind Guardian (13.11.2019 06:41)
- Simply Red představí v Praze nové album "Blue Eyed Soul" (17.09.2019 13:21)
- Nové desky 47/2018 - od Vesny přes Take That po Erose Ramazzottiho (27.11.2018 07:30)
- Simply Red přibalí k albu "Big Love" kolekci svých největších hitů (17.11.2015 11:32)
- Naživo: Simply Red hráli jako zamlada (28.10.2015 11:29)
- Simply Red již v pondělí zahrají v pražském Foru Karlín (25.10.2015 13:51)
- Recenze: Velká láska Simply Red? Po třiceti letech?! (15.09.2015 16:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu