Ples příšer v popovém nebi

18.11.2010 02:29 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

V den, který pro českou historii tolik znamená, přijela ikona současného popu, jež má pro historii žánru zásadní význam. Lady Gaga v Praze předvedla show na světové úrovni, které k dokonalosti sice chybělo několik detailů, ale i přesto lze "The Monster Ball Tour" označit za prototyp dokonalé šou.

Live: Lady Gaga

support: Semi Precious Weapons
místo: O2 arena, Praha
datum: 17. listopadu 2010
setlist: Dance In The Dark, Glitter And Grease, Just Dance, Beautiful, Dirty, Rich, The Fame, LoveGame, Boys Boys Boys, Money Honey, Telephone, Speechless, You And I, So Happy I Could Die, Monster, Teeth, Alejandro, Poker Face, Paparazzi, Bad Romance

Lady Gaga
© gagadaily.com
Lady Gaga je zjevení, které na poli hudebního mainstreamu nemá obdoby. Svou neotřelou image, hitovými songy a naprostou oddaností žánru si v posledních dvou letech získala absolutní postavení mezi všemi svými kolegyněmi. Vydala dvě desky, debut "The Fame" se honosí označením diamantový, to znamená, že se ho celosvětově prodalo přes deset milionů kusů. Popularitu ohromných rozměrů podpořilo již druhým rokem trvající turné, se kterým se Lady G podívala i do Prahy.

Než však ve zcela zaplněné O2 areně došlo ke strhujícímu vystoupení americké zpěvačky, dav zahřívala rocková smršť jménem Semi Precious Weapons. Gaga si nemohla vybrat vhodnější předskokany. Ne ani tolik hudebním zaměřením (který s produkcí hlavní hvězdy večera příliš společného nemá), ale spíše prezentací a vystupováním. Charismatický zpěvák, oblečený do roztrhaných silonek (pod kterými, jak mnoho návštěvníků chtě nechtě zjistilo, byl zpěvák zcela nahý), poletující po pódiu ve zlatých botách na vysokém podpatku si se svými spoluhráči během pár songů podmanil většinu publika.

Lady Gaga
© gagadaily.com
Když se nedlouho po řádění předskokanů v hale úplně setmělo, nervózní čekání rozrazily první tóny "Dance In The Dark". Atmosférickou electropopovou písničkou Gaga překvapivě nenaservírovala tak, jak by se na začátek velké show dalo čekat - tedy grandiózním nástupem ve vší parádě, ale místo toho byla zpěvačka celou dobu schovaná za oponou a vidět byl pouze její stín. Se vším všudy se jí fanoušci dočkali až po úplném odhalení jeviště, na kterém se rozprostíraly okázalé dekorace první scény - neony ozářené město, v němž zpěvačka hledá cestu na "The Monster Ball", největší party ever.

Zde došlo k prvnímu z mála zaváhání. Druhou písničkou totiž byla nikdy nevydaná skladba "Glitter And Grease", která nejen že postrádala drive, ale pro naprostou většinu přítomných byla i zcela neznámá, takže na pravý začátek se muselo počkat až do následujícího megahitu "Just Dance". Při něm, ale i většině písní celé show, interpretce vypomáhalo komando tanečníků, kteří celou scénu vždy dostatečně zaplnili, a nejen díky nim se tak pořád něco dělo. Zde se přímo nabízí srovnání s Madonnou. Její show bývají totiž vždy podobně výpravné, propracované a živelné. Lady Gaga však na pražském koncertě vytáhla z rukávu trumf, který Madge bohužel nikdy nevytáhne - odzbrojující zpěv. Nejvíce se ho diváci mohli nabažit v rockových baladách "Speechless" a "You And I". První zmiňovaná místy zcela naplnila vlastní text "zcela jsem kvůli tobě oněměla", když celý sál zůstával v němém úžasu nad sílou, barvou a improvizovanou vokální akrobacií čtyřiadvacetileté zpěvačky. Tyto momenty celou vizuální mašinérii povýšily na úroveň pro většinou současných popových zpěvaček nedosažitelnou.

Lady Gaga
© gagadaily.com
Mezi písničkami Lady G hojně a dlouze vyprávěla, vtipkovala a apelovala (především na rovnost lidí a jejich práv). Některých jazykově nevybavených posluchačů se tyto pasáže zjevně vůbec nedotýkaly, ale dle celkových reakcí publika jich byla menšina. Na co však reagovali úplně všichni, byly velké hity. "Telephone" roztancovalo většinu sálu a atmosféra celého koncertu vystoupala raketově nahoru. Při závěrečné čtveřici "Alejandro", "Poker Face", "Paparazzi", "Bad Romance" tancovali snad už i pořadatelé, protože interpretce se podařilo vyvolat nepřekonatelně optimistickou a uvolněnou náladu.

Lehce kolísavá kvalita způsobená méně hitovými nesinglovými písněmi byla vždy okamžitě vyvážena následujícími monster hity, takže celkovému dojmu neuškodila. První seznámení s Lady Gaga naživo tak dopadlo vskutku nevídaně dobře. Spokojení diváci zhlédli sexy marnivou teatrální show, profesionalitou produkce a zábavností na úrovni vystoupení zpěvaček, jako jsou Kylie Minogue nebo Madonna. Jako neocenitelný bonus navíc dostali ovšem i bezchybný zpěv, pestré střídání žánrů (od tanečních fláků Gaga místy cestovala až ke glam rocku), výstřední kostýmy (jejichž střídání doprovázely vychytané obskurní videoprojekce) a vřele agresivní charisma nejpopulárnější zpěvačky současnosti. V současném popu jednoduše neexistuje výraznější interpret, který by dokázal takto bravurně propojit megalomanskou show se skutečným hudebním zážitkem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY