shop.musicserver.cz
Take That - Progress

Back For Good?!

Vydáno: 22.11.2010 00:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Do hitparád, prodejen s hudebními nosiči a co víc i na pódia se vrací úspěšný britský boyband Take That v klasické sestavě - s Robbiem Williamsem. Jakkoliv to mohl být pouze dobře promyšlený tah, nové album s názvem "Progress" se povedlo a aspiruje na hudební překvapení roku!

9/10

Take That - Progress

Vydáno: 22.11.2010
Celkový čas: 45:16

Skladby: The Flood, SOS, Wait, Kidz, Pretty Things, Happy Now, Underground Machine, What Do You Want From Me?, Affirmation, Eight Letters / Flowerbed (skrytá skladba)

Vydavatel: Universal

Zní to jako pohádka se šťastným koncem. Pětka vcelku obyčejných teenagerů z anglického Manchesteru je vybrána šikovným managerem Nigelem Martinem-Smithem, aby vytvořili po vzoru amerických New Kids On The Block první britský boyband. Uspěje a z mladíků se takřka přes noc stávají hvězdy. A ne tak ledajaké. Jen málo umělců dokázalo se šesti singly po sobě jít na první místo anglické singlové hitparády. Take That to dokázali a k šesti přidali ještě další čtyři. Každá správná pohádka má ale část, ve které nutně musí dojít ke krizi. V tomto případě to bylo vykopnutí rebelujícího člena Robbieho Williamse a následný rozpad. Rebel Robbie se krátko poté stává evropským králem popu, čemuž ostatní členové skoro deset let jen nečině přihlížejí (samozřejmě tam jsou nějaké sólové pokusy, ale ne moc úspěšné) až se nakonec rozhodnou to dát dohromady a znovu začnou dobývat hitparády. Toliko historie.

Přiznejme si, že pravda je asi taková: Robbie nepotřebuje Take That a Take That nepotřebují Robbieho. Obě tělesa jsou natolik úspěšná, že by se jedno bez druhého klidně obešlo. Každopádně nemusíte být géniové, abyste si spočítali, že spojit tohle dohromady je absolutní sázka na jistotu. O tom žádná. Nemá cenu zkoumat, jaké přesné důvody vedly k tomu, že si Robbie padl do náruče s lídrem kapely Garym. Jestli to je opravdu přátelství, nebo ne, nakonec není vůbec podstatné.

Jenomže ať budete k albu "Progress" přistupovat jakkoliv, po jeho poslechu vám musí trochu poklesnout čelist. Nahrávka totiž patří snad k tomu nejlepšímu, co kdy jakákoliv boybandová kapela vytvořila. Ta jistota, že se deska bude prodávat jenom proto, že na přebalu bude název Take That, rozvázala všem členům ruce, a tak natočili hodně dobrodružnou nahrávku (a vynechejme drby o tom, že původně chtěli měnit jméno kapely na The English).

Na rovinu. Nejde o nějaké šílené experimenty, ale o kvalitní moderní pop, který, ač si bere inspirace od jiných umělců, si zachovává svou tvář, kterou mu vtiskují především Robbie, Mark Owen a Gary Barlow. Ale Jason Orange a Howard Donald zde taky mají svůj podíl. Společným úsilím se jim podařilo posunout hudebně natolik, že album "Progress" můžeme označit jako jejich "Achtung Baby".

Asi nejpřekvapivějším zjištěním je fakt, že nejvíce hudebních nápadů na albu je od Garyho, protože od něj by asi tolik elektroniky nikdo nečekal. Otázkou je, zda by album bylo tak dobré i bez Robbieho. Odpověď je jasná: nebylo! Gary potřeboval ten jeho uličnický projev. Nejvíce je to slyšet ve skladbě "Wait", jejíž začátek napovídá, že půjde o tuctovou baladu, nakonec se ovšem úvod zlomí do beatu, za který by se nemusela stydět ani Robyn. A do toho polo-zpívá polo-rapuje Robbie a vy musíte uznat, že zpívat to kdokoliv jiný, tak to zkrátka nebude ono.

Největší palba alba je bez debaty "Kidz". Ve skladbě, kde Muse potkávají Pet Shop Boys, má hlavní slovo Mark Owen a refrén "There will be trouble when the kids come out", patří snad k tomu nejlepšímu co takhle pětka/čtyřka vytvořila. Klasičtější poloha Take That se objevuje pouze v úvodní "The Flood" a ve skoro závěrečné "Eight Letters", ale obě písně i tak zastiňují většinu skladeb z předchozího alba "The Circus" (které se opravdu moc nepovedlo).

Doteď jsem chválil, ale na albu se najde i pár míst, které album trochu srážejí. Především je to Howardem zpívaná "Affirmation". Tomu, že není žádný extra zpěvák, bohužel nepomáhá ani to, že tahle skladba je dost nevýrazná a klidně ji mohli dát někam na b stranu singlu. Taky mám trochu problém se skladbou "Pretty Things", která sice není úplně nezajímavá, ale po čase mi začala lézt na nervy. Co naopak nechápu, je skrytí Jasonovy "Flowerbed" na konec "Eight Letters". Ta skladba je natolik skvělá, že měla mít na albu regulérní místo.

Nebudu vám tvrdit a přesvědčovat vás, že je "Progress" nejlepší popové album roku, ale rozhodně patří k tomu lepšímu, co se letos vytvořilo a stojí za poslech. Nejvyšší plus celého projektu je v tom, že se zastavily diskuze o tom, jestli se Robbie měl vrátit do Take That, nebo ne, ale řeší se samotné album a jeho "nový sound", který má z části na svědomí producent Stuart Price (kterého osobně rád nemám, ale v tomto případě překvapil). A pokud to má znamenat začátek nové éry Take That, tak se určitě máme ještě na co těšit.

NÁZORY
  • Prakticky souhlas :-) (Gabriela, 22.11.2010 00:34) Reagovat

    Především díky za druhý odstavec. I kdybyste později album sepsul, tak alespoň to :-).

    Mám to s "Progress" tak nějak stejně. "Kidz" je určitě největší pecka, doufejme druhý singl, i když podle dokumentu "Look Back Don't Stare" to vypadá na "Wait" (doufám že nee). "Affirmation" je divná, hlavně na první poslech je šišlavý zpěv Howarda neposlouchatelný, překvapivě se to po několika přehrátí otupí, ale na poprvé je to děs. "Pretty Things" se mi hodně líbí, otravná se možná zdá protože se pohybuje "na dvou tónech" jako kolovrátek. Je to taková ukolébavka, no. Skrytí "Flowerbed" také absolutně nechápu... Už jen proto, že tam Jason nemá žádnou písničku, ale "Flowerbed" je krásná písnička, tak proč se za ní "stydět"?

    Co se týče - "Asi nejpřekvapivějším zjištěním je fakt, že nejvíce hudebních nápadů na albu je od Garyho, protože od něj by asi tolik elektroniky nikdo nečekal." Já vím, že v Q se psalo, že Gary přišel na nahrávání už s těmi 10 písněmi a Rob taky mluvil o tom přejmenování na "The English", že to tak Garymu nesvazovalo ruce. Ale pak z "Look Back Don't Stare" je jasné, že písnička "Eight Letters" je Robova práce, respektive slova alespoň, tak jsem z toho nějaká zmatená, jak to nakonec bylo...

    • Re: Prakticky souhlas :-) (Jakub Malar, 22.11.2010 00:38) Reagovat

      Já myslím, že ty detaily kdo, co nakonec nejsou až tak podstatné. Ať už to napsal kdokoliv, tak je to opravdu super album a opravdu doufám, že ne poslední...

      • Re: Prakticky souhlas :-) (Gabriela, 22.11.2010 13:52) Reagovat

        Podstatné to není, o tom žádná. Ale zajímavé určitě :-)

  • makrorecenze bude? (Drahosh, 22.11.2010 08:45) Reagovat

    já bych se chtěl zastat Affirmation, mě se prostě líbí...Album je opravdu skvělé, úplně jiné než předchozí BW a TC (pro mě to jsou ale stejně klasiky). Nejvíce mě zaujali skladby Pretty Things, Happy Now?, SOS, What Do You Want From Me?....naopak nejméně se mi líbí Underground Machine, ale to hodnotím tak po pěti poslechnutí, to se může časem změnit...ještě bych se chtěl zeptat, zda bude makrorecenze?

    • Re: makrorecenze bude? (marosh, 22.11.2010 09:00) Reagovat

      Mně osobně se taky Affirmation hodně líbí. Pretty Things mi leze na nervy a nemůžu přijít na chuť Wait, pro me je vrcholem Happy Now, má to pro mě takovej příjemnej drive. Přiznávám, že první poslech alba mě krapet vyděsil, ale od tý doby jsem ho slyšel min. 5x a baví mě čím dál víc. A myslím, že každý si tam najde tu svou oblíbenou :-) Osobně se hodně těším, co a jak předvedou naživo příští rok na turné...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Hudba v TV: Dokument "Robbie Williams" je sondou do jedné komplikované duše (14.11.2023 09:30)
- Video: Take That jsou v klipu k "Windows" za (padlé) anděly (25.10.2023 10:39)
- Take That se po šesti letech vracejí s deskou "This Life" (23.09.2023 12:53)
- Robbie Williams konečně nachystal debutové album s projektem Lufthaus (19.09.2023 17:41)
- Netflix představil trailer ke čtyřdílnému dokumentu o Robbiem Williamsovi (05.09.2023 18:28)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- Naživo: Robbie Williams v Krakově sršel vtipem, jeho koncert byl výjimečný (19.03.2023 09:35)
- Recenze: Oslavy na jistotu, to je "XXV" Robbieho Williamse (28.12.2022 09:00)
- Robbie Williams odtajnil svůj nový projekt Lufthaus (21.10.2022 13:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu